ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Η διεθνής αναστάτωση που, από την πρώτη στιγμή προκάλεσε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έγινε γρήγορα απόλυτα σαφής.
Πέρα από τα ΜΜΕ της Ευρώπης, οι πολιτικές ηγεσίες των Βρυξελλών και των μεγάλων χωρών έσπευσαν να καταδείξουν σε όλους τους τόνους τη διαφωνία τους. Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Όλοι υπολόγιζαν ότι, στη σημερινή Σύνοδο του G20 στις Κάννες, στην οποία κλήθηκε εσπευσμένα να συμμετάσχει ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας στο πλευρό του τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα περνούσε δύσκολες ώρες.
Και έτσι έγινε. Τα ευρωπαϊκά τελεσίγραφα για να μην γίνει το δημοψήφισμα, ή να γίνει με διαδικασίες εξπρές και συγκεκριμένα ερωτήματα, πολλαπλασιάστηκαν. Πολλοί απείλησαν ευθέως με απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Άλλοι σημείωσαν ότι η Αθήνα δεν θα πετύχει μια καλύτερη διαπραγμάτευση των όρων της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, που περιλαμβάνει το πλαίσιο για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.
Όλα τα παραπάνω όμως έμοιαζαν με… δευτερεύουσας σημασίας στοιχεία, μπροστά στο τελεσίγραφο της Κριστίν Λαγκάρντ. Η Γαλλίδα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έθεσε ευθέως θέμα παγώματος της εκταμίευσης της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, μέχρι να λήξει η εκκρεμότητα του δημοψηφίσματος.
Δεν μιλάει μάλιστα μόνο για το σκέλος των χρημάτων που αφορούν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και εκείνα που αντιστοιχούν στην Ευρώπη, και έχουν ήδη εγκριθεί από το Eurogroup. Χωρίς ωστόσο, ούτε εκείνο το ποσό να έχει εκταμιευτεί μέχρι σήμερα.
Συνεργάτες της Κριστίν Λαγκάρντ σημείωναν με νόημα ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, προτού έχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και τη βιωσιμότητα της χρηματοδότησης της Αθήνας, για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Κάτι που τίθεται εν αμφιβόλω, όσο υπάρχει η εκκρεμότητα του δημοψηφίσματος, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, επιστροφή στο καθεστώς της δραχμής και… χρεοκοπία.