Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τα νέα εισητηρία του ΟΑΣΘ

Διάθεση των νέων εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του Οργανισμού. Από τον Ο.Α.Σ.Θ. ανακοινώνεται ότι, σε εφαρμογή της αριθμ. Α. οικ. 61311/5754/21.12.2010 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από 19 Ιανουαρίου 2011 ξεκινάει η διάθεση των νέων εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του Οργανισμού και ο εφοδιασμός των 1.670 περίπου καταστημάτων πώλησης (περίπτερα, ψιλικά κ.λ.π.), ο οποίος προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την 22α Ιανουαρίου 2011.
Κάτοχοι των έως και 31.12.2010 ισχυόντων εισιτηρίων μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011.
Από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι και την 31η Μαρτίου 2011 θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν με ανάλογης αξίας νέα εισιτήρια στα Εκδοτήρια του Ο.Α.Σ.Θ.
Ο Ο.Α.Σ.Θ. συνιστά στο επιβατικό κοινό, για την καλύτερη εξυπηρέτησή του, να προβαίνει στην αντικατάστασή των μετά την 4η Φεβρουαρίου 2011 που θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η πώληση των καρτών απεριορίστων διαδρομών.

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ


• Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος του Ταμείου Συνοχής, η απορροφητικότητα βρίσκεται στο 75% !!!
• Περιβάλλον, Ηλεκτρικός και Υπόγειος Σιδηρόδρομος παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
• Ανοιχτός ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικού χρήματος.
• Απάντηση της Κομισιόν στο Νίκο Χουντή.
Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (2000-2006) του Ταμείου Συνοχής, η απορροφητικότητα της Ελλάδας παραμένει στο 75.01%, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, έθετε το θέμα «των μεγάλων καθυστερήσεων στη υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής», παρά τις συνεχείς παρατάσεις που ελάμβανε η Ελλάδα, ζητώντας ταυτόχρονα να ενημερωθεί για το ποσοστό απορρόφησης του Ταμείου Συνοχής και για τους τομείς στους οποίους παρουσιάζεται η μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Στην απάντησή της η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι «στις 15 Νοεμβρίου 2010 η απορρόφηση των κοινοτικών πιστώσεων από την Ελλάδα ανερχόταν στο 75,01% των κεφαλαίων που προορίζονταν για την περίοδο 2000-2006». Όσον αφορά τα έργα στα οποία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις η Κομισιόν σημειώνει ότι αυτές εντοπίζονται καταρχήν σε έργα περιβάλλοντος, αλλά και στα «σχέδια που αφορούν τις αστικές μεταφορές – ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και υπόγειος – που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, όσον αφορά την ολοκλήρωσή τους και την επιχειρησιακή εφαρμογή τους».
Καταλήγοντας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικών πόρων λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στα έργα, σημειώνοντας ότι «στο παρόν στάδιο, δεν μπορεί να αποφανθεί σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο απώλειας μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων».
Το Γραφείο Τύπου

Κατασκευή μονάδας αποθήκευσης χημικών προϊόντων στη περιοχή Σουσάκι Κορινθίας


• Κομισιόν : «Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα― όπως στην προκειμένη περίπτωση ― να προσβάλουν συνολικά την Εκτίμηση Περιβαλλοντικής Μελέτης του έργου, λόγω των στοιχείων στα οποία βασίστηκε εάν τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση ».
• Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, με θέμα την ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας αποθήκευσης χημικών προϊόντων στην περιοχή Σουσάκι Κορινθίας
Με ερώτησή προς την Κομισιόν ο Νίκος Χουντής αφού αναφέρεται στις έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας, στην ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης χημικών προϊόντων στην περιοχή Σουσάκι των Αγ. Θεοδώρων του Νομού Κορινθίας, τονίζει τις καταγγελίες των φορέων και οργανώσεων για την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας, που αποκρύπτει ή και δίνει ανακριβή στοιχεία, την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών και την αρνητική γνωμοδότηση τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγ. Θεοδώρων όσο και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού Κορινθίας.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος επίτροπος κος Ποντόλσκι αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης χημικών προϊόντων είναι δυνατόν να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας Seveso II ανάλογα με τις χημικές ουσίες και τις σχετικές ποσότητες που υπάρχουν σε αυτήν». «Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες για την επικινδυνότητα πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων από οποιαδήποτε γειτονική μονάδα, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα διυλιστήρια ή οι αγωγοί». Συνεχίζοντας στην απάντηση του ο Επίτροπος αναφέρει ότι «στο άρθρο 13 παράγραφος 5 προβλέπεται ότι πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στο κοινό να εκφέρει γνώμη σχετικά με το σχεδιασμό νέων μονάδων ανώτερης βαθμίδας σύμφωνα με την οδηγία 85/337/ΕΚ, γνωστή επίσης ως «οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων» (ΕΠΕ)» και καταλήγει τονίζοντας ότι : «Η ακρίβεια των πληροφοριών της περιβαλλοντικής μελέτης είναι δυνατόν να προσβληθεί σε οποιοδήποτε στιγμή των διαβουλεύσεων, προτού ληφθεί τελική απόφαση» μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ή ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα ― όπως στην προκειμένη περίπτωση ― να προσβάλουν συνολικά την εκτίμηση λόγω των στοιχείων στα οποία βασίστηκε, εάν τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση ή προφανώς δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των διατάξεων της οδηγίας ΕΠΕ».
Το Γραφείο Τύπου

Έλλειψη στην αγορά ειδικού φαρμάκου για ασθενείς με Κυστική Ίνωση


Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.: 9518/20-01-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα : «Προβλήματα στη διάθεση φαρμάκου για ασθενείς με Κυστική Ίνωση».
Στην ερώτησή του ο κ . Καλαφάτης αναφέρεται στην έλλειψη που παρατηρείται στην ιδιωτική φαρμακευτική αγορά, ενός αναγκαίου ειδικού φαρμάκου για την περίθαλψη ασθενών που πάσχουν από Κυστική Ίνωση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό εισπνεόμενο βλεννολυτικό (εμπορική επωνυμία : Pulmozyme), απαραίτητο για καθημερινή λήψη από ασθενείς της συγκεκριμένης σοβαρής νόσου, η οποία είναι κληρονομική και πολυοργανική και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε νεαρή ηλικία.
Ο κ. Καλαφάτης τονίζει ότι η μοναδική φαρμακευτική εταιρία που παράγει και προμηθεύει το ανωτέρω σκεύασμα, προφανώς δεν εναρμονίσθηκε εγκαίρως ως όφειλε στα δεδομένα της νέας αγοράς φαρμάκου στη χώρα μας, ενώ ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), το αρμόδιο δηλαδή όργανο για τον έλεγχο και την εποπτεία της κυκλοφορίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, επέδειξε αμέτοχη στάση και αδράνεια.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του ο κ. Καλαφάτης, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό αναφορικά με τις ενέργειες ομαλοποίησης της απρόσκοπτης διάθεσης του εν λόγω φαρμάκου στους ασθενείς, καθώς και για το ποιοι ευθύνονται για τη έλλειψη συντονισμού και παρακολούθησης του συγκεκριμένου ζητήματος. Παράλληλα διερευνά τις προθέσεις του Υπουργείου αναφορικά με τα μέτρα στήριξης ασθενών με Κυστική Ίνωση που διαμένουν στην ελληνική περιφέρεια και στερούνται παντελώς εξειδικευμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας.

Προβληματισμός για την απρόσκοπτη σίτιση φοιτητών στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι της Θεσσαλονίκης

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.: 9517/20-01-2011 ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα : «Δυσλειτουργία Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης από την περικοπή κονδυλίων. Προβλήματα στη σίτιση φοιτητών».
Ο κ. Καλαφάτης στην ερώτησή του, κάνει αναφορά στη δυσλειτουργία των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, η οποία οφείλεται στην οριζόντια περικοπή κονδυλίων για την Παιδεία, που έχει ως επακόλουθο την υποβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου.
Επισημαίνει ειδικότερα τις συνέπειες από τη μείωση των κονδυλίων σίτισης, με δεδομένο ότι η οικονομική δυσπραγία της ελληνικής οικογένειας, οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των φοιτητών που σιτίζονται στις λέσχες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.Θέτοντας τον ιδιαίτερο προβληματισμό του ο κ. Καλαφάτης, ζητά από το Υπουργείο να του γίνει γνωστή η οικονομική κατάσταση των τριών (3) Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης (Αριστοτελείου, Μακεδονίας, Αλεξανδρείου ΑΤΕΙ), διερευνώντας παράλληλα τα στοιχεία των δαπανών σίτισης την τελευταία τριετία και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης για σίτιση των φοιτητών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011.