Προθεσμία δύο εβδομάδων, πριν προχωρήσουν σε αποκλεισμό του οδικού άξονα από τον οποίο εδώ και τρεις μήνες διοχετεύεται η κυκλοφορία, μετά το κλείσιμο των Τεμπών, δίνουν στην κυβέρνηση επιχειρηματίες, κάτοικοι και φορείς των τεσσάρων δήμων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι στη μία χθες το μεσημέρι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών, στο ύψος του σταθμού της Ραψάνης.
Του Άγγελου Ν. Βάσσου στην «Μακεδονια»
Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν επί μία ώρα το δίκτυο, ενώ ανέβηκαν και στον προαστιακό, που είχε σταματήσει, για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τα αιτήματά τους. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το παρατεινόμενο κλείσιμο της εθνικής οδού στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός το οποίο, όπως υποστηρίζουν, έχει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Ειδικά για τις περίπου 3.000 επιχειρήσεις (τόσο στην κοιλάδα των Τεμπών, όσο και σε περιοχές της κοινότητας Αμπελακίων και των δήμων Ευρυμενών, Κάτω Ολύμπου, Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου), αλλά και για τους κατοίκους και τους φορείς, οι συνέπειες από το κλείσιμο των Τεμπών είναι καθοριστικές. Μηδενική δραστηριότητα, άδεια καταστήματα και ταμεία και καμία επίσημη ενημέρωση, όπως υποστηρίζουν, σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τελικώς τα Τέμπη. Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα απέστειλαν το τρίτο(!) κατά σειρά υπόμνημά τους προς το υπουργείο Υποδομών, ζητώντας να μάθουν πότε θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία. Εξακολουθούν, ωστόσο, να μην έχουν πάρει απάντηση...
“Δεν πάει άλλο!”
“Έχουμε φτάσει στο μη περαιτέρω”, τονίζει, μιλώντας στη “Μ”, ο δήμαρχος Ευρυμενών, Δημήτριος Τσιτσές. “Η κατάσταση που βιώνουμε εδώ και τρεις μήνες -χωρίς να μπορεί να μας πει κάποιος πότε θα επιλυθεί- μάς έχει οδηγήσει σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Στις αποθήκες σαπίζουν τεράστιες ποσότητες από τριφύλλι και σιτάρι, μια που το υπουργείο έχει απαγορεύσει σε φορτηγά άνω των 3,5 τόνων να έρθουν να τις παραλάβουν. Η δουλειά στις επιχειρήσεις της περιοχής έχει ʽπαγώσειʼ, γεγονός που τις αναγκάζει να απολύουν ή να θέτουν σε υποχρεωτική άδεια τούς υπαλλήλους τους. Ακόμη και οι ξενοδοχειακές μονάδες, από τα παράλια της Λάρισας μέχρι την Πιερία, απειλούνται με λουκέτο: με το Πάσχα προ των πυλών, οι κρατήσεις φέτος δεν ξεπερνούν το 7%-10%, τη στιγμή που την αντίστοιχη περυσινή περίοδο δεν έβρισκες άδειο δωμάτιο. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους πολίτες: ακόμη και για την προμήθεια καθημερινών εφοδίων αναγκαζόμαστε να επιβαρυνόμαστε με 15%-20% επιπλέον κόστος, το οποίο πληρώνουμε από την τσέπη μας. Για να σου φέρουν, ας πούμε, μια τηλεόραση που αγόρασες από τη Λάρισα θα πρέπει να πληρώσεις επιπλέον 50 ευρώ, ενώ με τα Τέμπη ανοιχτά σού την παρέδιδαν δωρεάν... Νιώθουμε αποκλεισμένοι και χωρίς στήριξη από το κράτος. Ακόμη και από ιατροφαρμακευτικής πλευράς, στο Στόμιο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, δεν έχουμε όμως γιατρό ή νοσοκόμα! Έρχεται ένας αγροτικός ιατρός για μόλις δύο ώρες την ημέρα. Αν είσαι τυχερός και αρρωστήσεις σʼ εκείνο το δίωρο, έχει καλώς…”.
“Έχουμε φτάσει πλέον στα όριά μας”, τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του συντονιστικού των κατοίκων (και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας) Γιώργος Μπούρος. “Το υπουργείο μάς είχε διαβεβαιώσει, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, ότι ο δρόμος θα άνοιγε μέχρι το Πάσχα. Με πρόσφατη δική της ανακοίνωση, ωστόσο, η ανάδοχος εταιρεία λέει ότι θα χρειαστούν άλλες 16 εβδομάδες! Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η όποια εταιρεία. Ο δρόμος είναι δημόσιο αγαθό κι εμείς αναγνωρίζουμε ως αρμόδιο να μας δώσει απαντήσεις το υπουργείο Υποδομών. Νιώθουμε πλέον, ωστόσο, ότι μας εμπαίζουν…”.