Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Βουλή. Ερωτηση Βουλευτων ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς: -Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων-Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης -Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Χωρίς ηλεκτρονική πρόσβαση τα ορεινά χωριά του Δήμου Σουφλίου.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εισαγωγή της πληροφορικής και των σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών σε όλες τις δραστηριότητες των υπηρεσιών του κράτους και των πολιτών, τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας είναι απρόσιτα για πολλούς κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.Συγκεκριμένα τα ορεινά χωριά του Καλλικρατικού δήμου Σουφλίου στο νομού Έβρου, δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε να έχουν πρόσβαση, όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά ακόμα και στα ελληνικά κρατικά τηλεοπτικά μέσα. Να σημειωθεί βέβαια ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καταβάλλουν, όπως και οι υπόλοιποι έλληνες πολίτες, το τέλος για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Επιπροσθέτως η έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο καθιστά αδύνατη τη χρήση των πληροφοριών που είναι απαραίτητες στους μαθητές των περιοχών αυτών, ώστε να ανταποκριθούν ισότιμα με τους υπόλοιπους μαθητές στις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου.
Επειδή οι περιοχές αυτές μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν ζήσει σε καθεστώς απομόνωσης με τις περιβόητες ¨μπάρες¨. Επειδή είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία και στη σύγχρονη γνώση με στόχο την υπέρβαση των εμποδίων για την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. Επειδή το δικαίωμα στη γνώση και η δυνατότητα παρέμβασης και συμμετοχής των πολιτών προϋποθέτει τα στοιχειώδη τεχνολογικά μέσα επικοινωνίας, όπως είναι το διαδίκτυο.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την επέκταση των απαραίτητων δικτύων στις συγκεκριμένες περιοχές ώστε να οι κάτοικοι να αποκτήσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και στα ελληνικά κρατικά τηλεοπτικά μέσα;Ποια άμεσα μέτρα θα λάβουν για την ενεργοποίηση των κονδυλίων και την επιτάχυνση της υλοποίησης των αναγκαίων έργων;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Τάσος Κουράκης
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου











Έστειλαν τα ΜΑΤ κατά των Αναπήρων!Σε απόλυτη ανασφάλεια το Συστημα

..Παρέταξε τα ΜΑΤ έξω από τη Βουλή για να αντιμετωπίσει τους απόλυτα ειρηνικούς διαδηλωτές του Παναναπηρικού συλλαλητηρίου. Η ντροπή της ελληνικής Πολιτείας αποτυπωμένη σε Βίντεο και φωτό. Ολοκληρο το ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ http://www.youtube.com/watch?v=7ilVWKYJ-pI Με μία κίνηση που δεν έχει προηγούμενο έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα από σήμερα το μεσημέρι κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα.Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Παπουτσής,εκθέτωντας ολόκληρη την κυβέρνηση, παρέταξε λίγο πρίν τις 12 το μεσημέρι δυνάμεις των ΜΑΤ στήν αρχή της Β.Σοφίας προκειμένου να εμποδίσουν τους ανάπηρους πολίτες μεταξύ των οποίων δεκάδες παραπληγικοί με τα αμαξίδια, να προχωρήσουν πρός την πλάγια είσοδο της Βουλής και να διαδηλώσουν ειρηνικά φθάνοντας μέχρι το ύψος του Μαξίμου. Η αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια που προσβάλει βάναυσα κάθε έννοια ανθρωπισμόυ και πολιτισμού, βρίσκει προφανέστατα σύμφωνα και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν έχει ακουστεί καμμία φωνή από αυτά, που να καταδικάζει την εξευτελιστική αυτή εικόνα του κράτους.Αλλά η παρουσία των πάνοπλων ανδρών των ΜΑΤ κρίθηκε ότι δεν αρκούσε προκειμένου να εμποδιστουν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες να διαδηλώσουν ισότιμα, όπως όλοι οι πολίτες μπροστά στή Βουλή και στη συνέχεια στο ύψος της Ηρώδου Αττικού όπου βρίσκεται το Μαξίμου. Ο προφανής φόβος και πανικός που διακατέχουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας μπροστά στο ογκούμενο κύμα οργής των πολιτών,τους ανάγκασε να επιστρατεύσουν επιπλέον τίς γνωστές σιδερόφραχτες κλούβες τοποθετημένες κάθετα στο δρόμο για να προστατευτούν από τους ανάπηρους πολίτες..!
Ντροπή σου Χρήστο Παπουτσή!
stopcartel Newsdesk



Βουλή. Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ κ. Υπουργούς Υγείας, Διατροφής και Άθλησης και Εσωτερικών

Θέμα: Υπολειτουργούν και κλείνουν οι δομές υποστηρικτικών υπηρεσιών και φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη.
Σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης παρατηρείται έξαρση της βίας και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, με θύματα τις γυναίκες και τα παιδιά. Η 25η Νοέμβρη, ημέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, βρήκε τις γυναίκες περισσότερο απροστάτευτες.Στη Θεσσαλονίκη οι ελάχιστες δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών που λειτουργούσαν αποσπασματικά, κυρίως χάρη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει. Σήμερα δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη και πλήρως προσβάσιμη δομή υποστήριξης και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, παρότι, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προβλέπεται η λειτουργία ενός ξενώνα κακοποιημένων γυναικών ανά 10.000 κατοίκους.
Συγκεκριμένα, ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών που λειτουργούσε με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) του Υπουργείου Υγείας, και ο οποίος παρείχε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, συμβουλευτική και φιλοξενία, παραμένει κλειστός εδώ και 14 μήνες. Οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν λήξει και δεν ανανεώθηκαν λόγω καθυστερήσεων της χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Επίσης το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) που παρείχε αντίστοιχες υποστηρικτικές δομές δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.Το Κέντρο Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών (ΚΥΚΓ) της Εταιρείας για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (ΕΚΑΨΥ), το οποίο λειτουργεί από το 1998, κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και συσσωρευμένων χρεών. Συγκεκριμένα, από καιρό οι δράσεις του υπολειτουργούν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την τηλεφωνική γραμμή που σταμάτησε τη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2010 (πλέον η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων πραγματοποιείται μέσω του τηλεφώνου της γραμματείας και σε συγκεκριμένο ωράριο!) και την ψυχολογική υποστήριξη, η οποία σταμάτησε τον Απρίλιο.
Επειδή εδώ και έναν περίπου χρόνο παραμένει κενό γράμμα η εξαγγελία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής για θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Επειδή σε πανελλαδικό επίπεδο κάθε βδομάδα καταγράφεται ένας θάνατος από κακοποίηση.
Επειδή η ελλιπής πληροφόρηση και η έλλειψη δράσεων κατά της βίας δεν μπορεί να έχουν αποσπασματικό και ευκαιριακό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δραματική καθυστέρηση στην αναγνώριση του εύρους του προβλήματος πόσο μάλλον και στην αντιμετώπισή του.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Θα ενταχθεί στον άμεσο σχεδιασμό και προγραμματισμό των Υπουργείων, η συντονισμένη λειτουργία ολοκληρωμένων και προσβάσιμων δομών υποστήριξης και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών;
• Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε οι δράσεις που παρέχονται να είναι συνεχείς και χρηματοδοτούμενες από τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς;
• Με ποια άμεσα μέτρα θα επαναλειτουργήσει ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του Ε.Κ.Κ.Α;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Τάσος Κουράκης







Καιρός: Η ΕΜΥ προειδοποιεί για επιδείνωση του καιρού.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για επιδείνωση του καιρού και κάποια ακραία φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα:Σήμερα Παρασκευή (3/12/2010) από το απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στις βόρειες περιοχές της Ηπείρου και βαθμιαία στην υπόλοιπη Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τα νησιά του Ιονίου (κυρίως τη νύχτα).Αύριο Σάββατο (4/12/2010), από τις πρωινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία (κυρίως τη δυτική και βόρεια), το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και προς το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως στα βόρεια).Ύφεση θα παρουσιάσει η κακοκαιρία από το απόγευμα του Σαββάτου και από τα δυτικά και έτσι αργά το βράδυ του Σαββάτου τα ισχυρά φαινόμενα θα περιορισθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και εκεί θα ασθενήσουν γρήγορα.Πρέπει να σημειωθεί ότι βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), αλλά θα είναι μικρότερης έντασης και διαρκείας. Οι νοτίων διευθύνσεων άνεμοι αύριο Σάββατο (4/12/2010) θα ενισχυθούν πρόσκαιρα, φτάνοντας στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και αργότερα θα ασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση το Σάββατο (4/12/2010) στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ την Κυριακή προβλέπεται σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα



Λήστεψαν τον υπάλληλο κάνοντάς του ηλεκτροσόκ

Χθες το βράδυ, λίγο πριν από τις 23:30, στη Θεσσαλονίκη, δύο άγνωστοι άνδρες μπήκαν σ’ ένα πρατήριο υγρών καυσίμων και, με τη χρήση μια συσκευής που διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης, έκαναν ηλεκτροσόκ στον υπάλληλο. Αφού αυτός παρέλυσε, άρπαξαν από το ταμείο άγνωστο χρηματικό ποσό, ενώ από το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης πήραν 530 ευρώ και δύο μπλοκ επιταγών. Οι δράστες εξαφανίστηκαν και αναζητούνται.


Ευρωβουλή. Ενίσχυση της απασχόλησης και της διαδικασίας κοινωνικοποίησης των Ατόμων με Αναπηρία.

Σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
"Το Νοέμβριο του 2010 η Επιτροπή υπέβαλε νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία, για το διάστημα 2010 - 2020, η οποία θα περιλαμβάνει κεφάλαια για την απασχόληση και την εκπαίδευση και θα περιγράφει συγκεκριμένες ενέργειες με σκοπό να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία", επεσήμανε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κα Reding αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη σχετικά με την κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία και την επιτυχημένη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Τα άτομα με αναπηρία έχουν τις μισές πιθανότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, το 1/3 αυτών δεν έχει ταξιδεύσει ποτέ και το 50% δεν έχει συμμετέχει ποτέ σε αθλητικές δραστηριότητες. Σε μια περίοδο, που τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώνεται, είναι κοινή παραδοχή ότι τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν -ή να παραμείνουν- εκτός αγοράς εργασίας, και κατ’ επέκταση να συρρικνωθεί το εισόδημά τους. Παράλληλα τα ΑμεΑ έχουν δυσκολότερη και συχνά πιο κοστοβόρα πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και με αυτόν τον τρόπο η απειλή του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας για αυτήν την ευπαθή κοινωνική ομάδα αυξάνει επικίνδυνα.Με δεδομένο ότι το 1/6 του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης αποτελείται από ΑμεΑ και το ποσοστό απασχόλησης των ΑμεΑ στην Ευρώπη είναι 50%, όταν το ποσοστό για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι 68%, ενώ μόνο το 20% των πολιτών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα είναι ενεργά μέλη στην αγορά εργασίας και σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης σε μια γηράσκουσα Ευρώπη, αλλά και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο Κ. Πουπάκης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με:Την πρόβλεψη περαιτέρω πρωτοβουλιών και δράσεων, με σκοπό την ενίσχυση του χαμηλού ποσοστού απασχόλησης των ΑμεΑ•

Την ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση των ΑμεΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς η εκπαίδευση αποτελεί και σημαντικό παράγοντα εύρεσης εργασίας και Την υιοθέτηση πολιτικών για την ενίσχυση της διαδικασίας κοινωνικοποίησης και κινητικότητας των ΑμεΑ, στοιχείο απαραίτητο για την ευημερία και την ουσιαστική συμμετοχή τους στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.
"Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης, ενώ μέσω των προγραμμάτων δια βίου μάθησης προάγει την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, στοχεύοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής όλων των μειονεκτουσών ομάδων. Παράλληλα, στο πλαίσιο αύξησης της κινητικότητας, προγράμματα της Ε.Ε., όπως το "Νεολαία σε κίνηση" που δίδουν προτεραιότητα σε ΑμεΑ καλύπτουν τις πρόσθετες δαπάνες στις οποίες αυτά υποβάλλονται", σημείωσε η κα Reding.«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ας δεσμευτούμε όλοι για τη δημιουργία μιας Ευρώπης ισότητας ευκαιριών και δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι που βιώνουν τη συνθήκη της αναπηρίας έρχονται αντιμέτωποι και με την ανεπάρκεια της Πολιτείας, που τους στερεί το δικαίωμα στη δουλειά, την αξιοπρεπή διαβίωση και την κοινωνική δράση. Η αύξηση της Ανταγωνιστικότητας δεν επιτυγχάνεται μέσα από μέτρα που εντείνουν τον κοινωνικό και επαγγελματικό αποκλεισμό των ΑμεΑ, αλλά με στοχευμένες δράσεις για την ενεργητική ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας και την αποτελεσματική αξιοποίησή τους στην παραγωγική δομή της χώρας», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Συνάντηση στην Κορυτσά Αξιωματικών Ελληνικής και Αλβανικής Αστυνομίας

Eφαρμογή της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου Αλβανών πολιτών στις χώρες Schengen από 15 Δεκεμβρίου

Πραγματοποιήθηκε στην Κορυτσά της Αλβανίας συνάντηση συνεργασίας Αξιωματικών της Ελληνικής και Αλβανικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, μετά από πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των θεωρήσεων εισόδου στις χώρες Schengen των Αλβανών πολιτών.Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή αφορά και τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κασαπάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκαλτσάς, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Γρηγόριος Πατσιαρίκας, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, οι Αξιωματικοί Αστυνομικοί Σύνδεσμοι της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, καθώς και Αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Από Αλβανικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπαρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας, αρμόδιος για θέματα Συνόρων και Μετανάστευσης NAKO Pellump, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, αρμόδιος Αξιωματικός του Αρχηγείου της Αλβανικής Αστυνομίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.Οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις Αστυνομικές Αρχές των δύο χωρών ενόψει της άρσης από 15-12-2010 του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου στο χώρο Schengen για τους Αλβανούς πολίτες, κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων.Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις εισόδου, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενημέρωση των Αλβανών πολιτών και συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαδικασίας επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης, με τον ορισμό σημείων επαφής για την απρόσκοπτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εισόδου.Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία των δύο Αστυνομιών και η αμοιβαία βούληση να εργασθούν από κοινού για την αντιμετώπιση και διευθέτηση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.



Προετοιμάζεται η ΕΛ.ΑΣ

Ήδη οι γενικές αστυνομικές διευθύνσεις Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης του αστυνομικού προσωπικού. Συγχρόνως γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αστυνομικά τμήματα των τελωνείων και θα ασχολείται με τον διαβατηριακό έλεγχο. Το πρόσθετο προσωπικό που θα χρειαστούν τα τελωνεία θα εξοικονομηθεί από τους τομείς φύλαξης των συνόρων και των αφύλακτων διαβάσεων, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών.Βεβαίως, συγχρόνως θα χρειαστεί αύξηση του προσωπικού των τελωνείων και βελτίωσης των υποδομών. Για παράδειγμα, το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής έχει τέσσερις διαβάσεις εισόδου, οι οποίες μάλλον θα πρέπει να διπλασιαστούν. Επιπλέον, θα απαιτηθεί περισσότερο προσωπικό για τον ενδελεχή έλεγχο εμπορευμάτων, καθώς και για τους εξονυχιστικούς ελέγχους στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών.
epirusgate



Έκθεση αφιερωμένη στον Ανδρέα Εμπειρίκο στο 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης

Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου θα φιλοξενηθεί στη βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Μενεμένης, στο συνοικισμό Αγίου Νεκταρίου, από τις 5 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για κινητή έκθεση που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Αποτελείται και περιλαμβάνει ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία του ποιητή και πεζογράφου, καθώς και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Οι τελευταίες αποτελούν μια επιλογή από το πλουσιότατο φωτογραφικό έργο του λογοτέχνη, ο οποίος άφησε ένα τεράστιο αρχείο με περισσότερα από 30.000 αρνητικά. Το θέμα των φωτογραφιών που θα εκτεθούν στο 3ο Γυμνάσιο αφορά σε πόλεις που επισκέφθηκε ο Εμπειρίκος. Η Άνδρος, η Ελευσίνα, η Σύρος, η Σίφνος, το Λονδίνο, η Βενετία, το Παρίσι είναι μερικοί μόνο από τους τόπους που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες του λογοτέχνη. Στόχος της διοργάνωσης είναι να προβληθούν με τρόπο ευφάνταστο, εποπτικό και δημιουργικό, το έργο και η προσωπικότητα του Ανδρέα Εμπειρίκου, που υπήρξε -εκτός από ποιητής, πεζογράφος και ψυχαναλυτής- και μανιώδης φωτογράφος

Ισχυρές καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Νομό Ιωαννίνων!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, στη διάρκεια της νύχτας Παρασκευής προς Σάββατο, κατά διαστήματα θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες στο Νομό Ιωαννίνων. Για το λόγο αυτό από την Πολιτική Προστασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
 epirusgate

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στη Χάιφα - 41 νεκροί

Πυροσβεστικά αεροπλάνα από Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία άρχισαν τις πρώτες ρίψεις σήμερα το πρωί. Αεροπλάνο με επιβραδυντικά χημικά στέλνουν οι ΗΠΑ. Τα πτώματα 41 ανθρώπων έχουν βρεθεί στην περιοχή του όρους Καρμέλ κοντά στη Χάιφα όπου μαίνεται από την Πέμπτη μια τεράστια πυρκαγιά, η χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ, ανακοίνωσαν ιατρικές υπηρεσίες.
Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά, δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει τον τελικό απολογισμό των θυμάτων, αφού μόνο 11 πτώματα έχουν αναγνωριστεί, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται, διευκρίνισε ο αστυνομικός εκπρόσωπος Μίκι Ρόσενφελντ. Δεκαεπτά άνθρωποι νοσηλεύονται, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους και η διοικητής της αστυνομίας της Χάιφας, της οποίας η κατάσταση είναι κρίσιμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τουλάχιστον 370 πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, αλλά η έλλειψη κατάλληλων μέσων ανάγκασε τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου να ζητήσει διεθνή βοήθεια. Τα τρία πρώτα αεροσκάφη της διεθνούς βοήθειας έφτασαν σήμερα το πρωί στο Ισραήλ και άρχισαν τις ρίψεις νερού. 'Αλλα 17 πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένονται μέσα στην ημέρα: δύο από την Τουρκία, δύο από την Γαλλία, τέσσερα από την Ελλάδα, δυο από το Αζερμπαϊτζάν, δύο από τη Ρωσία, ένα από την Κροατία, ένα από τη Ρουμανία και τρία από την Κύπρο.

Βουλή. Ερώτηση της κ. Ε. Αμμανατίδου –Πασχαλίδου προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θα χάσει η Ελλάδα την πρώτη θέση στην παραγωγή μελιού;


Η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα φτάνει τους 12.000 τόνους, ποσότητα που κατατάσσει τη χώρα μας στις αυτάρκεις ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη ΕΕ, αφού έχει ήδη προσδιορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε 8 είδη αμιγών κατηγοριών μελιού (ανθόμελο, πευκόμελο, θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς κ.λπ.). Όμως για διάφορες αιτίες, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αισθητή μείωση στην παραγωγή μελιού, ενώ και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σημάνει συναγερμός για το θέμα της εξαφάνισης των μελισσών και αποφασίζονται μέτρα σε κεντρικό πλέον επίπεδο.Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία στη χώρας μας είναι η ασθένεια Nozema ceranae, καθώς εξαιτίας της εξοντώνονται ολόκληρα μελισσοσμήνη, ενώ η αντιμετώπισή της κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολη. Η Nozema ceranae εμφανίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στην περιοχή του Νομού Χανίων και αυτή την εποχή σημειώνεται έξαρση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μελισσοκομεία στα οποία έχει θανατωθεί πάνω από το 50% των μελισσών.Για την εν λόγω ασθένεια δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο. Η Ε.Ε. απαγορεύει τη χρήση αντιβιοτικών στην κυψέλη, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θεωρούν φαίνεται τη μελισσοκομία προσοδοφόρο πεδίο, έτσι ώστε να στραφούν στην έρευνα-παραγωγή φαρμάκων.Οι μεγάλες καταστροφές και η ολική εξαφάνιση μελισσοσμηνών που καταγράφονται έχει φέρει σε αδιέξοδο τους μελισσοκόμους, ενώ ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο ζημιές που προέρχονται από την Nozema apis και όχι την Nozema ceranae.
Επειδή, η μελισσοκομία αποτελεί δυναμικό κλάδο με εξαιρετικές εξαγωγικές δυνατότητες,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Γνωρίζει το μέγεθος των απωλειών στην παραγωγή μελιού και τι προτίθεται να κάνει άμεσα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του;
• Θα συμπεριληφθεί άμεσα στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και η Nozema ceranae με αναδρομική ισχύ;
Η ερωτώσα βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου



Κομπίνα μέσω Ιντερνετ έστησε 27χρονος Θεσσαλονικιός

Απάτη με πωλήσεις μέσω διαδικτύου έστησε 27χρονος, ο οποίος εισέπραττε χρήματα από ανυποψίαστους αγοραστές, αλλά ουδέποτε έστελνε τις ηλεκτρονικές συσκευές που είχαν παραγγείλει. Ο νεαρός, που συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου από αστυνομικούς του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος, είναι γόνος μίας από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης.Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι ο 27χρονος συγκέντρωσε περίπου 15.000 ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν παραγγείλει, αλλά δεν έλαβαν ποτέ, από τηλεοράσεις και φορητούς υπολογιστές μέχρι κινητά τηλέφωνα.

Η έρευνα

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η έρευνα για τον 27χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για «απάτη κατ΄εξακολούθηση», ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου. Τότε άρχισαν να γίνονται η μία μετά την άλλη μηνύσεις πολιτών στο Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Από τις καταγγελίες προέκυψε ότι ο 27χρονος είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδες του διαδικτύου αγγελίες στις οποίες ανέφερε ότι πουλούσε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές, αλλά και κινητά τηλέφωνα. Στις αγγελίες υπήρχε ένα κινητό τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσαν οι χρήστες του Ιντερνετ, προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες για τη συσκευή που τους ενδιέφερε.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν αξιωματικοί, ο 27χρονος έπειθε τους υποψήφιους αγοραστές να καταθέτουν το αντίτιμο των παραγγελιών τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή να το αποστέλλουν μέσω εταιριών μεταφοράς χρημάτων. Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν έφταναν ποτέ στα χέρια των αγοραστών. Μόνο σε μία περίπτωση, αναφέρουν αστυνομικοί, ο 27χρονος έστειλε σε κάποιον ιδιώτη ένα δέμα με ένα CD και ένα ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του νεαρού άντρα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένας σκληρός δίσκος, το χρηματικό ποσό των 1.100 ευρώ, αλλά και πλήθος εγγράφων, που αποδεικνύουν τις αξιόποινες πράξεις του.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ στον «Αγγελιοφόρο»



Στην Θεσσαλονικη. Φωτιά σε πυλωτή πολυκατοικίας

Φωτιά εκδηλώθηκε στις 03:10 τα ξημερώματα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε πυλωτή πολυκατοικίας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σουλιώτη και 28ης Οκτωβρίου, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.Οι φλόγες τύλιξαν ένα αυτοκίνητο. Στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 9 άνδρες, οι οποίοι κατέσβησαν τη φωτιά, προτού επεκταθεί σε άλλα σταθμευμένα οχήματα. Ωστόσο, το Ι.Χ υπέστη υλικές ζημιές.