Σε μία προσπάθεια να καταδείξει πως υπάρχει και άλλος δρόμος, με λιγότερες θυσίες, για την οικονομική εξυγίανση και ανάκαμψη της χώρας και ότι τα οδυνηρά μέτρα που προβλέπονται από το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του για την οικονομία.
Στόχος είναι “η απαλλαγή από το μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν”, και με όπλο αυτό θα ξεκινήσει περιοδείες το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα και, μαζί, την αντιπολιτευτική αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος της Ρηγίλλης είναι, στο δυσμενές κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, να δείξει πως υπάρχει εναλλακτική πρόταση από αυτήν που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε, αντί να βγάζει τη χώρα από την ύφεση τη βυθίζει ακόμη περισσότερο. Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του, έχοντας στο πλευρό του τους δύο νέους αντιπροέδρους του κόμματος, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Η βασική κατηγορία που της απέδωσε ήταν πως διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα της χώρας στο 13,6% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα θα ήταν 9,9%, και πως με τους χειρισμούς της από τον Οκτώβριο του 2009, οπότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος της χώρας σε κρίση δανεισμού, με όλες τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις. “Η ανεργία διογκώνεται και ανήλθε ήδη στο 11,7%, η ύφεση βαθαίνει και εκτιμάται επίσημα στο 4% περίπου για το 2010, ο πληθωρισμός αυξάνεται και εκτοξεύθηκε στο 5,3%, ενώ η ψυχολογία της αγοράς παρέλυσε και η ασφάλεια της κοινωνίας επιτάθηκε”, επισήμανε.
Ο εναλλακτικός δρόμος
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του, είπε πως αυτές μπορούν έως το 2014 να μηδενίσουν το έλλειμμα και να μειώσουν το χρέος στο 110%, έναντι του 149%, στο οποίο εκτίμησε θα το αυξήσουν τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης. “Ο δρόμος που προτείνουμε δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες. Είναι δρόμος με λιγότερες θυσίες, που όμως μπορεί να τις αντέξει και η οικονομία και η κοινωνία, και θα πιάσουν τόπο”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς δεν πρότεινε μονομερή καταγγελία της συμφωνίας με την τρόικα, δεσμεύθηκε για τη στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων, όπως η μείωση των φόρων, με πρώτους τους έμμεσους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα αλλά και του εισοδήματος. Όπως είπε, είναι μέτρα που απελευθερώνουν την ανάπτυξη, που όμως δεν τα επιτρέπει το μνημόνιο. Τόνισε πως βασικός στόχος είναι να υλοποιηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την τόνωση της οικονομίας δίχως να έχουν κόστος, όπως: ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών, εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, προσωποποιημένη κοστολόγηση στα δημόσια νοσοκομεία και ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης επανορθωτικών μέτρων για την αποκατάσταση των αδικιών με περικοπές, όπως στην περίπτωση των χαμηλοσυνταξιούχων. Για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε περιορισμό στις δαπάνες του δημοσίου (οδοιπορικά, επιτροπές, συμβούλια κλπ.) και αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Από τις βασικές του προτάσεις ήταν η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, δίχως, όπως είπε, αυτό να σημαίνει παραχώρηση ή εκποίηση. “Δεν σημαίνει να βγάλουμε στο σφυρί μνημεία ή χώρους που συνδέονται με την ιστορία μας ή με την εθνική μας ασφάλεια”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ως παράδειγμα πως η Κτηματική Εταιρεία του Δημόσιου (ΚΕΔ) έχει υπό τον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 272 δισ. ευρώ.
Αναφέρθηκε, τέλος, στις αποκρατικοποιήσεις, σε έναν νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και στην κάλυψη των οφειλών του κράτους σε προμηθευτές του δημοσίου με επιστροφές φόρων και επιχορηγήσεις που θα συμβάλλουν και στο να βελτιωθεί το κλίμα.
• 8 προτάσεις εξόδου από την κρίση
• Να στηριχθούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι
• Να μειωθούν οι φόροι, πρώτα οι έμμεσοι
• Νέο επενδυτικό νόμο
• Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις
• Περιστολές στις δημόσιες σπατάλες
• Νέο σύστημα για δαπάνες υγείας
• Αναδιάρθρωση ΟΣΕ
• Πάταξη παραεμπορίου, λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής
• Οι προτάσεις θα οδηγήσουν το 2014 σε μηδενικό έλλειμμα και σε χρέος 110% του ΑΕΠ
«Μακεδονία»