Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Προσπαθεί να ελέγξει τη διαδοχή του

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε σήμερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μια μεγάλη πολιτική… αναστροφή. Στον χώρο της ενόργανης γυμναστικής, θα μιλούσε κανείς για… κυβίστηση (εναέρια τούμπα).
 Μιλώντας στους κορυφαίους υπουργούς, που από το πρωί τον αμφισβητούσαν ευθέως, και του έδειχναν τον δρόμο της εξόδου, επιχείρησε να αναστρέψει τις εντυπώσεις.Έτσι, υποστήριξε ότι η απειλή περί δημοψηφίσματος ήταν μια «μπλόφα», προκειμένου να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στον Αντώνη Σαμαρά, ώστε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υποχρεωθεί να συναινέσει στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Για να πείσει μάλιστα για τις προθέσεις του, εμφανίστηκε έτοιμος να αποσύρει την πρόταση περί δημοψηφίσματος, ώστε να μην διακινδυνεύσει την αυριανή ψήφο εμπιστοσύνης για την Κυβέρνησή του στο Κοινοβούλιο. Προκειμένου παράλληλα να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά με τον Λουκά Παπαδήμο ως αντικαταστάτη του.
Η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κινείται στη σφαίρα υψηλών τακτικισμών. Και δεν διστάζει να θυσιάσει μια κορυφαία πρωτοβουλία που ο ίδιος ανακοίνωσε, φέρνοντας την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Τι ακριβώς όμως αφορά αυτό το παζάρι; Από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι πλέον Πρωθυπουργός, να υποθέσουμε ότι το διακύβευμα είναι η διαχείριση της διαδοχής του;