Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ο “εκβιασμός”… εκπυρσοκρότησε

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Αν η πρόθεση εκείνων που εισηγήθηκαν στον Γιώργο Παπανδρέου τον «πολιτικό εκβιασμό» της Ευρώπης μέσω της απειλής διεξαγωγής δημοψηφίσματος, προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους για το «κούρεμα», είδαν τη χθεσινή εικόνα από τις Κάννες, μάλλον θα πρέπει να έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.

Η Ελλάδα «τσαλακώθηκε» άσχημα, στο πρόσωπο του εν ενεργεία Πρωθυπουργού. Ο οποίος πλέον έχει απολέσει την πολιτική νομιμοποίηση της παρουσίας του στο Μέγαρο Μαξίμου και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ωστόσο είναι δευτερεύον.
Το πρωτεύον είναι να κρατήσουμε όρθια τη χώρα. Χθες στις Κάννες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικά «κατήργησαν» τον Γιώργο Παπανδρέου. Έκαναν μόνοι τους δηλώσεις, ανακοινώνοντας τόσο την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, όσο και το περιεχόμενό του. Που είναι διαφορετικό από το περιεχόμενο το οποίο είχε σκεφτεί ο Πρωθυπουργός.
Η «μεγάλη μπλόφα» για την οποία μιλούσε από χθες το CNN, γύρισε… τούμπα. Στράφηκε κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Και έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Μια χώρα-παρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο των αποφάσεων και των εξελίξεων.
Ένα τέτοιο μήνυμα άλλωστε εξέπεμπε και η εικόνα με τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει μόνος του δηλώσεις στις Κάννες. Μετά τις δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί. Μόνος, έξω από την αίθουσα. Στο κρύο…