Διευκρινίσεις σχετικά με το νέο εισιτήριο των 0,90 ευρώ, τις μετακινήσεις και το χρόνο ισχύος του, που παρέχει στο επιβατικό κοινό, επέδωσε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.). Σε σχετική ανακοίνωσή αναφέρεται ότι στα εισιτήρια των 0,90 ευρώ (0,50 ευρώ το μειωμένο), δεν αναγράφεται ότι ισχύουν για δύο μετακινήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μέσα σε χρόνο 90 λεπτών, δεδομένου ότι αυτά είχαν τυπωθεί πριν της τροποποίησης της κοινής υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν η χρήση προς την αυτή κατεύθυνση.
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Ο χορός της Νεολαίας των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης.
Το τμήμα Νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» διοργανώνει τον ετήσιο χορό του την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 στο «Μπακάλικο Λαδόκολλα» (Καραολή & Δημητρίου 10 Εύοσμος).
Στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας προσκαλούμε και σας διαβεβαιώνουμε πως θα ζήσετε μία αξέχαστη εμπειρία.
Μια εξαιρετική βραδιά με εκπληκτικό πρόγραμμα πλαισιωμένο από τους Αντώνη Παπαδόπουλο, Γιάννη Τσιτιρίδη, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, Κώστα Πουτακίδη, Δημήτρη Ξενιτόπουλο Μπάμπη Κεμανετζίδη Δημήτρη Παπαδόπουλο, Κώστα Τυρεκίδη, Ιάκωβο Νικολαΐδη και Στέφανο Ρέπανο.
Πιστεύοντας πως θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος
Ψωμιάδου Κυριακή
Η Γραμματέας
Φανή Αλεξανδρίδου
Ο Σοχός καμαρώνει τον Παναγιώτη Λουλό
Ο Σοχός τιμά και συγχαίρει το νεαρό συνδημότη - μαθητή Β΄ τάξης Λυκείου Παναγιώτη Λουλό του Νικολάου, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΑΕ KWOΝ DO, που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο 5-6 Φεβρουαρίου 2011.
Ο νεαρός αθλητής θα πάρει μέρος και στο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΤΑΕ KWOΝ DO, που θα διεξαχθεί στο Ταλίν της Εσθονίας από 20-27 Φεβρουαρίου 2011.
Τον συνοδεύουν οι ευχές μας για καλή επιτυχία και κατάκτηση νέου μεταλλίου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΣΟΧΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΤΣΙΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΤΣΙΟΣ
Ελλάδα όπως..Αργεντινή;
Το αμύθητης αξίας χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που με βάση τις αντικειμενικές αξίες της εφορίας αποτιμάται σε 272 δις. ευρώ και αποτελεί δέλεαρ για τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον πλανήτη, βρίσκεται στο επίκεντρο του θηριώδους προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που ανακοίνωσαν η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, λίγες μόλις ημέρες μετά τη μυστηριώδη επίσκεψη στην Αθήνα του δεύτερου στην ιεραρχία τραπεζίτη της Goldman Sachs.
Τα γεγονότα αυτά φαίνονται εκ πρώτης όψεως ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά πολλοί στην τραπεζική αγορά εκτιμούν ότι δεν είναι. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα των μεγάλων διεθνών επενδυτικών τραπεζών στα ελληνικά πράγματα, η Goldman Sachs έχει την πατρότητα σχεδίου, που είχε παρουσιασθεί στην ελληνική κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την εξουσία και μπήκε στη θύελλα της κρίσης, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κυρίως ακίνητης, με σύγχρονες τεχνικές χρηματοοικονομικής μηχανικής και τελικό στόχο την απόσβεση μέρους του δημόσιου χρέους.
Τα σχέδια αυτά είχαν ξεχασθεί για αρκετό καιρό, ενώ η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τον περασμένο Ιούνιο ένα μάλλον μετριοπαθές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στο μεταξύ, από τις αρχές του 2010 η Goldman Sachs είχε κηρυχθεί..ανεπιθύμητη τράπεζα στην Αθήνα, με παρέμβαση και της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δημόσια είχε επικρίνει δριμύτατα την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που είχε προσφέρει στο παρελθόν στις ελληνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αλλοιώνουν τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. Από τότε η Goldman Sachs έμεινε αποκλεισμένη ακόμη και από τα κοινοπρακτικά δάνεια που είχε εκδώσει το Δημόσιο πριν τη «διάσωση» με τα 110 δις. ευρώ, παραμένοντας σταθερά σε δυσμένεια.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Goldman, Γκάρι Κον, είχε επισκεφθεί την Αθήνα χωρίς πολλή δημοσιότητα και είχε συναντήσεις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες από το οικονομικό επιτελείο. Οι επαφές αυτές δεν διευκρινίσθηκε αν πράγματι έγιναν, ή ποιο αντικείμενο είχαν, παρότι η κυβέρνηση έχει καθιερώσει κατά τα άλλα ένα καθεστώς διαφάνειας στις επαφές της με διεθνείς οικονομικούς παράγοντες.
Σε μια εξέλιξη που μόνο ως συμπτωματική δεν εκλαμβάνεται από τους παράγοντες της αγοράς, που τη συσχετίζουν ευθέως με όσα πιθανόν συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες με τον κ. Κον, την Παρασκευή επανήλθαν στο προσκήνιο με..πάταγο ακριβώς τα ίδια σχέδια δυναμικών ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας, που συζητούσε η κυβέρνηση με την Goldman από το φθινόπωρο του 2009!
Η τρόικα ανακοίνωσε πρώτη το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, προκαλώντας και μια μίνι κρίση στις σχέσεις της με την κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, τοποθετώντας τον εισπρακτικό στόχο στο ύψος των 50 δις. ευρώ. Λίγα λεπτά μετά τη συνέντευξη τύπου των στελεχών της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών έδινε στους δημοσιογράφους τις δικές του εξηγήσεις για το σχέδιο. Τόσο αυτές οι εξηγήσεις, όσο και μια ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου μέσα στο Σαββατοκύριακο, παραπέμπουν σε μια σύνθετη διαδικασία αξιοποίησης της ακίνητης, κυρίως, περιουσίας του Δημοσίου και όχι σε μια απλοϊκή εκποίηση που οι περισσότεροι φαντάζονται.
Αναφερόμενο στην «πολιτική αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναδιαρθρώσεων», το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο σε ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε στους δημοσιογράφους για «ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2015» και εξηγεί ότι προγραμματίζεται «ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012». Σε δήλωσή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου σχηματοποίησε το σχέδιο ως εξής: «Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη».
Ουσιαστικά, πρόκειται για επαναφορά του σχεδίου που είχε προτείνει η Goldman Sachs, σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργηθούν δύο μεγάλες εταιρείες συμμετοχών, μία για την κινητή και μία για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Η πρώτη θα δημιουργήσει «μπουκέτα» μετοχών κρατικών εταιρειών, με τη λογική των Exchange Traded Funds (ETF), δηλαδή των διαπραγματεύσιμων σε χρηματιστήρια αμοιβαίων κεφαλαίων. Η δεύτερη θα προχωρήσει σε ένα είδος τιτλοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας, εκδίδοντας καλυμμένα ομόλογα του Δημοσίου, τα οποία θα διασφαλίζονται με ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Μια εκδοχή για το επόμενο σκέλος αυτού του σχεδίου είναι οι επαναγορές ομολόγων του Δημοσίου με τα έσοδα από αυτές τις εκδόσεις, σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας έκδοσης, ώστε με αυτό τον τρόπο να «κουρεύεται» έμμεσα το δημόσιο χρέος. Αυτονόητο είναι, ότι για αυτές τις σύνθετες χρηματοοικονομικές διαδικασίες θα χρειασθεί η συνδρομή αδρά αμειβόμενων επενδυτικών τραπεζών και μεγάλων γραφείων οικονομικών συμβούλων. Για το σκέλος που αφορά τα ακίνητα, πρώτη υποψήφια ανάδοχος θεωρείται ότι είναι η Goldman, που έκανε και την πρώτη σχετική πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο χρόνος εκδήλωσης όλων αυτών των πρωτοβουλιών δεν είναι καθόλου τυχαίος. Πρόσφατα, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ολοκλήρωσε μια πρώτη συνολική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας που κατέχει και διαχειρίζεται για λογαριασμό του κράτους, με αποτελέσματα εντυπωσιακά: τα 71.000 ακίνητα της ΚΕΔ εκτιμήθηκαν με βάση τις αντικειμενικές αξίες στα 272 δις. ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζεται το ένα δέκατο της συνολικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που κατέχεται από άλλες κρατικές εταιρείες. Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αρκετά από τα ακίνητα, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους (π.χ.: αιγιαλοί και παραλίες), φωτογραφήθηκαν και από δορυφόρους, ώστε να υπάρχει μια σημερινή καταγραφή της εικόνας τους και να διαπιστώνονται ενδεχόμενες καταπατήσεις, παράνομη δόμηση και άλλες νεοελληνικές αυθαιρεσίες.
Συνολικά υπολογίζεται ότι με τις αντικειμενικές τιμές, η αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου υπερβαίνει τα 300 δις. ευρώ, ποσό στο οποίο έχει αναφερθεί δημόσια σε ανύποπτο χρόνο και ο υπουργός Οικονομικών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι ενήμερο για αυτές τις εκτιμήσεις, κατεβάζει με μια πιο συντηρητική προσέγγιση στα 100 δις. ευρώ τη συνολική αξία των ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, διεθνείς αναλυτές, όπως αυτοί του ινστιτούτου Bruegel, που δημοσιοποίησε σχετική έκθεση την περασμένη εβδομάδα, θεωρούν ότι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου θα έχει καίριο ρόλο σε όποιο σχήμα «ελάφρυνσης» της χώρας από το δημόσιο χρέος και αν επιλεγεί.
Από την οπτική των επενδυτικών τραπεζών του Λονδίνου, το project «swap χρέους με δημόσια περιουσία» έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ και η κυβέρνηση γνωρίζει, ότι με το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που έχει, για να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακινήτων, δεν μπορεί παρά να προσφύγει στα τεχνάσματα των «μάγων» του Σίτι, καθώς οποιαδήποτε άλλη «ορθόδοξη» διαδικασία θα έπαιρνε χρόνια, αν όχι δεκαετίες, και στο μεταξύ θα ήταν πολύ πιθανό να πέσει σε τέλμα, λόγω πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων. «Μόνο ένα σχέδιο-αστραπή μπορεί να οδηγήσει σε αποκρατικοποιήσεις μέσα στο χρονικό ορίζοντα που δίνεται και με το στόχο εσόδων που έχει τεθεί», τονίζουν τραπεζικά στελέχη.
Όλα αυτά, βέβαια, θυμίζουν σε πολλούς παράγοντες της αγοράς και τις ουκ ολίγες σκοτεινές περιπτώσεις αντίστοιχων σχεδίων ελάφρυνσης χρεών κρατών που «διασώζονται» από το ΔΝΤ, με ευρύτατα προγράμματα αξιοποίησης-εκποίησης περιουσίας. Ποιος ξεχνά, άλλωστε, ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε τη δεκαετία 89-99 στην Αργεντινή, με κεντρικό σύνθημα «τίποτα στο κράτος», αποψίλωσε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λ. Αμερικής από τα περιουσιακά της στοιχεία, αλλά τελικά η χώρα κατέληξε στη χρεοκοπία;
πηγη sofokleous10.gr
Ομιλία στην Βουλή της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου –Πασχαλίδου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω από την πόλη της «κατοχής». Αυτή είναι η Κερατέα. Υπήρχε ολονύχτια κινητοποίηση της αστυνομίας, η οποία εισέβαλε, όχι σίγουρα χωρίς εντολές, σε σπίτια, εισέβαλε στην πόλη, διατάραξε την κοινή ησυχία, την κοινή ειρήνη. Οι άγριες αυτές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα από χθες για άλλη μια φορά στην Κερατέα με αφορμή αυτή τη φορά σύλληψη πολίτη, δείχνουν ότι η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και να συζητήσει με την τοπική κοινωνία. Με λογικές αστυνομικής βίας και καταστολής δεν είναι δυνατόν να δοθούν απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν τον τόπο.
Καταστολή είχαμε και προχθές, στον Προμαχώνα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Είχαμε συλλήψεις αγροτών με έναν τρόπο απαράδεκτο. Είχαμε, επίσης, τα ΜΑΤ στο Υπουργείο Υγείας. Είχαμε τραυματισμό προέδρου ιατρικού συλλόγου.
Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει σύσσωμο να τα καταδικάσει και η Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της.
Πολυνομοσχέδιο: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις». Με τα άρθρα του σχεδίου νόμου μπορούμε να δώσουμε τον τίτλο «Διαλυτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες ανάλογες διατάξεις». Κι αυτή τη δυνατότητα μας τη δίνετε εσείς, κύριοι Υπουργοί, που είστε αδιάλλακτοι, όχι με εμάς το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τους κλάδους που εμπλέκονται στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι όλης της χώρας μέσω των ομοσπονδιών ή των πανελλήνιων ενώσεων από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου, ζητούν ουσιαστικό διάλογο. Δηλαδή, να αποσυρθεί το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο που διαλύει περαιτέρω τη δημόσια υγεία και την εμπορευματοποιεί με τον πιο χείριστο τρόπο.
Ζητούν από μηδενική βάση διάλογο για τη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τις πολιτικές και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Υπουργέ, πάνω από ένα μήνα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Αντίστοιχα εσείς με το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας βρίσκεστε καθημερινά στα τηλεπαράθυρα και κατασυκοφαντείτε τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς με τη συνδρομή μεγάλων καναλιών.
Κάθε φορά που ακούω τον κύριο Υπουργό, αναφέρεται και σε κάποιον πολίτη που του είπε τη δική του ιστορία για την ταλαιπωρία του από τις απεργίες των γιατρών ή των φαρμακοποιών. Εγώ δεν θα αναφερθώ σε κάποιον άλλον, όμως, ο κύριος Υπουργός δεν θα πρέπει να ξεχνάει το ίδιο το περιστατικό που είχε ως Υπουργός και μεταφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να κάνει μία εξέταση, να κάνει μια αξονική. Εδώ θέλω να πω ότι δεν ήταν σε καμία απεργιακή κινητοποίηση οι γιατροί. Εκεί ήταν οι γιατροί. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι δραματική.
Κύριε Υπουργέ, απαιτούμε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα για την υγεία που υποβιβάζει όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες υγείας και καθιστά το σύστημα αναποτελεσματικό και επικίνδυνο για όλους τους πολίτες.
Ζητούμε την απόσυρση γιατί καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα των λειτουργών της υγείας.
Ζητούμε την απόσυρση γιατί επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και τη βαθμιαία ιδιωτικοποίησή της, καταπατώντας το άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος, που προβλέπει ξεκάθαρα ότι: «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων».
Επίσης, το επικαιροποιημένο μνημόνιο στη σελίδα 43 αναφέρεται σε επιτροπή που συστήθηκε ήδη πριν από ένα μήνα, η οποία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ έως 31.5.2011 υποβάλλει προτάσεις για το σύστημα υγείας στη χώρα μας, με σκοπό πάντα οι δημόσιες δαπάνες να κρατούνται κάτω του 6% του ΑΕΠ και η Κυβέρνηση οφείλει να ενεργήσει -κοινώς να νομοθετήσει- ανάλογα μέχρι τέλος Ιουνίου του 2011. Δηλαδή, εντός του Ιουνίου θα κληθεί η Βουλή να νομοθετήσει πάλι και μάλιστα για θέματα που περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου.
Το καταγγελλόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ογδόντα υπουργικές αποφάσεις νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να γίνει νόμος. Αυτό σημαίνει ότι εκχωρείται εν λευκώ η εξουσιοδότηση στον κύριο Υπουργό να νομοθετεί. Αυτό έγινε μια φορά με τον Υπουργό Οικονομικών όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο, να νομοθετεί χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται.
Στηρίζουμε και παλεύουμε με όλους τους φορείς της υγείας που εναντιώνονται στην καταστρατήγηση των κανόνων και διατάξεων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που αφορούν το χρόνο εργασίας, την καταστρατήγηση που εξωθεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε παράνομη, καταχρηστική και απλήρωτη εργασία και τους νοσηλευτές σε μεροκάματα τρόμου, για να ανατραπεί η απαράδεκτη και ισοπεδωτική πολιτική της Κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν. Άλλωστε, τα νέα κυβερνητικά μέτρα εξωθούν τους ιδιώτες γιατρούς και τους φαρμακοποιούς σε ωράρια κατάργησης της προσωπικής τους ζωής και σε πρακτικές ασύμβατες με τους όρους ασφαλούς άσκησης του λειτουργήματός τους, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μπορούσε να συμπληρώσει κάποιος.
Απαιτούμε οργάνωση της πρωτοβάθμιας δημόσιας και δωρεάν φροντίδας για την υγεία. Πάγιο αίτημα είναι η στελέχωση των νοσοκομείων όλης της χώρας με επαρκές ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να μπορεί να ανταποκρίνεται καθημερινά στις ανάγκες της εφημεριακής κάλυψης του νομού και να παρέχει αξιοπρεπή νοσηλεία σε όλους τους νοσηλευμένους στο ίδρυμα. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να δέχεται να πληρώνει για τη δημόσια περίθαλψή του στα νοσοκομεία της χώρας. Λεφτά υπάρχουν αλλά δυστυχώς όχι στις τσέπες των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας του μεροκάματου και της σύνταξης πείνας αλλά στις τσέπες των προνομιούχων που δημιούργησαν την κρίση και που συνεχίζουν να επωφελούνται απ’ αυτήν.
Δεν μπορεί να συνεχίζεται ο εμπαιγμός των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τις αιτίες των ελλειμμάτων τόσο του τομέα της υγείας όσο και των άλλων τομέων. Τα ελλείμματα δεν τα δημιούργησαν οι απλοί γιατροί, οι νοσηλευτές, το χαμηλόβαθμο προσωπικό των νοσοκομείων και οι φαρμακοποιοί αλλά οι «καρεκλοκένταυροι» του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού, τα διαπλεκόμενα με ιδιωτικές εταιρείες συμφέροντα, οι «μιζαδόροι», οι προμηθευτές και οι εργολάβοι και τα κάθε λογής γνωστά-άγνωστα «παράσιτα» του δημόσιου βίου.
Τι λέει ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Στάθης Τσούκαλος; «Το τελευταίο δεκαήμερο βιώνουμε τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας. Σ’ αυτές συμμετέχουν για πρώτη φορά όλοι οι ιατρικοί κλάδοι και η ακραία αυτή αντίδραση προέκυψε για δύο λόγους οι οποίοι είναι σοβαροί και γι’ αυτό πρέπει να αξιολογηθούν αναλόγως από το πολιτικό σύστημα. Είναι ανεξήγητη και προκλητική η άρνηση ή η αποφυγή του Υπουργού Υγείας να συνομιλήσει με τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους για ένα κρίσιμο και σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά την περίθαλψη όλων των κατοίκων της χώρας επειδή το νομοσχέδιο αυτό υποβαθμίζει ποσοτικά και ποιοτικά την περίθαλψη και συγχρόνως δημιουργεί πολλές χιλιάδες ανέργων και υποαπασχολούμενων γιατρών.
Σίγουρα όλο αυτό που συμβαίνει…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρία Αμμανατίδου, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε. Δεν θα καταγραφούν στα Πρακτικά. Έχει τελειώσει προ πολλού ο χρόνος σας. Σεβαστείτε και τους υπόλοιπους ομιλητές.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνοντας θα πω το εξής: 1.220 φαρμακεία στο νομό Θεσσαλονίκης, 1.150 στην Αυστρία. Καταθέτω το έγγραφο για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Παρακαλώ, ολοκληρώστε. Τελείωσε ο χρόνος σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Συν ένα δελτίο τύπου της ΠΑΣΟΝΟΠ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Όχι «συν», κυρία Αμμανατίδου. Καταθέστε ό,τι έχετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, τελειώνω μ’ αυτό: «Ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους με αφορμή το σαρανταήμερο μνημόσυνο στη μνήμη συναδέλφου που ξεψύχησε αβοήθητος τη νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου 2010 εκτελώντας βάρδια ολομόναχος σε μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.»
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρία Αμμανατίδου, το Προεδρείο σας παρακαλεί να σεβαστείτε το χρόνο των υπόλοιπων ομιλητών. Μη μας αναγκάσετε να μην καταγράφονται στα Πρακτικά.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνω λέγοντας ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο που προσβάλλει όλους μας.
Σας ευχαριστώ.
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού σήμερα
Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγες βροχές κατά τόπους, τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά, αλλά και επιδείνωση του καιρού από αργά το απόγευμα στα νοτιότερα τμήματα του Αιγαίου και της Πελοποννήσου όπου οι βροχές θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες, περιμένουμε για σήμερα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα Κεντρικά και Βόρεια ορεινά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 14 στην Δυτική Ελλάδα, από 2 έως 15 – 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 9 έως 16 - 17 στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενισχυόμενοι το βράδυ τοπικά σε ισχυρούς, και στο Νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι με τάσεις ενίσχυσης το βράδυ. Ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι δυτικοί - βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.
Λίγες νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα το πρωί και αυξημένες νεφώσεις μετά το μεσημέρι με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής, θα έχει η Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.
Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης, στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.
Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Τι σημαίνει το επώνυμο Καρατζαφέρης;
Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Παρουσίαση με λίγα λόγια: Η γλωσσική ιστορία του επωνύμου Καρατζαφέρης, ίσως καθησυχάσει όσους αγωνιούν για την τύχη της Ελληνικής γλώσσας ανάμεσα σε τόσες ξένες λέξεις. Ίσως τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι τα ονόματα Χασάν, Αμπντούλ και άλλα μπορούν να μπουν στη ζωή μας, δίχως να αλλοιωθεί η ταυτότητα του πολιτισμού μας.
Σχετικά με το επώνυμο Καρατζαφέρης είναι γνωστό ότι το πρώτο συνθετικό Καρά, στην Τουρκική γλώσσα, σημαίνει “Μαύρος”. Στην ελληνική γλώσσα αφομοιώθηκε πλήρως είτε με την κυριολεκτική σημασία, π.χ. καραμπογιά, καραγκιόζης (goz: μάτι> καραγκιόζης =μαυρομάτης), Καραγιάννης (: Μαυρογιάννης) κ.ά., είτε με την υποτιμητική/μειωτική σημασία, π.χ.: καράβλαχος, καράγυφτος κ.ά.
Το β’ συνθετικό του επωνύμου Καρατζαφέρης (-τζαφέρης) δημιουργεί κάποια προβλήματα στην ετυμολογική ανάλυση, επειδή υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, όπως:
α. Κατά την πρώτη εκδοχή το β΄ συνθ. του επωνύμου Καρατζαφέρης > -τζαφέρης παράγεται από τον πολύτιμο λίθο ζαφείρι < αρχ. ελλ. σάπφειρος > λατ. Sappirus (κάποιοι το συνδυάζουν και με το εβρ. Sappir, αλλά, γενικά, είναι άγνωστη η αρχική προέλευση της λέξης. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία το επώνυμο Καρατζαφέρης σημαίνει Μαύρο Ζαφείρι (μάλλον απίθανο, γιατί είναι άσχετο με την ελληνική φύση). 24γράμματα
β. Η δεύτερη εκδοχή για το β’ συνθετικό -τζαφέρης είναι ότι προέρχεται από το μεσαιωνικό ουσιαστικό της Αλβανικής γλώσσας “τζαφέρ” που σημαίνει “άλογο”. Στην Αραβική, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σημαίνει και γάιδαρος. Στην Ελληνική θα αποκαλούσαμε το επώνυμο Καρατζαφέρη ως “μαυροάλογο” ή “μαυρογάιδαρο”
γ. Στα Τούρκικα το όνομα Τζαφέρ είναι πολύ διαδεδομένο π.χ. Τζαφέρ Ταγιάρ (Çafer Tayar), στρατηγός του τουρκικού στρατού, αλβανικής καταγωγής. Το όνομα Τζαφέρ έφτασε στην Τούρκικη γλώσσα από την Αραβική. Πρόκειται για το μεταλλαγμένο “Ja’far”, جعفر , το οποίο είναι ένα πολύ συνηθισμένο Αραβικό όνομα. Ο πιο γνωστός Ja’far ήταν ο Ja’far ibn Abī Tālib (ο Τζαφάρ γιος το Abi Ταλέμπ) ο οποίος ήταν ο Θείος το Προφήτη Μωάμεθ, με το παρατσούκλι Ja’far at-Tayyār (δηλαδή ο Ja’far, ο ιπτάμενος, που βρισκόταν παντού και ανακατευόταν με όλα). Ο Άλλος γνωστός “Ja’far” ήταν ο έκτος Ιμάμης των Σιιτών, ο Ja’far al Sadeq (ο Ja’far, ο Τίμιος)*.
Για το λήμμα Ja’far υπάρχει αναφορά στο λεξικό του Deh’khoda. To λεξικό αναφέρει ένα ποίημα του 14ου αιώνα : «είδα τον Τζαφάρ πάνω στο τζαφάρ (: γάιδαρο) που έτρωγε τζαφαρί (: μαϊντανό) και πέρασε από το τσαφάρ (: γέφυρα)» (μεταφρ. Κ. Ραχίμι). Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο, γιατί στην Αραβική ο μαϊντανός, η γέφυρα και ο γάιδαρος αναφέρονται ως Τζαφάρ. 24γράμματα
Ποιος να ξέρει αν η ετυμολογική καταγωγή του επωνύμου Καρατζαφέρης είναι Ελληνική, Τούρκικη, Αραβική, Εβραϊκή; Σίγουρα, όμως, όταν βλέπω τον Αμπντούλ και τον Χασάν στα φανάρια ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον των απογόνων τους, μετά από αιώνες, αν παραμείνουν στην Ελλάδα. Ίσως θα ονομάζονται Αμπντουλίδης ή Χασανάκης. Ίσως θα γίνουν Πατριώτες, Κήνσορες, Τιμητές, θα μιλάνε στην τηλεόραση μπροστά από Σημαίες και Αγίους και θα προσπαθούν να επαναφέρουν τους παραστρατημένους Έλληνες στο σωστό δρόμο.
Αφήνω τον πεινασμένο Χασάν και Αμπντούλ να μου καθαρίσουν το παρ-μπριζ στα φανάρια και σιγοτραγουδώ : “…γέλα, γέλα πουλί μου, γέλα, είναι η ζωή μια τρέλα…”
* Σημείωση: Για τη μετάλλαξη του Ja’far σε Τζαφέρης έχουμε δύο μεταβάσεις, αρχικά από τα Αραβικά στα Τούρκικα και μετά στα Ελληνικά. Όταν υπάρχουν δυο -α- στις λέξεις που μεταφέρονται από τα Αραβικά στα Τούρκικα, το πρώτο -α- προφέρεται βαθύ -α- , και το δεύτερο προφέρεται -ε-. Το Ja’far στα Τουρκικά προφέρεται CÂFER και γι αυτό έφτασε στα Ελληνικά ως Τζαφέρ > Τζαφέρης.
Διαβάστε, επίσης, την ιστορία του επωνύμου “Πάγκαλος”
Την επόμενη εβδομάδα: τι σημαίνει το επώνυμο Καραμανλής.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)