Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ανυπολόγιστες ζημίες στα αγροτικά προϊόντα από την απεργία των γεωτεχνικών

Στην ενημέρωση του εισαγγελέα υπηρεσίας για την «τραγική» κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της αποχής των γεωπόνων-ελεγκτών το τελευταίο διάστημα από τους ποιοτικούς ελέγχους, προχωρά σήμερα ο πρόεδρος των εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Κώστας Καρούλης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο». Όπως διευκρίνισε, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης «έχουν φρακάρει» οι τρεις αποθήκες, τουλάχιστον δέκα στρεμμάτων εκαστη, με ευπαθή προϊόντα, όπως 2.800 τόνοι πατάτες Αιγύπτου και κρεμμύδια, ενώ πρόσθεσε, ότι είναι και άλλα τρόφιμα τοποθετημένα σε υπόστεγα, τη στιγμή μάλιστα που τα container με φρούτα (φράουλες, ακτινίδια, βανίλιες, βερίκοκα, κ.α), υπερβαίνουν σε αριθμό τα 70. Επεσήμανε δε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το μέσο κόστος κάθε container φθάνει στα 20.000 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμα και οι μεταποιητικές μονάδες είναι φουλαρισμένες με προϊόντα που «περιμένουν» να εξαχθούν». Όλα αυτά τα προϊόντα «κινδυνεύουν» να σαπίσουν, τόνισε ο κ.Καρούλης, υπογραμμίζοντας ότι ήδη παρατηρούνται αλλοιώσεις, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον ζωϊκό τομέα. Μεταξύ άλλων ο κ. Καρούλης υπογράμμισε ότι το κόστος συντήρησης των προϊόντων και τα επιπλέον μεταφορικά που θα προκύψουν θα μετακυλιστούν ως επιπλέον χρήματα στους καταναλωτές.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Καλό βράδυ στους ΕΠΟΠ Στο Μεσολόγγι

Με παρέμβαση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη παράταση του ΟΣΔΕ στην Ένωση Αγροτών Λαγκαδά αποφάσισε η ΠΑΣΕΓΕΣ

Μετά την παρέμβαση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ικανοποιήθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ το αίτημα των αγροτικών ενώσεων της Θεσσαλονίκης για την παραμονή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) στην Ένωση Αγροτών Λαγκαδά για έναν ακόμη χρόνο. Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών αποφάσισε «να οριστεί επιβλέπων διαχειριστής και υπεύθυνος για την τελική αποστολή των αιτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΑΣ Νέα Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα για τις ενισχύσεις των δικαιούχων της περιοχής Λαγκαδά». Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, «κατά τα λοιπά η συγκέντρωση και η καταχώρηση των αιτήσεων και οι λοιπές εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την ΕΑΣ Λαγκαδά σύμφωνα με τις οδηγίες της ΠΑΣΕΓΕΣ».

ΓΣΕΕ: "Το ασφαλιστικό σύστημα στον προκρούστη των περικοπών"

Τη ριζική και έντονη διαφωνία της, στις προωθούμενες αλλαγές - ανατροπές, στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας μας ως απαίτηση των αγορών και των δανειστών, εκφράζει η ΓΣΕΕ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ επισημαίνεται: "Αν αυτές οι ΄΄προτάσεις - σκέψεις΄΄ και διαρροές του υπουργού εργασίας συγκεκριμενοποιηθούν και προωθηθούν ως Νομοσχέδιο στη Βουλή θα ανατρέψουν τον ίδιο το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης γι’ αυτό θα αντιμετωπισθούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτές τις ακραίες απαιτήσεις των Νεοφιλελεύθερων της Ε. Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. οι οποίες οδηγούν στην ΄΄γκιλοτίνα΄΄ των δραματικών περικοπών τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η επανάληψη της ίδιας χρεοκοπημένης και αδιέξοδης συνταγής, περικοπής των συντάξεων, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων σε λιγότερο και περισσότερο φτωχούς ούτε τη βιωσιμότητα ούτε τη κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος εξασφαλίζει. Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας να μην επιχειρήσει να προωθήσει αυτές τις νεοφιλελεύθερες ιδέες προς ψήφιση στη Βουλή γιατί οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων θα είναι άμεσες και δυναμικές".



Τσεκούρι στις συντάξεις

Το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας προβλέπει μείωση των συντάξεων σε... δόσεις. Η βασική σύνταξη φαίνεται πως θα χορηγείται στα 65 έτη. Επιβάλλεται νέος ΛΑΦΚΑ σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Νωρίτερα το «ψαλίδι» σε ΟΑΕΕ, ΔΕΗ και ΟΤΕ Μείωση των συντάξεων φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τις προωθούμενες αλλαγές να τρέχουν σε... δόσεις και να αγγίζουν ακόμα και όσους έχουν 35 έτη δουλειάς. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κατά κύριο λόγο όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, οι ασφαλισμένοι που καλύπτονται από ελλειμματικά Ταμεία (π.χ. ΟΑΕΕ), αλλά και όσοι... ανοίξουν την πόρτα εξόδου μετά το 2018. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και το επόμενο διάστημα θα σταλεί για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, το νομοσχέδιο μέχρι τις 30 Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τρεις είναι οι κεντρικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που επηρεάζουν το ύψος των συντάξεων:
Καθιερώνεται από το 2018 νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία. Το μέτρο έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφώνεται στο 65% με 35 έτη δουλειάς (συνολικά βασική και ανταποδοτική σύνταξη). Η βασική σύνταξη φαίνεται πως θα χορηγείται στα 65 έτη (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) και σύμφωνα με το σκληρό σενάριο -που εξετάζεται στην κυβέρνηση- θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Οσοι ασφαλισμένοι δεν δικαιούνται τη βασική σύνταξη, θα δουν το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει στο 45%. Επιβάλλεται ειδική εισφορά -πρόκειται για ένα τύπου ΛΑΦΚΑ- σε όλες τις συντάξεις, που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ τον μήνα. Το μέτρο θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και η εισφορά αναμένεται να κυμαίνεται από 2% έως 5% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.Μειώνονται πριν από το 2018 οι υψηλές συντάξεις σε όσα Ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Σε πρώτη φάση οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν τον ΟΑΕΕ και τα Ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, ωστόσο δεν αποκλείεται να... επεκταθούν και σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς.  Συγκεκριμένα στον ΟΑΕΕ -όπου η «μαύρη τρύπα» αγγίζει φέτος τα 600 εκατομμύρια ευρώ- οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα πέσουν από το 3% με 3,5%, που είναι σήμερα, στο 2%. Το μέτρο θα επηρεάσει περίπου 320.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά μέσο όρο 10%.  Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, οι αλλαγές θα τρέξουν από το 2013, ωστόσο δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν νωρίτερα, αν δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του Ταμείου. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς από το 2018 θα εφαρμοστεί σε όλα τα Ταμεία η βασική σύνταξη. Επιπλέον θα υπάρξει μείωση στις υψηλές συντάξεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, καθώς περιορίστηκε σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση στα συγκεκριμένα Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και θα κυμαίνεται από 3% έως 8%.
Υπολογισμός των συντάξεων
Νέο σύστημα από το 2018
Καθιερώνεται η βασική σύνταξη σε όλα τα Ταμεία πλην ΟΓΑ. Το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, βασικής και ανταποδοτικής, δεν θα ξεπερνά το 65% για όσους έχουν 35 έτη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για εισοδηματικά κριτήρια που οδηγεί σε αναπλήρωση 40% - 45% Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων -που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές οδηγεί σε μειώσεις των συντάξεων περίπου κατά 20%- θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Το νέο σύστημα θα «τρέξει» από το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2030, οπότε και για την έκδοση της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.  Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων -βασικής και ανταποδοτικής- δεν θα ξεπερνά το 65% για όσους έχουν 35 έτη δουλειάς. Σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993 και 80% για την πλειονότητα των παλαιών ασφαλισμένων (σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερο).
Αναλυτικά το νέο σύστημα θα προβλέπει τα ακόλουθα:
1 Καθιερώνεται βασική σύνταξη σε όλα τα Ταμεία -με εξαίρεση τον ΟΓΑ- από το 2018. Το ποσό της βασικής σύνταξης με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ τον μήνα.
2 Το σκληρό σενάριο προβλέπει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης σε ηλικία 65 ετών, με μικρές εξαιρέσεις (π.χ. τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος συνταξιοδοτείται νωρίτερα -π.χ. με 35ετία- θα παίρνει μόνο την ανταποδοτική σύνταξη - και θα περιμένει μέχρι τα 65 έτη για τη βασική σύνταξη.
3 Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων στη βασική σύνταξη, μέτρο που θα οδηγήσει σε ποσοστό αναπλήρωσης από 40% έως 45% (για όσους υπερβαίνουν αυτά τα κριτήρια).
4 Χορηγείται ανταποδοτική σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης. Το ποσό αυτό -που θα υπολογίζεται με κλιμακούμενους συντελεστές- θα προστίθεται στη βασική σύνταξη.
5 Οι συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη θα ξεκινούν από το 0,9% για τα 15 έτη δουλειάς και θα φτάνουν το 1,6% για τα 40 έτη δουλειάς.
Οι συντελεστές αυτοί θα αλλάζουν ανά πενταετία, ενώ ειδική προσαύξηση θα δίνεται από τα 37 έως και τα 40 έτη.
6 Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν σε όλα τα Ταμεία το 2018, οπότε και θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία.
7 Το μέτρο θα ολοκληρωθεί το 2030, οπότε και οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.
8 Στο ενδιάμεσο -δηλαδή από το 2018 έως το 2030- θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων. Ετσι το 2018 πέντε χρόνια (από το 2008 έως και το 2012) θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα και πέντε χρόνια (από το 2013 έως και το 2017) με τον νέο τρόπο.Σταδιακά τα έτη ασφάλισης που θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο θα αυξάνονται μέχρι την πλήρη εφαρμογή του μέτρου. Ετσι το 2019 τέσσερα χρόνια (από το 2009 έως και το 2012) θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα και έξι χρόνια (από το 2013 έως και το 2018) με τον νέο τρόπο.
Στα 63,5 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης
Αντικίνητρα για πρόωρες, «ψαλίδι» σε αναπηρικές, τέλος οι εθελουσίες
Μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να πάει μέσα σε μία διετία από τα 61,5 στα 63,5 έτη.
Οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:
Επιβολή διπλής ασφάλισης σε δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους που έχουν και δεύτερη δουλειά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σε ένα Ταμείο, ενώ μετά τις αλλαγές θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Η σχετική ρύθμιση αφορά 100.000 άτομα που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και έχουν δύο δουλειές. Περικοπή της σύνταξης για όσους δημοσίους υπαλλήλους συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται (αν είναι κάτω των 55 ετών) ή να περικόπτεται. Καθιέρωση κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Ο εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα ΚΕΠ και θα τα δίνει στον εργαζόμενο. Στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο ΙΚΑ (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον ΟΓΑ) και θα δίνει το κουπόνι. Το ασφαλιστικό ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.
Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Καθιέρωση αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό το «πέναλτι» για την πρόωρη έξοδο από το Δημόσιο θα πάει από το 4,5% στο 6% τον χρόνο (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία). Επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, ώστε το ποσοστό τους να πέσει στο 8%.
Καθιέρωση κοινής λίστας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη στο «Εθνος».



Επιστροφή του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις από τον προσεχή Νοέμβριο .Δραστική μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης σταδιακά από το 2013 .

Ενιαία βασική σύνταξη από το 2018
Της Χριστινας Kοψινη στην "Καθημερινη"
Ούτε από το 2018, ούτε από το 2013, αλλά από φέτος ξεκινούν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με την παρακράτηση τύπου «ΛΑΦΚΑ» που θα επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει από τον προσεχή Νοέμβριο. Επίσης, η ενιαία βασική σύνταξη που θα αρχίσει να καταβάλλεται από το 2018 με παράλληλη κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενδεχομένως θα είναι κάτω των 360 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα), ενώ οι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων που σήμερα είναι 2% θα ξεκινούν από 0,9% για την πρώτη δεκαετία και δεν θα ξεπερνούν το 1,6% ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος ολοκληρώσει 40 έτη παραμονής στην εργασία. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό οι βασικοί άξονες του οποίου εγκρίθηκαν χωρίς σημαντικές διαφωνίες από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
Προς έγκριση από ECOFIN
Η «Κ» παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου το οποίο στις 26 Απριλίου και πριν κατατεθεί στη Βουλή θα αποσταλεί με τα βασικά σημεία και τις ποσοτικοποιήσεις στις Βρυξέλλες, προς έγκριση από το ECOFIN. Η διαδικασία αξιολόγησης από τις Βρυξέλλες ενδέχεται να διαφοροποιήσει επί τα χείρω κάποιες διατάξεις, εάν κριθεί ότι δεν εξασφαλίζεται η απαραίτητη εξοικονόμηση πόρων, αν και χθες ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο το πιο σκληρό από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί με τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη. Με δεδομένη την αύξηση των εσόδων των μεγάλων Ταμείων κατά 4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ από τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις. Διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο θα κατατεθεί μέχρι τις 30 Απριλίου στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
«Η αξιολόγηση συνολικά της χώρας θα γίνει όπως είναι γνωστό γύρω στις 15 Μαΐου και το Ασφαλιστικό είναι πρωτεύον θέμα στα υπό αξιολόγηση ζητήματα» δήλωσε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου. Επανέλαβε δε ότι δεν είναι διατεθειμένος μέσω του ασφαλιστικού να συμβάλει στην αρνητική αξιολόγηση της χώρας από τους μηχανισμούς της επιτήρησης. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του Σχεδίου η βασικότερη δομική αλλαγή συνίσταται στον καθορισμό μιας κοινής για όλα τα Ταμεία βασικής σύνταξης, η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος, θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια και θα συνδυαστεί με τον διαχωρισμό των προνοιακών παροχών από τις κατά κυριολεξία συντάξεις οι οποίες θα συνδεθούν ανταποδοτικά με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Mείωση συντάξεων
Με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί σταδιακά θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται ασφαλισμένοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα εξόδου από την εργασία μετά το 2018. Αλλά, ήδη από το 2013 ένα τμήμα της σύνταξής τους θα υπολογίζεται με τον νέο τρόπο. Το πόση θα είναι ακριβώς η μείωση των συντάξεων από τον νέο τρόπο υπολογισμού θα αποσαφηνιστεί αφού ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί της εθνικής αναλογιστικής Αρχής. Φαίνεται όμως ότι στις υψηλότερες συντάξεις η μείωση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 20%. Ενδεχομένως -κι αυτό είναι αρκετά σημαντικό- η μείωση ακόμη και γι' αυτό το μέρος της σύνταξης που θα υπολογιστεί από το 2013 και μετά δεν θα ισχύσει για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το 2018. Επομένως γι' αυτήν την κατηγορία συνταξιούχων δεν θα επέλθει μείωση.



Τα στρατόπεδα

Η εύκολη λύση για τα στρατόπεδα είναι να αποχαρακτηριστούν. Υπόθεση μιας υπογραφής. Η δύσκολη λύση είναι να μετατραπούν σε χώρους άλλων χρήσεων κατά τρόπο επωφελή προς το περιβάλλον και την κοινωνία - αυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλείται «αξιοποίηση», αλλά που καθένας μεταφράζει με το δικό του τρόπο. Προς το παρόν, πάντως, η Θεσσαλονίκη έχει δύο αποτρεπτικά παραδείγματα.
Το πρώτο είναι το στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, όπου χώρεσε ό,τι δεν μπορούσε να χωρέσει οπουδήποτε αλλού στη γύρω περιοχή. Από γήπεδα και νηπιαγωγεία, μέχρι υποθηκοφυλακεία και γκαράζ απορριμματοφόρων. Προφανώς όλα χρειάζονται. Και τα νηπαγωγεία και τα γκαράζ απορριμματοφόρων. Μόνο που τα στρατόπεδα που αποχαρακτηρίζονται είναι οι τελευταίες -κυριολεκτικά, οι τελευταίες- ευκαιρίες για ν' αυξηθεί υποτυπωδώς το ποσοστό πρασίνου στην Θεσσαλονίκη. Και τα τετραγωνικά που χτίζονται, μπορεί να βολεύουν προσωρινά τους δημάρχους που εκτονώνουν λειτουργικές ανάγκες, κόβουν κορδέλες και αφήνουν το όνομά τους στην ιστορία με μαρμάρινες αναμνηστικές πλάκες, αλλά εντέλει πάνε χαμένα. Αύριο δε θα τα βρούμε πουθενά αλλού.
Το δεύτερο παράδειγμα είναι το Παύλου Μελά. Το Παύλου Μελά δε φορτώθηκε ακόμη με γκαράζ απορριμματοφόρων, εγκαταλείφθηκε όμως στην τύχη του, πράγμα που αποδεικνύεται ακόμη χειρότερο. Τα ιστορικής σημασίας κτίρια του καταρρέουν και κάποιοι χώροι έχουν μετατραπεί σε στέκι ναρκομανών. Αν στόχος της Πολιτείας ήταν να δημιουργήσει ένα γκέτο στην καρδιά μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, κατανοητό. Αλλά επειδή προφανώς δεν υπήρξε αυτός ο στόχος της, μάλλον σ΄ αυτήν την ιστορία κάτι δεν πάει καλά. Κι αν είναι να συνεχίσει έτσι, χίλιες φορές προτιμότερο το Παύλου Μελά να ξαναγίνει στρατόπεδο. Τουλάχιστον θα έχει και πενήντα στρατιώτες να το φροντίζουν και οι γύρω κάτοικοι δε θα τρέμουν να περπατήσουν νύχτα από την περιοχή, μήπως και πεταχτεί κανένας με το μαχαίρι στο χέρι, ψάχνοντας χρήματα για τη δόση του.
Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στρατοπέδων που ρημάζουν, κυρίως στη δυτική πλευρά της πόλης. Αλλά ο συνδυασμός της εμπειρίας από το Παύλου Μελά και το Στρεμπενιώτη μάς λέει τι ακριβώς δεν πρέπει να γίνεται με τα στρατόπεδα. Πρώτον, δεν πρέπει να εγκαταλείπονται, όσο δεν υπάρχει συγκροτημένο και εφαρμόσιμο σχέδιο για την περαιτέρω χρήση τους. Είναι πολύ μεγάλα για ν' αστυνομεύονται με συμβατικούς τρόπους. Και δεύτερον, η οικοδομική επιβάρυνσή τους πρέπει να γίνεται όχι με κριτήριο πόσα κτίρια αλλά με πόσο πράσινο χρειάζεται η περιοχή. Αλλιώς, χαθήκαμε...
Του Μάκη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφόρο»

Απαγόρευση Αλιείας στον ποταμό Αξιό απο τη Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης λόγω προστασίας της αναπαραγωγής των ιχθύων .

Με απόφαση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και εντολή της αρμόδιας Αντινομάρχη Ανθής Πορφυριάδου, η Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την απαγόρευση ενάσκησης αλιείας στον ποταμό Αξιό (τμήμα Νομού Θεσσαλονίκης), στους παραποτάμους του και στα αρδευτικά κανάλια που τροφοδοτούνται από τον ποταμό Αξιό, λόγω προστασίας της αναπαραγωγής των ιχθύων, από σήμερα Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 και ώρα 8:00' π.μ. μέχρι και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2010 και ώρα 8:00' π.μ.