Από τον Ο.Α.Σ.Θ. υπενθυμίζεται και πάλι ότι, σε εφαρμογή της με αριθμ. Α οικ. 61311/5754/2010 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, οι κάτοχοι των έως και 31.12.2010 ισχυόντων εισιτηρίων μπορούν να τα ανταλλάσσουν με ανάλογης αξίας νέα εισιτήρια στα Εκδοτήρια του Ο.Α.Σ.Θ. μέχρι την 31η Μαρτίου 2011
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
Κυβερνητική ανεπάρκεια και στον τομέα του Πολιτισμού
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης και οι Βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Μιχάλης Μπεκίρης και Νίκος Νικολόπουλος σχετικά με τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:«Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αχαΐας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της κυβερνητικής ανεπάρκειας στον τομέα του Πολιτισμού. Η απουσία πολιτικής πρότασης και οραματισμού, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και όχι η έλλειψη κονδυλίων. Εν μέσω οικονομικής κρίσης αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες που με μικρό οικονομικό κόστος θα δημιουργήσουν αναπτυξιακές προοπτικές στην περιφέρεια, που πλήττεται.Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν 18 μήνες,
λίγες μέρες μετά από το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, σχεδιάστηκε, δημοπρατήθηκε, ολοκληρώθηκε και εγκαινιάσθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και σημερινό Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.Το τρίτο σε μέγεθος Μουσείο της χώρας, ένα έργο 25 εκατομμυρίων ευρώ, παραδόθηκε μέσα σε μια πενταετία στο κοινό, επισύροντας τον έπαινο της επιστημονικής κοινότητας, την ευρεία δημοσιότητα από τον τοπικό, εθνικό και διεθνή τύπο αλλά κυρίως τα εύσημα των 80.000 και πλέον επισκεπτών στη διάρκεια των πρώτων μηνών της λειτουργίας του.Ενάμιση χρόνο μετά, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας δεν «ξέφυγε» από τον κανόνα της απαξίωσης που η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. επιφυλάσσει σε κάθε έργο πολιτισμού με προοπτική. Τα προβλήματα λειτουργίας του και προβολής του, απόρροια της έλλειψης επιστημονικού, τεχνικού και φυλακτικού προσωπικού, των προβλημάτων στο φωτισμό, τον κλιματισμό, στην λειτουργία των εποπτικών μέσων, στη συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κλπ. συρρίκνωσαν την επισκεψιμότητά του σε λίγες εκατοντάδες επισκεπτών τον τελευταίο χρόνο. Το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου με σύμβαση ορισμένου χρόνου παραμένει εδώ και επτά μήνες απλήρωτο.Η μοναδική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, αυτή του «Δημοσίου βίου» που δεν είχε ολοκληρωθεί, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου παραμένει κλειστή στο κοινό και οι προοπτικές ολοκλήρωσής της “παραπέμπονται στις καλένδες”.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Βούντενης, της Χαλανδρίτσας και του Τείχους Δυμαίων, τρία χρόνια σχεδόν μετά την ολοκλήρωση του Κοινοτικού Πλαισίου στο οποίο ήταν ενταγμένοι, παραμένουν επίσης κλειστοί. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. στερεί από το κοινό, το σύνολο σχεδόν των αρχαιολογικών χώρων της Αχαΐας με δικαιολογίες περί μακρόπνοων σχεδίων ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, μελετών και συνεννοήσεων. Η ουσία βέβαια είναι ότι, παραβιάζοντας και την κοινοτική νομοθεσία, αδυνατεί να λειτουργήσει τους αρχαιολογικούς χώρους, λόγω έλλειψης κονδυλίων και στελέχωσης, όπως συμβαίνει εξάλλου και στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και
μουσείων της χώρας.Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος, ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, αφήνοντας κατά μέρος τις επικοινωνιακές υπεκφυγές και να ενσκήψει με σοβαρότητα στα σημαντικά προβλήματα στο χώρο του πολιτισμού, που έχουν διογκωθεί και διευρυνθεί στην διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία
του ΥΠ.ΠΟ.Τ.Για όλους αυτούς τους λόγους καταθέσαμε εκ νέου Ερώτηση στη Βουλή».
Νίκος Χουντής : « Η Ευρώπη μετά και την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα την πολιτική της για την πυρηνική ενέργεια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου».
«Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αποτελεί Αρμαγεδδώνα για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη και «υπάρχει θέμα νομιμοποίησης –προσφυγή σε Δημοψήφισμα».
Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στον Ρ/Σ Σκάι ( κ.κ. Λυριτζή και Οικονόμου)
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ερωτηθείς για διάφορα θέματα της επικαιρότητας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
Πυρηνικά εργοστάσια-Ακούγιου Τουρκίας
Αναφερόμενος στις τραγικές εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ιαπωνία τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει άμεσα την πολιτική της για την πυρηνική ενέργεια αφού με την πάγια θέση της ότι «το θέμα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους» ουσιαστικά προωθεί την χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία του τόσο για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, «όπου γερμανικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από την συνέχιση της λειτουργίας του», όσο και για το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας που θα αποτελεί μόνιμη απειλή για όλη τη Μεσόγειο.
Έγινε επίσης γνωστό ότι μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Χουντή η ευρωομάδα της Αριστεράς κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί το θέμα του ατυχήματος στην Ιαπωνία αλλά και η θέση της Ε.Ε. για την πυρηνική ενέργεια εκτάκτως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 και 24 Μαρτίου.
Αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής
Στη συνέχεια της συνέντευξης του ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αφού τόνισε ότι «το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής είναι ένας Κοινωνικός Αρμαγεδδώνας σε μια Ευρώπη που είχε παράδοση κοινωνικού κράτους», υπογράμμισε ,επικαλούμενος συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τους κους Ρεν και Γιούνγκερ, ότι «το νέο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αποτελεί οιονεί αλλαγή Συνθήκης, και ως εκ τούτου τίθεται θέμα νομιμοποίησης και απαιτείται προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μέσω δημοψηφίσματος».
«Η υποστελέχωση του Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, καθιστά προβληματική τη διεξαγωγή εμβολιασμών στα σχολεία»
Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 13182/16-03-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Δυσλειτουργία του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης κάνει αναφορά σε στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από το Δ.Σ. του Εργασιακού Σωματείου του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" και αφορούν την υποστελέχωση του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι η δυσλειτουργία του εν λόγω ιατρείου, έχει καταστήσει από πέρσι προβληματική τη διεξαγωγή εμβολιασμού σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης, τονίζοντας παράλληλα η πλημμελής πρόληψη και έλεγχος της φυματίωσης, μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Καλαφάτης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό, αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα το Πρότυπο Αντιφυματικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης και να ομαλοποιηθεί ο προγραμματισμός εμβολιασμού των σχολείων της Θεσσαλονίκης.
*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΜΑ: «Δυσλειτουργία του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».
Σύμφωνα με στοιχεία που μας παρατέθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργασιακού Σωματείου του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", το Πρότυπο Αντιφυματικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί σήμερα μόνο με δύο (2) επισκέπτριες υγείας με αποτέλεσμα :
• να μην υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των μαθητών της Α' και Β' τάξης των δημοτικών σχολείων της πόλης, ο οποίος θα ξεκινούσε το Νοέμβριο του 2010 από σχολεία στα οποία δεν είχαν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί τον προηγούμενο χρόνο, λόγω έλλειψης προσωπικού.
• όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, παραμένουν από το 2009 χωρίς τη διενέργεια εμβολιασμών, λόγω της περσινής αναβολής του τακτικού εμβολιασμού για τη φυματίωση (BCG), προκειμένου να γίνει εκτάκτως το νέο αντιγριπικό εμβόλιο.
Η εγκατάλειψη του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης και ο πλημμελής εμβολιασμός των μαθητών, όσον αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο της φυματίωσης, μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα το Πρότυπο Αντιφυματικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης ;
2. Πότε προβλέπεται να ομαλοποιηθεί ο προγραμματισμός εμβολιασμού των σχολείων της Θεσσαλονίκης, που αφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο της φυματίωσης ;
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης
Νίκος Χουντής: «Τυχόν εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Siemens θα αποτελέσει «πλυντήριο» ευθυνών για πρόσωπα και πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, και τη Γερμανία αλλά και για την ίδια τη Siemens
Απάντηση της Κομισιόν για το σκάνδαλο Siemens και τις προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για την Πάταξη της Διαφθοράς, αλλά θα αποτελέσει και άλλοθι για να σταματήσει κάθε έρευνα σε βάρος της εταιρείας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σε δήλωσή του με αφορμή απάντηση της Κομισιόν σχετικά με τα στοιχεία του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας σε βάρος της Siemens, στην υπόθεση των συμβάσεων με τα Δημόσια Νοσοκομεία.Πιο συγκεκριμένα, χθες κοινοποιήθηκε στο Νίκο Χουντή η απάντηση της Κομισιόν, σε ερώτησή του, στην οποία σημειώνεται ότι όσον αφορά το σκάνδαλο των προμηθειών Δημόσιων Νοσοκομείων από την εταιρεία Siemens και με βάση το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, «η Επιτροπή εξετάζει το ζήτημα, ωστόσο, ενόψει του περίπλοκου χαρακτήρα της υπόθεσης η διεξαγωγή της έρευνας συνεχίζεται».Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις πληροφορίες του Τύπου που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προωθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ενώ αποκαλύπτονται καθημερινά νέα συγκλονιστικά στοιχεία για νέες σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις των προμηθειών σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και τις δωροδοκίες της Siemens, θα περίμενε κανείς από μια «ελληνική» κυβέρνηση ότι θα «διεθνοποιούσε» κάθε σκάνδαλο της εταιρείας στην Ελλάδα. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει επαφές με την εταιρεία Siemens για να προωθήσει συνολικό εξωδικαστικό συμβιβασμό, με προφανές αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε, ανα περίπτωση έρευνα, των τεράστιων υπερτιμολογήσεων που έχουν συντελεστεί. Ένας τέτοιος εξωδικαστικός συμβιβασμός, όχι μόνο παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά θα αποτελέσει άλλοθι για τη διακοπή κάθε είδους έρευνας για τις υπερτιμολογήσεις και θα βάλει οριστικό φραγμό στη διαδικασία απόδοσης ευθυνών, πολιτικών και ποινικών, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο σε εθνικό επιπέδο».
Κομισιόν: «Εγκληματική συμπεριφορά» η συνεχιζόμενη αισχροκέρδεια στην ελληνική αγορά καυσίμων
Ως «εγκληματική συμπεριφορά» χαρακτήρισε ο Επίτροπος John Dalli, αρμόδιος για Θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, τη συνεχιζόμενη αισχροκέρδεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική εγχώρια αγορά καυσίμων, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη σχετικά με την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής της βενζίνης. Ο Επίτροπος στην απάντησή του επισήμανε ότι οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη και ότι «το εν λόγω ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου».
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με αφορμή καταγγελίες φορέων του κλάδου καυσίμων και πολιτών που έπεσαν θύματα αισχροκέρδειας, στη σχετική ερώτησή του, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η κερδοσκοπία εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών στην αγορά καυσίμων.
Η Επιτροπή συστηματικά θέτει τα εθνικά θεσμικά όργανα προ των ευθυνών τους για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης αθέμιτων πρακτικών και φαινόμενων αισχροκέρδειας στο συγκεκριμένο κλάδο. Παράλληλα, δείχνει να ευαισθητοποιείται σε θέματα προστασίας των καταναλωτών και των πλέον αδύναμων κοινωνικών κατηγοριών όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων του Κ. Πουπάκη σχετικά με τις στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά καυσίμων, της έλλειψης ελέγχου και των αλλεπάλληλων αυξήσεων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι δύο πρόσφατες ερωτήσεις που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής προς την Επιτροπή σχετικά με την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου με δυσμενείς επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό και κυρίως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξαιτίας των παρατεταμένων αναταραχών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
«Τη στιγμή που η κατάσταση στην αγορά καυσίμων διαρκώς επιδεινώνεται με την τιμή της αμόλυβδης να "χτυπά" νέο ρεκόρ όλων των εποχών, την αρμόδια ομοσπονδία να καταγγέλλει πειραγμένες αντλίες στα πρατήρια και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προειδοποιεί για πρακτικές καρτέλ, η Κυβέρνηση είναι ανήμπορη να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες καταναλωτές από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια εις βάρος τους. Το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι με προχειρότητες και αποσπασματικά μέτρα, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους», δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.
Ερωτηση στην Βουλη του κ. Σταύρου Καλαφάτη για τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων πυρηνικών εργοστασίων σε γειτονικές χώρες.
Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με το ζήτημα των διασφαλίσεων της Ελλάδας από τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων πυρηνικών εργοστασίων σε γειτονικές χώρες, για το οποίο κατέθεσε την υπ' αριθ.: 13034/15-03-2011 ερώτηση στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
"Το πρόσφατο τραγικό συμβάν της Ιαπωνίας, αναδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία που έχει και για τη δική μας χώρα, η ασφάλεια λειτουργίας υφιστάμενων και νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας σε χώρες της Βαλκανικής.
Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει μια διαφορετική ασφαλή ενεργειακή στρατηγική, εντούτοις στη σεισμογενή γειτονιά μας, ήδη λειτουργούν και σχεδιάζεται η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Γύρω μας υπάρχει και αναπτύσσεται ένα τόξο χωρών που προκρίνουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, αφού εκτός από τους υφιστάμενους και νέους σταθμούς που σχεδιάζει η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στο κάδρο μπαίνουν η Αλβανία, η FYROM και η Τουρκία.
Σε ένα απευκταίο πυρηνικό ατύχημα όμως, οι κίνδυνοι και οι αρνητικές επιπτώσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ανωτέρω χώρες, είναι οι ίδιες με αυτές που ελλοχεύουν και για τη δική μας χώρα, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα σύνορα μας, από τις περιοχές εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων.
Γι' αυτό και κρίνεται επιτακτική από την πλευρά της κυβέρνησης, η διαρκής αναζήτηση επίσημων διαβεβαιώσεων και εγγυήσεων τήρησης των διεθνών πρωτοκόλλων ασφάλειας από τη λειτουργία των εν λόγω πυρηνικών σταθμών, καθώς και η εναρμόνιση τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την ασφάλεια και το περιβάλλον."
*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.13034/15-3-2011
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ: «Η υφιστάμενη λειτουργία και η κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων σε
χώρες των Βαλκανίων, απαιτεί επίσημες διασφαλίσεις για την Ελλάδα». Μετά το πρόσφατο τραγικό συμβάν της έκρηξης πυρηνικού αντιδραστήρα σε σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, ανέκυψαν παγκοσμίως πολλές συζητήσεις και θέματα που αφορούν στην ασφάλεια σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν σήμερα περισσότεροι από 140 πυρηνικοί αντιδραστήρες, μέρος των οποίων και μάλιστα παλαιάς τεχνολογίας, βρίσκονται σε λειτουργία σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία).Η Ελλάδα εφαρμόζοντας μια διαφορετική ενεργειακή στρατηγική, δεν έχει εμπλέξει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στους ενεργειακούς της στόχους, για λόγους ασφαλείας, κυρίως εξαιτίας της σεισμικότητας της περιοχής. Εντούτοις στη σεισμογενή γειτονιά μας, λειτουργούν ήδη, προγραμματίζεται ή βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής σημαντικός αριθμός νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Η Αλβανία σε συνεργασία με την Ιταλία, προγραμματίζει την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου, με μεγάλη πιθανότητα επιλογής της εγκατάστασής του, στην περιοχή του "Δυρραχίου" (100 χλμ από την ελληνική μεθόριο). Η Ρουμανία λειτουργεί σήμερα ένα εργοστάσιο παλαιάς ρώσικης τεχνολογίας και προγραμματίζει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων στην "Τσέρνα Βόντα". Η Βουλγαρία μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί στο πυρηνικό εργοστάσιο του "Κοζλοντούϊ" δύο εναπομείναντες παλαιάς τεχνολογίας αντιδραστήρες, ενώ κατασκευάζει νέο πυρηνικό σταθμό στη σεισμογενή περιοχή του "Μπλένε". Η FYROM έχει προαναγγείλει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου σε περιοχή πλησίον των Σκοπίων ("Γκόστιβαρ" ή "Τέτοβο"), ενώ είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί ήδη μια κρυφή "χωματερή" τοξικών και πιθανών πυρηνικών αποβλήτων. Τέλος η Τουρκία σε συνεργασία με τη Ρωσία, σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες, κοντά στις μεσογειακές ακτές, στο Ακούγιο στην περιοχή της Σινώπης, πολύ κοντά δηλαδή στο σεισμογενές ρήγμα της Ανατολίας.
Σε περίπτωση ενός απευκταίου πυρηνικού ατυχήματος, οι κίνδυνοι και οι αρνητικές επιπτώσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ανωτέρω χώρες, είναι οι ίδιες με αυτές που ελλοχεύουν και για τη δική μας χώρα, λόγω της γειτνίασης και της μικρής απόστασης που χωρίζει τα σύνορα μας, από τις περιοχές εγκατάστασης των εν λόγω πυρηνικών εργοστασίων.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σε επαφές και διαβουλεύσεις μέσω του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να λαμβάνει διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις τήρησης των διεθνών πρωτοκόλλων ασφάλειας, όσον αφορά την κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων στις προαναφερόμενες γειτονικές χώρες ;
2. Ειδικά για την επιλογή τοποθεσίας των πρόσφατα σχεδιαζόμενων πυρηνικών εγκαταστάσεων, έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση να εφοδιασθεί με τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να εκτιμήσει και να αξιολογήσει ενδεχόμενη επίπτωση στην ασφάλεια της δική μας χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.2480/1997 (ΦΕΚ 70/Α/1997) "Κύρωση Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια" ;
3. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση αξιοποίησης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις αναφορικά με την εναρμόνιση της υφιστάμενης και μελλοντικής λειτουργίας πυρηνικών σταθμών σε γειτονικές της χώρες, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη νομοθεσία για την ασφάλεια και το περιβάλλον ;
4. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να λάβει σχετική ενημέρωση και εγγυήσεις, για το πώς οι προαναφερόμενες βαλκανικές χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα και πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, το σοβαρότατο πρόβλημα της διαχείρισης, μεταφοράς και αποθήκευσης των πυρηνικών τους αποβλήτων ;
Αθήνα, Μαρτίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης
Καθησυχαστικός για την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης ο Επίτροπος Ενέργειας, κος Έτινγκερ
Ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας - Κατάθεση σχετικής ερώτησης από τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά
«Η πυρηνική ασφάλεια είναι το παν και δε σταματά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ κος Έτινγκερ σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κος Έτινγκερ ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία και για το πώς αυτές επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική πυρηνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον κο Έτινγκερ, οι αρμόδιοι υπουργοί των Κρατών Μελών της ΕΕ συμφώνησαν στην πραγματοποίηση «έκτακτων δοκιμών καταπόνησης» (stress tests) των πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στην ΕΕ, από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διαπιστωθεί η ασφάλειά τους, βάσει κοινών προτύπων και κριτηρίων, αλλά και η ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις.
Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διαδικασία των δοκιμών θα ξεκινήσει με τον προσδιορισμό κοινών προδιαγραφών, που θα λαμβάνουν υπόψη την ηλικία (έτος κατασκευής) τον τύπο των αντιδραστήρων και τη γεωγραφική τους θέση (π.χ. αν είναι κοντά στη θάλασσα, οπότε υπάρχει και ο πρόσθετος κίνδυνος από τσουνάμι, αντίστοιχο με αυτό που έπληξε τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα). Ο Επίτροπος δεσμεύθηκε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών θα δημοσιοποιηθούν πλήρως, ενώ οι δοκιμές θα πρέπει να επεκταθούν και σε χώρες που συνορεύουν με τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Ρωσία.
Όσον αφορά το θέμα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας από τα Κράτη Μέλη, για το οποίο πολλοί Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, ο κος Έτινγκερ κράτησε ισορροπημένη θέση, εξηγώντας ότι η επιλογή του ενεργειακού μείγματος κάθε χώρας αποτελεί δική της απόφαση και θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Επισήμανε, όμως, την ανάγκη τήρησης των αυστηρότερων δυνατών προδιαγραφών προκειμένου ανάλογα συμβάντα, όπως αυτό που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία, να μην υπάρξουν ποτέ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σχετική γραπτή ερώτηση κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, εστιάζοντας στο θέμα της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών της EE και ζητώντας την συντονισμένη πραγματοποίηση δοκιμών ασφαλείας των εν λειτουργία πυρηνικών σταθμών, με έμφαση στους σταθμούς μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο κος Τσουκαλάς αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο τουρκικό πυρηνικό σταθμό στην περιοχή του Ακούγιου, στις ακτές της Μεσογείου, για τον οποίο μόλις σήμερα η Τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι η κατασκευή του θα προχωρήσει κανονικά. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής, έχοντας παρουσιάσει επανειλημμένα σεισμούς μεγέθους μεγαλύτερου των 6 ρίχτερ. Επιπλέον, η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, που θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, έχει χωροθετηθεί σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από ενεργό σεισμικό ρήγμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα πυρηνικό ατύχημα στο Ακούγιου θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση που είχαν καταθέσει τον Μάιο του 2010 οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ κα Γιαννάκου και κος Τσουκαλάς, η Τουρκία δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την πυρηνική ασφάλεια και την ακτινοπροστασία ούτε έχει προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, θέματα για τα οποία δέχεται έντονες ευρωπαϊκές πιέσεις. Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά τις πρακτικές και διοικητικές δυνατότητες της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας.
Ο κος Τσουκαλάς δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ λειτουργούν 143 πυρηνικοί αντιδραστήρες, που παράγουν το 28% της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικά, η Γαλλία παράγει το 77% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικά, το Βέλγιο το 54% και η Σουηδία το 42%. Με βάση τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες που επιβάλλει το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε, αλλά και τους περιορισμούς της διαθέσιμης ενεργειακής τεχνολογίας, είναι αναπόφευκτο το ότι η πυρηνική ενέργεια θα βρίσκεται κοντά μας για πολλά ακόμη χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια αρκετές χώρες της ΕΕ πραγματοποίησαν στροφή υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Είναι βέβαιο ότι η στροφή αυτή θα ανακοπεί, υπό το φως των τραγικών γεγονότων της Ιαπωνίας και την αυξανόμενη πίεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Αρκετοί πυρηνικοί σταθμοί, κυρίως στις ανατολικές χώρες είναι μεγάλης ηλικίας και παρωχημένης τεχνολογίας (αντίστοιχης του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ). Στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής, λειτουργούν οι δύο εναπομείναντες πυρηνικοί αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας (ηλικίας 25 και 20 ετών), δύο αντιδραστήρες νεότερης τεχνολογίας στη Ρουμανία και ένας στη Σλοβενία (ηλικίας 30 ετών).
Αυτό που επείγει για την Ευρώπη είναι η διασφάλιση ότι οι πυρηνικοί σταθμοί, ιδίως οι παλαιότερης γενιάς και μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τις αυστηρότερες προδιαγραφές και χωρίς το παραμικρό περιθώριο βλάβης. Και φυσικά, κάθε νέα σχεδίαση, θα πρέπει να επανεξεταστεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύψουν από τα τραγικά συμβάντα που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία. Το πείσμα της Τουρκίας να καταστεί πυρηνική δύναμη χτίζοντας σταθμούς δίπλα σε σεισμικά ρήγματα είναι κάτι που η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχθεί».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)