Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Μάχη των δήμων για την απογραφή

Ξεκινάει από την ερχόμενη Τρίτη η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ


Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, εν όψει της διενέργειας της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών του 2011, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 24 Μαΐου.
Η σύνδεση του πληθυσμού με την κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους είναι το «κλειδί» που εξηγεί το ενδιαφέρον των περισσότερων δημάρχων να φανεί ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις κάθε άτομο που απογράφεται αποφέρει μέσω των κρατικών ενισχύσεων 100 ευρώ το χρόνο στο δήμο.Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι μεσαίοι και μεγάλοι, κυρίως αστικοί, δήμοι της χώρας, οι οποίοι θέλουν να απογραφούν οι πραγματικοί κάτοικοι, και από την άλλη οι μικροί δήμοι, που ποντάρουν στο συναισθηματικό δεσμό των πολιτών με τον τόπο καταγωγής τους και θέλουν να διατηρήσουν τον... έστω και πλασματικό ορισμένες φορές αριθμό των κατοίκων τους.Μόνον οι πολύ μεγάλοι δήμοι της χώρας απέχουν από την «κούρσα» της απογραφής, καθώς, όπως σημείωσε στον «Α» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν, «ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας και δεν τον επηρεάζει καθόλου η όποια αύξηση ή μείωση του πληθυσμού και δεν ασχολείται με τη διαδικασία της απογραφής».
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
«Το πρόβλημα που δημιουργείται διαχρονικά με την απογραφή αφορά τους μεγάλους δήμους των αστικών κέντρων, οι οποίοι με την απογραφή εμφανίζουν μικρότερο πληθυσμό από αυτόν που πραγματικά έχουν. Ομως, το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει τα κονδύλια του προϋπολογισμού με γνώμονα διάφορες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων ο πιο σοβαρός συντελεστής είναι ο πληθυσμός και ακολουθούν η ορεινότητα, η νησιωτικότητα κ.ά. Στην προηγούμενη απογραφή ο δήμος Αμπελοκήπων είχε πληθυσμό 40.900 κατοίκους και της Μενεμένης 14.000, ενώ ο πραγματικός πληθυσμός υπερβαίνει τις 75.000 και τις 22.000 αντίστοιχα. Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και πηγαίνουν στην καθαριότητα και το φωτισμό. Τα κονδύλια για τις υποδομές, σχολεία, ΚΑΠΗ, πλατείες, πεζοδρόμια κ.λπ. προέρχονται από την ενίσχυση των δήμων από τον προϋπολογισμό, που στηρίζεται στον πληθυσμό. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κακή νοοτροπία και η κακή οργάνωση που υπήρχε και να απογραφεί ο καθένας στον τόπο της πραγματικής κατοικίας του», δήλωσε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Με καμπάνιες

Ο δήμος Νεάπολης - Συκεών έχει ξεκινήσει καμπάνια με σύνθημα «Ζω εδώ, απογράφομαι εδώ», με στόχο να καταγραφούν όλοι οι πραγματικοί κάτοικοι, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης. «Κάνουμε πολύ μεγάλη καμπάνια, με φυλλάδια, ενημέρωση και τη συμμετοχή συλλόγων, πολιτιστικών φορέων, της Εκκλησίας κ.ά. απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους τους δήμου μας να απογραφούν όλοι μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς για εμάς υπάρχει και ένας ξεχωριστός στόχος, που είναι να πιάσουμε τις 100.000 πληθυσμό και να ενταχθούμε στο κλαμπ των μεγάλων δήμων της Ευρώπης με δικαίωμα διεκδίκησης μεγάλων προγραμμάτων αναπλάσεων, περιβαλλοντικών κ.λπ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχουμε πληθυσμό 87.500 άτομα, όμως στην πραγματικότητα εκτιμάμε ότι φτάνουμε περίπου στις 110.000. Κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αφού τα στοιχεία της απογραφής παραμένουν στη στατιστική υπηρεσία, ενώ τα δικαιώματα και τα περιουσιακά στοιχεία στον τόπο καταγωγής δεν επηρεάζονται καθόλου από το πού απογράφεται ο καθένας», δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.
Για το δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή, είναι σημαντικό για την καθημερινότητα των πολιτών να απογραφούν στον τόπο κατοικίας τους: «Επειδή έχουμε πολλές παραθεριστικές κατοικίες, πιστεύω ότι όσοι ζουν εδώ πάνω από 5-6 μήνες το χρόνο πρέπει να έρθουν να απογραφούν. Εχουμε πληθυσμό βάσει απογραφής 38.500, όμως στην πραγματικότητα φτάνουμε τις 70.000. Καλούμε με έντυπα και πανό τους δημότες μας να απογραφούν εδώ».
Στον αντίποδα, μικρότεροι περιφερειακοί δήμοι προσπαθούν να προσελκύσουν πολίτες, ώστε να απογραφούν στον τόπο καταγωγής ή εξοχικής κατοικίας τους. «Ο πληθυσμός του δήμου Σιθωνίας είναι περίπου 13.000, όμως οι υποδομές που χρειαζόμαστε είναι για 100.000 και πλέον κατοίκους, που έχουμε το καλοκαίρι», σημείωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Χαλκιδικής, Ιωάννης Τζίτζιος.
Για πρώτη φορά η απογραφή θα διαρκέσει 15 ημέρες, ώστε να υπάρχει χρόνος για τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων, και εφόσον δεν υπάρχει κανένα μέλος της οικογένειας στο σπίτι, υπάρχει η δυνατότητα ραντεβού σε κάποια από τις επόμενες ημέρες. Για πρώτη φορά θα απογραφούν μετανάστες και άστεγοι, ενώ τα στοιχεία που θα συλλεγούν θα είναι εμπιστευτικά.





Διέψραψε η Sony προσωπικά δεδομένα 2.500 χρηστών

Η εταιρία Sony ανακοίνωσε πως διέγραψε από το Διαδίκτυο τα προσωπικά δεδομένα 2.500 ανθρώπων τα οποία είχαν κλαπεί από χάκερς και είχαν δημοσιοποιηθεί σε ιστοσελίδα. Τα στοιχεία αυτά περιελάμβαναν ονόματα και κάποιες διευθύνσεις από βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε το 2001, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρίας. Η Sony επισήμανε επίσης ότι θα καθυστερήσει την επαναλειτουργία του δικτύου PlayStation.



Μπόνους δίνει η Ινδία ώστε τα ζευγάρια να μην κάνουν παιδιά

Χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία παρέχουν στα νεαρά ζευγάρια χρηματικά κίνητρα για ν΄ αποκτήσουν παιδιά. Όμως, μια περιοχή της Ινδίας κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τους δίνει μπόνους για να καθυστερήσουν ν΄ αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στο κρατίδιο Μαχαράστρα της κεντροδυτικής Ινδίας και έχει δυο στόχους: να καθυστερήσει τη δημογραφική ανάπτυξη και να βελτιώσει την υγεία των γυναικών. Η Ρατζία Σαγιάντ ήταν 20 ετών όταν παντρεύτηκε τον Σακίλ, το 2007. Το ζευγάρι ζει μαζί με τους γονείς του άνδρα στο χωριό Σεντουργιάνε, 250χλμ από το Μουμπάι, πρωτεύουσα του Μαχαράστρα. Το σπίτι είναι απλό και τα έσοδα όχι σταθερά. Η Ρατζία δεν εργάζεται και ο Σακίλ είναι μουσικός και μπορεί να κερδίσει από 200 ως 2.500 ρουπίες (3 ως 38 ευρώ) το μήνα. Ο πατέρας του κερδίζει 3.000 ρουπίες πουλώντας φρούτα. Το ζευγάρι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό λίγο μετά το γάμο του. "Δε θέλαμε ν΄ αποκτήσουμε παιδί αμέσως. Η οικονομική μας κατάσταση δεν ήταν καλή. Αλλά και εγώ δεν ήμουν σε καλή φυσική κατάσταση και δεν ήθελα αυτό να έχει επιπτώσεις στο παιδί", λέει η Ρατζία Σαγιάντ. Η Ρατζία θα λάβει 5.000 ρουπίες εάν δεν αποκτήσει παιδί για μια περίοδο δυο ετών μετά το γάμο και επιπλέον 2.500 ρουπίες εάν δε μείνει έγκυος για έναν ακόμα χρόνο.



Βατερλώ για τα έσοδα οι αποδείξεις

Σε Βατερλώ για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εξελίσσεται το μέτρο των αποδείξεων.

.Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι μέχρι πέρυσι λάμβαναν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα από το υπουργείο Οικονομικών και πλήρωναν επιπλέον φόρους, φέτος είτε δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρο είτε θα εισπράξουν επιστροφές λόγω της σημαντικά μεγάλης έκπτωσης φόρου που προκύπτει από τις αποδείξεις.
Επίσης, θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις άλλων φορολογουμένων που θα λάβουν μεν και φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά, αλλά οι φόροι που θα πληρώσουν θα είναι σημαντικά μειωμένοι.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία προκαλεί ήδη πανικό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να τινάξει στον αέρα τα ταμεία του κράτους, καθώς τα μηδενικά και τα πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 80% του συνόλου των εκκαθαριστικών, και το δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει για πρώτη φορά επιστροφές φόρου εισοδήματος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα.
Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι -τουλάχιστον κατά 700 εκατ. με 1 δισ. ευρώ- τα έσοδα που θα εισπράξει φέτος το δημόσιο από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα ενδέχεται μάλιστα να περιοριστούν ακόμη και κάτω από 1.000.000 φέτος.
Αυτή η απρόσμενη «διαρροή» εσόδων από φόρους εισοδήματος θα ωφελήσει, βεβαίως, εκατομμύρια φορολογούμενους, ταυτόχρονα όμως θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων από τη μέχρι τώρα αναμενόμενη και θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει εντός του 2011 πιο πολλά και πιο επαχθή, για το σύνολο των πολιτών, δημοσιονομικά μέτρα. Είναι προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν χειρίστηκε σωστά το μέτρο των αποδείξεων, με συνέπεια η εφαρμογή του να εξελιχθεί σε μπούμεραγκ για τα έσοδα του κράτους.

Με τα τσουβάλια οι αποδείξεις

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν λογιστές, οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλει εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις πελατών τους και έχουν μια πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας μεγαλύτερης της απαιτούμενης για την κάλυψη του αφορολογήτου και έχουν επωφεληθεί της ευνοϊκότατης αυτής διάταξης για την πρόσθετη έκπτωση φόρου, που υπολογίζεται με 10% στην επιπλέον αξία των αποδείξεων.
ο αποτέλεσμα θα είναι όσοι από τους φορολογουμένους αυτούς λάμβαναν μέχρι πέρυσι κάθε χρόνο χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και πλήρωναν επιπλέον φόρο εισοδήματος, φέτος, για πρώτη φορά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε να μην πληρώσουν καθόλου φόρο είτε ακόμη και να γίνουν δικαιούχοι επιστροφής φόρου, καθώς τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν θα είναι μηδενικά ή πιστωτικά! Όσοι, πάλι, από αυτούς λάβουν και πάλι φέτος χρεωστικά σημειώματα, θα διαπιστώσουν ότι οι φόροι που αναγράφονται είναι σημαντικά μειωμένοι.

Ο «άραβας» Νίκος Καζαντζάκης

 Στο ευρύ κοινό είναι γνωστές διάφορες πτυχές σχετικά με το έργο του σπουδαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Ωστόσο, μια από αυτές, συγκεκριμένα η σχέση του με τον αραβικό κόσμο, είναι σχεδόν άγνωστη.

Της Έλσας Σπυριδοπούλου

Στο πνεύμα του αφιερώματος της 8ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Γιώργος Στασινάκης θα μιλήσει γι’ αυτήν ακριβώς τη σχέση του κρητικού συγγραφέα.
«Κατά τα ταξίδια μου που αφορούν τη διάδοση του έργου του Καζαντζάκη σε Λιβύη, Δαμασκό, Λίβανο, ξαφνιάστηκα όταν είδα πόση αγάπη έχουν για το έργο του!» δήλωσε με ενθουσιασμό στη «Μ» ο κ. Στασινάκης. Αν επισκεφτεί κάποιος βιβλιοπωλεία στη Δαμασκό, όπως μας λέει, θα βρει σχεδόν όλα τα έργα του Καζαντζάκη. «Απ’ ό,τι μου λένε όχι σε καλή μετάφραση, αλλά το σημαντικό είναι τον γνωρίζουν», συμπλήρωσε. Ενδεικτική αυτής της γνώσης και της αγάπης του αραβικού κόσμου για τον Καζαντζάκη είναι και η διανομή, τον περασμένο Φεβρουάριο, του δοκιμίου του συγγραφέα «Ασκητική» από εφημερίδες του Λιβάνου, του Ιράκ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Κουβέιτ, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας δημοσιογράφων και συγγραφέων του αραβικού κόσμου, που λατρεύουν το έργο του.

Τόποι-έμπνευση

Οι σχέσεις του Καζαντζάκη με αυτές τις χώρες ξεκίνησαν το 1926. Την περίοδο Απριλίου-Μαΐου του 1926, απεσταλμένος της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος», βρέθηκε στην Παλαιστίνη μαζί με την Ελένη Σαμίου και τις αδελφές Παπαϊωάννου. Βίωσε συγκλονισμένος τις ημέρες του Πάσχα (οι εμπειρίες του περνούν στον «Τελευταίο Πειρασμό») και στην Ιερουσαλήμ εντυπωσιάστηκε από τη συνύπαρξη χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων. Στις αρχές του 1927 βρέθηκε στην Αίγυπτο και το Σινά, πάλι απεσταλμένος της ίδιας εφημερίδας. Η μυστηριώδης ιερότητα του Νείλου και ο σκληρός αγώνας των φελάχων του έδωσαν υλικό για την «Οδύσσεια». Επισκέφτηκε τις πυραμίδες και την Άνω Αίγυπτο, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, όπου συναντήθηκε με τον Κ. Π. Καβάφη. Τέλος, τον Φεβρουάριο του 1927 ο Καζαντζάκης πήγε από την Αίγυπτο στο Σινά, όπου έμεινε περίπου μισό μήνα.
«Ο ίδιος έλεγε ότι έχει αραβοαφρικανική καταγωγή», ανέφερε ο κ. Στασινάκης. «Επιπλέον, έχει ωραιότατα κείμενα, όπου περιγράφει τους τόπους και τους ανθρώπους τους. ‘Στην Παλαιστίνη πρέπει να πάω, να πατήσω τα χώματα που πάτησε ο Χριστός. Να φύγω. Ίσως εκεί βρω ό,τι μάταια ζητούσα στο Άγιο Όρος, αναφέρει. Μολονότι δεν είναι γνωστό, έχει γράψει ποίημα για τον Μωάμεθ, ενώ σε άλλα ποιήματά του αναφέρει συχνά την Αίγυπτο και επιπλέον λάτρευε τους άραβες διανοούμενους».
Η εταιρεία έχει σχεδιάσει την παρουσία της και στην ερχόμενη ΔΕΒΘ του 2012. «Θα παρουσιάσουμε την έκθεση ‘Ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς’ και θα προγραμματίσουμε επισκέψεις σε χώρους που αφορούν τον Ζορμπά στη Χαλκιδική, στην Κοζάνη και στα Σκόπια», ανακοίνωσε ο κ. Στασινάκης. Επιπλέον μέσα στο 2012 θα πραγματοποιηθούν δύο στρογγυλές τράπεζες στην Αθήνα για τη σχέση του Καζαντζάκη με τον αραβικό κόσμο και τη Μεσόγειο και μία στα Χανιά για την επιστολογραφία του.

«Παγωμένη» η επιτροπή

Τον περασμένο Ιανουάριο γράφαμε για την επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ήταν μια ανταπόκριση στη μακροχρόνια έκκληση της Διεθνούς Εταιρείας και στην ανοιχτή επιστολή 4.000 και πλέον ατόμων των γραμμάτων, της τέχνης και της πολιτικής από 92 χώρες στις πέντε ηπείρους, οι οποίοι ζητούσαν να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα βάλει τέρμα στη χρόνια ομηρία των έργων του κρητικού συγγραφέα από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του Πάτροκλο Σταύρου. Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ ήρθε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010. Διαβεβαίωνε ότι «δεν θίγονται στο ελάχιστο τα πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν στους νόμιμους δικαιούχους», όριζε ως πρόεδρο τον συγγραφέα και πρόεδρο του δ.σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκη Θεοδωρόπουλο και μέλη της εξέχοντα πρόσωπα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επίσημη έναρξη λειτουργίας αυτής της ομάδας, μολονότι οι εξελίξεις (πρόσφατα ο κ. Σταύρου προσέφυγε στον Άρειο Πάγο καταγγέλλοντας την επιτροπή) φανερώνουν ότι επείγει κάτι να γίνει άμεσα.



Η έντονη άσκηση και ο καφές προκαλούν εγκεφαλικό


Ο καφές, η έντονη άσκηση και το φύσημα της μύτης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μάλιστα περισσότερο από όσο το ξάφνιασμα ή ο θυμός, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που αρίθμησε οκτώ διαφορετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εγκεφαλική αιμορραγία.
Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την οποία μελετήθηκαν 250 ασθενείς, οι οκτώ αυτοί παράγοντες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, που ασκεί δύναμη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης ανακάλυψαν ότι ο καφές ευθύνεται για περισσότερες από μία στις 10 ρήξης των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου.
Το ξάφνιασμα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 23 φορές αλλά είναι υπεύθυνο μόλις για το 2,7% των περιπτώσεων.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν τους παρακάτω παράγοντες και τα ποσοστά, που ευθύνονται για ρήξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου:
Καφές 10,6% Έντονη άσκηση 7,9% Φύσημα της μύτης 5,4% Σεξ 4,3% Πίεση κατά την αφόδευση 3,6% Κατανάλωση κόκα κόλας 3,5% Ξάφνιασμα 2,7% Θυμός 1,3%
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, ένας στους 50 ανθρώπους έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου αλλά μόνο λίγοι παθαίνουν ρήξη. Ωστόσο, η μελέτη εξέτασε μόνο τους παράγοντες που προκαλούν ρήξη. Το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκηση είναι παράγοντες που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η οργάνωση «The Stroke Association» της Βρετανίας επεσήμανε ότι "Η απότομη αύξηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ρήξης ανευρύσματος. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί αν οι παράγοντες της έρευνας σχετίζονται σίγουρα με την εκδήλωση εγκεφαλικού, καθώς θα μπορούσαν απλά να αποδοθούν σε σύμπτωση” και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke.





Συνετρίβη επιβατικό αεροσκάφος

Ενα  MA-60   αεροσκάφος που φέρεται να είχε τουλάχιστον 27 επιβαίνοντες κατέπεσε σε μικρή απόσταση από αεροδρόμιο της ανατολικής Ινδονησίας, μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Οι πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχει κανένας επιζών μεταξύ των έξι μελών του πληρώματος και των 21 επιβατών, τρεις από τους οποίους ήταν παιδιά.



Η επανεκκίνηση της Κεντροδεξιάς


ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Το «Ζάππειο 2», όπως τιτλοφορείται το οικονομικό πρόγραμμα εξόδου από τη κρίση που θα παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία, αποτελεί ουσιαστικά την επανεκκίνηση της κεντροδεξιάς προκειμένου να ξεκινήσει η ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση του φιλελευθερισμού. Διότι, όπως κατ επανάληψη έχουμε υποστηρίξει, από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας θα κριθεί ο βαθμός αξιοπιστίας της και από αυτές θα ξεκινήσει το χτίσιμο μιας διαφορετικής και ως εκ τούτου εναλλακτικής πορείας της χώρας προς το μέλλον.
Για τον Αντώνη Σαμαρά η αξιοποίηση της συγκυρίας είναι μονόδρομος. Όχι απλά γιατί καταρρέει ο μύθος της κυβέρνησης σχετικά με τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία, αλλά επιπλέον γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί εξ αντικειμένου να εφαρμόσει τον φιλελεύθερο μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αυτό για τη μεγάλη αστική παράταξη αποτελεί μοναδική ευκαιρία προκειμένου να αναδείξει και να προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δικής της ιδεολογίας στη βάση του παλιού με το νέο.
Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί και πρέπει να αντεπιτεθεί αναδεικνύοντας την προοδευτικότητα του φιλελευθερισμού και εξηγώντας το ουμανιστικό του περιεχόμενο, το οποίο εγγυάται το κοινωνικό κράτος στη βάση των νέων δεδομένων που διαμορφώνουν την πραγματικότητα.
Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να ακούσουμε από έναν ηγέτη της κεντροδεξιάς ότι, ο φιλελευθερισμός δεν αποτελεί μόνο λύση για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπό του εγγύηση για τη κοινωνική συνοχή.


Τα νέα εν τάχει μέσα απο τις σελίδες της "Μακεδονίας"

.Διαφθορά πολλών… ντεσιμπέλ καταγγέλλει ο δήμαρχος

Φαινόμενο διαφθοράς στην ΕΛΑΣ σε περιστατικό ελέγχου ηχορύπανσης υπαινίχθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, παρουσιάζοντας χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η αστυνομία μια προσωπική του καταγγελία.

Οι νέοι προτιμούν το καφενείο από το χωράφι

Η ανεργία, συνέπεια της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, δεν φαίνεται να πτοεί τους νέους της περιφέρειας, οι οποίοι προτιμούν να συχνάζουν στα καφενεία της περιοχής τους, παρά να εργαστούν στις αγροτικές καλλιέργειες.

Παραιτήθηκε ή αποπέμφθηκε η Διοικούσα Επιτροπή;


Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η παραίτηση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που ανακοινώθηκε προχτές το απόγευμα με ανακοίνωση της ίδιας της Διοικούσας.

Παγώνει η εξέλιξη μελών του διδακτικού προσωπικού

Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας λόγω του εγγράφου του υφυπουργού Παιδείας Ιωάννη Πανάρετου που ζητά να μετατεθεί χρονικά η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων.

Η Τρίτη των απολογιών

Την Τρίτη καλούνται να παρουσιαστούν στον 3ο ειδικό ανακριτή οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία υπολογίζεται σε 51,4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που συντάχθηκαν.

Πλήρωσε με τη ζωή του τις σεξουαλικές του προτιμήσεις

Το φρικιαστικό σεξουαλικό έγκλημα, πριν από πέντε μήνες στους Νέους Επιβάτες, με θύμα έναν 46χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί έφθασαν στην εξιχνίαση από τα δακτυλικά αποτυπώματα των δραστών, τα οποία εντόπισαν μέσα στο σπίτι του θύματος, που ζούσε μόνος του, στον δεύτερο όροφο οικοδομής της οδού Ανθέων.

Στα μαχαίρια για το στρατόπεδο Παύλου Μελά

Αντιπαράθεση, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης στον δήμο Παύλου Μελά προκάλεσε η πρόσφατη παραχώρηση του ομώνυμου στρατοπέδου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δύο συλλήψεις για το μακελειό στου Ρέντη

Στην ταυτοποίηση στοιχείων, που καταδεικνύουν τη συμμετοχή δύο από τους τέσσερις κακοποιούς στην αιματηρή συμπλοκή του Ρέντη, που στοίχισε τη ζωή δύο αστυνομικών της ομάδας «Δίας» και τον τραυματισμό δύο συνάδελφων τους, προχωρεί η Ασφάλεια, διαθέτοντας δείγματα αίματος και δακτυλικών αποτυπωμάτων, τα οποία εντόπισαν στο κλεμμένο Volvo.

Μπλόκο σε εμπορική αμαξοστοιχία

Κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή, στο ύψος του Αμυνταίου, πραγματοποίησαν χθες από τις 11.40 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα οι κάτοικοι της περιοχής, διότι, όπως υποστηρίζουν, «δεν τηρήθηκαν τα υπεσχημένα» από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών αναφορικά με την επαναλειτουργία της επιβατικής γραμμής Έδεσσας - Αμυνταίου και Αμυνταίου - Φλώρινας.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ Απανθρακώθηκε άνδρας σε σοφίτα πολυκατοικίας

Ενας άνδρας τυλίχτηκε στις φλόγες και απανθρακώθηκε σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε σοφίτα τετραώροφης οικοδομής στο κέντρο της Πτολεμαΐδας.

Ένοπλη ληστεία σε γουναράδικο στην Καστοριά

Θρασύτατη ληστεία σε γουναράδικο της Καστοριάς διέπραξαν τρεις οπλισμένοι άγνωστοι άνδρες, οι οποίοι αναζητούνται.

Kατεβάζουν ρολά για τρεις μέρες οι παιδικοί σταθμοί

Λουκέτο για τρεις ημέρες, από την προσεχή Δευτέρα έως την Τετάρτη, βάζουν οι δημοτικοί υπάλληλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, μετά την απόφαση που έλαβε η ομοσπονδία τους ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Δίδυμο δάσος του Σέιχ Σου

Έναν δίδυμο πνεύμονα περιαστικού πρασίνου, συμπληρωματικού προς το δάσος του Σέιχ Σου, ετοιμάζεται να δημιουργήσει η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης, με τη δενδροφύτευση 250.000 δέντρων.

Οι νέες τεχνολογίες στα οπτικοακουστικά μέσα στο ΑΠΘ

Οι παρουσιάσεις που θα γίνουν θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον τομέα της τρισδιάστατης και ψηφιακής τηλεόρασης.

Η Παναγία η Μεγαριώτισσα σε προσκύνημα

Η εικόνα της Παναγίας Μεγαριώτισσας, η οποία θεωρείται μία από τις τρεις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, μεταφέρθηκε για προσκύνημα από τη Μεσημβρία της Μαύρης θάλασσας στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά 780 χρόνια μετά την φιλοτέχνησή της.

Την Πέμπτη ανοίγει η αυλαία των πανελληνίων

Από τις 10 έως τις 28 Μαΐου θα διαρκέσει η διαδικασία εγγραφής-επιλογής μαθητών στην α’ τάξη γυμνασίου των μουσικών σχολείων της χώρας για το 2011-12.

Ο αντιπρόεδρος του Stevens Ιnstitute τιμάται από το ΑΠΘ

Σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ αναγορεύεται τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 7 απόγευμα, ο καθηγητής Γεώργιος Κορφιάτης, αντιπρόεδρος του Stevens Institute of Technology των ΗΠΑ, ο οποίος ίδρυσε το Stevens Center for Enviromnental Engineering στο Πανεπιστήμιο Stevens.

«Ρήμαξε» 14 σπίτια

Ο φόβος και ο τρόμος στoν Εύοσμο και στο Κορδελιό είχε γίνει ένας 32χρονος, που διέρρηξε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα 14 διαμερίσματα και «σήκωσε» χρηματικά ποσά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα τιμαλφή αξίας μεγαλύτερης των 30.000 ευρώ

«Προβοκάτσια η ‘βόμβα’ του Spiegel»

Δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel περί πρόθεσης της Ελλάδας να αποχωρήσει από την ευρωζώνη άναψε φωτιές χθες και προκάλεσε μπαράζ διαψεύσεων από την κυβέρνηση και από ευρωπαίους και κοινοτικούς αξιωματούχους, γεννώντας παράλληλα πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη σπερμολογία.

ΠΑΟ-ΜΑΚΑΜΠΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΛΙΚΟ


Μετά τον Ν. Ζήση ένας ακόμα έλληνας ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης θα βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού για την κατάκτηση του 6ου ευρωπαϊκού του τίτλου.
Παναθηναϊκός εναντίον Μακάμπι θα αναμετρηθούν στις (17:30) το απόγευμα της Κυριακής. Τα δύο φαβορί...του Final four της Βαρκελώνη διεκδικούν επάξια το μεγάλο τρόπαιο.
Η αναμέτρηση της Κυριακής μεταξύ Παναθηναϊκού και Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι η 23η στο θεσμό και η ελληνική ομάδα έχει πετύχει δέκα νίκες (7 εντός-3 εκτός), ενώ έχει ηττηθεί 12 φορές (4 εντός-8 εκτός).

Σεισμός στην Καστοριά

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:35 τα ξημερώματα, στην Καστοριά.Σύμφωνα με Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 17 χλμ. νότια της πόλης και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.Η δόνηση έγινε αισθητή στην πόλη και στα γύρω χωριά, αλλά δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές.

Λεφτά υπήρχαν… στο ΔΝΤ


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, σχετικά με το πότε ακριβώς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι… αποπροσανατολιστική.
Γιατί να κατηγορούμε τον Γιώργο Παπανδρέου για εθνική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος, πριν από τις κάλπες του Οκτωβρίου του 2009, και να μην «διαβάσουμε» διαφορετικά την πρωτοβουλία να συνομιλεί… ψιθυριστά με τον Ντομινίκ Στρος-Καν; Κι αν ο 3ος Παπανδρέου που έγινε Πρωθυπουργός, επεδίωκε απλά να επιβεβαιώσει ότι υπήρχε δόση αληθείας στην προεκλογική εξαγγελία του πως… λεφτά υπάρχουν; Την οποία πίστεψαν οι… ιθαγενείς, και τον ψήφισαν.
Σύμφωνα με την αφήγηση του Γάλλου Σοσιαλιστή με την πόρσε, ο οποίος φαντάζεται τον εαυτό του σε θέση ενοίκου των Ιλισίων Πεδίων, μετά τον Νικολά Σαρκοζί, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανοίξει αλληλογραφία μαζί του, μετά τις ευρωκλογές του 2009. Τότε που όλα άρχισαν να δείχνουν ότι ο Καραμανλής θα έχανε την εξουσία.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός λοιπόν, είχε προχωρήσει σε τόσο αναλυτικές συζητήσεις με τον DSK και τους «χαμηλόβαθμους υπαλλήλους» του ΔΝΤ, ώστε να είναι απόλυτα βέβαιος ότι… λεφτά υπήρχαν.
Γι’ αυτό και το βροντοφώναζε προεκλογικά. Λεφτά υπήρχαν, αλλά στο ΔΝΤ. Και οι συχνές επικοινωνίες με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, στόχευαν στο να επιβεβαιώσουν ότι τα λεφτά… θα ήταν εκεί και θα μας περίμεναν. Εφόσον η Ελλάδα δεν παρέκλινε από τον οδικό χάρτη που έμελλε να ανοίξει την Κερκόπορτα της ευρωζώνης, για τον υπερατλαντικών συμφερόντων διεθνή οργανισμό. Και η Ελλάδα, έμεινε μέχρι κεραίας συνεπής σε εκείνες τις συζητήσεις. Τα λεφτά (του ΔΝΤ) ήρθαν. Και η εθνική αξιοπρέπεια… πήγε περίπατο.
http://www.statesmen.gr/


Δεν μάθαμε αν ο ταξιτζής… πήρε φιλοδώρημα


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Κι άλλες φορές στο παρελθόν, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αισθανθεί την ανάγκη να επικαλεστεί παραδείγματα από τη βιωματική καθημερινότητα, για να περάσει, με εύληπτο τρόπο, το πολιτικό επιχείρημα που έχει στο μυαλό του. Την περίοδο που ακόμη κάποιοι πίστευαν ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαρκή αποτελέσματα, επομένως… άξιζαν τον κόπο θυσίες από όλους μας, ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε εκείνον τον ηλικιωμένο, ο οποίος τον είχε σταματήσει στο δρόμο, και του είχε προτείνει να προσφέρει εθελοντικά τη σύνταξή του για τη σωτηρία της πατρίδας.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες πολλών, μεταξύ των οποίων και της υπογράφουσας, εδώ και τόσους μήνες, δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν ούτε ο ηλικιωμένος, ούτε… εκείνος ο δρόμος στον οποίο έγινε η συνάντηση, ούτε όμως και το αν πράγματι το δημόσιο καταβάλλει μια σύνταξη λιγότερη σε κάποιον «ευπατρίδη» δικαιούχο.
Σήμερα, από βήματος Βουλής, όπου άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να του επιτίθεται με πολιτικά άκομψο τρόπο, ο Γιώργος Παπανδρέου επικαλέστηκε ακόμη ένα περιστατικό της καθημερινότητας. Γύρισε τη μνήμη της ψυχής του, στα χρόνια της «επαράτου Δεξιάς». Τότε που, προσπαθώντας να πλήξουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, είχαν πει για τον σημερινό Πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, ότι υπηρετούσε… στο Βιετνάμ, προφανώς με τις αμερικανικές δυνάμεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου λοιπόν, αφηγήθηκε το εξής περιστατικό: Μπήκε σε ένα ταξί, ο μεροκαματιάρης οδηγός άρχισε να του διηγείται ότι… ο γιος του Ανδρέα κυνηγούσε Βιετκόνγκ, και ο ίδιος ο Γιώργος, που υπηρετούσε σε μονάδα της παραμεθορίου, και ήταν ντυμένος στο χακί, χρειάστηκε να του δείξει την ταυτότητά του, για να τον πείσει ότι όσα είχε ακούσει ο ταξιτζής, δεν ήταν κάτι περισσότερο από προβοκάτσια. Της «Δεξιάς», φυσικά.
Το περιστατικό είναι εξόχως διδακτικό, κυρίως για το σήμερα.
Δείχνει την… εμμονή της «Δεξιάς» με την οικογένεια Παπανδρέου, και τα σενάρια συνωμοσίας, χωρίς κανένα από τα οποία να έχει… αποτέλεσμα.
Επιβεβαιώνει ότι ένας ταξιτζής, έχει πολλαπλάσια επικοινωνιακή δύναμη ακόμη και από τα social media, μιας και μπορεί να επιχειρηματολογήσει σε έναν άνθρωπο που υπηρετεί στον Έβρο, ότι… έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας, και κανονικά δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στο Βιετνάμ.
Μας θυμίζει ακόμη ότι εκείνες τις εποχές, τις πολιτικά ταραχώδεις, οι ταξιτζήδες ήταν βαθιά πολιτικοποιημένοι. Σε αντίθεση με τους περισσότερους σημερινούς… εθνοπατέρες, που μπήκαν στη Βουλή ελλείψει… προδιαγραφών για κάποιο άλλο επάγγελμα ή λειτούργημα.
Τέλος, εγείρει ένα σοβαρότατο ερώτημα: Η ταρίφα τι έγραψε, για τη διαδρομή; Οι ταξιτζήδες από τότε… φούσκωναν το αντίτιμο που ζητούσαν; Ο δε Γιώργος, έδωσε στον ταξιτζή φιλοδώρημα; Αν το έκανε, έχετε καμία αμφιβολία ότι: Πρώτον, ο ταξιτζής θα είχε αλλάξει εν ριπή οφθαλμού πολιτικά φρονήματα, και θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ; Δεύτερον, θα ήταν η πρώτη απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ, και ο Ανδρέας, εννοούσαν όσα έλεγαν για κράτος πρόνοιας και κοινωνική πολιτική;
Όσο για την τρόικα των δανειστών, θα μπορούσε να αναζητήσει εκείνον τον ταξιτζή, ή έστω τους επιγόνους του, και να διεκδικήσει αναδρομικά από τα «επιδόματα» που μοίραζε το ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια της εθνικής ευδαιμονίας.