Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ο Βαθύλακκος Θεσσαλονίκης πιο "κοντά΄" στο Σεβδίκιοϊ της Σμύρνης. Πιο "κοντά" στην γη των προγόνων τους.


Μια ιδέα και μια πρόταση των κατοίκων του Βαθύλακκου που η καταγωγή των περισσοτέρων είναι από το Σεβδίκιοϊ της Σμύρνης πήρε σάρκα και οστά μετά από πολύχρονες προσπάθειες . Ειδικότερα, το 2004 κάτοικοι του Βαθύλακκου επισκέφθηκαν την γενέτειρα των παππούδων τους το Σεβδίκιοϊ της Σμύρνης . κατά την παραμονή τους εκεί οι κ.κ. Δ. Ρουμελιώτης, Η. Δελημανώλης και ο Γ. Ζορμπάς επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Σεβδίκιοϊ κ. Αντάν Γιοξέλ και του έδωσαν την ιδέα διατήρησης και αναπαλαίωσης ενός τουλάχιστον από τα εναπομείναντα εκεί κτήρια με σκοπό τη δημιουργία ενός μουσείου με Ελληνικά ιστορικά ντοκουμέντα και αντικείμενα της εποχής πριν το 1922. Το 2005 μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης του Σεβδίκιοϊ με επικεφαλής τον δήμαρχο επισκέφθηκαν με τα από πρόσκληση του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθύλακκου κ. Δ. Ρουμελιώτη, το Βαθύλακκο όπου τους ενημέρωσαν ότι η ιδέα ήταν σύμφωνη με την ιδέα του αρχαιολόγου του Σεβδίκιοϊ κ. Ερτζάν Τσοκπανκίρ. Το περασμένο καλοκαίρι ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης κ. Αριστείδης Αραμπατζής , αντιδήμαρχος κ. Βενέδικτος Νικολόπουλος και οι κ. κ Κώστας Καρακατσάνης, Γιάννης Αλεκάκης Δημήτρης Ζορμπάς Δημήτρης Ρουμελιώτης η συγγραφέας κ. Μαρίτσα Σαριντζιώτου -Σπύρου και κάτοικοι του Βαθυλακκου αποδεχόμενοι την πρόσκληση του δημάρχου του Σεβδίκιοϊ κ. Χαλί Ιμπραίμ Σενόλ τον επισκέφθηκαν και τους ενημέρωσε ότι κρίθηκε διατηρητέο όλο το ιστορικό κέντρο του Σεβδίκιοϊ που αποτελείται από οκτώ Ελληνικά κτίρια τα όποια θα αναβαθμισθούν σε πολιτιστικά κέντρα. Η ανακοίνωση αυτή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους απανταχού Σεβδίκιαληδες.

Παραθέτουμε ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας «Σιδηροδρομικά Νέα» το 2007

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας ο πολιτιστικός Σύλλογος Σμυρναίων Βαθύλακκου πραγματοποίησε το πρώτο Αντάμωμα Σμυρναίων στο Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης. Περισσότερα από 20 συγκροτήματα από συλλόγους της Μακεδονίας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις παρουσιάζοντας χορούς της Σμύρνης και ιδιαίτερα χορούς και τραγούδια από το Σεβδίκιοϊ από πού κατάγονται οι κάτοικοι του Βαθύλακκου. Η πλατεία του χωριού πλημμύρισε από ήχους και χρώματα της Σμυρναίικης παράδοσης. Ταυτόχρονα όπως είπε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου κ. Δημήτρης Ρουμελιώτης οι εκδηλώσεις αυτές είναι και εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες πατριώτες μας που μείνανε άταφη και αδιάβαστοι « Είναι χρέος μας να κάνουμε αυτό το μνημόσυνο και μάλιστα τακτικά» υπογράμμισε ο κ. Ρουμελιώτης. Όλοι οι καλεσμένοι γεύτηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα των Σμυρνιωτών. Για την επέτειο του Ξεριζωμού μίλησε η συγγραφέας κ. Μαρίτσα Σαραντζιώτου - Σπύρου. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από τις εκδηλώσεις στο Βαθύλακκο το 2007 .



Δρομολόγηση εμπορικού τραίνου Θεσσαλονίκης – Μόσχας


Ομάδα εργασίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Προκόπη Καλογιάννη, τον Γενικό Διευθυντή Εμπορευμάτων κ. Δημήτρη Βαμβακόπουλος καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες της εταιρίας, μετέβη στην Ρωσία όπου πραγματοποίησε συζητήσεις με παράγοντες των ρωσικών σιδηροδρόμων καθώς και με τον Πρόεδρο των επιχειρηματιών του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Εύξεινου Πόντου κ. Αρχίποφ. Οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα όπου αναλύθηκαν οι λεπτομέρειες της διακρατικής συνεργασίας για την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου εμπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Μόσχας.

Περισσότερα στο blog sidirodromikanea.blogspot.com