Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Αμεσα να ξεκινήσουν συζητήσεις για μεταβατική κυβέρνηση

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΑΝΤΖΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ»
Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν εξ ουρανού, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ και ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, ευρύτερης αποδοχής, υπό την προϋπόθεση να κυρωθεί πρώτα η δανειακή σύμβαση και να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας. Και μετά, πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ας πάμε σε εκλογές.
Καλώ τον κ.Σαμαρά, είπε ο πρωθυπουργός, ακόμα και τώρα να επανεξετάσει τη θέση του, να πάρει άμεσα μέρος στις συζητήσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή στήριξη.
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, απηύθυνε νέα έκκληση για εθνική ενότητα, επισημαίνοντας ότι "είναι το πιο σημαντικό όπλο, το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε για να βγούμε από την κρίση".
"Αν δεν συναινέσουμε, αν δεν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, δεν θα τα καταφέρουμε" επεσήμανε ο κ.Παπανδρέου και εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε να εξαγγείλει το δημοψήφισμα "για να αποφασίσουμε όλοι μαζί που θέλουμε να πάμε την Ελλάδα".
Στη συνέχεια χαιρέτησε την πρόθεση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ να ψηφίσει το κόμμα του τη δανειακή σύμβαση και μετά να γίνουν οι εκλογές, αλλά πρόσθεσε ότι "οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν εξ ουρανού" και ότι χρειάζεται να προηγηθούν κάποιες σημαντικές για τη χώρα διαδικασίες.
"Δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει" είπε ο κ.Παπανδρέου.
"Δεν απέκλεισα κανένα θέμα από τη συζήτηση, ούτε τη δική μου θέση. Δεν είμαι γαντζωμένος σε καμμία καρέκλα. Αντίθετα έχω αναλάβει το πολιτικό κόστος που έχω φορτωθεί χωρίς να έχω καμμία ευθύνη" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
"Η Ευρώπη και το ευρώ σημαίνει και υποχρεώσεις, όχι μόνο δικαιώματα" ανέφερε ο κ.Παπανδρέου για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την εντολή του ελληνικού λαού να αναμορφώσει τη χώρα και να την βγάλει από την κρίση.
Σε ότι αφορά τέλος το σενάριο των εκλογών, κατέληξε ότι το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας θα ήταν ολέθριο, σημειώνοντας με έμφαση ότι "δεν μπορούμε σε αυτή την περίοδο να δημιουργήσουμε ένα κενό εξουσίας".