Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ένας Σέρβος, ένας Έλληνας και δυο αδέλφια…


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η Μακάμπι έχασε ξανά σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Και έχασε ξανά από τον Παναθηναϊκό, που πρόσθεσε πλέον το 6ο αστέρι στη φανέλα του, προσπέρασε τους Ισραηλινούς στην ιστορία του μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου, και πλέον βλέπει μπροστά του μονάχα τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έχει κατακτήσει οκτώ φορές το βαρύτιμο τρόπαιο. Μένουν δυο, δηλαδή…
Οι «πράσινοι» δικαιούνται από σήμερα, να θεωρούν εαυτούς ως τη σημαντικότερη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ίσως όχι τη μεγαλύτερη, μιας και ο Νίκος Γκάλης με τον Άρη οδήγησε το άθλημα σε ένα άλλο επίπεδο, τότε που ο ανταγωνισμός ήταν σκληρότερος και τα μεγαθήρια πολλαπλάσια των σημερινών, σίγουρα όμως ο μπασκετικός Παναθηναϊκός των νεώτερων χρόνων, είναι η ομάδα που… μας πήγε αλλού. Γι’ αυτό και τοποθετείται πιο ψηλά στον Όλυμπο.
Η επιτυχία έγκειται πρωτίστως στη διάρκεια. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, ξανά, και ξανά, και ξανά, σε διαφορετικές εποχές και συγκυρίες, χάρη σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα:
Πρώτον, έναν προπονητή, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που αποδείχτηκε «δολοφόνος» των γηπέδων, εξολοθρευτής των αντιπάλων, και συλλέκτης τίτλων. Ο επιθετικός χαρακτήρας του, που συνεπαγόταν ότι ο ίδιος ήταν ο μεγάλος αστέρας της ομάδας, και όχι οι αθλητές του, μπορεί να μην τον κάνει το ίδιο σεβαστό με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Τον καθιστά ωστόσο αυτονόητη επιλογή για όποια ομάδα θέλει να μπολιαστεί με dna πρωταθλητή. Ή μάλλον, τη μόνη επιλογή.
Δεύτερον, έναν αθλητή που άλλαξε τα δεδομένα στον ρόλο του playmaker, τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Τον σημαντικότερο Έλληνα αθλητή της τελευταίας δεκαετίας, σε όλα τα αθλήματα, και μάλλον τον μεγαλύτερο μπασκετμπολίστα μετά τον Νίκο Γκάλη. Με όλο τον σεβασμό προς τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Τον Διαμαντίδη, χαίρεσαι να τον βλέπεις. Είναι γεννημένος νικητής, και οι κινήσεις του πάνω στο παρκέ, αποτελούν μια ωδή στο μεγαλείο της απλότητας.
Τρίτον, τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Που γνώρισαν τον χλευασμό, στα πρώτα, δύσκολα χρόνια πριν το 1996, άντεξαν, έκαναν τα χατίρια προπονητών, παικτών και φιλάθλων, έδωσαν το παρών και στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, και, πάνω από όλα, τιθάσευσαν τον παρορμητικό χαρακτήρα τους, υλοποιώντας τις σκέψεις του Ομπράντοβιτς.
Αυτή είναι… η ιστορία της ζωής τους, για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό: Ένας Σέρβος, ένας Έλληνας και δυο αδέλφια. Ξεκίνησαν από τους πρόποδες της γης, και έγιναν κατακτητές της κορυφής. Όταν τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, και είναι τόσο εκκωφαντικά, δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς…



Υποκλίνονται στον Παναθηναϊκό τα διεθνή ΜΜΕ


Με διθυραμβικούς τίτλους ντύνουν τον Παναθηναϊκό και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς τα διεθνή ΜΜΕ. Οι «πράσινοι» ανέβηκαν για έκτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης και έκαναν τους πάντες να υποκλιθούν στη δυναστεία τους.

Ο Γιώργος άλλαξε την ατζέντα


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο, λίγη σχέση θα έχει με εκείνη που αφήσαμε πίσω μας, πριν το Σαββατοκύριακο της… μεγάλης παρεξήγησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξαν την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, με ό, τι συνεπάγεται αυτό για τις κινήσεις και τη στρατηγική των υπολοίπων κομμάτων, όπως για παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά, που ποντάρουν στο «Ζάππειο 2», για να πείσουν τους πολίτες για την ορθότητα των δικών τους οικονομικών προτάσεων.
Η συζήτηση που επιχειρεί να ανοίξει το Μέγαρο Μαξίμου, συνεπικουρούμενο από την ειδησεογραφία των διεθνών ΜΜΕ, έχει προωθητικά χαρακτηριστικά: Το αίτημα της Ελλάδας για οριστική επίλυση του προβλήματος χρέους, συνεπάγεται, στην ευκταία εκδοχή του, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού δανείου, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Το «αντίδωρο» ωστόσο που προφανώς θα ζητήσουν οι δανειστές μας, θα είναι η χρονική επέκταση της εποπτείας και του ελέγχου επί των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας. Δηλαδή, ένα νέο Μνημόνιο, που χρονικά θα έχει την ίδια διάρκεια με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ευνόητο: Μπορεί να αποφασίσει μόνη της η Κυβέρνηση, για μια διαρκή δέσμευση της χώρας; Μήπως τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός; Και αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί, ποιος θα είναι ο άλλος δρόμος, επί του οποίου θα κληθούν να αποφασίσουν στις κάλπες οι Έλληνες πολίτες; Θα τον δείξει ο Αντώνης Σαμαράς στο «Ζάππειο 2»;
Τα νέα δεδομένα, προϊδεάζουν για νέες αφηγήσεις. Του μέλλοντος της χώρας, που προφανώς ξεκινάει από το παρόν της…



Ντόρα και Καρατζαφέρης “δείχνουν” εκλογές

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Δεν πέρασε απαρατήρητη η σχεδόν ταυτόχρονη επιλογή του Γιώργου Καρατζαφέρη και της Ντόρας Μπακογιάννη, να πολώσουν σε υπερθετικό βαθμό το κλίμα στις σχέσεις τους με τη Νέα Δημοκρατία, μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησαν σε κυριακάτικες εφημερίδες.
Μιλώντας στη «Real News» και το «Βήμα της Κυριακής» αντίστοιχα, έβαλαν αμφότεροι προσωπικά κατά του Αντώνη Σαμαρά, με αναφορές στα γεγονότα του 1993, και έδειξαν ότι δεν επιθυμούν να γεφυρώσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν με τη σημερινή Συγγρού.
Στην πραγματικότητα, η πολωτική τακτική που επέλεξαν ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δείχνει ότι διαμορφώνουν στρατηγική εκλογών, και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Στα επιτελεία και των δυο κομμάτων πιστεύουν ότι μετά και από τις εξελίξεις αυτού του Σαββατοκύριακου, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται… μισό βήμα πριν εξασφαλίσει την έγκριση των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, για να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενδεχομένως και εντός του Ιουνίου.Στο πλαίσιο της στρατηγικής τους λοιπόν, επιλέγουν να πολώσουν το κλίμα με τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, θεωρώντας ότι θα μεγιστοποιήσουν τα όποια κέρδη θα μπορούσαν να προσδοκούν. Και παράλληλα, θα ενισχύσουν τη συσπείρωση της κομματικής τους βάσης, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ευάλωτη σε φυγόκεντρες δυνάμεις, που θα ενίσχυαν τον Αντώνη Σαμαρά.



Θα είναι και ο Καραμανλής στο “Ζάππειο 2″;

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το ενδεχόμενο να είναι παρών και ο Κώστας Καραμανλής στο «Ζάππειο 2», εκεί όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, φέρνει στο προσκήνιο η «Real News», με σημερινό δημοσίευμά της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην πρωθυπουργός και επί 12 ½ χρόνια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί στη σχετική πρόσκληση που του έστειλε ο διάδοχός του, και να βρεθεί την Πέμπτη 12 Μαϊου στο Περιστύλιο του Ζαππείου.
Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είχε υπερβατικό χαρακτήρα, προκειμένου να στείλει μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, διαψεύδοντας στην πράξη την παρατεταμένη φιλολογία περί αποστάσεων από τη σημερινή ηγεσία.Η «Real News» προσθέτει ότι η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στο Ζάππειο θα αποκτούσε πρόσθετη σημειολογική αξία, από τη στιγμή που δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα με τη δημόσια αποκήρυξη της απογραφής του 2004, από τον Γιάννη Μιχελάκη και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που προκάλεσε ενόχληση στο «καραμανλικό» στρατόπεδο, αν και οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή ότι εξαιρούσαν από τη συζήτηση τον πρώην πρωθυπουργό, και επέρριπταν ευθύνες στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.



2ος στη δημοφιλία των αρχηγών ο Δημαράς


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Αν δεν αποτελεί σύμπτωμα της συγκυρίας, τότε το ΠΑΣΟΚ αποκτά σημαντικό πρόβλημα με το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών και τον Γιάννη Δημαρά. Η δημοσκόπηση της εταιρείας «Marc» που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», δείχνει ότι εκτός από το εξαιρετικά θετικό πλασάρισμα του νέου κόμματος, που φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή, ο Γιάννης Δημαράς απολαμβάνει προσωπικής δημοφιλίας που… απειλεί και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Στο σχετικό ερώτημα με τις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υποστεί απώλειες 1,9%, διατηρείται ωστόσο στην πρώτη θέση, με ποσοστό 43,8%. Η έκπληξη έρχεται από τον Γιάννη Δημαρά, ο οποίος στην πρώτη μέτρησή του ως πολιτικός αρχηγός, πλασάρεται στη δεύτερη θέση, με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό δημοφιλίας του 39,3%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, με 37,4% (αύξηση 0,8%) και στην 4η ο Αντώνης Σαμαράς με 36,2%, και απώλειες -3,2%. Ακολουθούν, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 34,5% (πτώση 2,4%), η Αλέκα Παπαρήγα με 24,8% (αύξηση 0,3%), ο Αλέξης Τσίπρας με 24,5% (αύξηση 3,6%) και η Ντόρα Μπακογιάννη με 20,8% (πτώση 2,1%).



Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον παραδοσιακό γάμο στην Νυμφόπετρα καθώς και Βίντεο.



 

 

 
 
 
Τα «Εμβόλιμα Νέα» Εύχονται βίο ανθόσπαρτο στους νεόνυμφους, Γεράσιμο Κουντουρίδη και Δήμητρα Δαμάσκου.

Παραδοσιακός γάμος στην Νυμφόπετρα. Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από το γλέντι στο Κέντρο «Νύμφες»

Παραδοσιακός γάμος στην Νυμφόπετρα βίντεο 1

Παραδοσιακός γάμος στην Νυμφόπετρα.

Οι άνθρωποι της υπαίθρου αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι κρατούν γερά στα χεριά τους τα ήθη και έθιμα της φυλής μας με θρησκευτική ευλάβεια. Η χαρά του γάμου είναι χαρά όχι μόνο για τους νεόνυμφους και τους γονείς τους αλλά και όλων των συγγενών και των φίλων, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα του γάμου.

“Διαβάζει” αργά… και λάθος

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Ελλάδα αυτοϋπονομεύεται, λόγω των εξαιρετικά αργών αντανακλαστικών που επιδεικνύει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση, στην έγκαιρη και πλήρη κατανόηση των δεδομένων τα οποία καλούνται να διαχειριστούν.Όπως συνέβη και με την προ μηνών πολυθρύλητη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, πάλι Παρασκευή απόγευμα, που ανακοίνωνε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιουσίας του δημοσίου, έτσι και στην περίπτωση του «μυστικής συνάντησης» του Λουξεμβούργου, και της… ωδής στην κερδοσκοπία, που συνιστούσε το δημοσίευμα του «Spiegel» περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η αντίδραση του καθ’ ύλην αρμόδιου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου… came sort, για να χρησιμοποιήσουμε αθλητικό όρο.
Ήρθε καθυστερημένα, και ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Δεν έκλεισε κανένα θέμα, δεν έπεισε εκείνους στους οποίους απευθυνόταν, αντιθέτως άνοιξε καινούρια παράθυρα ευκαιρίας, για όσους κουνούν με νόημα το κεφάλι τους, όταν οι πιο ψύχραιμες φωνές, κυρίως στην Ευρώπη, υπερασπίζονται το δικαίωμα της 10ης χώρας που μπήκε στην ΕΟΚ, να διεκδικήσει την έξοδο από την κρίση που βιώνουμε.Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τείνει με τους χειρισμούς του να αγκυροβολήσει στην καρδιά του προβλήματος, ενώ θα έπρεπε να είναι εκείνος που θα κινούσε τα νήματα για την έξοδο από αυτό. Ακόμη και στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν πολλοί, και γίνονται περισσότεροι, που θεωρούν ότι το πρόσωπό του συγκεντρώνει πλέον νιοστές αρνητικές φορτίσεις, ώστε να έχει χάσει τη δυνατότητα να ακούγεται και να γίνεται πειστικός, αναφορικά με όσα λέει.Το πρόβλημα βεβαίως, δεν το έχει αυτοτελώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το έχει η Κυβέρνηση συνολικά. Και το τίμημα που πληρώνουμε ως χώρα, είναι βαρύ. Για να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι οι τεχνοκράτες μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι ως «μεθοδολογικά εργαλεία». Όχι να ηγούνται, και να έχουν τον τελευταίο λόγο για τη δρομολόγηση λύσεων…



Ποιοι πρέπει “να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη”;

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην προτροπή «Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη», που απηύθυνε σήμερα από το Μεγανήσι. Τα νερά του Ιονίου, και η θέα της μαγευτικής Λευκάδας, προσέφεραν πάντοτε… δόσεις δραματικού λυρισμού, στις σκέψεις που γίνονταν λόγια. Ενίοτε και πολιτική ρητορική, όπως συνέβη με τον σημερινό Πρωθυπουργό.Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε με αυτό το ξέσπασμα, σχεδόν επί προσωπικού, να καταδείξει την αγανάκτησή του για τη συνεχιζόμενη σεναριολογία περί… εξαφάνισης της Ελλάδας από την Ευρώπη, που φυσικά εκπορεύεται από κερδοσκοπικές επιδιώξεις, και επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να σταθεί ποτέ ξανά στα πόδια της.Κανένας Έλληνας δεν θα διαφωνήσει με τη συναισθηματική έκρηξη του Πρωθυπουργού. Οι διαφορές μας ωστόσο είναι μεγάλες, ως προς την επιμέρους… ανάλυση. Και ξεκινούν από τη στιγμή που αρχίζουμε να κωδικοποιούμε, και να δίνουμε ονόματα και διευθύνσεις, στους αποδέκτες της παραπάνω προτροπής.Βλέπετε, η πλειοψηφία των Ελλήνων θα συμπεριελάμβανε σε εκείνους που… πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους, και την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ένα ασυντόνιστο πολιτικό δυναμικό, που εδώ και ενάμιση χρόνο, αναζητεί διαρκώς δικαιολογίες, για να παραπέμπει στο μακρινό μέλλον, όσα θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει στη χώρα, από χθες.



Ο Δημαράς “γκρεμίζει” το ΠΑΣΟΚ


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η δημοσκόπηση της «Marc» για το «Έθνος της Κυριακής» είναι η πρώτη που μετράει την εκλογική δυναμική του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών, δηλαδή του κόμματος που ίδρυσε ο Γιάννης Δημαράς.Στο παρελθόν υπήρξαν μετρήσεις που «φωτογράφιζαν» ένα μελλοντικό κόμμα προερχόμενο από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, με ευθείες αναφορές στην αντι-μνημονιακή στάση στελεχών του Κινήματος, ως υπαρκτό κίνδυνο για το εκλογικό μέλλον της κυβερνητικής Παράταξης. Οι αναλύσεις συνέκλιναν σε μια κοινή εκτίμηση: Ένα τέτοιο κόμμα, θα μπορούσε να «απαλλοτριώσει» απευθείας ψήφους από τον παραταξιακό ιστό του ΠΑΣΟΚ. Και να σμικρύνει επικίνδυνα την εκλογική δεξαμενή από την οποία θα μπορούσε να προσδοκά το ΠΑΣΟΚ… ανταποδοτικά οφέλη, σε μια μελλοντική αναμέτρηση.Σύμφωνα με τα ευρήματα της «Marc», το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών συγκεντρώνει 2,8%, ένα ποσοστό που στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα δηλαδή, ανεβαίνει μέχρι το 3,8%, και επιτρέπει στον Γιάννη Δημαρά να προσδοκά βάσιμα σε είσοδό του στη Βουλή.Μια δημοσκόπηση… ίσον καμία, βέβαια, απ’ την άλλη όμως, κάποια ευκρινή συμπεράσματα γίνονται ήδη αντιληπτά. Ανεξαρτήτως του πόσο θα αυξηθούν οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή το ισοζύγιο μετακινήσεων το οποίο οδηγεί σε πολιτική εναλλαγή στην εξουσία, είναι πλέον προφανές ότι το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά στις μέρες μας ταυτίστηκε με την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής ακραίας και ανάλγητης, θα υποστεί την πιο «μοιραία» αποκόλληση τμημάτων της εκλογικής βάσης του, από ένα ιδεολογικά συγγενές μόρφωμα. Όπως το κόμμα του Γιάννη Δημαρά, δηλαδή.Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη μέτρηση της «Marc», το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών βρίσκεται πάνω από τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και τους Οικολόγους, ενώ υπολείπεται οριακά, κατά 0,1%, της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη.Εφόσον η πολιτική δυναμική του κόμματος του Γιάννη Δημαρά, αποκτήσει γνωρίσματα δημοσκοπικής παγίωσης, οι απώλειες που θα υποστεί το ΠΑΣΟΚ, θα καταστήσουν μακρινό όνειρο την αυτοδυναμία, ενώ πιθανότατα θα επιτρέψουν στη Νέα Δημοκρατία να περάσει στην πρώτη θέση, και μάλιστα με σχετική διαφορά από τη σημερινή Κυβέρνηση.



Χαιρετισμός της κ. Ε. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου στο συνέδριο της Ε.Δ.Ο.Θ.

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση.
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων της χώρας με το ΔΝΤ, την Ε.Κ.Τ και τους δανειστές η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό, υποστηρίζει ότι προσπαθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος ρίχνοντας ακόμη μία φορά τα βάρη στους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ παράλληλα χαρίζει εκατομμύρια ευρώ μέσω της άδικης και αντιλαϊκής φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Και λέει ψέματα δυστυχώς ο πρωθυπουργός της χώρας και το οικονομικό του επιτελείο αφού υποστηρίζουν ότι φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ. Οι αρχικές προβλέψεις για έξοδο από την επιτήρηση της τρόικας και επιστροφή στις αγορές το 2011 έχουν δώσει τη θέση τους στην αμηχανία καθώς το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται στο 150% περίπου του Α.Ε.Π, ενώ η οικονομία βουλιάζει σε βαθειά ύφεση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, που μπροστά στον εκβιασμό ότι αν η χώρα δεν μπει στο μνημόνιο δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, απέκρυψε το γεγονός ότι το δάνειο των 110 δις δεν πηγαίνει στο σκοπό αυτό, αλλά μόνο, στην εξυπηρέτηση των δόσεων στους δανειστές μας. Η κυβέρνηση δεν παρουσίασε στοιχεία για το ποσό του κρατικού προϋπολογισμού που δαπανάται για μισθούς και συντάξεις ( 27 δις) σε σχέση με τα έσοδα του κράτους πριν το μνημόνιο ( 57 δις). Η επίθεση ωστόσο στο δημόσιο δεν ξεκίνησε με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αρχικά απαξίωσαν τις δημόσιες υπηρεσίες και στη συνέχεια ακολουθώντας πιστά τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού ιδιωτικοποίησαν ή επιχειρούν να ιδιωτικοποιήσουν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης..( τράπεζες, ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΟΣΕ, λιμάνια και αεροδρόμια, ΕΥΑΘ, κλπ). Παράλληλα έκαναν τα πάντα να απαξιώσουν τη δημόσια υγεία μετατρέποντας την σε προνομιακό χώρο για τους έχοντες και κατέχοντες όπως επίσης και τη δημόσια παιδεία, με την απόπειρα θέσπισης ταξικών φραγμών όταν αγωνιούσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Για να φτάσουμε, φίλες και φίλοι, στο σήμερα όταν το επίσημο ελληνικό κράτος χαρακτηρίζει τους δημόσιους υπάλληλους των 900 και 1.000 ευρώ «κοπρίτες», «τεμπέληδες» και «διεφθαρμένους», όταν απαλλάσσει από κάθε κριτική αυτούς που συσσωρεύουν τον πλούτο στις τσέπες τους με αντιλήψεις τύπου «όλοι μαζί τα φάγαμε», όταν ενεργοποιεί μέσω των ΜΜΕ και των υπολοίπων ιδεολογικών μηχανισμών που ελέγχει, φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, επιχειρώντας να στρέψει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εναντίων εκείνων του δημοσίου, όταν προσπαθεί να μας πείσει ότι το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δικαίωμα που κερδήθηκε με πολύνεκρους εργατικούς αγώνες, αποτελεί σήμερα βόλεμα και πολυτέλεια, τότε η κατάσταση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη.

Φίλες και φίλοι,

το μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική, εκτός από τις περικοπές μισθών, οδηγούν στην ανεργία είτε μέσω του νέου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για την εξοικονόμηση 50 δις, με το οποίο φυσικά θα ξεπουλήσουν γη αέρα και θάλασσα, είτε με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα με το σύστημα 5 συνταξιοδοτούνται 1 προσλαμβάνεται. Η πρακτική αυτή θέτει στο κοινωνικό περιθώριο χιλιάδες ανθρώπους κυρίως νέους, που αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της ανεργίας και πνίγονται μέσα στα αδιέξοδά τους εξαιτίας της αβεβαιότητας που τους καλλιεργούν για το μέλλον τους. Επιπλέον για τους ήδη εργαζόμενους τις τελευταίες μόλις ημέρες γίναμε μάρτυρες νέων νομοθετικών εξειδικεύσεων στα πλαίσια του μνημονίου που προβλέπουν την αύξηση του ωραρίου χωρίς παράλληλη αύξηση των αποδοχών και το ενιαίο μισθολόγιο που καλλιεργείται εδώ και καιρό. Αφενός λοιπόν με την αύξηση του ωραρίου που είναι και άλλη μία έμμεση μείωση μισθών, επινοείται μια μέθοδος που θα εισάγει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δεν θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα αποτρέψει την πρόσληψη νέου προσωπικού και αφετέρου το ενιαίο μισθολόγιο ενώ υποτίθεται θα εξαλείψει τις μισθολογικές ανισότητες στο δημόσιο στην πραγματικότητα με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις αποτελεί μέτρο για την προς τα κάτω εξίσωση των μισθών.
Φίλες και φίλοι,
Η Ε.Δ.Ο.Θ. και τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα έχουν να διαδραματίσουν ένα σπουδαίο ρόλο το επόμενο διάστημα. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκρουστούν όλες οι αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές είναι ο διαρκής αγώνας, οι διεκδικητικές κινητοποιήσεις και ο συντονισμός των εργαζομένων. Παράλληλα, είναι η στιγμή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να παλέψουν για αναβάθμιση του δημόσιου τομέα που θα πρέπει λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Ο αγώνας για ένα σύγχρονο, αποδοτικό και παραγωγικό δημόσιο τομέα που θα έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο, θα δημιουργεί εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια και θα λειτουργεί ως σύμμαχος του πολίτη δεν είναι ένα μακρινό όνειρο όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος αρκεί να γίνει πιστευτός πρώτα απ όλα από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το αίτημα για 35ωρο, πενθήμερο/εφτάωρο με αύξηση των αποδοχών και η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών αποτελούν απάντηση στην ανεργία και μέσο για την καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα και αυτόματη εξυπηρέτηση του ιδιωτικού.Η πάταξη της γραφειοκρατίας και των λειτουργικών προβλημάτων των υπηρεσιών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με περικοπές μισθών, αλλά με νέο σοβαρό σχεδιασμό και εργασιακή ασφάλεια. Τέλος, είναι ανάγκη μπροστά στις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις πρώτα της 11ης Μάη και τους εργατικούς αγώνες που θα κλιμακωθούν, να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση όλων των συνδικάτων του δημοσίου τομέα ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβασή τους με στόχο να επιτευχθεί κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους συμβασιούχους, τους άνεργους και γιατί όχι μαζί και με τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και γεωργοκτηνοτρόφους. Στις σημερινές συνθήκες πρέπει να υπάρξει καθολική συμπαράταξη των παραγωγικών τάξεων και του κόσμου της εργασίας για την ανατροπή των απαράδεκτων μνημονιακών πρακτικών με ορίζοντα μια κοινωνία για τους πολλούς.Και στο σημείο αυτό η Ε.Δ.Ο.Θ. και με τη νέα της διοικητική σύνθεση μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς. Με τις σκέψεις αυτές σας απευθύνω τις καλύτερές μου ευχές για επιτυχία και αγωνιστικές αποφάσεις στο συνέδριό σας.

Η “Marc” δίνει… αέρα 3,8%-5% στο ΠΑΣΟΚ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Μια πολυτασική Βουλή, από την οποία θα απουσιάζει η αυτοδυναμία, καθώς θα συμμετέχουν σε αυτήν 9 κόμματα, προβλέπει η δημοσκόπηση της «Marc» για το «Έθνος της Κυριακής», που καταγράφει περαιτέρω φθορά της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά για τον δικομματισμό.Πιο συγκεκριμένα, με αναγωγή στα έγκυρα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,7%, η Νέα Δημοκρατία 26,7%, το ΚΚΕ 10,3%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 3,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 3,5% και οι Οικολόγοι 3,2%.
Η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία διαμορφώνεται στο 5%, ενώ στην πρόθεση ψήφου πέφτει στο 3,8%, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 24%, η Νέα Δημοκρατία 20,2%, το ΚΚΕ 7,8%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,9%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,6% και οι Οικολόγοι 2,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος, μαζί με την αποχή, φτάνει στο 27%.
Από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα, το 68,8% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, αν και το 50,3% δεν θεωρεί ότι η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετή θητεία της, και να φτάσει σε εκλογές του 2013.



Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες που γιορτάζουν σήμερα