Τρέμετε στην ιδέα τού να πιείτε ένα ποτήρι παγωμένο νερό; Μήπως φοβάστε να φάτε ένα απολαυστικό παγωτό; Αποφεύγετε να δοκιμάσετε ένα ζεστό τσάι; Η υπερευαισθησία των δοντιών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που “χτυπά” σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες, ηλικίας από 20 έως 50 ετών.
Της Νικολέτας Μπούκα
Πρόκειται για έναν αιφνίδιο, παροδικό πόνο, ο οποίος προκαλείται κάθε φορά που τα δόντια μας έρχονται σε επαφή με κάποιο θερμικό, χημικό ή ωσμωτικό ερέθισμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων, οι οποίοι αποφεύγουν από φόβο την επίσκεψη στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να επιδεινώνεται το πρόβλημα.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του 2ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα: “Θεραπευτικές επιλογές στην καθημερινή κλινική πράξη”, που διοργανώνει η Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη διά βίου εκπαίδευση των οδοντιάτρων. “Η υπερευαισθησία των δοντιών προκαλείται από την τριβή των δοντιών, είτε από έντονο βούρτσισμα, είτε από κάποιες τροφές. Αυτό σημαίνει ότι καταστρέφεται η αδαμαντίνη που καλύπτει την οδοντίνη και μένουν εκτεθειμένοι οι νευρώνες των δοντιών”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Κώστας Αντωνιάδης.
Η λύση
“Φρένο” στον εφιάλτη της υπερευαισθησίας των δοντιών έρχονται να βάλουν νέες οδοντόκρεμες κι επιχρίσματα, τα οποία προστατεύουν τα δόντια και μειώνουν την ευαισθησία τους στο κρύο ή το ζεστό. Το μυστικό των προϊόντων αυτών είναι η αργινίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσιολογικά στο σάλιο και η οποία συνδυάζεται με μια αδιάλυτη ένωση ασβεστίου με τη μορφή ανθρακικού ασβεστίου. “Οι οδοντόκρεμες αυτές, αλλά και οι ειδικές κρέμες επάλειψης των δοντιών αντιμετωπίζουν σημαντική την οδοντινική υπερευαισθησία. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι φράσσουν τα οδοντινικά σωληνάρια που οδηγούν στα νεύρα των ευαίσθητων δοντιών, μπλοκάροντας τον πόνο. Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά και στο σπίτι τους, αλλά με περίσκεψη”, τονίζει ο κ. Αντωνιάδης.
Διά βίου εκπαίδευση
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο 2ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στη διά βίου εκπαίδευση των οδοντιάτρων. Το κατευθυνόμενο πρόγραμμα πραγματοποιείται σήμερα, από 8.30 - 20.00 και αύριο από 9.00 - 15.45, στο ξενοδοχείο “Grand Hotel”. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, για την πραγματική άσκηση της οδοντιατρικής δεν αρκεί μόνο η γνώση και η εκπαίδευση, αλλά και η συνεχής εξάσκηση, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο δεξιότητας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο στις μέρες μας, που η επιστήμη εξελίσσεται και η πληροφόρηση είναι συνεχής, αποδεικνύοντας ότι μέσα σε μία δεκαετία ένα σημαντικό κομμάτι των οδοντιατρικών γνώσεων ανατρέπεται από νεότερες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις.