Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη στο πλευρό του Σαμαρά

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, μετέβη σήμερα εκτάκτως στις Κάννες,
 για να έχει μια ad hoc συνάντηση, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής του G8, με τον Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Ένωσης Φον Ρομπάι.
Ο λόγος γνωστός. Η πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με την ευρωζώνη, σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών, της 28ης Οκτωβρίου 2011.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε, πέραν της Ελλάδος, εντονότατες αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και από τα διεθνή ΜΜΕ, με την πιο αυστηρή δήλωση να προέρχεται από τον Γάλλο Πρόεδρο, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, η οποία έδειξε «κατανόηση» στην απόφαση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας του Οκτωβρίου.
Λίγο περίεργα και θολά όλα αυτά, αν λάβει κανείς υπόψη ότι την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, είχε συνάντηση στο State Department με την Χίλαρι Κλίντον, που πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι κάτι γνώριζε σχετικά πριν από τους φυσικούς Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, μαζί με το ΔΝΤ, της Ελλάδος.
Αναμένουμε σήμερα τα αποτελέσματα της συζήτησης των Καννών, ώστε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα του ελληνικού δανεισμού και των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
Το ζήτημα που τίθεται είναι αν ένα δημοψήφισμα, τη στιγμή αυτή, είναι σκόπιμο, στο μέτρο που πιθανόν να στραφεί, λόγω της λαϊκής αντίδρασης για τα μέτρα λιτότητας, σε δημοψήφισμα εναντίον της Ευρώπης και του ευρώ. Το βέβαιο είναι, ότι η στιγμή δεν προσφέρεται για κρίσεις και εντάσεις, ούτε σε εσωτερικό, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτός… αν ο Πρωθυπουργός και οι «στρατηγοί» του, παίζουν το τελευταίο χαρτί τους, για την πολιτική επιβίωση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, στη σημερινή μορφή του.
Η ιστορία θα δείξει –πολύ σύντομα- ποιο είναι το διακύβευμα μιας νέας πολιτικής κρίσης, που από τον Ιούνιο 2011 είχε σηματοδοτηθεί από τη διακηρυγμένη πρόθεση του Πρωθυπουργού, να παραιτηθεί από το αξίωμά του υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας και κοινής αποδοχής, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού με αυστηρότητα, αλλά υπεύθυνα και με σύνεση. Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, και ζήτησε τη διενέργεια εκλογών.
Το ίδιο ζήτησαν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Ο κ. Σαμαράς, έστειλε τα μηνύματά του και προς την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δια του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδα Ζόζεφ Ντολ, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θέτει σε κίνδυνο την πραγματοποίηση των στόχων της Ένωσης. Η δήλωση αυτή, είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί αλλαγή πορείας της Ευρώπης, αν λάβει κανείς υπόψη, ότι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμετέχουν οι περισσότεροι Αρχηγοί Κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Η στήριξη αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ερμηνεύεται ότι η ενέργεια του Έλληνα Πρωθυπουργού, εγκυμονεί κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και τη θέση της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, διότι θέτει στους Έλληνες το διχαστικό ερώτημα «αν δεν είσθε με τον Παπανδρέου, είσθε εναντίον της Ευρώπης».
Η Νέα Δημοκρατία, είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, η Παράταξη που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία καλείται σήμερα και πάλι, να διαδραματίσει το ρόλο ευθύνης που ιστορικά της αναλογεί, για να αποφευχθούν επικί.νδυνες για την Ελλάδα και την Ευρώπη, εξελίξεις. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν στις μέρες μας η Ελλάδα δοκιμάζεται από επικίνδυνα γεγονότα οξύτατης κοινωνικής αστάθειας.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση συμφωνεί με τους στόχους που έχουν τεθεί για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που απαιτούνται για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Όχι όμως και με όλες τις πολιτικές που οδηγούν την Ελλάδα στη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγάλο κόστος για την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα.
Η πρόταση για άμεσες εκλογές, θα αναδείξει νέα Κυβέρνηση και νέο εξουσιοδοτημένο συνομιλητή με την Ευρώπη, για την διαμόρφωση πολιτικών εντός της χώρας, που θα διασφαλίσουν, αφενός τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αφετέρου θα αντιμετωπίσουν την κρίση, με ανάκαμψη της Οικονομίας.