Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Εικόνες χάους στο Κάιρο

Χαώδης η κατάσταση, στο Κάιρο, γύρω από την πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και οπαδών του Μουμπάρακ.Οι ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τον λαό να επιστρέψει στο σπίτι του. Ξένοι δημοσιογράφοι τραυματίες. Προβλήματα στις φορτοεκφορτώσεις λόγω ελλείψεως προσωπικού και καυσίμων.




Παρέμβαση Κώστα Αγοραστού για τα δρομολόγια του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου

Παρέμβαση για τα δρομολόγια του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο,
...ο οποίος δεσμεύτηκε να επισκεφθεί τη Λάρισα την επόμενη εβδομάδα ώστε να συζητήσει διεξοδικά για το θέμα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε, ειδικότερα, να πυκνώσουν τα δρομολόγια του ΟΣΕ εντός Θεσσαλίας και προς Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να αξιοποιηθεί το εργοστάσιο του Βόλου, να δρομολογηθεί καινούργιο τροχαίο υλικό RAIN-BASS στη Θεσσαλία και να σταματήσει η ταλαιπωρία των εργαζόμενων και συνταξιούχων του ΤΑΠ-ΟΤΕ που πρέπει να μεταβαίνουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη για έγκριση των ιατρικών δαπανών.
Όλα αυτά τα θέματα, τα οποία μαζί με το πρόγραμμα JESSICA θα συζητήσει με τον κ. Ζηλιασκόπουλο, ο κ. Κ. Αγοραστός τα συζήτησε διεξοδικά με εκπροσώπους Εργατικών Κέντρων και την διοίκηση του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας και συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΕΚ Τρικάλων κα Κωνσταντίνα Δήμα, ο γραμματέας του ΕΚΤ κ. Μιχάλης Μαντέλας, το μέλος του ΕΚΤ κ. Θωμάς Χαχάμης, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Καρδίτσας κ. Χρήστος Σχιζοδήμος, ο ταμίας του ΕΚ Βόλου κ. Κώστας Κωνσταντίνου, το μέλος του ΔΣ του ΕΚ Λάρισας και πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ Λάρισας κ. Κώστας Σόφος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Νικολάου.
Οι Θεσσαλοί σιδηροδρομικοί επισήμαναν την αναγκαιότητα να πυκνώσουν τα δρομολόγια
-Στη γραμμή Λάρισας – Βόλου, στην οποία σήμερα υπάρχουν 9 ζεύγη δρομολογίων ενώ πριν 2 χρόνια υπήρχαν 15 ζεύγη.
-Στη γραμμή Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος, στην οποία μέχρι σήμερα λειτουργούσαν έξι ζεύγη δρομολογίων και σήμερα υπάρχουν τρία: Αθήνα – Καλαμπάκα- Αθήνα, Καλαμπάκα – Θεσσαλονίκη – Καλαμπάκα και (πρωινό) Λάρισα – Θεσσαλονίκη.
Οι σιδηροδρομικοί προτείνουν δρομολόγια Καλαμπάκα – Αθήνα κατευθείαν
δρομολόγιο Καλαμπάκα – Θεσ/νικη κατευθείαν, δρομολόγια με άμεσες ανταποκρίσεις για Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Ζήτησαν επίσης να μην καταργηθεί το απʼ ευθείας δρομολόγιο Βόλου – Αθήνας και να αξιοποιηθεί το εργοστάσιο του Βόλου στο οποίο υπάρχει έμπειρο τεχνικό προσωπικό και έχει μεγάλες τεχνικές δυνατότητες.
Ακόμη είπαν ότι με την ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Λιοσίων – Κιάτου υπάρχει καινούργιο τροχαίο υλικό RAIL-BASS για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις να δρομολογηθεί στη γραμμή Βόλου – Λάρισα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Στη συνάντηση επισημάνθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σιδηροδρομικούς της Θεσσαλίας το γεγονός ότι αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να εισπράξουν από το ΤΑΠ ΟΤΕ τα χρήματα για τις ιατρικές τους δαπάνες (για το θέμα αυτό ο κ. Κ. Αγοραστός έχει κάνει παρέμβαση προς την κυβέρνηση και τον ΟΣΕ).
Ανέδειξαν επίσης τα θέματα της ηλεκτροκίνησης του Θεσσαλικού Δικτύου, ενώ για το τρενάκι του Πηλίου εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί αλλά να πραγματοποιούνται δρομολόγια και το χειμώνα ώστε να αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς την περιοχή.
Trikala News

Να επιστραφούν τα χρήματα στους αγρότες που δεν εγκρίνονται τα φωτοβολταϊκά

«Να επιστραφεί το παράβολο από τη ΔΕΗ και θα αποζημιωθούν οι αγρότες που υποβλήθηκαν στη δαπάνη μελέτης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές που ήταν ήδη γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι το δίκτυο της ΔΕΗ ήταν κορεσμένο και επομένως η αίτησή τους θα απορριφθεί χωρίς δική τους ευθύνη»
...ζητά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Με ερώτηση στη βουλή, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης, μετά τη σημερινή ανακοίνωση της υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνας Μπιρμπίλη που «επέτεινε τη σύγχυση και την ανασφάλεια μεταξύ των αγροτών που υπέβαλαν αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πληρώνοντας για μελέτες και παράβολα» θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα.
Η ερώτηση του Θεσσαλού πολιτικού προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:
«Το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών είχε σαν αποτέλεσμα να κατατεθούν έως σήμερα 6.200 αιτήσεις από αγρότες, που προσδοκούν, στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο αγροτικός τομέας, σε συμπληρωματικό εισόδημα μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό, ο κάθε αγρότης δαπάνησε έως και 4.000 ευρώ για την εκπόνηση σχετικής μελέτης και 630 ευρώ ως παράβολο στη ΔΕΗ, για την υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η ΔΕΗ στις 20.12.10 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε 16 νομούς της χώρας τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι κορεσμένα και δεν μπορούν να απορροφήσουν το σύνολο της ενέργειας που πρόκειται να παραχθεί από τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ σε επιστολη (19.01.11) προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε κάποιες περιοχές η κατανομή ισχύος για τη σύνδεση ιδιοπαραγωγών με τα δίκτυα διανομής, έγινε από τη ΔΕΗ βάσει εκτιμήσεων και όχι ως αποτέλεσμα εκπόνησης της απαραίτητης μελέτης ως όφειλε.
Αν όντως ισχύουν τα παραπάνω, μεγάλος αριθμός αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο να μην εγκριθεί και έτσι να χαθούν τα σημαντικά ποσά που έχουν καταβληθεί από τους αγρότες για την υποβολή των αιτήσεων.
Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΚΑ στις 02.02.11 δεν δίνει σαφείς απαντήσεις στα ερωτηματικά που έχουν προκύψει. Αντιθέτως εντείνει τις ανησυχίες των αγροτών, καθώς ουσιαστικά σε φάση έγκρισης των αιτήσεων βρίσκεται μόνον το 1/3 των αιτούντων. Οι υπόλοιποι κατατάσσονται, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, σε κατηγορίες μεσαίας και μεγάλης δυσκολίας, παρατείνοντας την αγωνία για την τελική έκβαση των αιτήσεών τους».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Για ποιο λόγο η κατανομή ισχύος από τη ΔΕΗ, για τη σύνδεση ιδιοπαραγωγών με τα δίκτυα διανομής, έγινε βάσει εκτιμήσεων και όχι ως αποτέλεσμα εκπόνησης των απαραίτητων μελετών, ως όφειλε;
2. Γιατί δεν είχαν ενημερωθεί για τους κινδύνους μη έγκρισης της αιτήσεώς τους οι ενδιαφερόμενοι, πριν προβούν σε κοστοβόρες δαπάνες μελέτης και καταβολής παραβόλου για την υποβολή της αίτησης;
3. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων και για όσους χαρακτηρίζονται «μεσαίας ή μεγάλης δυσκολίας» από το ΥΠΕΚΑ;
4. Θα επιστραφεί το παράβολο από τη ΔΕΗ και θα αποζημιωθούν οι αγρότες που υποβλήθηκαν στη δαπάνη μελέτης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές που ήταν ήδη γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι το δίκτυο της ΔΕΗ ήταν κορεσμένο και επομένως η αίτησή τους θα απορριφθεί χωρίς δική τους ευθύνη;
Trikala News

ΔΕΙΤΕ: Διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο Καϊρο


Τουλάχιστον 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και υποστηρικτών του καθεστώτος.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ ανέφερα ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Ένας γιατρός που βρισκόταν σε ένα τζαμί το οποίο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο, κοντά στην πλατεία, είπε ότι εκεί υπήρχαν τουλάχιστον 500 τραυματίες. Υπολόγιζε όμως ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί πολλοί είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε άλλα σημεία της πόλης.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται εδώ και πολλές ώρες, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα.




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ

                 Ανύπαρκτη η αγροτική πολιτική
* Αναγκαίο όσο ποτέ ένα αυτόνομο κίνημα των αγροτών
Η ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής έχει ιδιαίτερες συνέπειες για τους αγρότες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί να σκύψει στα προβλήματά τους, να δώσει λύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών εξαγγέλλει διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια. Το τελευταίο από αυτά είναι η αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος. Κανείς όμως δεν γνωρίζει που το πάει ο κ. Σκανδαλίδης. Από την άλλη σοβαρές είναι και οι ευθύνες των οργανώσεων των αγροτών που δεν κατόρθωσαν να διαμορφώσουν ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης και αγώνων. Για τα ζητήματα αυτά μας μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγ. Αμμανατίδου.
 Τη συνέντευξη πήρε
ο Μπάμπης Κοβάνης

Πρόσφατα η κυβέρνηση αρνήθηκε να ξαναεξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ για τους αγρότες, που έχει φθάσει στο 13%.
Πράγματι, σε επίκαιρη ερώτησή μας, ο υφυπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να εξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, παρότι γνωρίζει ότι είναι άδικο για τους αγρότες επειδή αυξάνεται έτσι ακόμη πιο πολύ το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Μέσα σε 8 μήνες είχαμε αυξήσεις στις τιμές πώλησης των λιπασμάτων από 15 έως 20%, έχουν επιβαρυνθεί τα γεωργικά εφόδια με τρεις αυξήσεις ΦΠΑ και ο αγρότης δεν πρόκειται να έχει επιστροφή ΦΠΑ, πέραν αυτής από τα τιμολόγια πώλησης προς τους εμπόρους. Κατά τα άλλα, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ομιλία του περί νέας ΚΑΠ, αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, ότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και ότι και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Όμως, επέμενε ότι ορισμένα γεωργικά εφόδια, όπως λιπάσματα και μηχανήματα, είναι είδη πολυτελείας, όταν τα παραπάνω «εργαλεία» για τους αγρότες είναι στην κλίμακα του ΦΠΑ στο 23% και δεν μπορεί το άροτρο να έχει ίδιο συντελεστή ΦΠΑ με το ουίσκι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε αγροτοσυνεταιριστής.
Η κ. Μπατζελή, πριν φύγει από το υπουργείο, ψήφισε το νόμο για το (νέο;) ΕΛΓΑ. Τα μέτρα αυτά… δεν είναι βέβαια τα μόνα, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους αγρότες;

Να θυμίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ αποτελεί μια κατάκτηση των αγροτών. Είναι ένας οργανισμός πρόνοιας και κοινωνικής ωφέλειας δημόσιου χαρακτήρα, βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Σήμερα, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι υπερχρεωμένος λόγω πελατειακών και κομματικών… υποχρεώσεων, καθώς και πιέσεων για «κατ’ εξαίρεσιν» αποζημιώσεις, οι οποίες για να ικανοποιηθούν απαιτούν τη συνεχή δανειοδότησή του από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να απειλείται με χρεοκοπία.
Η κ. Μπατζελή έφερε ένα νόμο που επιχειρεί κάποιες βελτιώσεις, όπως ονόμασε τις αλλαγές, αλλά δεν έκανε δικαιότερο το σύστημα και δεν διασφαλίζει το μέλλον του. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταθέσει επανειλημμένα τις θέσεις μας για την εξυγίανση του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, όπως η εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό των κονδυλίων του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις -με βάση τον υπολογισμό του μέσου όρου των ετήσιων μέχρι τώρα αναγκών του ΕΛΓΑ- η αυστηρή είσπραξη όλων των νόμιμων εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ, η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την ένταξη στο σύστημα επιπλέον ζημιογόνων αιτίων, ώστε οι αγρότες να καλύπτονται και βέβαια να γνωρίζουν ότι είναι νόμιμοι δικαιούχοι των αποζημιώσεων.
Μετά από αυτά μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο ή έστω κάποιες σκέψεις και εν όψει αναθεώρησης της ΚΑΠ, για τη διατήρηση και τόνωση της αγροτικής παραγωγής σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές;
Η ερώτησή σας επισημαίνει ακριβώς την έλλειψη στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής με συγκεκριμένους στόχους και τομείς ανάπτυξης. Μέχρι τώρα κατασπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό· ραγδαία πτώση της αγροτικής παραγωγής, μείωση του αγροτικού εισοδήματος και αύξηση, σε βάρος της χώρας, του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Επίσης, πρόκειται για άνιση και άδικη κατανομή των ενισχύσεων αφού το 20% των παραγωγών καρπώνεται το 80% των επιδοτήσεων, ενώ η κακή διαχείριση των κοινοτικών πόρων μάς στοίχισε πρόστιμα 2 δισ. ευρώ!
Να πω ακόμη ότι η αποδοχή από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ της καταστροφικής αποσύνδεσης των ενισχύσεων από την παραγωγή οδήγησε μέσα σε δύο χρόνια στη μείωση της καλλιέργειας του καπνού κατά 80% και των τεύτλων κατά 60%. Αποτέλεσμα να κλείσουν τα εργοστάσια στη Λάρισα και την Ξάνθη και να απειλείται αυτό των Σερρών, αν δεν επιτευχθεί για φέτος ο στόχος των 150.000 στρεμμάτων τευτλοκαλλιέργειας!

Και τι θα πρέπει να γίνει για να μπει φραγμός σ’ αυτή την πορεία;

Είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ με αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε ποσοστιαία αναλογία στο ΑΕΠ, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών, της οικογενειακής γεωργίας για την παραγωγή υγιεινών και ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων περισσότερο ανταγωνιστικών και ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα με προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Δυστυχώς ένας ολόκληρος παραγωγικός κλάδος απαξιώνεται σκοπίμως και ενώ μόλις προχθές ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή», ο λεγόμενος επενδυτικός νόμος, και ενώ αναφέρεται με μεγαλύτερη σαφήνεια στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να ενταχθούν, για το παραγωγικό κομμάτι υπάρχει ένα θολό τοπίο. Και το λέω αυτό διότι οι επιλέξιμες επενδύσεις που πιθανώς θα ενισχυθούν στους τομείς της γεωργίας-κτηνοτροφίας-αλιείας-υδατοκαλλιεργειών είναι στη διακριτική ευχέρεια των δύο υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που μπορεί να συνυπογράφουν ΚΥΑ και να βάζουν τα κριτήρια για το ποιες επενδύσεις, με ποιον τρόπο, πόσες, πού και πότε θα ενταχθούν. Μιλάμε για δημόσιο χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα μοιραστεί κατά το δοκούν.
Ο Κ. Σκανδαλίδης έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις για τη συγκρότηση των συνεταρισμών, χωρίς να αναφερθεί στις ευθύνες για την κατάστασή τους, Πώς διαγράφεται η προοπτική τους, θα έχουν κάποοι κοινωνικό ρόλο ή θα είναι στενά οικονομικές επιχειρήσεις; Ποιός θα είναι ο ρόλος των αγροτών και ιδιαίτερα των μικρών. Θα έχουν θέση σε αυτούς;
 Οι ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνεταιρισμοί είναι προϊόν  της πολιτικής των δύο κομμάτων και της χειραγώγησής τους ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ.
Το μέχρι τώρα νομοθετικό πλαίσιο (Ν.2169/93, 2610/2000, και 3147/2003) παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, γιατί  προωθούσαν τον πολυκερματισμό, την απομαζικοποίηση, τη συρρίκνωση και τον αποπροσανατολισμό από τους στόχους του συνεταιριστικού κινήματος.
Εύλογα λοιπόν αποφεύγει ο κ. Σκανδαλίδης να αναφερθεί στις ευθύνες για την κατάστασή τους.
Εμείς θέλουμε ένα συνεταιριστικό κίνημα που να επαναφέρει τις αρχές του συνεργατισμού και να διαμορφώνει έναν ελεύθερο, αυτοελεγχόμενο, δημοκρατικό, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, αυτοδύναμο θεσμό στην υπηρεσία των αγροτών ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.
Με βάση τα δεδομένα αυτά είμαστε επιφυλακτικοί στις προθέσεις του κυρίου Υπουργού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε το Σ/Ν που ετοιμάζεται δίνει βάρος στον επιχειρηματικό χαρακτήρα των συνεταιρισμών ως αγροτοβιομηχανικές μονάδες και όχι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών του, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν την ανταγωνιστική αγορά και την εκμετάλλευσή τους από το κεφάλαιο κατά τα στάδια της παραγωγής, διάθεσης, εμπορίας και μεταποίησης των προϊόντων τους.
Πολλές αγροτικές οργανώσεις και η ΠΑΣΥ έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις προβάλλοντας μια σειρά από πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Μπορούν οι κινητοποιήσεις αυτές να αποτελέσουν το έναυσμα για την γενίκευσή τους;
Οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, με όποια μορφή, είναι χωρίς αμφιβολία δικαιολογημένες και αναμενόμενες κι έχουν θέσει το «αγροτικό ζήτημα» στο επίκεντρο της πολιτικής στη χώρα μας. Κατά βάση τις κινητοποιήσεις προκαλεί η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης και οι υποσχέσεις της που δεν τηρούνται. Σε κάθε κινητοποίηση αναδεικνύονται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό οι συνέπειες της πολυδιάσπασης και του πολυκερματισμού των συνδικαλιστικών δυνάμεων, καθώς και οι ομαδοποιήσεις των αγροτών, χωρίς ενιαία έκφραση και συντονισμό. Το αν θα αποτελέσουν το έναυσμα για τη γενίκευσή τους εξαρτάται από το κατά πόσον θα γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας είναι κοινά, ανεξάρτητα από γεωγραφικούς διαχωρισμούς ή παραγωγικές δραστηριότητες. Οι δύο θεσμοθετημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω από χέρι βοήθειας στις εκάστοτε νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες ένα αυτόνομο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα πρέπει οπωσδήποτε να επιδιωχθεί και να διεκδικηθεί από τους ίδιους τους αγρότες και κτηνοτρόφους για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, για τη βιωσιμότητα της γεωργίας, για την ίδια την οικονομία της χώρας.

Δεν ήταν σαφές ποιά ήταν τα βασικά αιτήματα;

Πολύ σωστά βάζετε το θέμα των βασικών αιτημάτων. Η ΠΑΣΥ δεν προγραμματίζει κινητοποιήσεις στη βάση αυτή, αλλά στην εποχιακή «επαναστατική γυμναστική». Άλλωστε θεωρεί όλους τους άλλους εχθρούς του κινήματος και εκμεταλλεύεται την πολυδιάσπαση του χώρου για να μπορέσει να ηγηθεί. Μια τέτοια λογική όμως απλά διαιωνίζει τους ηγεμονισμούς και τις αντιπαλότητες και οδηγεί σε ήττες, όπως οι τελευταίες κινητοποιήσεις που δεν οδήγησαν πουθενά.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΟΧΗ

Πύργος. Νέα κλοπή από αποθήκη του ΟΣΕ


Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από την εισβολή διαρρηκτών στον σιδηροδρομικό σταθμό του Πύργου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς νυχτερινή φύλαξη με αποτέλεσμα να δεχτεί και νέα… επίσκεψη από τους άγνωστους εισβολείς! Οι δράστες κατάλαβαν ότι με την επικείμενη διάλυση του δικτύου του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο θα έχουν εύκολο έργο και μπήκαν ξανά στην… ίδια αποθήκη!
Οι άγνωστοι διαρρήκτες άρπαξαν αυτή τη φορά από το μηχανοστάσιο ένα μηχάνημα αξίας 2.000 ευρώ, που χρησιμοποιείτο για το πλύσιμο των συρμών του ΟΣΕ. Έτσι, για όσο χρόνο τους απομένει ακόμα, τα τραίνα θα κυκλοφορούν… βρώμικα! Για τη νέα κλοπή ενημερώθηκε η Ασφάλεια Πύργου που διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.
Πιθανότατα πρόκειται για τους ίδιους που είχαν παραβιάσει στις 27 Ιανουαρίου την ίδια αποθήκη του σταθμού του ΟΣΕ και είχαν αρπάξει ένα μηχάνημα ηλεκτροσυγκόλλησης αξίας 3.000 ευρώ! Την κλοπή αντιλήφθηκε ο αρμόδιος εργοδηγός, αλλά ήταν άγνωστο πότε είχε γίνει καθώς η αποθήκη είχε μείνει για μέρες κλειστή.
PROTO THEMA





Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον

Διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων ανακάλυψε πέντε ακόμα γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον, ανεβάζοντας, πλέον, σε έντεκα τα γονίδια, που έχουν βρεθεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης πάθησης. Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερα απαντώμενη νευροεκφυλιστική πάθηση, μετά το σύνδρομο Αλτσχάιμερ.Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, με συντονιστή τον καθηγητή Νικ Γουντ του Ινστιτούτου Νευρολογίας στο University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", αφού μελέτησαν περίπου 8 εκατομμύρια πιθανές γενετικές μεταλλάξεις σε ένα μεγάλο δείγμα δεκάδων χιλιάδων ατόμων, διαπίστωσαν ότι το 20% των ανθρώπων, που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτές τις 11 γενετικές παραλλαγές, είναι δυόμισι φορές πιθανότερο να εμφανίσουν Πάρκινσον, σε σχέση με το 20% που έχουν τις λιγότερες παραλλαγές.Ο μέσος άνθρωπος έχει πιθανότητα 2,5% περίπου να πάθει Πάρκινσον στη ζωή του και ο κίνδυνος για όσους έχουν συγγενείς που ασθενούν απ' αυτή αυξάνεται στο 6%. Το πρώτο γονίδιο, σχετικό με το Πάρκινσον, ανακαλύφθηκε το 1997, ενώ μέχρι τότε οι επιστήμονες πίστευαν ότι η νόσος έχει περιβαλλοντικές, όχι γενετικές και κληρονομικές, αιτίες. Σήμερα πια αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί, καθώς ανακαλύπτονται ολοένα περισσότεροι σχετικοί γενετικοί παράγοντες και οι επιστήμονες πιστεύουν πια ότι η νόσος μάλλον προκαλείται μέσα από ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών αιτιών. Αν και κανένας από αυτούς τους γενετικούς παράγοντες μόνος του δεν θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκληση της πολύπλοκης νόσου του νευρικού συστήματος, ο συνδυασμός πολλών γενετικών παραγόντων αυξάνει τον κίνδυνο.Η ασθένεια πλήττει, συνήθως, άτομα άνω των 50 ετών και προκαλεί, συχνά, σοβαρό τρέμουλο, ακαμψία και απώλεια ισορροπίας, με συνέπεια οι ασθενείς να δυσκολεύονται να περπατήσουν, να αυτοεξυπηρετηθούν, ακόμα και να μιλήσουν μερικές φορές. Η νόσος (που είναι η συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση, μετά το Αλτσχάιμερ) έχει αποδοθεί στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν την ουσία ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει χημικά «μηνύματα» μεταξύ των νευρώνων. Θεραπεία ακόμη δεν υφίσταται, αν και τα φάρμακα που ενισχύουν την ντοπαμίνη μετριάζουν τα συμπτώματα. Οι νέες γενετικές ανακαλύψεις δεν θα έχουν άμεση ωφέλεια, αλλά προσδοκάται ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε νέου τύπου φαρμακευτικές θεραπείες. Ο Γουντ προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα ένα γενετικό διαγνωστικό τεστ για τη νόσο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Σταύρος Καλαφάτης: «Έλλειμμα υγειονομικής περίθαλψης στη δυτική Θεσσαλονίκη»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με αρ. πρωτ.10345/02-02-2011 προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «Έλλειμμα υγειονομικής περίθαλψης στη δυτική Θεσσαλονίκη».
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνει ότι η αυξητική τάση του πληθυσμού σε συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης, δεν συνοδεύεται από παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα τονίζει ότι, η ελλιπής στελέχωση του "Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου" και των "Υγειονομικών Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α." σε Εύοσμο και Αμπελόκηπους, επιτείνει τη δυσλειτουργία τους, με αποτέλεσμα να παρέχουν πλημμελή εξυπηρέτηση στους κατοίκους της περιοχής. Ο κ. Καλαφάτης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στην ορθολογική στελέχωση και διαχείριση των εν λόγω μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη δυτική Θεσσαλονίκη, ώστε να αποσυμφορηθεί παράλληλα και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" που επιβαρύνεται από τη δυσλειτουργία τους. Και καταλήγει διερωτώμενος, αναφορικά με το γατί οι πολίτες να εξακολουθούν να πληρώνουν το "χαράτσι" των πέντε (5) ευρώ, για ελλειμματικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, που αντί για ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη, προσφέρουν μόνο ανασφάλεια και ταλαιπωρία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
«Έλλειμμα υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Θεσσαλονίκη».
Η περιοχή των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη πληθυσμιακή αύξηση. Λόγω της πολεοδομικής της επέκτασης, της ανοικοδόμησης σύγχρονων συγκροτημάτων κατοικιών και της εγγύτητας της με σημαντικούς χώρους παραγωγικής δραστηριότητας (π.χ. ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης), προσελκύει νέες οικογένειες οι οποίες επιλέγουν να εγκατασταθούν και να ζήσουν σ' αυτή.
Για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές Υγείας, με πόρους της Ελληνικής Πολιτείας ή τη συνεισφορά μεγάλων ευεργετών, όπως στην περίπτωση του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου". Στην εν λόγω περιοχή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ασκείται κυρίως από τις "Υγειονομικές Υπηρεσίες του Ι.Κ.Α." σε Εύοσμο και Αμπελόκηπους και τελευταία από το "Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου" που εγκαινιάσθηκε το Μάρτιο του 2009.
Δυστυχώς όμως όλες οι προαναφερόμενες μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, σήμερα δυσλειτουργούν λόγω υποστελέχωσης, με τις ουρές αναμονής στα επείγοντα περιστατικά και τις λίστες αναμονής για τακτικές εξετάσεις, να δημιουργούν "ασφυξία", απογοήτευση και ανασφάλεια, τόσο στους ασθενείς όσο και στο υπάρχον προσωπικό.
Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" εκτός των πολυάριθμων κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, προσέρχονται και περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι εφημερίες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών να είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Η εν λόγω κατάσταση επιβαρύνεται λόγω της ελλειμματικής και αναποτελεσματικής λειτουργίας των προαναφερόμενων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής, με αποτέλεσμα απλά περιστατικά ή εξετάσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από αυτές, να παραπέμπονται στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.
Το "Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου", παρά τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης πολλών ειδικοτήτων ιατρών, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού. Η προοδευτική του υποβάθμιση, περιορίζει τη λειτουργία του κυρίως σε πρωινή βάρδια, διεκπεραιώνοντας κατά βάση απλές διαδικασίες συνταγογραφήσεων.
Για τα συγκεκριμένα προβλήματα λειτουργίας του "Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου", είχα καταθέσει στο παρελθόν την υπ' αριθ.: 9774/06-05-2010 σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς την τότε Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε. Άραγε γιατί ;
Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του "Ι.Κ.Α. Ευόσμου", όπου το ακτινολογικό τμήμα έχει κλείσει λόγω απουσίας ακτινολόγου, ενώ εδώ και έξι μήνες παραμένει χωρίς πνευμονολόγο, παιδίατρο και ψυχίατρο στην απογευματινή βάρδια. Παράλληλα η λίστα αναμονής τακτικών προγραμματισμένων εξετάσεων σ' αυτό, υπερβαίνει τον ένα μήνα.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στην ορθολογική διαχείριση και λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη δυτική Θεσσαλονίκη, για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των ασθενών της περιοχής ;
2. Πότε και με ποιόν τρόπο προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να καλύψουν τις ανάγκες σε ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού, στο "Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου", στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. Ευόσμου και Αμπελοκήπων και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" ;
3. Γιατί οι πολίτες να εξακολουθούν να πληρώνουν το "χαράτσι" των πέντε (5) ευρώ για υπηρεσίες δημόσιας υγείας και πολύ περισσότερο σε μονάδες περίθαλψης στις οποίες υφίστανται ταλαιπωρία, πλημμελή εξυπηρέτηση και απουσία βασικών εχεγγύων υγειονομικής ασφάλειας ;
Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης



Ο “ισχυρός” δεν θα αλλάξει ποτέ, κανένας λύκος δεν έγινε ποτέ τσομπάνης

Το βασικότερο πράγμα που (ήδη) καταρρέει είναι ο σύγχρονος τρόπος σκέψης και αντίληψης των κοινωνικών δεδομένων.Αυτός είναι και άλλος ένας λόγος που εξηγεί το γιατί οι περισσότεροι Έλληνες ενώ είναι ευφυέστατοι και με πολύ καλή αντίληψη των πραγμάτων, παραμένουν παθητικοί δέκτες (σε μεγάλο βαθμό) των όσων εκτυλίσσονται στην χώρα επί κυβερνήσεως ΓΑΠ.
Τι σημαίνει λοιπόν ότι καταρρέει ο σύγχρονος τρόπος αντίληψης των πραγμάτων…
Είναι απλό, δεν είναι πυρηνική φυσική.Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η...μεταβιομηχανική κοινωνία τρόπον τινά, ουσιαστικά ξεκινάει περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα και κάπου εκεί ανάμεσα σε Α’ και Β’ ΠΠ.Έκτοτε, οι πόλεμοι είναι περισσότερο τοπικές διαμάχες ή ψυχροπολεμικές behind the scene μυστικές αποστολές και μικρο-διενέξεις μεταξύ κρατών.Μετά τον Β’ΠΠ ξεκινάει αυτή η επίπλαστη ευμάρεια και ο "φιλήσυχος" τρόπος ζωής που γνωρίσαμε. Μετά τον Β’ΠΠ έρχονται γενιές οι οποίες δεν έχουν ζήσει πόλεμο, στέρηση, φτώχεια, έχουν μεγαλώσει μπροστά από μια οθόνη ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (τιβι, play station, video games, gadgets κτλ), δεν έχουν αλάνες για να παίξουν μπάλα και πετροπόλεμο, πηγαίνουν στο σχολείο με αυτοκίνητο, έχουν ψυχολόγο από τα 7 τους και παίρνουν ψυχοφάρμακα στα 12, νοσηλεύονται σε κλινικές για κάθε είδους νέα ψυχοπαθητική "ασθένεια" (Attention Deficit Disorder) κοκ.Αυτό λοιπόν που εκλείπει σχεδόν ολοκληρωτικά είναι η Ε-Μ-Π-Λ-Ο-Κ-Η (εκτός από τα γκέτο όπου το σύστημα έχει στοιβάξει κουλτούρες μπασταρδεμένες αφήνοντας τους ανθρώπους να μικροεγκληματούν και να εθίζονται στις αρχέγονες μορφές κοινωνικής νόρμας της αυτοδικίας).
Η "εμπλοκή" σαν έννοια είναι αρχαία.
Σημαίνει ότι "κάποιος κάτι θέλει από μένα και πάει να το πάρει με την βία κι εγώ δεν κάθομαι στον κώλο μου αλλά τον κοντράρω για να ΜΗΝ ΧΑΣΩ".Αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα.Αυτό ακριβώς γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ.Οι "ισχυροί" (πάσης φύσεως) δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να σταματήσουν να εκμεταλεύονται την ισχύ τους για να πάρουν αυτό που θέλουν.Αυτό που ήθελαν/θέλουν/θα θέλουν για πάντα είναι ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ…!!!
Όσο αστείο κι αν ακούγεται είναι απλά ΛΗΣΤΕΙΑ.Στο μυαλό τους μέσα αυτό ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ μέσω της νοοτροπίας του ισχυρού (might is right, γαλαζοαίματοι κτλ).Στον 20ο αιώνα βρήκαν ένα καινούριο παιχνίδι να δώσουν στον γενικό πληθυσμό…την διάχυση της τεχνολογίας και τα ωφέλη που αυτή προσέφερε απλόχερα προς γενική κατανάλωση.Διέφθειραν και αποκοίμισαν τα ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ που είναι προγραμματισμένος να αντιδρά και να υπεραμύνεται όταν αισθάνεται να ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ η υπόσταση και η περιουσία του.Όταν πιστέψεις ότι τα πάντα είναι αποδεκτά αρκεί να έχεις εσύ την ησυχία σου να γλεντάς, να τρωγοπίνεις, να κωλοτρίβεσαι και να απολαμβάνεις τότε έχεις ανοίξει την πόρτα στον κλέφτη ο οποίος θα σου πάρει ότι έχεις και δεν έχεις χωρίς να το πάρεις χαμπάρι.
Ο κλέφτης δεν άλλαξε ποτέ.
Ο "ισχυρός" δεν θα αλλάξει ποτέ.
Δεν έχουμε ξεπεράσει ΠΟΤΕ το στάδιο της φεουδαρχίας και των αυτοκρατόρων που άρπαζαν, βίαζαν, κατέστρεφαν και σκότωναν για ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ και κανένας άλλος.
Πάρτε το χαμπάρι.Αυτοί δεν άλλαξαν ποτέ.Εμείς αλλάξαμε. Εμείς πιστέψαμε ότι μια κοινωνία οργανωμένη δεν έχει ανάγκη από "όπλα" αλλά από νόμους. Μόνο που αργήσαμε να καταλάβουμε ότι τους νόμους δεν τους φτιάχνουν οι άνθρωποι κατά την αίσθηση δικαίου αλλά οι ΙΣΧΥΡΟΙ κατά την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι η αίσθηση δικαίου και η άμυνα στον άρπαγα είναι εγγεγραμένα στο DNA του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Όσα video games και να παίξεις μπορεί να ασθενήσει η θέλησή σου για ΕΜΠΛΟΚΗ αλλά δεν ασθενεί η αίσθηση δικαίου μέσα σου.Κι όταν σπρωχτείς στην απελπισία τότε θα εκραγείς… και τότε κινδυνεύεις είτε να καταστρέψεις πολύ περισσότερα από όσα διακυβεύονται είτε να πέσεις σε μια παγίδα που έχει στηθεί έξω από το σπίτι σου.Δεν έχουμε αλλάξει ως είδος. Δεν έχουν αλλάξει τα αρχέγονα ένστικτα ιδιοκτησίας και κατάκτησης… καλά και κακά. Δυστυχώς τα αντανακλαστικά μας έχουν ΑΣΘΕΝΗΣΕΙ ΒΑΡΙΑ και εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα εχθρικά μεν αλλά ακόμα Σ-Υ-Σ-Τ-Ε-Μ-Ι-Κ-Α… καθεστωτικά.Βάλτε το καλά στο μυαλό σας ότι όλη μας η ζωή είναι μια άμυνα στις επιθυμίες των βιαστών/άρπαγων/κλεφτών/απατεώνων/"ισχυρών".Αυτοί δεν έπαψαν ΠΟΤΕ και δεν θα πάψουν ΠΟΤΕ να κυνηγάνε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από όσα έχουν. Δεν θα πάψουν ποτέ να εποφθαλμιούν την ζωή και την περιουσία μας.Και στο 3000μ.Χ. να φτάσουμε ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ. Το αρχέγονο σχέδιο δολοφονίας και κλοπής δεν άλλαξε ποτέ. Απλά έγινε πιο εκλεπτυσμένο και πιο σοφιστικέ.
Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε σαν μωρές παρθένες.
Πρέπει να αρχίσουμε να γινόμαστε ΑΜΕΣΑ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ με οτιδήποτε προέρχεται από τον συστεμικό μηχανισμό. Οτιδήποτε…Ακόμα κι αν βγουν αύριο και σας πουν "διαγράφουμε τα χρέη σας στις τράπεζες" μην το πιστέψετε.
Ακόμα κι αν έρθουν γονυπετείς στα σπίτια σας και σας ζητήσουν συγνώμη για όλα όσα περνάτε εξαιτίας τους μην τους πιστέψετε.
Το σύστημα ανήκει στους ισχυρούς. Δεν θα λειτουργήσει ΠΟΤΕ υπέρ του πολίτη.Ότι έχουμε είναι αυτά που ΜΑΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ προκειμένου να τους αφήνουμε ήσυχους να κλέβουν και να τρώνε και να σκυλεύουν.Και τώρα θέλουν για πολλοστή φορά στην ιστορία να αλλάξουν τις ισορροπίες.
Μην πιστεύετε τίποτα.
Κανένας νόμος δεν θα λειτουργήσει υπέρ του πολίτη. Όλα θα γίνονται προς όφελος των απατεώνων τοκογλύφων και "ισχυρών" αυτής της γης.Ανοίξτε τις πόρτες στα αρχέγονα ένστικτα αυτοσυντήρησης και σταματήστε να σκέφτεστε σαν πρόβατα.Κανένας λύκος δεν έγινε ποτέ τσομπάνης.
από το Θραξ Αναρμόδιος
apneagr.blogspot.com



Χωρίς σχόλια

Όταν οι πολιτικοί ασελγούν πάνω στο σύνταγμα.

Ο Κλεισθένης γράφει.
Το Δ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την παραχώρηση δικαιώματος του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» στους μετανάστες. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση της ολομέλειας που κατά την γνώμη των ειδικών δεν θα ανατρέψει τη απόφαση του Δ’ τμήματος.
Αυτή η απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο, και ιδιαίτερα τους δύο υπουργούς ( Βενιζέλο και Λοβέρδο) που είναι συνταγματολόγοι.
Έχω ξαναγράψει για την λογική της αυξημένης ευθύνης που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη μας όταν πρόκειται να κρίνουμε την πράξη κάποιου. Ένα βουλευτής που είναι πχ πολιτικός μηχανικός έχει ευθύνη για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου αλλά ένας βουλευτής και υπουργός που είναι συνταγματολόγος δε πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη;
Τι συνέβη στο συγκεκριμένο θέμα; Οι προαναφερθέντες υπουργοί δεν ήξεραν ότι ψηφίζουν αντισυνταγματικό νόμο; Αν το ήξεραν ποια πρέπει να είναι η επίπτωση γι’ αυτή την πράξη; Μήπως μια παραίτηση; Αν δεν το ήξεραν τι πρέπει να κάνουν; Μήπως να σκίσουν τα διπλώματά τους; Μπορούν να κατέχουν δημόσια αξιώματα αυτοί που ενώ έπρεπε να φροντίζουν για την διαφύλαξη του συντάγματος το κατέλυσαν έστω και «εν μέρει»;
Δυστυχώς στην υπό κατοχή Ελλάδα αυτά όχι μόνο συμβαίνουν αλλά περνούν και απαρατήρητα. Έχουμε χάσει το μέτρο και δεν αντιδρούμε ούτε στις κατάφορες παραβιάσεις του συντάγματος. Ακούμε και διαβάζουμε κάποιους να προτείνουν ακόμη και δημόσια συνταγματικές εκτροπές.
Πιθανά θα δεχτούμε και αλλαγές στο σύνταγμα μας σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας. Η ζωή μας θα εξαρτάται απ’ τα «φιρμάνια» της Μέρκελ και των διεθνών τοκογλύφων.
Η πολιτικοί χωρίστηκαν σε «τελώνες» και «Φαρισαίους» δλδ αυτούς που υπέγραψαν και εκτελούν το μνημόνιο ακόμη και με παραβιάσεις του συντάγματος (τελώνες) και αυτούς που παρακολουθούν απαθείς τα πολιτικά εγκλήματα (Φαρισαίους).
Η Ελληνική κοινωνία έχει χωριστεί στον «θίασο» και τους μη μετέχοντες και μη αντιδρώντες «θεατές». Σιγά-σιγά βαδίζουμε προς την καταστροφή και κανείς δεν συγκινήται ούτε απ’ τον «θίασο» ούτε απ’ τους «θεατές».
Πιστεύουμε ακόμη στην ιδεοληψία «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και την ιστορία που αποδεικνύει ότι έχουμε υποστεί πολλές καταστροφές στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις, την γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.
Δηλαδή αφού βάλαμε τους «λύκους» να μας φυλάνε σαν «πρόβατα» περιμένουμε τη σειρά μας για την «σφαγή».

Περιοριστικά μέτρα για τη visa από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κομισιόν δεν αποκλείει ότι στόχος των περιοριστικών μέτρων μπορεί να είναι οι Ρομά των Δυτικών Βαλκανίων
• Απάντηση της Επιτρόπου κας Malmström στον Ν. Χουντή
«Κατάχρηση» του δικαιώματος να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς visa από τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων διαπιστώνει η Επίτροπός Εσωτερικών Υποθέσεων κα Malmström και ετοιμάζει μέτρα χωρίς να αποκλείει ότι ο κύριος στόχος των μέτρων που λαμβάνονται για την «αποφυγή» της κατάχρησης μπορεί να είναι οι Ρομά των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτό απαντάει ουσιαστικά η Επίτροπος κα. Malmström στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αποκάλυπτε ότι για πρώτη φορά το Συμβούλιο τη στιγμή που προχωρούσε στην κατάργηση των θεωρήσεων (visa) για πολίτες των Δ. Βαλκανίων την ίδια στιγμή «σχετικοποιούσε» την απόφασή του αυτή, εισάγοντας διαδικασίες που φτάνουν μέχρι «αναστολή του καθεστώτος- θεώρησης» αν προκύψουν «συγκεκριμένες δυσκολίες με ροές ατόμων από τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων». Ο Ν. Χουντής εξέφραζε την άποψη ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση του Συμβουλίου φωτογράφιζε τους Ρομά και την απόφαση της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. να εμποδίσουν τους Ρομά των Δ. Βαλκανίων να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα στην απάντησή της η κα. Malmström, αναγνώρισε ότι πράγματι στις 8 Νοεμβρίου 2010 «κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει επειγόντως τους ελέγχους μετά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο και Σερβία) στις οποίες εφαρμόζεται αυτή η απαλλαγή.»
Συνεχίζοντας την απάντησή της η Σουηδέζα Επίτροπος τονίζει ότι «Στόχος αυτού του ελέγχου είναι να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετώπισε το Βέλγιο και η Σουηδία κατά τους πρώτους μήνες του 2010 καθώς και προς το τέλος του καλοκαιριού, λόγω της αυξημένης εισροής προσώπων από τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»… και «να προληφθούν νέες περιπτώσεις εκτεταμένης εισόδου προσώπων από την περιοχή».
Όσον αφορά στο ερώτημα του Ν. Χουντή που την καλούσε «να δεσμευθεί ότι τα μέτρα περιορισμού δεν θα στραφούν σε βάρος των Ρομά ή άλλης εθνοτικής ομάδας», η Επίτροπος αντί να διαψέυσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, αρκέσθηκε να απαντήσει ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών αυτών των χωρών και να επικεντρώνεται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Ρομά.»
Το γραφείο Τύπου

Η 6η του Φλεβάρη 2011 θα είναι μόνο η αρχή!


Απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών κ. Δ. Ρέππα, από το βήμα της Βουλής προς το κίνημα κατά των διοδίων.
Το «Δεν πληρώνουμε» κ. υπουργέ, δεν είναι ούτε σύνθημα, ούτε μόδα. Είναι η ελπίδα που ξεπήδησε μέσα από την κοινωνική απελπισία, την αγανάκτηση, την κατάφορη αδικία και θα μετασχηματιστεί σε πολιτική ελπίδα.
Άλλη μια σφοδρή επίθεση εξαπόλυσε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, από το βήμα της Βουλής προς το κίνημα κατά των διοδίων και τους πολίτες που το στηρίζουν. Ο κ. Ρέππας, με απύθμενη θρασύτητα, αποκάλεσε «τζαμπατζήδες, αντικοινωνικούς και υπονομευτές» τους υποστηρικτές του κινήματος και δεν δίστασε να αναφέρει, πως η συγκεκριμένη στάση των πολιτών συνιστά δολιοφθορά.Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας προειδοποίησε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για αυτό το ζήτημα. «Όταν κάποιος έχει τέτοια συμπεριφορά είναι σαν να λέει, δεν πληρώνω εγώ ώστε να πληρώνει για μένα κάθε άλλος Έλληνας» τόνισε ο υπουργός.Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο κύριος υπουργός, πως χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά του πολιτικού, ο οποίος λαδώνεται από τον μεγαλοεπιχειρηματία, γεμίζει τα ταμεία του κόμματός του με μαύρο χρήμα και στη συνέχεια τον επιλέγει για την κατασκευή δημοσίων έργων; Ποιος είναι ο «τζαμπατζής, ο αντικοινωνικός, ο υπονομευτής και ο δολιοφθορέας»; Ο πολίτης που αντιστέκεται στο ξεπούλημα της χώρας του ή ο πολιτικός που εξαργυρώνει γραμμάτια και ξεπληρώνει προεκλογικές υποσχέσεις σε πολυεθνικά ιδιωτικά συμφέροντα;Όσο εσείς κ. υπουργέ θα ετοιμάζεστε να «λάβετε πρωτοβουλίες για αυτό το ζήτημα», εμείς θα εντείνουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση όλων των διοδίων. Η πρωτοφανής ληστρική επιδρομή ενάντια στο εισόδημα των εργαζομένων και στα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών ήδη αναχαιτίζεται. Ο φόβος της γενίκευσης είναι ζωγραφισμένος στα πρόσωπά σας! Το κίνημα κατά των διοδίων «Δεν πληρώνουμε» είναι μόνο η αρχή ενός αγώνα, ο οποίος θα έχει συνέχεια και θα διεξαχθεί χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Οι πολίτες αγωνίζονται να καταργήσουν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που κρατάτε στα χέρια σας, τα οποία σχεδιάστηκαν εις βάρος τους για να μεταφέρουν εθνικό πλούτο σε χέρια ιδιωτών. Ο αγώνας των πολιτών ήδη ακυρώνει τους σχεδιασμούς αυτούς και θα κερδηθεί σπάζοντας τον πρώτο κρίκο της αντιλαϊκής αλυσίδας.Το «Δεν πληρώνουμε» κ. υπουργέ, δεν είναι ούτε σύνθημα, ούτε μόδα. Είναι η ελπίδα που ξεπήδησε μέσα από την κοινωνική απελπισία, την αγανάκτηση, την κατάφορη αδικία και θα μετασχηματιστεί σε πολιτική ελπίδα.
Καμία από τις επόμενες κινητοποιήσεις μας δεν θα θυμίζει το χθες!
Η 6η του Φλεβάρη 2011 θα είναι μόνο η αρχή!
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)

Κυκλοφόρησε το περιοδικό agreco με πλούσια σε θέματα αγροτικής οικονομίας.

Τα εξαντλητικά ωράρια απασχόλησης των πιλότων στοιχίζουν ζωές

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει "την πρόθεσή της να προτείνει τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ που διέπει τους περιορισμούς του χρόνου πτήσης, οι οποίοι βασίζονται σε αντικειμενική τεχνική αξιολόγηση που διενεργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), με γνώμονα αποκλειστικά τα θέματα ασφάλειας πτήσεων", απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησαν από κοινού οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ Γ. Παπαστάμκος και κ. Κ. Πουπάκης.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από δέκα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα, που οφείλονται στην υπερβολική κούραση των χειριστών πολιτικής αεροπορίας. Ταυτόχρονα, η έκθεση που εκπόνησε η EASA (European Aviation Safety Agency) τον Ιανουάριο του 2009 σχετικά με την ιατρική και επιστημονική αξιολόγηση των ορίων χρόνων πτήσης και ανάπαυσης των χειριστών κατέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις στους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους εργασίας, της περιστολής των λειτουργικών εξόδων και της αποφυγής νέων προσλήψεων οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζουν τους πιλότους σε εξαντλητικής διάρκειας πτήσεις ή ωράρια εργασίας. Οι συνθήκες απασχόλησης καθίστανται μάλιστα δυσμενέστερες από τις αντίστοιχες των οδηγών βαρέων οχημάτων (ως και 14 ώρες την ημέρα, ενώ για το πλήρωμα καμπίνας μπορεί να φθάσει και τις 15), γεγονός που υποβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την προστασία της ζωής των επιβατών και του πληρώματος. Σε αυτή την κατεύθυνση οι κκ Παπαστάμκος και Πουπάκης κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά την επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη προστασία της ασφάλειας επιβατών και εργαζομένων.
"Η Επιτροπή γνωρίζει καλά τη σημασία που έχει η διαχείριση της καταπόνησης των ιπταμένων στην ασφάλεια πτήσεων και για το λόγο αυτό εργάζεται επί του θέματος", επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Siim Kallas, υπεύθυνος για Θέματα Μεταφορών. Σημείωσε, εξάλλου, ότι τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα είναι διαθέσιμα, υπό μορφή γνωμοδότησης από τον εν λόγω οργανισμό ως το Δεκέμβριο του 2011, οπότε και η Επιτροπή θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη θέσπιση των κατάλληλων νομοθετικών διατάξεων.
"Η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, εργαζομένων και επιβατών, πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό και αποκλειστικό γνώμονα λήψης αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαιτείται άμεση δράση όταν και όπου εντοπίζονται κενά ή παραλείψεις. Σε μία περίοδο έντονης οικονομικής δυσπραγίας, δυστυχώς, αυξάνονται τα φαινόμενα επικίνδυνων παρατυπιών σε ό, τι αφορά τους κανόνες υγείας και ασφάλειας, με κεντρικά σημεία αναφοράς τη μείωση του κόστους εργασίας, των λειτουργικών εξόδων και της προώθησης της απορρύθμισης και του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι εθνικοί φορείς οφείλουν να ασχοληθούν υπεύθυνα και έγκαιρα με τα υψίστης σημασίας αυτά ζητήματα προτού θρηνήσουμε εκ νέου ανθρώπινες ζωές ", δήλωσαν σχετικά οι Έλληνες Ευρωβουλευτές.