Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

50.000 ευρώ άρπαξαν ληστές από ηλικιωμένο στα Βρασνά

Ληστεία με θύμα ένα ηλικιωμένο άνδρα σημειώθηκε στις 11 το πρωί στα Βρασνά Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες 3 άτομα εισέβαλλαν μέσα στο σπίτι του ηλικιωμένου και με τη χρήση σωματικής βίας του αφαίρεσαν 50.000 ευρώ

Ανδρεϊκή και ανδρεικελική ομοιοτυπία

Tου Χρηστου Γιανναρα
Οι επερχόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν και πρέπει να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Με την ψήφο τους οι πολίτες να προσδιορίσουν τον τύπο του πολιτεύματος: Θέλουν δημοκρατία ή κομματοκρατία;
Αν θέλουν δημοκρατία, ας περισώσουν αυτή τη φορά με την ψήφο τους τη θεμελιώδη προϋπόθεση της δημοκρατίας: τη διάκριση των εξουσιών. Ξέρουν από άμεση πείρα οι πολίτες ότι τοπική αυτοδιοίκηση υποταγμένη σε κεντρικές κομματικές ντιρεχτίβες σημαίνει την έτοιμη ραχοκοκαλιά κομματικού κράτους. Ξέρουν ότι τα κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ό,τι προβλέπει για τον ρόλο τους η πολιτική θεωρία της «αντιπροσωπευτικής» δημοκρατίας. Τα κόμματα σήμερα είναι συντεχνίες επαγγελματιών της εξουσίας, οργανωμένες συσπειρώσεις συμφερόντων. Στόχος τους είναι η μονοπώληση της εξουσίας, ο ολοκληρωτικός έλεγχος κάθε πτυχής του συλλογικού βίου. Γι’ αυτό και κάθε αντίσταση στην κομματοκρατία είναι κέρδος για τη δημοκρατία, προάσπιση των κοινωνικών προτεραιοτήτων, των αναγκών του πολίτη.
Κάθε υποψήφιος για την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει κομματικό χρίσμα επιβεβαιώνει εθελούσια την απαίτηση των κομματικών συντεχνιών να ελέγχουν ολοκληρωτικά τη χώρα, να προηγείται η κομματική σκοπιμότητα των αναγκών κάθε τοπικής κοινωνίας. Οι υποψήφιοι με κομματικό χρίσμα είναι χλεύη της δημοκρατίας, απειλή της δημοκρατίας. Απαιτούν από τους πολίτες την εθελόδουλη υποταγή στη νοοτροπία του λακέ, του ραγιά: να βάζουν πρώτο το συμφέρον του αφεντικού, τα παιχνίδια εξουσίας αδίστακτων επαγγελματιών, και σε δεύτερη μοίρα τη δική τους αξιοπρέπεια, την ποιότητα της ζωής τους.
Δεν μοιάζει να υπάρχει Ελληνας σήμερα που να μην έχει πεισθεί για την ανικανότητα, την προκλητική ιδιοτέλεια, τη φαυλότητα των υπαρχόντων κομμάτων – η οργή, η αηδία, η πίκρα των πολιτών κατακλύζει τη χώρα. Και στις εκλογές τις αυτοδιοικητικές η έκφραση της αποδοκιμασίας δεν χρειάζεται την (αμφίβολης αποτελεσματικότητας) λευκή ψήφο ή αποχή. Τώρα η απέχθεια έχει γόνιμη διέξοδο: Αποκλείει τους μολυσματικούς κεχρισμένους, εμπιστεύεται τους τίμια ασυμβίβαστους και από σεμνή αξιοσύνη ακομμάτιστους.
Επιτέλους, τι περισσότερο θέλουμε να δούμε για να βγάλουμε τις συνέπειες της κοινής αγανάκτησης για τα κόμματα; Υπερχρέωσαν εφιαλτικά το κράτος εξαγοράζοντας ψήφους με διορισμούς, επιδοτήσεις, χαριστικές «προμήθειες», ασύδοτες παροχές. Καταλήστευσαν το δημόσιο ταμείο και τους πακτωλούς των «πακέτων» της Ε.Ε. για να στήσουν το δικό του κάθε κόμμα πελατειακό κράτος, αστρονομικού κόστους μηχανισμούς επανεκλογής τους. Διαγούμισαν τα ασφαλιστικά ταμεία, την υποχρεωτική αποταμίευση κάθε βιοπαλαιστή. Εμπορεύτηκαν, με ληστρικές υπερτιμολογήσεις και «λίστες» εξαίρεσης από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, ακόμα και ιατρικά είδη, οι αθεόφοβοι. Και πόσα ακόμα εγκλήματα ειδεχθή, με εξασφαλισμένη θεσμικά την ατιμωρησία.
Τελικά οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή. Και πώς την αντιμετώπισαν; Κατακρεούργησαν μισθούς και συντάξεις, οι μικροεπιχειρήσεις και τα καταστήματα κλείνουν με ρυθμούς πρωτόγνωρους, η ανεργία έγινε κύμα κατακλυσμικό, οι έμμεσοι φόροι απάνθρωπης αδικίας χαράτσι, η νεολαία δίχως παραμικρή προοπτική, σε απόγνωση. Το ελληνικό (κοινό όλων μας) όνομα το κατάντησαν περίγελο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάθε κυβέρνηση πλαστογραφούσε, όπως οι κοινοί απατεώνες, τα στοιχεία που της ζητούσαν οι Βρυξέλλες και στη συνέχεια, από διεθνή μπαλκόνια, κατάγγελνε το προκάτοχο της εξουσίας κόμμα για ψεύτικα στοιχεία και τεχνάσματα.
Φυσικό ήταν οι δανειστές μας να εκμεταλλευτούν την οικονομική μας χρεοκοπία, τον διεθνή διασυρμό της αξιοπιστίας μας: Εστησαν «Τρόικα» πατρωνείας να τιθασεύσει την κομματική φαυλότητα, να δεσμεύσει τους κομματανθρώπους με τις υπογραφές τους σε «Μνημόνιο».
Χωρίς, όμως, να λογαριάσουν οι πάτρωνες την πανουργία της κομματικής ατσιδοσύνης: Ετσι, η τρίτη γενιά του παπανδρεϊσμού κατάφερε, με άψογη επιδεξιότητα, να φορτώσει στην πιο αδύναμη μερίδα της κοινωνίας τα «σπασμένα» της αφροσύνης των κομμάτων. Μας κρατάνε ομήρους παζαρεύοντας την παράταση της παντοδυναμίας τους.
Στις δημοσκοπήσεις η συντριπτική, σαρωτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται πια κανένα κόμμα, η γενικευμένη αγανάκτηση και αηδία φτάνει σε ποσοστά απίστευτα. Ομως, μπροστά στην κάλπη ο φόβος της ανασφάλειας γεννάει τον στερεότυπο συμβιβασμό: «δεν έχουμε κάτι καλύτερο να ψηφίσουμε, αυτά τα κόμματα παράγει η κοινωνία μας, αυτά συνιστούν τη δημοκρατία μας». Και συνεχίζουμε «να μεταλλάσσωμεν τυράννους», όπως έλεγε ο Παπαδιαμάντης πριν από 118 χρόνια. Αλλά ο συλλογισμός «αυτούς έχουμε, αυτούς ψηφίζουμε» είναι τουλάχιστον αφελής και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ούτε για τους αφελείς ισχύει. Διότι υπάρχουν υποψήφιοι με κομματικό χρίσμα, υπάρχουν και οι τίμια ακομμάτιστοι. Συνήθως το κομματικό χρίσμα δίνεται σε φανταχτερούς, με εντυπωσιακή «αναγνωρισιμότητα» γόητες του πλήθους (μπασκετμπολίστες, προπονητές, ηθοποιούς τηλεοπτικών «σειρών», πρώην καλλονές, πρόσωπα με θητεία στη δημοσιότητα έστω και παταγωδώς αποτυχημένη). Ο πολίτης που έχει συνειδητοποιήσει ότι η κομματοκρατία είναι συμφορά για τον ίδιο και για την πατρίδα θα ξέρει να αναγνωρίσει στη «γοητεία» των κεχρισμένων το στίγμα απειλητικής λοιμικής. Αυτή τη φορά καλούμαστε να ψηφίσουμε διαχειριστές καινούργιων θεσμών αυτοδιοίκησης. Η κομματοκρατία αποφασίζει για τους θεσμούς ερήμην των πολιτών και για τη διαχείριση των θεσμών μεθοδεύει την υφαρπαγή της ψήφου μας. Η προηγούμενη γενιά του παπανδρεϊσμού, η ανδρεϊκή, επέβαλε τον «Καποδίστρια», η τωρινή, η ανδρεικελική, μας καπελώνει με τον «Καλλικράτη». Και στις δύο περιπτώσεις κίνητρο και κριτήριο δεν ήταν οι ανάγκες, οι ιδιαιτερότητες, οι ιστορικοί εθισμοί της κοινωνίας των Ελλήνων. Ο τεμαχισμός της χώρας, και τις δύο φορές, σε αυθαίρετα μερίσματα έγινε, αποκλειστικά και ομολογημένα, για να εξυπηρετηθούν ελπιζόμενα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και ασφυκτικότερος συγκεντρωτικός έλεγχος της χώρας από το εκάστοτε κομματικό κράτος. Πειθαρχούμε δήθεν στα μοντέλα αυτοδιοίκησης που λανσάρει η Ε.Ε. αποκεντρώνοντας όχι την εξουσία, αλλά την κατακλυσμική διαφθορά και φαυλότητα, πολλαπλασιάζοντας τα ερείσματα της κομματοκρατίας. Ο Ελληνισμός έζησε τρεις χιλιάδες χρόνια χάρη στο μοντέλο της πόλης - κράτους, της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας, που ο ίδιος γέννησε – το αποδείχνει ο τεχνοκράτης Κων. Καραβίδας, που πολλοί τιμούν και ελάχιστοι καταλαβαίνουν. Η πόλη «εάλω», η γλώσσα «απέσβετο», η εκκλησία αλλοτριώθηκε σε θρησκεία. Ζούμε το ιστορικό μας τέλος, αλλά όχι ηρωικά. Απλώς παρακολουθούμε, δίχως επίγνωση, την κηδεία μας



Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Νικολόπουλος. Συμμετέχει στην 6η Σύνοδο της Ασιατικο-Ευρωπαικής Σύμπραξης

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος το τριήμερο 26 έως 28 Σεπτεμβρίου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικού κοινοβουλίου, στα πλαίσια της 6ης συνόδου της Ασιατικο- Ευρωπαικής Κοινοβουλευτικής Σύμπραξης (ΑSEP) H σύνοδος στην οποία συμμετέχουν 42 χώρες των δύο ηπείρων αποτελεί μέρος της συνολικής διαδικασίας των σχέσεων Ασίας-Ευρώπης και χρησιμεύει ως βήμα για τις διακοινοβουλευτικές ανταλλαγές επαφές και τη διπλωματία μεταξύ των κοινοβουλίων των χωρών , καθώς και για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στους λαούς και τις χώρες της Ασίας και της Ευρώπης.
Τα 42 έθνη που συμμετέχουν στην σύνοδο είναι
Ασία (15 χώρες ):
Μπρουνέι, Καμπότζη, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Λάος, Μαλαισία, Μογγολία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Δημοκρατία της Κορέας, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ
Ευρώπη (27 χώρες):
Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία , Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ξεχωριστή παρουσία με δικό της εκπρόσωπο θα έχει και το το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.
Η ατζέντα της συνόδου αφορά κυρίως στην επί μέρους συζήτηση θεμάτων σχετικά με συνεργασίες Ευρωπαικών και Ασιατικών χωρών για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Βατοπέδι. Σκάνδαλο «φούσκα». Δεν προκύπτει ζημία για το Δημόσιο από τις ανταλλαγές της Μονής.

Πραγματογνωμοσύνες σε ανεξάρτητους οίκους ανέθεσε η προανακριτική
Της Ιωάννας Μάνδρου
Για την πολυσυζητημένη υπόθεση του Βατοπεδίου στην οποία επικεντρώνεται τα δύο τελευταία χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση, ζημία για το Δημόσιο, προς το παρόν δεν έχει προκύψει. Την ώρα που με καθυστέρηση η προανακριτική επιτροπή της Βουλής διατάσσει πραγματογνωμοσύνη για να απαντηθεί το ερώτημα ποια είναι η ζημία του Δημοσίου, αποκαλυπτικά είναι τα έγγραφα που υπάρχουν στη σχετική δικογραφία. Σχετικά με το μείζονος σημασίας θέμα της ύπαρξης ζημίας για το Δημόσιο, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την όποια αξιολόγηση των ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών για τα οποία η Βουλή διενεργεί πλέον ποινική έρευνα, ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες αποτιμήσεις. Από τα έγγραφα –τα οποία παρουσιάζονται στη συνέχεια– δίδονται απαντήσεις στα ερωτήματα που προκαλούν σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με αντικείμενο την αποτίμηση της ενδεχόμενης ζημίας του Δημοσίου, ενώ μόλις τώρα η προανακριτική επιτροπή ανέθεσε νέες πραγματογνωμοσύνες σε ανεξάρτητους εξειδικευμένους οίκους. Εως σήμερα κι ενώ η Δικαιοσύνη και αρμόδιες επιτροπές της Βουλής –δύο εξεταστικές και μία προανακριτική– ερευνούν τα πάντα γύρω από το Βατοπέδι και τις «ιερές» ανταλλαγές, έχουν συνταχθεί τρεις, συνολικά, αναλυτικές εκθέσεις με τις οποίες αποτιμάται η αξία των ακινήτων που αντηλλάγησαν. Και τα τρία αυτά πορίσματα, μέχρι σήμερα, δεν έχουν ανατραπεί από νεότερη πραγματογνωμοσύνη και ανήκουν στα βασικά έγγραφα της σχετικής δικογραφίας. Πρόκειται για δύο πολυσέλιδες εκθέσεις που έχουν συνταχθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) με την τήρηση, όπως αναφέρεται, «των διεθνών επιστημονικών προτύπων εκτίμησης» και έχουν αποτιμηθεί ένα προς ένα όλα τα ακίνητα του Δημοσίου που αντηλλάγησαν. Οι εκθέσεις αυτές επανελέγχθηκαν από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητικό οίκο, που ανέλαβε την υποχρέωση να κρίνει αν το συμπέρασμα του ΣΟΕ περί μη υπάρξεως ζημίας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο οίκος αυτός («Amerikan Appraisal») προχώρησε σε επανεκτίμηση και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Στη συνέχεια, όταν η υπόθεση Βατοπεδίου έλαβε τεράστιες διαστάσεις, το ΣΟΕ διενήργησε δύο εσωτερικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα των εκτιμήσεών του και η αντικειμενικότητα στην προσέγγιση του όλου θέματος. Σε αναφορά που συνετάγη από την Ολομέλεια του Σώματος και απεστάλη στη Δικαιοσύνη αναφέρεται επί λέξει πως «ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και από τα τελικά συμπεράσματά του προκύπτει η απόλυτη ορθότητα των εκτιμήσεων του ΣΟΕ». Πέραν όμως των τριών πορισμάτων, τα οποία αξιολογούνται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης με έγγραφό της προς τη Δικαιοσύνη, σχετικά με το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει για το αν το Δημόσιο υπέστη ζημία από τις ανταλλαγές, δίνει αρνητική απάντηση και στο πόρισμά της δεν ανατρέπει τα δεδομένα.
«Δεν δυνάμεθα», αναφέρει το πόρισμα Ρακιντζή, «να απαντήσουμε αν τελικά το Δημόσιο ζημιώθηκε και κατά ποιο ποσό από τις εν λόγω ανταλλαγές…». Στη συνέχεια υπήρξαν έγγραφα προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαταχθεί νέα πραγματογνωμοσύνη για το θέμα της ζημίας του Δημοσίου στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δίχως έως σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις να έχει προκληθεί νέα επανεκτίμηση που να δίδει άλλη εικόνα για το θέμα.
Ενδεικτική της απουσίας νέας πραγματογνωμοσύνης από το υπουργείο Οικονομικών είναι η αποστροφή στην τοποθέτηση του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής, του κ. Τσιρώνη, ο οποίος ανέφερε προσφάτως: «Nα αναθέσουμε σε ένα εξωτερικό συνεργάτη αυτή τη διαδικασία γιατί είχαμε πει να την αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και μας γύρισε πίσω το μπαλάκι...».



Κυκλοφοριακό κομφούζιο - Διακόπηκαν δρομολόγια του ΟΣΕ

Προβλήματα κυκλοφορίας παρουσιάστηκαν χθες και στον Δήμο Χαλκηδόνας, εξαιτίας της βροχόπτωσης. Πιο συγκεκριμένα, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής σημειώθηκαν τα εξής προβλήματα:
- Διεκόπη η κυκλοφορία στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Πέλλας, λόγω συγκεντρωθέντων υδάτων στο ύψος της διασταύρωσης Κουφαλίων, από τη διασταύρωση Κουφαλίων έως και την είσοδο του χωριού. Η κυκλοφορία διεξαγόταν από παρακαμπτήριους και αποκαταστάθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα.
- Διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκε στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Πέλλας, λόγω συγκεντρωθέντων υδάτων και από το ύψος της εξόδου της Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Πέλλας προς Γιαννιτσά. Η κυκλοφορία διεξαγόταν από παρακαμπτήριους οδούς και αποκαταστάθηκε στις 04:30 τα ξημερώματα.
- Τέλος, στη χιλιομετρική θέση 31.800, της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Ειδομένης λόγω παρασυρμένων χωμάτων και ογκόλιθων, παρασύρθηκαν τα σκύρα της γραμμής και διακόπηκε η κίνηση των αμαξοστοιχιών στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής. Στο σημείο θα μεταβεί συνεργείο προς αποκατάσταση της βλάβης.



Οι άλλοι είμαστε ...και εμείς

Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός
Κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη των όσων γράφουν δημοσιοποιώντας το όνομα τους σε κάθε τους ανάρτηση γιατί υποτίθεται ότι στην πολύπαθη αυτή χώρα ακόμα έχουμε την ελευθερία του λόγου.Κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για τα προεκλογικά ψέματα που μας είπε και το ξεπούλημα της Ελλάδας στους ΔουΝουΤάδες και βγαίνουν κάποιοι κομματικοί εντολοδόχοι και τους χαρακτηρίζουν δεξιούς, πληρωμένους, πράκτορες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε χωρίς να μπαίνουν στην διαδικασία να αντικρούσουν με επιχειρήματα και...
ευπρέπεια τα γραφόμενα...
Τα ίδια παθαίνουν αν γράψουν κάτι για την κοιμώμενη αντιπολίτευση και τις ευθύνες που της αναλογούν από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από αυτήν. Δηλαδή με λίγα λόγια σώνει και καλά θα πρέπει όσοι γράφουν να ανήκουν στον ένα ή στον άλλο ή στην αριστερά ή όπου μπορεί να φαντάζετε ο καθένας. Όχι κύριοι υπάρχουν και κάποιοι ανένταχτοι που αγωνιούν για το μέλλον αυτής της χώρας.  Πάψτε λοιπόν να συμμετέχετε στο διαμελισμό και στους διαχωρισμούς που μας επέβαλαν εντέχνως σαν κοινωνία ...σε Πασόκους. Δεξιούς, Αριστερούς Δημοσίους υπαλλήλους, Ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε Ολυμπιακούς, Παναθηναϊκούς κ.τ.λ και τρωγόμαστε μεταξύ μας σαν τα σκυλιά!!!
Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι εμείς οι απλοί άνθρωποι η μη προνομιούχοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και αυτοί κάνουν την δουλειά τους ανενόχλητοι. Ας πάψουμε να εχθρευόμαστε ο ένας τον άλλο γιατί αυτό αποδυναμώνει την δύναμη μας και μας κάνει ευάλωτους στα απεχθή σχέδια που έχουν για .. όλους μας!!!!!!!. Φίλες/οι αν συνεχίσουμε αυτό το αλληλοφάγωμα, την καχυποψία και την ταμπελοποίηση μεταξύ μας, το σίγουρο είναι ότι τα δικά μας τα παιδιά θα φύγουν σιγά σιγά και θα πάρουν των ομματιών τους από τον τόπο που γεννήθηκαν, εμείς οι ίδιοι έχουμε μείνει ή ίσως αύριο θα μείνουμε χωρίς δουλειά, ενώ όλοι μας θα κινδυνεύσουμε πλέον βάσιμα να έχουμε ακόμη πιο άσχημα γεράματα από αυτά που βιώνουν τώρα οι ηλικιωμένοι γονείς μας. Ας κάνει λοιπόν ο καθένας μας κάτι για όλα αυτά και ας μη τα περιμένουμε όλα από τους άλλους γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι "Οι άλλοι είμαστε .. και εμείς".
press-gr





Παραλογισμοί ΟΑΣΘ – Διακόπτει τα μεταμεσονύκτια δρομολόγια

Σε μία ακατανόητη απόφαση προχώρησε η διοίκηση του ΟΑΣΘ, η οποία διακόπτει τα μεταμεσονύκτια δρομολόγια στο όνομα της… «βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες». Η διακοπή θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου, ενώ το μοναδικό δρομολόγιο που διατηρείται είναι αυτό που συνδέει τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» (Γραμμή 78).
newsblog




Ληστεία σε μανάβικο της οδού Αναγεννήσεως στην Θεσσαλονίκη

Τον τρόμο έζησε ο ιδιοκτήτης ενός μανάβικου στην οδό Αναγεννήσεως στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας άγνωστος εισέβαλε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου μέσα στο κατάστημα και με την απειλή όπλου του ζήτησε να αδειάσει το ταμείο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης, αφού αφαίρεσε τις εισπράξεις του άτυχου καταστηματάρχη, μόλις 250 ευρώ, τράπηκε σε φυγή.Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.



Χρωστά, της χρωστούν και στο βάθος… ανώνυμοι στρατηγικοί συνεταίροι «Πολύ…μυστήριο στην κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη της Ε.Α.Σ»

Να απαντήσει επί της ουσίας για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (Ε.Α.Σ) και γενικότερα για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος. Ο κ. Νικολόπουλος, πρόσφατα είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση με θέμα τις οφειλές προς τους εργαζόμενους της εταιρείας και τις ανείσπρακτες οφειλές τρίτων προς την Ε.Α.Σ και επανέρχεται μετά την απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Πάνου Μπεγλίτη ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης των ΕΑΣ προκειμένου να εξετάσει τι μπορεί αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθεί από προμήθειες και τι μπορεί να δώσει στο μέτρο του δυνατού από το ΥΠΕΘΑ για κατασκευή στα ΕΑΣ. Όπως είχε απαντήσει ο κ. Μπεγλίτης στον Βουλευτή, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με ενδιαφερόμενες εταιρείες ευρωπαϊκές και των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένει προτάσεις τους για στρατηγικές συνεργασίες με τα ΕΑΣ, στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων και σε στενή συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. «Οι ανωτέρω συνεργασίες θα γίνουν μέσα από ανοικτές διαδικασίες πρόσκλησης ενδιαφέροντος και θα συμβάλουν στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, της διαφάνειας και των θέσεων εργασίας των ΕΑΣ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπεγλίτης. «Τι πάει να πει αναγυγκρότηση των Ε.Α.Σ και με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης; Αυτό νομίζω οφείλει να το απαντήσει ο Υπουργός για να μάθουμε. Και εμείς και οι εργαζόμενοι. Γενικόλογα πράγματα και υποσχέσεις, δεν πείθουν. Χρειάζονται πράξεις και χρειάζονται τώρα. Γι’ αυτό ρωτώ επίσης τον Υπουργό τι παραγγελίες μπορεί να δώσει άμεσα το ΥΠ.ΕΘ.Α στα Ε.Α.Σ και πότε», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος ρωτά τον Υπουργό Άμυνας με ποιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκεται το Υπουργείο σε επαφή για στρατηγικές συνεργασίες και ποια τα εκτιμώμενα οφέλη για τα Ε.Α.Σ, όπως επίσης και τι ρόλο έχει το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτές τις επιδιωκόμενες συνεργασίες. Επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε στον Βουλευτή, ότι το χρέος των ΕΑΣ σε ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ ανέρχεται στο ποσό των οκτώ εκατ. ευρώ, το οποίο επρόκειτο να καταβαλλόταν έως τις 31 Αυγ 2010 ή θα γινόταν σχετική ρύθμιση του χρέους. Ο κ. Μπεγλίτης, λέει επίσης ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει 500.000 ευρώ ενώ 1,8 εκατομμύρια ευρώ που οφείλονταν από παραγγελία οπλισμού της ΕΛΑΣ εισπράχτηκαν σε χρόνο ρεκόρ τον Ιούλιο. «Οι απαιτήσεις της εταιρείας από οφειλές τρίτων ανέρχονται στο ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Οφειλή συγκεκριμένης εταιρείας ύψους 7,8 εκατομμυρίων ευρώ θα εισπραχθεί πολύ σύντομα και αυτό μετά από συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», ανέφερε επίσης ο κ. Μπεγλίτης. Ο κ. Νικολόπουλος στη νέα Ερώτησή του ζητά από τον Υπουργό να απαντήσει αν εξοφλήθηκε το χρέος των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ των Ε.Α.Σ σε εισφορές προς το Ι.Κ.Α ή έγινε ρύθμισή του, πότε θα εισπραχθεί η οφειλή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί δεν έχουν εισπραχθεί οι οφειλές τρίτων προς τα Ε.Α.Σ και πότε θα εισπραχθούν. «Μασημένα λόγια πάντως. Και πολύ μυστικότητα. Γιατί δεν εξηγεί ο κ. Υπουργός για ποιες εταιρείες πρόκειται και με τι είδους συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις θα εισπραχθούν; Αν δεν πρόκειται για αυστηρό…κυβερνητικό μυστικό, ελπίζω ότι ο Υπουργός δεν θα έχει αντίρρηση να απαντήσε. Περιμένει και το ΙΚΑ να εξοφληθεί…», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.
Η Ερώτηση του Βουλευτή, κατετέθη και προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.