Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Οδηγίες από το υπ. Οικονομικών για το νέο Μισθολόγιο

«Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του Δεύτερου Κεφαλαίου του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α΄): Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».

Παπαδήμος: "Η χώρα μπορεί να σωθεί. Από εμάς εξαρτάται"


Δύσκολες μέρες υποσχέθηκε ο Λουκάς Παπαδήμος, κάνοντας λόγο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ζήτησε εθνική συστράτευση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι προϋποθέσεις που έθεσε για να πετύχουμε. Ιδιαίτερη αναφορά στην εκταμίευση της 6ης δόσης που πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου

Εκδήλωση κατά των χαρατσιών στο Βόλο απο την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μεταξουργείου της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, ολοκληρώθηκε ένα μεγάλος κύκλος καμπάνιας της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλίας, ενάντια στα φορολογικά χαράτσια και το τέλος ακινήτων που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν ήδη καταφθάσει σε πολλά νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς γιατί ..... δεν έχουν να πληρώσουν.
Σε τρίωρη στάση εργασίας στο Δημόσιο –από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου– προχωρεί αύριο η ΑΔΕΔΥ, ενώ στις μια μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,

Π. Μπιτσαξής: «Εμετικό το πανό στο Καυταντζόγλειο»

«Οι Ηρακλειδείς έχουν ιστορική έδρα, το Καυταντζόγλειο. Το σεβόμαστε, θέλουμε η ομάδα να παίζει σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν είναι, γιατί το θέλει ο κόσμος, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε το στάδιο που είναι δημόσια περιουσία. Το πανό χθες ξεπέρασε τα όρια και το λέω εγώ που είμαι διαλλακτικός σε αυτό, σε αντίθεση με άλλους».

Ο Σαμαράς διέγραψε τον Σωτήρη Χατζηγάκη.

Καιρός ήταν...
Παρελθόν από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ο βουλευτής Σωτήρης Χατζηγάκης.
Τα περί "ακροδεξιών σταγονιδίων" εξόργισαν τον Αντώνη Σαμαρά Την απόφαση να διαγράψει τον βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ, Σωτήρη Χατζηγάκη, πήρε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. Ως αιτία για τη διαγραφή, ήταν οι δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ακροδεξιά σταγονίδια στην κυβέρνηση. Επισήμανε μάλιστα ότι υπό τον μανδύα της "λαϊκής δεξιάς" τα συγκεκριμένα στελέχη επιχειρούν να αλλοιώσουν την ταυτότητα του κόμματος. Ουσιαστικά επιτέθηκε ευθέως σε όσους διαφωνούν ανοιχτά με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στον κυβερνητικό συνασπισμό του Λουκά Παπαδήμου.

Όταν λέμε προσωρινή, εννοούμε προσωρινή

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Την παράφραση μιας ιστορικής ρήσης του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς, για να διαλύσει κάθε αμφιβολία αναφορικά με τον χρονικό βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου, το περιεχόμενό της, και την αποστολή που έχει αναλάβει.

Ανατροπή με Βορίδη

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η έλευση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, άνοιξε από την πρώτη στιγμή ένα παράθυρο σε αλλαγές, αναφορικά με την πολιτική που ασκείται σε ένα υπουργείο-αιχμής, σε σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών.

Στην τελική ευθεία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ακόμα και ο Σάντος έχει καταλάβει τόσα χρόνια τι… ‘παίζεται’ στην Ελλάδα πριν από ένα ντέρμπι και επέλεξε να κάνει τα πειράματά του στην εθνική, στο 2ο ματς με τους Ρουμάνους, στην Αυστρία.

Ο νέος “εκβιασμός” της Μέρκελ

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, ο Άξελ Βέμπερ, τότε επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, εμφανιζόταν ως ο σχεδόν βέβαιος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Σαμαράς κέρδισε τον “πόλεμο” για την υπογραφή

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Την προηγούμενη εβδομάδα, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τον Γιώργο Παπανδρέου για τη συγκρότηση κυβέρνησης στην οποία θα συμμετείχαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» στις άτσαλες δημόσιες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενυπόγραφη δέσμευση υλοποίησης των όρων του Μνημονίου ΙΙ.

Η “μεγάλη ζαριά” του Βενιζέλου

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Και τώρα τι; Η ερώτηση που αφορά στο μέλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου κάθε άλλο παρά ρητορική είναι. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργός Οικονομικών παρέμεινε στο πόστο που κατείχε και στο σχήμα το οποίο είχε ως πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σαμαράς: "Δεν έπεσα στην παγίδα Παπανδρέου για Παπαδήμο"


Για "φρόνιμες κινήσεις" και "επίτευξη ομαλότητας" εκ μέρους της ΝΔ έκανε λόγο ο Αντ. Σαμαράς. Επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν τη συμφωνημένη ημερομηνία.
"Η ΝΔ πήρε την πρωτοβουλία να δώσει λύση στην ακυβερνησία", είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας πως ποτέ πριν στο παρελθόν, η αντιπολίτευση δεν είχε καταφέρει να ρίξει κυβέρνηση και, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, η ΝΔ το κατάφερε παρά τα εις βάρος της "τεχνάσματα".
Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ δικαιώθηκε για τις θέσεις και την κριτική της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. "Από την πρώτη στιγμή είπα, ότι το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί πριν καν πάει ο κ. Παπανδρέου στις Κάννες", είπε χαρακτηριστικά.
"Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλά, η χώρα αντιμετώπισε κινδύνους, η παραμονή της στην ΕΕ απειλήθηκε", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι, με την "απερίγραπτη" πρωτοβουλία Παπανδρέου, η χώρα βρέθηκε χωρίς κυβέρνηση και πρωθυπουργό, ενώ η διεθνής κρίση χρέους γενικευόταν.
"Μήπως θα έπρεπε, να περιμένουμε να ρίξουν τον κ. Παπανδρέου οι ίδιοι οι βουλευτές του;", διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, για να απαντήσει "όχι", καθώς "η ΝΔ είναι αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης".
"Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους".
"Το έχω πει πολλές φορές, πως στη ΝΔ δεν πιστεύουμε στην πολιτική του ώριμου φρούτου και η χώρα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΝΔ στην νέα κυβέρνηση, είπε ότι αν δεχόταν περισσότερα υπουργεία, ήταν σαν να προσχωρούσε στην συγκυβέρνηση. "Κι αυτό δεν το θέλουμε", επανέλαβε.
"Κάποιοι είπαν, ότι δεν έπρεπε να έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, αλλά οι εκλογές δεν είναι μόνο δικό μας θέμα. Είναι βαλβίδα ασφαλείας για τον τόπο".
Αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε, πως όταν δεν είναι γνωστό πότε θα γίνουν εκλογές και όταν "η νομιμοποίηση είναι στον αέρα, η κοινωνική έκρηξη μπορεί να γίνει πιο γρήγορα".
"Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση", εξήγησε.
"Δεν είναι στο χέρι κανενός, να τραβήξει τη διάρκεια ζωής μίας κυβέρνησης προσωρινής. Εμείς θα τη στηρίξουμε, για να πετύχει το έργο της", σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως, όσο παραμένει η ίδια Βουλή, την πρωτοβουλία για νέο πρωθυπουργό την έχει το κόμμα που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
"Αν εμείς προτείναμε δικό μας άνθρωπο θα έλεγαν ότι το κάναμε με δικά μας κομματικά κριτήρια", πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως μέχρι το βράδυ της Τετάρτης δεν είχε γίνει καν πρόταση στον κ. Παπαδήμο.
"Ο κ. Παπαδήμος διευκρίνισε, ότι η κυβέρνηση θα είναι μεταβατική, όπως επιμείναμε εξαρχής. Κάποιοι είπαν ακόμα, ότι θα έπρεπε να είχαμε διεκδικήσει περισσότερα υπουργεία, αλλά αυτό θα ήταν σαν να προσχωρούσαμε στην συγκυβέρνηση. Κι εμείς δεν τη θέλουμε".
"Εμείς προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου, εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η συμμετοχή της ΝΔ θα είναι καθαρά συμβολική και μέχρι να λήξει το έργο της κυβέρνησης.
"Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Δεν διαγράφεται ό,τι έχει γίνει έως τώρα. Ευθύνες υπάρχουν και θα τις αναλάβουν εκείνοι που πρέπει".
"Έχουμε υποσχεθεί ελπίδα, ρεαλιστική πολιτική, όχι κούφια συνθήματα. Αυτή η παράταξη είναι για τα δύσκολα. Σε τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι να στήσουμε ξανά την Ελλάδα στα πόδια της", κατέληξε.



Γιατί είναι μεταβατική η κυβέρνηση

Μάχη για την έκτη δόση και μάχες εξουσίας
Σοφία Βούλτεψη
Στην τελική ευθεία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στον απόηχο των πολύ ενθαρρυντικών δημοσκοπήσεων για τον νέο πρωθυπουργό, στη Βουλή ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Η ΝΔ επιθυμεί την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης στους στόχους που έχουν τεθεί.


Ν. Νικολόπουλος: Όπου συμφωνούμε θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε όπως μέχρι τώρα…Δεν είμαστε συγκυβέρνηση είμαστε Αξιωματική Αντιπολίτευση
Μιλώντας σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος το πρωί της Δευτέρας, για τις πολιτικές εξελίξεις σήμερα, μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:
«Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με ανοιχτά χαρτιά. Χωρίς παρασκήνιο, χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Ακολούθησε με προσήλωση τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Την πρωτοβουλία για την πρόταση του νέου πρωθυπουργού έχει σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Εργάστηκε με συνέπεια και υπευθυνότητα για την επιτυχία του σχηματισμού της μεταβατικής κυβέρνησης. Έθεσε συγκεκριμένους στόχους στη συμφωνία των αρχηγών. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠτΔ καθήκον της νέας κυβέρνησης είναι «να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου» και αυτό θα πρέπει να τηρήσει μέχρι κεραίας. Στην ευόδωση του συμφωνηθέντος έργου.
Εμείς ειλικρινά επιθυμούμε την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης στους στόχους που έχουν τεθεί. Η Νέα Δημοκρατία σε όλη τη διάρκεια αυτών των δύο ετών αποφάσιζε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

Οι θέσεις απέναντι σε μια λανθασμένη πολιτική και για την ανάγκη ενός διαφορετικού μείγματος που θα επέτρεπε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δικαιώθηκαν απόλυτα, παράλληλα ποτέ δεν κρύψαμε ότι δεν διαφωνούμε στους στόχους, της Δημοσιονομικής Προσαρμογή. Διαφωνούμε στον τρόπο. Και αυτή την ξεκάθαρη θέση υποστηρίζουμε και σήμερα.

Εμείς δεν θα ψηφίσουμε νέα βάρη. Άλλωστε με δηλώσεις τόσο της Τρόικα όσο και της Κυβέρνησης , το 2011 και το 2012 δεν απαιτούνται νέα μέτρα πέρα των ήδη ψηφισθέντων. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα.

Ο σχηματισμός της μεταβατικής Κυβέρνησης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι διαγράφεται το παρελθόν των κομματικών αντιπαραθέσεων. Η μεταβατική Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο διάστημα που θα υπάρξει και για τους συγκεκριμένους στόχους που έχει να επιτελέσει, δεν μπορεί να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό. Οι ευθύνες υπάρχουν και είναι τεράστιες. Υπήρξαν επιλογές εγκληματικές, άστοχες, ερασιτεχνικές και καταστροφικές.
Αυτά δεν διαγράφονται, δεν αφήνονται στη λήθη. Δεν το επιτρέπουν άλλωστε οι πολίτες της χώρας που νιώθουν οργή για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.»
Εξάλλου συνεχίζοντας τις επαφές του με στελέχη επαγγελματικών ομάδων της Πάτρας ο Αχαιός Βουλευτής σήμερα το απόγευμα στις 7.00 μμ πραγματοποιεί συνάντηση με δικηγόρους στο ξενοδοχείο Αστήρ.

H νοσταλγία !!!“δεν πρέπει ο Πόντος μας, ή Μικρά Ασία μας, να μείνει μία απλή γεωγραφική έκφραση, σαν μία τραγική ανάμνηση”

Λάζαρος Ελευθεριάδης

aegeantimes.gr

“Μα το βράδυ που ʽρχεται τʼ όνειρο μας παίρνει
στην Πέργαμο μας φέρνει και στο Μαρμαρά”
(Πυθαγόρας)
Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία.

Η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ισχυρίζεται η Κομισιόν.

• «Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό».

• Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.

Η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ισχυρίζεται η Κομισιόν, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό».
Πιο συγκεκριμενα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της ρόλο και ότι παρεμβαίνει άμεσα», χωρίς να έχει δικαίωμα από τις Συνθήκες, «οδηγώντας σε μείωση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων», αναρωτόμενος αν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, «εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας».
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης, κ. Andor, σημείωσε, ότι «η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων» προσποιούμενος ότι δεν γνωρίζει ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών θα καταργήσει επί της ουσίας τις κλαδικές συμβάσεις. Σημείωσε συγκεκριμένα: «αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν».
Καταλήγοντας ο Επίτροπος, κ. Andor, και προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός αυτών των ρυθμίσεων είναι να καταργηθεί και ‘το κάτι επιπλέον’ που συνήθως έδιναν οι κλαδικές συμβάσεις στους εργαζόμενους και να τις εξομοιώσει με τα κατώτερα επίπεδα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, ανέφερε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό».

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχουν ως εξής:


Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
E-008424/2011
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα:Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα πιέζουν για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη “ευελιξία” στην αγορά εργασίας. Η τοποθέτηση αυτή της τρόικας και του εκπροσώπου της Επιτροπής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, αφού, με δεδομένη τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, μια τέτοια ενέργεια θα στερούσε κάθε συνδικαλιστική προστασία από τους έλληνες εργαζόμενους.

Με δεδομένη την απάντηση Ε-007891/2010, στην οποία ο αρμόδιος επίτροπος κ. Andor παραδέχεται ρητά ότι τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων “εμπίπτουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του εθνικού δικαίου”, και με δεδομένη την επιστολή του προέδρου της ETUC στις 11.1.2011, ο οποίος κατηγορεί την Επιτροπή ότι υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της ρόλο και ότι “παρεμβαίνει άμεσα στις αγορές εργασίας εκδίδοντας υπαγορεύσεις που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο”, ερωτάται η Επιτροπή:

Επιμένει ο επίτροπος κ. Άντορ στην τοποθέτησή του ότι τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων εμπίπτουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία του εθνικού δικαίου;

Εάν ναι, με ποια δικαιοδοσία ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τρόικα παρεμβαίνει και ζητά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων; Ο συγκεκριμένος υπάλληλος εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας;


E-008424/2011
Απάντηση του κ. Andor
(11.11.2011)

1. Η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στην απάντηση που είχε δώσει στη γραπτή ερώτηση E-007891/2011. Επιβεβαιώνει και πάλι τη θέση της ότι το θέμα της προτεραιότητας μεταξύ των συλλογικών συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί σε διαφορετικά επίπεδα σχετικά με την επιβολή τους σε κάποιο μεμονωμένο κράτος μέλος υπάγεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της νομοθεσίας του τελευταίου, αφού ληφθούν δεόντως υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

2. Αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν. Ο σκοπός είναι οι αποφάσεις για τους μισθούς να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις και να προσαρμόσουν τις συνθήκες μισθοδοσίας στις συνθήκες ανταγωνιστικότητας. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες μπορούν να συνεχίσουν την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων. Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό.



Ο ΜΩΛΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΕΙΠΕ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Η μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου Μώλου στάθηκε μικρή για να χωρέσει όλους τους κατοίκους που συνέρρευσαν προκειμένου να ενημερωθούν και να πάρουν αποφάσεις για τα χαράτσια της ΔΕΗ και όχι μόνο. Έγινε μια πλούσια συζήτηση όπου , αφού προηγήθηκε εκτενής ενημέρωση, πάρθηκαν, ομόφωνα, ορισμένες σημαντικές αποφάσεις:

Συνεχίζουν να κυβερνούν με… επιστολές!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Φαντάζομαι ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή σας πως το προπαγανδιστικό επιχείρημα υπέρ της παραμονής των ίδιων υπουργών στις ίδιες θέσεις, ως εάν να μην άλλαξε τίποτε και τίποτε να μην συνέβη, συνοψίζεται στην ανάγκη να μην υπάρξουν αλλαγές που θα απαιτούσαν ενημερώσεις των καινούργιων, λόγω των πιεστικών αλλαγών.

Στο νοσοκομείο ο Γλαύκος Κληρίδης


Στην κλινική "Ευαγγελίστρια" εισήχθη στις 9:30 το πρωί της Δευτέρας ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με έντονες γαστρεντερικές διαταραχές.

Ο Λοβέρδος ψάχνει έναν Τσουκάτο

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Δεν αποτελεί φυσικά μυστικό η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, ανάλογα και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις,

Ο Παπαδήμος με “μπλοκάκι” Σημίτη

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η διαδρομή του Λουκά Παπαδήμου στον δημόσιο βίο, συνδέθηκε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με την πολιτική επέλαση του «εκσυγχρονισμού», και την άνοδο του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία, και εν συνεχεία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Τόμσεν έρχεται με… καμπανάκι

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Στην Αθήνα αναμένονται από σήμερα τα πρώτα μέλη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη του Πολ Τόμσεν και των υπολοίπων επικεφαλής των ελεγκτών.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου και ο ΛΑ.Ο.Σ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και η κυβέρνησή του αναλαμβάνουν την ευθύνη να διασώσουν την χώρα από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να την κρατήσουν στην ευρωζώνη και το ευρώ.

Ποιά η κοινή συνισταμένη;

ΜΑΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΗΣ
Στην σημερινή στιγμή κορυφαίων διακυβεύσεων για την οικονομία και την υπόσταση της χώρας μας οι αποφάσεις και ενέργειες πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρες και συντονισμένες.

Η επόμενη μέρα

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
Η επόμενη μέρα πρέπει να αφήσει πίσω της τους τακτικισμούς, τις εξαρτήσεις, το παρασκήνιο, την ανομία και την ανοχή. Η επόμενη μέρα είναι πολυπόθητη στον πολίτη, δεν πρέπει να «καεί», γιατί μαζί της θα χαθούν και οι τελευταίες του ελπίδες.

Ποιος θα τα αλλάξει όλα;

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
Μελετώντας τήν ιστορία μπορεί νά διδαχθείς πολλά καί νά προλάβεις ακόμη περισσότερα.Αλλά δυστυχώς εμείς οί Ελληνες δέν διαβάζουμε κι ακόμη χειρότερο,δέν μαθαίνουμε από τά λάθη μας.

Οι προκλήσεις για τον Παπαδήμο Θα μπορέσει να τους συντονίσει;

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Ο νέος πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν αφορούν-και αυτό είναι ένα από τα παράδοξα της συνεργασίας- την κυβέρνηση του. Από τη μια σχεδόν ομόθυμη επιθυμία των πολιτών να φύγει η χώρα μπροστά. Και από την άλλη την προεκλογική δυναμική που μοιραία θα αναπτυχθεί στους κόλπους της κυβέρνησης.

Η δικαίωση της επιλογής Σαμαρά

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει σήμερα ο κυριακάτικος Τύπος να διενεργήθηκαν… βιαστικά, μετά την ολοκλήρωση των πολιτικών εξελίξεων, και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, δείχνουν ωστόσο επαρκώς, το κλίμα που διαμορφώνεται. Και κυρίως, οδηγούν σε συμπεράσματα αναφορικά με το πώς αποτιμούν οι πολίτες τους χειρισμούς των πολιτικών αρχηγών.

Στίγμα προθέσεων από Αβραμόπουλο

REPORTER
Στίγμα προθέσεων έδωσε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο πεντάγωνο, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος καθιστώντας σαφές ότι έρθει πλήρως προετοιμασμένος για να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Η κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ πληρώνουν με δανεικά συντάξεις και δώρα το Δεκέμβρη!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάρρευση των μεγάλων ασφαλιστικών Ταμείων, όπως του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, κλιμακώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για συντάξεις και δώρα το Δεκέμβριο, πρόκειται να προβούν σε δανεισμό μεγάλων ποσών.

Αλαλούμ με το ειδικό τέλος ακινήτων

Η ΠΟΜΙΔΑ περιγράφει μία κατάσταση στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σε μια προσπάθειά τους να βρουν λύση στα λάθη που έχουν γίνει με το ειδικό τέλος που έρχεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, παραπέμπονται από τη ΔΕΗ στους δήμους και από τους δήμους στην εφορία

Ο,τι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση το εφαρμόζουμε

Το πρώτο στίγμα του για την "καυτή πατάτα" της απελευθέρωσης των ταξί και των φορτηγών έδωσε χθες ο νέος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μιλώντας στο "Εθνος".

Στοπ στους φόρους, νέο ασφαλιστικό και μειώσεις στους μισθούς

Η κυβέρνηση βάζει φρένο σε περαιτέρω αυξήσεις των φόρων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου Ασφαλιστικού και μειώσεων στους μισθούς του Δημοσίου. Επιταχύνονται αποκρατικοποιήσεις και κλείσιμο οργανισμών.

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.

Τις κατευθυντήριες γραμμές μέσα στις οποίες θα κινηθεί η Ν.Δ. στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και στην κρίσιμη πολιτική συγκυρία αναμένεται να αναφερθεί ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία που θα κάνει σήμερα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ «REAL NEWS»

Τι λέει ο Πρόεδρος για την κυβέρνηση Παπαδήμου, τη στήριξη που της παρέχει η ΝΔ, την 6η δόση και τις επερχόμενες εκλογές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ 4 ΑΚΟΜΗ ΓΚΑΛΟΠ


Την πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, που διευρύνεται τόσο σε τοποθετήσεις όσο και στην πρόθεση ψήφου αλλά και το μέγεθος της οργής που νιώθουν οι πολίτες για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνουν τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν ισάριθμες κυριακάτικες εφημερίδες.

ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μετά την απόφαση διορισμού του ως υφυπουργού Υγείας στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, απευθύνει προς όλα τα μέλη της ΝΔ Θεσσαλονίκης το παρακάτω μήνυμα:

Κλείνουν τα Τέμπη απο σήμερα και για 12 μέρες

Διακόπτεται από σήμερα, Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Κοιλάδα των Τεμπών, λόγω εργασιών καθαρισμού και συντήρησης.