Ο Γιώργος Εμμανουηλίδης είναι ο καταξιωμένος πόντιος καλλιτέχνης που έβαλε την δική του σφραγίδα στο ποντιακό τραγούδι. Γεννήθηκε το 1937 στον Καταχά Πιερίας από πόντιους γονείς. Τα πρώτα ακούσματα για τον τότε μικρό Γιωργούλη όπως τον αποκαλούσαν οι δικοί του, προήρθαν από τους γονείς του. « Ο πατέρας μου έπαιζε λύρα και η μάνα μου τραγουδούσε, είχε πολύ καλή φωνή η Μητέρα μου. Το πρώτο τραγούδι που τραγούδησα ήμουν 6 χρονών». Μας είπε. Το εξαιρετικό ταλέντο του και κυρίως το σπάνιο ηχόχρωμα της φωνής του ήταν φυσικό να προκαλέσει γρήγορα το ενδιαφέρον των συνθετών. « Τα πρώτα τραγούδια που τραγούδησα ήταν σε στοίχους του συμπατριώτης μου τραγουδιστή και συνθέτη του αείμνηστου Πέτρου Χαραλαμπίδη». Η μετέπιπτα σταδιοδρομία στο ποντιακό τραγούδι του Γιώργου Εμμανουηλίδη ήταν ραγδαία. Συνεργάστηκε με κορυφαίους πόντιους καλλιτέχνες όπως τον πατριάρχη της ποντιακής λύρας τον Γώγο Πετρίδη, τον Παναγιώτη Ασλανίδη, τον Μάντη Σαββίδη, τον Κωστίκα Κωνσταντινίδη, τον Γιάννη Τσανάκαλη και πόλους άλλους. Ταυτόχρονα ηχογραφεί δεκάδες τραγούδια συνεργαζόμενος με την εταιρία VASIPAP. Γιώργος Εμμανουηλίδης τραγούδησε μια μεγάλη κάμα τραγουδιών με θεματολογία κοινωνικού περιεχομένου όπως αυτά που αναφέρονται στην Αγάπη στον Ερώτα, στην Προσφυγιά, τραγούδια της ξενιτιάς αλλά και τραγούδια ιστορικά που αναφέρονται στον ξεριζωμό και την Γενοκτονία των Ποντίων, πολλά από τα οποία δεν έγινα γνωστά στον ευρύ κοινό. Σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία ο Γιώργος Εμμανουηλίδης πρόβαλε και τήρησε πιστά την ποντιακή παραδοσιακή μουσική. Στοιχεία που πρέπει να γίνουν οδηγό για κάθε νέο καλλιτέχνη. Κλείνοντας την συνομιλία μας ζητήσαμε από το Γιώργο Εμμανουηλίδη να μας πει τι θυμάται πιο έντονα στην καλλιτεχνική του πορεία, είπε. « Η αγάπη του κόσμου δεν μπορεί περιγραφεί με λόγια. Όπου και αν τραγουδούσα, έρχονταν πάρα πολύς κόσμος και με αγκάλιαζε. Έζησα στιγμές αξέχαστες με τους ξενιτεμένους στην Γερμανία». Σήμερα ο Γιώργος Εμμανουηλίδης ζει στο χωριό του στον Καταχά Πιερίας με την σύζυγο του την Σοφία και τα παιδιά του. Κλείνοντας σημείωμα μας αυτό για τον πόντιο καλλιτέχνη Γιώργο Εμμανουηλίδη του όποιου η προσφορά είναι μεγάλη στο ποντιακό τραγούδι απευθύνουμε πρόταση προς τα ποντιακά σωματεία ΠΟΠΣ, ΠΟΕ, Στέγη Ποντίων Καλλιτεχνών να πραγματοποιήσουν εκδήλωση τιμής σε αυτόν το σπουδαίο καλλιτέχνη. Στην φωτογραφία ο Γιώργος Εμμανουηλίδης καθηλωμένος στο αναπηρικό του αμαξίδιο.
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
Απάντηση Δημάρχου Μενεμένης σε κινητοποιήσεις
Σχετικά με την κινητοποίηση που διοργάνωσαν σήμερα τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών ΡΟΜ Δενδροποτάμου για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Άγιο Νεκτάριο, ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση των μελών του Συλλόγου Γυναικών ΡΟΜ Δενδροποτάμου να οργανώσουν κινητοποίηση για τη σχολική στέγη τη στιγμή που το στεγαστικό πρόβλημα στον Άγιο Νεκτάριο βαίνει προς τη λύση του: το έργο της ανέγερσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου οδεύει προς τη δεύτερη δημοπράτησή του στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ η κατασκευή του 5ου Δημοτικού Σχολείου είναι σε εξέλιξη (είναι στη φάση έκδοσης της άδειας ανοικοδόμησης και δημοσίευσης των τευχών δημοπράτησης). Η Διοίκηση του Δήμου Μενεμένης ήταν η πρώτη που προέβη σε κινητοποιήσεις για τη σχολική στέγη καλώντας τους γονείς των μαθητών του Αγίου Νεκταρίου να συμμετάσχουν στο σχολικό αγιασμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο προαύλιο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Στην κινητοποίηση του Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Γυναικών ΡΟΜ Δενδροποτάμου ήταν απών. Θέτουμε, λοιπόν, το ερώτημα ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα του Συλλόγου που προβαίνει σε διαμαρτυρία, ενώ γνωρίζει τη θετική εξέλιξη των έργων για τα δύο σχολεία; Μήπως οι πρόεδροι του Συλλόγου χρησιμοποιούν το ευαίσθητο θέμα της εκπαίδευσης ως όχημα για την προσωπική ή πολιτική τους προβολή;».
Στην Ξηροκρήνη αντιπαράθεση για αγωγό φυσικού αερίου
Διαμαρτυρία για σύνδεση αγωγού φυσικού Αγωγού αερίου στην Ξηροκρήνη λόγο τοποθέτησης του κλωβού τροφοδοσίας σε λάθος σημείο. Ζητήθηκε η επέμβαση της αστυνομίας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)