Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Στέρηση εξόδου 5 έως 10 ετών στους ενστόλους

ΜΕ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΕΤΗΣΙΩΣ, ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ 30,5 ΤΟ 2014 * ΒΑΡΥΤΕΡΟΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ «ΛΟΧΑΓΟΥΣ» * ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 5 ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Με 30,5 έτη ασφάλισης θα συνταξιοδοτούνται, σταδιακά μέχρι το 2014, οι στρατιωτικοί και αστυνομικοί με βάση το νέο Ασφαλιστικό.
Αυξάνονται στα 25 τα ελάχιστα έτη ασφάλισης από 18 ή 20 που ίσχυαν μέχρι το 2010

Τα έτη ασφάλισης, όπως διευκρινίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, αυξάνονται κατά 1,5 κάθε χρόνο και από τα 24,5 το 2010 ανήλθαν στα 26 φέτος για τους ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αστυνομικούς, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού κ.ά. Τελικά τα έτη ασφάλισης φτάνουν τα 30,5 το 2014 και ένας ένστολος για να συνταξιοδοτηθεί είτε θα πρέπει να έχει είτε 40 έτη ασφάλισης (5 πλασματικά από σπουδές) είτε να συμπληρώσει το 60ό έτος. Παράλληλα αυξάνονται στα 25 τα ελάχιστα έτη ασφάλισης από 18 ή 20 έτη -κατά περίπτωση-που ίσχυαν έως το 2010 προκειμένου ορισμένες ειδικότητες στρατιωτικών (πτητικής ενέργειας, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιου καταστροφέα, υπηρεσίας σε μονάδα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων κ.ά.) να διπλασιάσουν τα έτη υπηρεσίας που διήνυσαν σε αυτή την κατηγορία.
Επίσης οι αστυνομικοί που προσελήφθησαν έως το 1995 παίρνουν επιπλέον 3 πλασματικά έτη για συνταξιοδότηση, ενώ οι τρίτεκνοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, αστυνομικοί και ένστολοι μπορούν θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, όπως ισχύει για τις γυναίκες συναδέλφους τους, με 20-23 έτη κατά τη μεταβατική περίοδο 2011-13.
Αυτό το δικαίωμα δίνεται η παράλληλα και ταυτόχρονα με τις συζύγους τους. Δεν προβλέπεται για τους γονείς με ανήλικο καθώς -στο Δημόσιο- απαιτείται 25ετία και το 52ο έτος φέτος, ενώ όλοι οι ένστολοι έχουν πιο ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης - 26 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας φέτος.
Κοντολογίς ένας στρατιωτικός θα βγαίνει στη σύνταξη στο 53ο έτος με 35 έτη ασφάλισης (από το 18ο συν 5 πλασματικά), ενώ στους λοιπούς εργαζομένους δεν επιτρέπεται η αναγνώριση πλασματικών από σπουδές ενόσω εργάζονται.
Αναλυτικά οι διατάξεις για τους ενστόλους έχουν ως εξής:
Ο/η στρατιωτικός που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2010 όποτε και αν αποχωρήσει από την υπηρεσία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν γι' αυτόν/ήν όλες οι κατά περίπτωση εναλλακτικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του/της και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής του/της, που ίσχυαν.
Επίσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ειδικών κατηγοριών (ιπτάμενοι, υποβρύχιοι καταστροφείς, ναρκαλιευτές, πυροτεχνουργοί, αλεξιπτωτιστές, υπηρετούντες σε υποβρύχια, ΕΚΑΜ κ.λπ.), εφ' όσον έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2010 δεκαοκταετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία (προκειμένου για όσους διετέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας) ή εικοσαετή (προκειμένου για τους λοιπούς), μπορούν να διπλασιάσουν τον χρόνο που διετέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα, τον χρόνο καταδυτικών εξαμήνων γι' αυτούς που υπηρετούν σε υποβρύχια κ.λπ., οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία.

1,5 χρόνο επιπλέον κάθε έτος


Σταδιακά, από 1/1/2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για νέους και παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι συμπληρώνουν, από 1/1/2011 και μετά, 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ως εξής:
**Το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
* Το έτος 2012, απαιτούνται 27,5 έτη.
* Το έτος 2013, απαιτούνται 29 έτη.
* Το έτος 2014, απαιτούνται 30,5 έτη.
Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2014 (συμπλήρωση 24,5 ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.
Οσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Ειδικά για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά, από 1/1/2011 και μετά, εφαρμόζονται οι ανωτέρω διατάξεις σε συνδυασμό με αυτές που ισχύουν για τους πολιτικούς υπαλλήλους.
Οι τρίτεκνοι
Ειδικά οι ένστολοι με τρία τέκνα έχουν τις εξής δυνατότητες:
α) Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
β) Οσοι στρατιωτικοί (γυναίκες ή άνδρες με τις προαναφερόμενες επιπλέον προϋποθέσεις) με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία/ασφάλιση μέχρι τις 31/12/2010, εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία, ήτοι ακόμα και μετά την 1/1/2011.
γ) Τα ισχύοντα από 1/1/2011, για τη συνταξιοδότηση των ανδρών στρατιωτικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά έχουν εφαρμογή από την ίδια ως άνω ημεροχρονολογία (1/1/2011) και για όσους από αυτούς έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις γενικές διατάξεις (24,5 έτη), μέχρι 31/12/2010, αφού το δικαίωμά τους ως τρίτεκνων γεννάται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις από την ημερομηνία αυτή (1/1/2011).
δ) Οσοι και όσες στρατιωτικοί συμπληρώνουν την 20ετία:
* Το 2011, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 21 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
* Το 2012, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 23 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
* Το 2013, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
* Το 2014 και μετά, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.
Πότε διπλασιάζεται ο χρόνος
Ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα, ο χρόνος καταδυτικών εξαμήνων αυτών που υπηρετούν σε υποβρύχια, καθώς και ο χρόνος όσων υπηρετούν σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς ή σε ναρκαλιευτικά συνεργεία, λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου.
Ο ανωτέρω χρόνος λογίζεται διπλάσιος ή τριπλάσιος, κατά περίπτωση, εφόσον αυτοί που διατελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας συμπληρώνουν δεκαοκταετή και οι άλλοι εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία. Πλέον, από το 2011 απαιτούνται 25 έτη.
Οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή για όσους έχουν συμπληρώσει την προαναφερόμενη δεκαοκταετή ή εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, κατά περίπτωση, μέχρι τις 31/12/2010.

Αναγνώριση σπουδών-πλασματικά

Με τις νέες διατάξεις καταργείται για όσους στρατιωτικούς, γενικά, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας προκειμένου να προσμετρήσουν στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία τους το χρόνο σπουδών τους για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σχολής ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ετσι, τα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της κατάταξής τους και των ετών συντάξιμης υπηρεσίας τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο αυτό τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής τους. *



Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, ΚΑΤΑΛΗΨΗ του σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς !

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)





Εγκαίνια νέων κεντρικών γραφείων της Ν.Δ.


Πραγματοποιήθηκαν ,την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του τόνισε :
Καλώς ήλθατε στο νέο σπίτι του Κόμματός μας. Καλώς ήλθατε στο σπίτι σας.
Τα γραφεία ενός κόμματος είναι κάτι παραπάνω από εργασιακός χώρος…
Είναι κέντρο συσπείρωσης, κέντρο συζητήσεων, είναι ζωντανός χώρος όπου άνθρωποι με κοινές αγωνίες και κοινά ιδανικά μαζεύονται καθημερινά, για να πληροφορηθούν και να πληροφορήσουν. Να πάρουν κουράγιο και να δώσουν.
Είναι ο δικός μας χώρος. Το σημείο αναφοράς μας.
[..] Σήμερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έφτασε στο σημείο να με κατηγορήσει ότι ζήτησα τα έσοδα από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας να μπουν στο Μνημόνιο! Ποιόν; Εμένα που ήμουν από την αρχή αντίθετος! Που το καταψήφισα. Που κατηγορήθηκα γι’ αυτό…
Τι να πει κανείς; Πρόκειται για αληθινό παραλήρημα.
Εμείς προτείναμε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας για να βγούμε από το Μνημόνιο.
Τώρα η Τρόικα προτείνει εσπευσμένα να πουληθεί δημόσια γη γιατί δεν βγαίνει το Μνημόνιο!
Και η Κυβέρνηση αποκλείει κάθε πώληση, αλλά …προσυπογράφει τις θέσεις της Τρόικας! Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Σημαίνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε σύγχυση. Οι μισοί υπουργοί στρέφονται κατά των άλλων μισών. Κι όλοι μαζί προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις από την διογκούμενη κυβερνητική φθορά.
http://vbalafas.blogspot.com/2011/02/1622011.html



Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για την προβολή εκπομπής από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΡΑ ΠΑΤΡΑ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1873
Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 61 ΤΚ 262 26 ΠΑΤΡΑ ΤΗΛ. (2610) 272 722 FAX (2610)279340 ΚΙΝ. - 6972. 296949
 http://www.pankalavritinos.com
Πάτρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Σε συγκέντρωση η οποία έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ως άνω Συλλόγου, την 14η Φεβρουαρίου 2011 στην οποία συμμετείχαν έγκριτα μέλη της Πατραϊκής κοινωνίας, ιστορικοί, νομικοί, εκπαιδευτικοί, κληρικοί, βουλευτές και εκπρόσωποι-αντιδήμαρχοι των δήμων Πατρέων και Καλαβρύτων καθώς και εθνικοτοπικοί Σύλλογοι της πόλης μας, αποφασίστηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος, όπως αυτό παρατίθεται αυτούσιο παρακάτω, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια παραποίησης-παραχάραξης της Ελληνικής Ιστορίας από ελάχιστη μερίδα των Μ.Μ.Ε.

“ Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ”

Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας παραποίησης-παραχάραξης της Ελληνικής Ιστορίας και συγκεκριμένα της Ελληνικής Επανάστασης, απαξίωσης ιστορικών προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στον Αγώνα του 1821 και επί πλέον διαγραφής ιστορικών γεγονότων μεγίστης εθνικής σημασίας. Αποκορύφωση των ως άνω απαξιωτικών ενεργειών ήταν η προβολή, προ ολίγων ημερών, από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» μιας σειράς δήθεν ιστορικών εκπομπών, οι οποίες σκοπό έχουν να διαγράψουν και να σπιλώσουν το έργο των σημαντικοτέρων Ελλήνων αλλά και ξένων Ιστορικών.Η προσπάθεια αυτή η οποία σημειωτέον γίνεται με την οικονομική στήριξη της Εθνικής Τράπεζας, δηλ. με χρήματα των Ελλήνων πολιτών, υλοποιείται μέσω τηλεοπτικής παραγωγής για την οποία ενώ υπάρχουν πολλές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις, τα Μ.Μ.Ε. πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σιωπούν προκλητικά. Εκτιμούμε ότι όλη αυτή η μεθοδευμένη δράση αποπειράται να κατεδαφίσει τους σημαντικούς πυλώνες της εθνικής μας οντότητας και να προκαλέσει αμφισβήτηση των εθνικών μας ιδεωδών ιδιαίτερα στην ελληνική νεολαία. Τα ανωτέρω αποτελούν κατ’ ελάχιστον ασέβεια στη μνήμη των μεγάλων αγωνιστών, που θυσιάστηκαν υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδας.

Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε

Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος
Τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Την Γεν. Γραμματέα του Κ.Κ.Ε
Τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ)
Τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ
Την Υπουργό Παιδείας
Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών
Την Ακαδημία Αθηνών
Τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών
Τον πρόεδρο ΑΤΕΙ Πάτρας
Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
Το Διοικητή Εθνικής Τράπεζας
Τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος
Τους Βουλευτές Αχαΐας
Τους Δημάρχους Νομού Αχαΐας
Τις Εκπαιδευτικές αρχές Νομού Αχαΐας
Τα Μ.Μ.Ε.
όπως παρέμβουν με τον προσήκοντα τρόπο για την αντιμετώπιση των ως άνω προκλήσεων, ανταποκρινόμενοι στις ευθύνες που απορρέουν από το θεσμικό τους ρόλο.
Το ως άνω ψήφισμα εγκρίνουν και συνυπογράφουν :
1. Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας
2. Σύλλογος των Εν Πάτραις Γορτυνίων
3. Σύλλογος των Εν Αιγίω Καλαβρυτινών
4. Σύλλογος Μακεδόνων-Θρακών Πάτρας
5. Σύλλογος των Εν Πάτραις Ναυπακτίων
6. Σύλλογος Κλειτορολευκασίων Πάτρας
7. Σύλλογος των Εν Πάτραις Λειβαρτζινών
8. Σύλλογος Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών
9. Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Προδρόμου Κάπελης Νομού Ηλείας
Συμπαρίστανται και εγκρίνουν οι παρακάτω ομογενειακοί Σύλλογοι :
1) Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Καναδά-Τορόντο
2) Ένωση Καλαβρυτινών «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Τορόντο
3) Σύλλογος Καλαβρυτινών «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Σικάγου
4) Σύλλογος «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΛΑΒΑΡΟ 1821» Νέα Υόρκη
5) Πανκαλαβρυτινή αδελφότητα «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Μελβούρνης
6) Σύλλογος «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Σίδνεϋ.
7) Σύλλογος Καλαβρυτινών «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» Νοτίου Αφρικής.
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος της Συγκέντρωσης-Πρόεδρος Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας
Αθανάσιος Φραντζής





















Σταύρος Καλαφάτης: «Αναγκαία η συνέχιση εργασίας των συμβασιούχων του Δήμου Θεσσαλονίκης»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 11554/17-02-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με θέμα : «Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για συνέχιση συμβάσεων έργου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, κάνει αναφορά στη διαχρονική ουσιαστική συνεισφορά των συμβασιούχων έργου, στην κάλυψη των οργανικών αναγκών όλων των Δήμων της χώρας. Επισημαίνει ότι στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι καθυστερήσεις στην έγκριση των συμβάσεων έργου κάθε φορά, διαιωνίζουν μια κατάσταση δυσλειτουργίας, ενώ συντηρείται ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας των εργαζομένων αυτών.Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Καλαφάτης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού του καθήκοντος, κατέθεσε τη συγκεκριμένη ερώτηση στη Βουλή, λαμβάνοντας εκτός όλων των άλλων, υπόψη και την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με την οποία βεβαιώνεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Ο κ. Καλαφάτης ερωτά με ποιόν τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση, να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά προσωπικού του Δήμου Θεσσαλονίκης και λυθεί δια παντός το θέμα των συμβασιούχων.





Στην Κομισιόν το θέμα της κατασκευής λατομείου εξόρυξης γύψου στη περιοχή Ελαφονήσι του Νομού Χανίων.

Ερώτηση στη Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή λατομείου εξόρυξης γύψου με εκρηκτικά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κισσάμου του Νομού Χανίων.
Με αφορμή τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του Νομού Χανίων για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή λατομείου εξόρυξης γύψου με εκρηκτικά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κισσάμου του Νομού Χανίων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν στην οποία αναφέρει πως το εν λόγω λατομείο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε περιοχές που είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000 και σε περιοχές όπου υπάρχουν απειλούμενα είδη με βάση τις Οδηγίες 92/43 και 72/409 ΕΟΚ.
Στη συνέχεια της ερώτησης του αφού τονίζει τις αντιδράσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής στην αδειοδότηση του εν λόγω λατομείου, ζητά από την Κομισιόν να πάρει θέση για το αν θεωρεί ότι είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία η κατασκευή λατομείου εξόρυξης με εκρηκτικά σε περιοχές που είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000, αν παραβιάζονται οι Οδηγίες 92/43 και 72/409 ΕΟΚ, και τέλος ζητά να πάρει η Κομισιόν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η κατασκευή του λατομείου, το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον όσο και τα απειλούμενα είδη της περιοχής.
 Το Γραφείο Τύπου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ • ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: Απόφαση ανάκλησης ένταξης πράξεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή σύγκλιση» του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 20,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου 2011 προχώρησε στην ανάκληση της ισχύος των αποφάσεων ένταξης πράξεων για έργα ύψους 20,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αποφάσεις για τα έργα αυτά που ανακαλούνται και αποτελούσαν μέρος της πολιτικής υλοποίησης από την κυβέρνηση της ψηφιακής στρατηγικής επικαλούνται την αδυναμία των δικαιούχων (δημόσιου τομέα και άλλων φορέων) να τα προκηρύξουν και να τα υλοποιήσουν.
Ανάμεσα στα έργα που ανακαλούνται είναι το έργο με τίτλο «Διαδικτυακή πύλη υπηρεσιών ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (ηλεκτρονική ακαδημία οδήγησης-Drive Academy) και δημιουργία διαδραστικού demo room τρισδιάστατων παιγνίων οδηγικής προσομοίωσης», με προϋπολογισμό 829.500 ευρώ και φορέα πρότασης το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Για το έργο αυτό είχαμε υποβάλει ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς στις 21-9-2010. Ζητούσαμε να πληροφορηθούμε για την κοινωνική αναγκαιότητα ενός τόσο ακριβού έργου. Σήμερα το έργο αυτό ανακαλείται πριν ακόμα προχωρήσει σε προκήρυξη.
Η απόφαση για ανάκληση των έργων έχει, όπως φαίνεται από την αιτιολόγησή της, παραδειγματικό χαρακτήρα και δεν εντάσσεται σε επανασχεδιασμό και διόρθωση στρεβλών πολιτικών του ΕΣΠΑ, αφού η απόφαση αιτιολογείται ως εξής: «Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η συμμόρφωση όλων των δικαιούχων και η ανταπόκρισή τους στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των πράξεών τους, προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος καθώς και ο καλύτερος προγραμματισμός των παρεμβάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν».
Επειδή ο ψηφιακός σχεδιασμός ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα δεν είναι απλή υπόθεση μεταφοράς κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, αλλά θα πρέπει να αποτελεί στρατηγικό μέρος μιας πολιτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη με υπηρεσίες υψηλής κοινωνικής προστιθέμενης αξίας, και επιπλέον υπάρχει η ανάγκη να διατεθούν στην αγορά σοβαρά κονδύλια του ΕΣΠΑ για να συγκρατήσουν τη λαίλαπα των απολύσεων και της ανεργίας και να δημιουργήσουν ένα δυναμικό λειτουργικό τεχνολογικό πλαίσιο για την κοινωνία και τους πολίτες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Με αφορμή την ανάκληση των πράξεων που αντιστοιχούν σε έργα πληροφορικής, αξίας 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, και ομολογούν αποτυχία στο σχεδιασμό των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, σκοπεύετε να επανεξετάσετε τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ για να υπάρξει ουσιαστική σύνδεσή του με την κοινωνία και τον δημόσιο τομέα και να προχωρήσετε σε άμεση ουσιαστική υλοποίησή του;
2. Στην αναγκαία προοπτική αναθεώρησης του ΕΣΠΑ σκοπεύετε να καλέσετε να συμμετάσχουν οι φορείς εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, οι κοινωνικοί φορείς η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις τους;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ



Αίγυπτος

Δεν υπάρχει στην ανθρώπινη Ιστορία επανάσταση με "ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία", επανάσταση τη διαχείριση της οποίας αναλαμβάνει ο στρατός, επανάσταση όπου μερικοί μένουν εκτός γιατί απλά δεν αρέσουν, επανάσταση όπου ο βασιλιάς δικτάτορας (που έχει κλέψει 70 δις) αποχωρεί με "αξιοπρέπεια". Μια επανάσταση που δεν κόβει κεφάλια δεν είναι επανάσταση. Ο αιγυπτιακός ξεσηκωμός κέρδισε την υποστήριξη και τη συμπάθεια μας, μας θύμισε τη δική μας δικτατορία και την ανατροπή της, ήταν ομολογουμένως ένας ξεσηκωμός που έγινε από τη λαϊκή βάση με όλους τους συμβολισμούς και τον συναισθηματισμό μιας μεταπολίτευσης, αλλά παραμένει ακόμα τραγικά ημιτελής και ιστορικά μετέωρος. Είναι σαν να ρίχνεις τον Παπαδόπουλο, και τη "μετάβαση στη δημοκρατία" να την αναλαμβάνει ο Πατακός.
Το "σύστημα Μουμπάρακ", φαίνεται να είχε πάνω από...δύο εκατομμύρια ανθρώπους στο δίκτυό του. Ρουφιάνους που παρακολουθούσαν τα πάντα, παρακρατικούς, τραμπούκους, προβοκάτορες και βασανιστές. Έκαναν συλλήψεις και επιδρομές νύχτα στα σπίτια. Και τα θύματά τους χάνονταν στα κρατητήρια της αστυνομίας, χωρίς ίχνη και πολλές διαδικασίες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχασε έτσι χιλιάδες μέλη της τα οποία αγνοούνται, χιλιάδες άλλοι πολίτες δολοφονήθηκαν. Η τρομοκρατία ήταν κλαδική και δρούσε σε επίπεδο γειτονιάς. Όλη η χώρα είναι γεμάτη πολιτικούς κρατούμενους και αντιφρονούντες. Αυτό το τερατώδες σύστημα παραμένει ακόμα ατόφιο και ανέγγιχτο.
Τώρα η Αίγυπτος περιμένει. Και μαζί της και ο υπόλοιπος κόσμος. Ένα καινούργιο Σύνταγμα, εκλογικό νόμο, μια πολιτειακή μεταρρύθμιση. Ο,τι περιμέναμε και εμείς το '74, μέσα από το δικό μας δράμα. Αν όλα αυτά τα διαχειρισθεί επιτυχώς ο στρατός, θα είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν γνωρίζω κανένα ιστορικό προηγούμενο στο οποίο κάποιος στρατός να έφτιαξε ένα φιλελεύθερο σύνταγμα, ένα σοβαρό και τίμιο εκλογικό νόμο, να έκανε μια δημοκρατική πολιτειακή μεταρρύθμιση, και κατόπιν να αυτοκαταργήθηκε καταργώντας και τον στρατιωτικό νόμο που ισχύει από το 1981 μέχρι και σήμερα.
Η διαφορά μεταξύ ενός απλού ξεσηκωμού και μιας επιτυχημένης επανάστασης, είναι οι ηγέτες που θα επωμισθούν τη συνέχιση της επανάστασης. Οι ανθρώπινοι εκείνοι διαχειριστές των ιδεών και πρακτικών που τη στιγμή της ζύμωσης θα αναδυθούν για να κατευθύνουν τις εξελίξεις και τα πλήθη. Και τέτοιες προσωπικότητες, οι συμπαθείς Αιγύπτιοι μάλλον δεν διαθέτουν. Εντούτοις, η επανάσταση φαίνεται να διαδίδεται και αλλού, και αυτό είναι θετικό και καλοδεχούμενο. Αν τουλάχιστον μέσα από αυτή τη διαδικασία του ξεσηκωμού καταρριφθεί το εμπεδωμένο ιστορικό στερεότυπο πως κανενός τύπου δημοκρατία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στον αραβικό κόσμο, η ιστορική νίκη θα είναι τεράστια.
Απομένουν και άλλα θέματα που θα αποτιμηθούν στο μέλλον. Πόσο μεγάλο κομμάτι της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς χάθηκε μέσα από αυτή την επανάσταση, και πόσο μεγάλο κομμάτι του υπερπόντιου Ελληνισμού ξεριζώθηκε για πάντα από ένα ακόμα προπύργιο της ομογένειας. Ελπίζω και στα δύο οι απώλειες να ήταν μικρές και αναπληρώσιμες.



Ψήφισμα των ευρωβουλευτών της Αριστεράς κατά της Πράσινης Βίβλου για τις συντάξεις.

 Καταψήφισε η Ευρωπαϊκή Αριστερά την Έκθεση για την Πράσινη Βίβλο για τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα.
Ψήφισμα κατά της ‘Πράσινης Βίβλου’ για τις συντάξεις κατέθεσαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ), Ilda Figueiredo (Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας), Patrick Le Hyarick (Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας), Gabriele Zimmer (Αριστερά-Γερμανία), Thomas Handel (Αριστερά-Γερμανία), Katrika Tamara Liotard (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας), στα πλαίσια της συζήτησης για τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα.
Πιο συγκεκριμένα, στο ψήφισμά τους για την Πράσινη Βίβλο εκφράζεται η πλήρης αντίθεση των ευρωβουλευτών της Αριστεράς με τις προτεινόμενες αλλαγές για αυξήσεις στα όρια ηλικίας και της σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής, για περιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και για το άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων στις χρηματαγορές-καζίνο και τους κερδοσκόπους.Στη συνέχεια του κοινού ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, ενώ κάνουν σαφές ότι η συνταξιοδοτική πολιτική αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνουν την ενίσχυση των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων και του αναδιανεμητικού τους ρόλου, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για αυξήσεις στις συνταξιοδοτικές παροχές και για διεύρυνση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους γενικευμένης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.Με αφορμή την καταψήφιση της Έκθεσης για την Πράσινη Βίβλο και την κατάθεση ψηφίσματος εκ μέρους της Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι, αφού πλήρωσαν και πληρώνουν για την διάσωση των τραπεζών, υποχρεώνονται ξανά να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν.Καταψήφισα την Έκθεση για την Πράσινη Βίβλο για τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα γιατί διαφωνώ με την πανευρωπαϊκή ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, που προωθεί η κυρία Μέρκελ και η Κομισιόν. Διαφωνώ με τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας και στη σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. Διαφωνώ με την υποχώρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας και οι κερδοσκόποι.»
Το Γραφείο Τύπου







Νέα, ειδήσεις από την Ομογένεια

      Κάντε κλίκ εδώ. http://www.kalami.net/

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΧΟΥ 2011



ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ «ΜΕΡΙΟΥ» - ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Ο Σοχός πιστός και φέτος στο ραντεβού της αποκριάς και της παράδοσης σας προσκαλεί να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Διατηρώντας την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου φιλοδοξεί να προσφέρει για άλλη μια φορά ξεχωριστές αποκριάτικες εκδηλώσεις με αιχμή του δόρατος την μοναδικότητα του δρώμενου ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ «ΜΕΡΙΟΥ».
Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα δρώμενο που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας. Έθιμο πανάρχαιο, που τα χαρακτηριστικά τους φανερώνουν καθαρά κατάλοιπα των εορτών της Άνοιξης που γίνονταν για τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Σύμβολο αυτής της διαδικασίας της φυσικής βλάστησης θεωρούνταν ο θεός Διόνυσος.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Αναστασιάδης Ιωάννης και η οργανωτική επιτροπή, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Σοχού σας προσκαλούν στο Σοχό, να γνωρίσετε τα έθιμα και δρώμενα της πλούσιας λαϊκής παράδοσης του τόπου μας, να ζήσετε τη μοναδικότητα των Κουδουνοφόρων «Μέριου» και να παρασυρθούμε όλοι μαζί σε ένα μαγευτικό ταξίδι κεφιού και αναμνήσεων..
«Μικρό με κουβάλησαν οι γονείς μου στο Σοχό. Πάγωσα από δέος όταν ξεπρόβαλαν οι ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ. Ένιωσα περίεργα, γιατί αυτό που ζούσα δονούσε κάποια κύτταρα μέσα μου. ‘Ένα πανάρχαιο D.N.A. που μου ψιθύριζε απόκοσμα λόγια.» (...ένας επισκέπτης)
Προσπαθούμε να αποδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τοπική μας παράδοση και ταυτότητα και να αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας των επόμενων γενεών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2011
Σάββατο 26/02/2011
Ώρα 17:00
• «Ντόπια Απουκριά».
Πουλλά ’θκά μας μαζλάτια κι μουχαμπέτια,
κι άλλα π’ δεν γράφουντι ……………
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΤΣΑ ΤΣΙΤΡΑ – ΑΡΙΣΤΟΓΕΝΗΣ ΖΑΪΜΗΣ
ΛΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ
Χορεύουν Νοικοκυραίοι από το Βαμβακόφυτο Σερρών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Παρασκευή 04/03/2011 Ώρα 17:00

• ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

Χορός - διασκέδαση σε αποκριάτικους ρυθμούς με κλόουν, παιχνίδια και δώρα.
Θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες παιδικές μεταμφιέσεις.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Σάββατο 05/03/2011

Ώρα 17:00 «ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ»
Από παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Σοχού στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Ώρα 18:00 «ΡΟΥΜΠΑ»
• Χορεύοντας και με συνοδεία λαϊκών οργάνων (Ζουρνάδες), μεταφέρεται
το νυφικό από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης με τη συμμετοχή
των ομάδων γυναικών Σοχού, μελών του Κ.Α.Π.Η., μελών του Ιππικού Ομίλου Σοχού «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», μελών του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Σοχού «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και κατοίκων του Σοχού.
Ώρα 20:00 «ΖΑΠΟΥΣ»
• Εξαγνισμός της φύσης με άναμμα της καθαρτήριας φωτιάς σε τρειςγειτονιές. Στο «Μαράς», στο «Κουμλούκ» και στη πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Χορός «ΑΡΑΠΚΑΣ» - γλέντι- προσφορά κρασιού με συνοδεία λαϊκών οργάνων (Ζουρνάδες και Χάλκινα).

Κυριακή 06/03/2011

Ώρα 11:00
• Παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου Σοχού.
Ώρα 11:30
• Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής.
Ώρα 12.00
• Παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα γυναικών «Γερακίνα» Συλλόγου Διακρατικών Πολιτιστικών Ανταλλαγών Σοχού.
ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ
11:00 - 18:00
• Προετοιμασία και ντύσιμο της νύφης στην Κάτω Αγορά Σοχού.
• «Ξύρισμα» του γαμπρού στην παιδική χαρά Αθανασιάδη
• Προετοιμασία των συγγενών του κουμπάρου στα «Δυο Βρύσια».
Σε όλα τα στέκια θα υπάρχει γλέντι – χορός - προσφορά κρασιού.
• Τα «στεφανώματα» θα γίνουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Σοχού.
• Ακολουθεί γαμήλιο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, γίδα βραστή και μουσική με Ζουρνάδες και Χάλκινα.
• Συμμετέχουν Ομάδες γυναικών Σοχού, Ιππικός ΄Ομιλος Σοχού, Μοτοσυκλετιστικός ΄Ομιλος Σοχού, κάτοικοι και επισκέπτες
(στολές θα διατίθενται στο Στέκι των Κουδουνοφόρων & της Αράπκας).

Καθαρή Δευτέρα 07/03/2011
Ώρα 11:00
• Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου Προσωπικού Δ.Ε.Η. Θεσσαλονίκης.
Ώρα 11:30
• Μουσικοχορευτικό Τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου Δράμας.
Ώρα 12:00
• Μουσικοχορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βόλακα Δράμας.
Ώρα 12:30
• Χορευτικό Συγκρότημα του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.
Ώρα 13:00
• Φασολάδα με νηστίσιμα εδέσματα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Ώρα 14:00
• ΕΝΑΡΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
• «Προστάβανι». ΄Εθιμο συγχώρεσης - Μοίρασμα πορτοκαλιών.
• Μοίρασμα πίτας και χαλβά.
• Φιλαρμονική
• Πεζοπόρα τμήματα Συλλόγων, Ομάδων, Σχολείων, Κατοίκων Σοχού.
• Δρώμενα από τους «Αράπηδες» Ξηροποτάμου Δράμας.
• Δρώμενα από τους «Αράπηδες» και «Αρκούδες» Βόλακα Δράμας.
• «Μπουγκαζάϊα», έθιμο του γάμου Σοχού.
• ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ «Μέριου» ΣΟΧ

Δημοψήφισμα και άνοιγμα του σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς


• Μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή παμπιερική σύσκεψη για τα διόδια.
• 4ωρο άνοιγμα του σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς, την επόμενη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, 14:00 - 18:00
Σήμερα, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε παμπιερική σύσκεψη για τα διόδια στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δεκάδων εκπροσώπων φορέων του νομού αλλά και απλών πολιτών.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου, σύσσωμοι οι πολίτες της Πιερίας, μεταξύ άλλων, αποφάσισαν την έναρξη διαβουλεύσεων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός 6 εβδομάδων, αλλά και την κατάληψη του σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς, την επόμενη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, συμμετέχοντας έτσι στο άνοιγμα των σταθμών διοδίων ολόκληρης της χώρας, που οργανώνεται από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων.
Η αντιπεριφερειάρχης κα. Μαυρίδου Σοφία, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στην Επιτροπή Αγώνα και δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι η ενεργός συμμετοχή της στο πλευρό των πολιτών της Πιερίας, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Επίσης, περισσότεροι από 30 φορείς του νομού, δια των εκπροσώπων τους, δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν ενεργά στις επόμενες κινητοποιήσεις.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε και η πρόταση για την κατάθεση συλλογικής αγωγής εναντίον της εταιρείας, για τις υπερχρεώσεις των μονίμων κατοίκων στην περιοχή του σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς.
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)