«Ο σημερινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όλους τους εναλλακτικούς τρόπους για τις μετακινήσεις μας. Βέβαια στην Ελλάδα το αυτοκίνητο είναι άρρηκτα δεμένο με την καθημερινή ζωή του έλληνα πολίτη. Ο περιορισμός της χρήσης του συνδέεται με την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αύξηση του βαθμού περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μεταφοράς.Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή, χρειάζονται όμως να γίνουν ακόμη περισσότερες. Πρέπει να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καλύτερος χωροταξικός σχεδιασμός των πόλεων. Να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να περπατήσουμε περισσότερο, να χρησιμοποιήσουμε τους ποδηλατοδρόμους όπου υπάρχουν και να επιμείνουμε στην καθιέρωσή τους. Πρέπει να αποτελέσει συνειδητή επιλογή και απόδειξη κοινωνικής ευθύνης η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τις περισσότερες αστικές μετακινήσεις μας. Ας κάνουμε τη σωστή επιλογή αξιοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και περιορίζοντας τη χρήση του αυτοκινήτου».
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
«Μνημόνιο: εργαλείο στήριξης της οικονομίας ή θηλιά στο λαιμό του μέσου πολίτη;»
Γενικευμένη απογοήτευση και απαισιοδοξία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Το 79,8% των πολιτών δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο στο τελευταίο γκάλοπ της GPO. Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι οι πολίτες αισθάνονται αυτό ακριβώς που δείχνουν και οι αριθμοί, δηλαδή ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, με την υπογραφή της τρόικας, οδηγείται με γεωμετρική πρόοδο σε αδιέξοδο. Ο πληθωρισμός πλέον έφτασε στο τριπλάσιο του προβλεπόμενου, η ύφεση αγγίζει το 100%, η υστέρηση εσόδων πολιορκεί με άλωση τα κρατικά ταμεία και όλα αυτά, οδηγούν τη χώρα στην υπερχρέωση, καθώς το μνημόνιο προβλέπει, ότι στο τέλος της τριετίας το δημόσιο χρέος, θα έχει φτάσει στο 150% του ΑΕΠ.Γίνεται αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση του Μνημονίου, με την εφαρμογή και την «επικαιροποίηση» του μνημονίου, ολοκληρώνει την τελευταία και πιο κρίσιμη φάση του εγκλήματος που συντελείται εδώ και μήνες στην ελληνική κοινωνία.Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, υπέγραψε ένα Μνημόνιο που έχει χρονική ισχύ μέχρι και το 2014, με συνεχή μέτρα, φόρους και περικοπές που σκοπό έχουν να αποφέρουν έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 13% του ΑΕΠ. Με τα μέτρα που έλαβε φέτος, θα εξοικονομήσει πόρους της τάξης των 5,8 δισ. ευρώ. Ένα μνημόνιο που προβλέπει για τα έτη 2011-2014 εξεύρεση πόρων της τάξης των 24,2 δισ. ευρώ.
Αυτό υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Τρόικα.
Περαιτέρω, από τη μελέτη του εξευτελιστικού και ληστρικού για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους νόμου 3845/2010, εξάγεται το συμπέρασμα πως για το 2011 προβλέπονται εξοικονομήσεις πόρων 9,65 δισ. ευρώ που προέρχονται είτε από φόρους είτε από περικοπές. Για παράδειγμα, υπολογίζονται έσοδα από τα αυθαίρετα 800 εκατ. Ευρώ, από τα «πράσινα» τέλη 300 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών 400 εκατ. ευρώ, από τους ημι-υπαίθριους 500 εκατ. ευρώ, 1 δισ. από τον ΦΠΑ, 150 εκατ. από περικοπές στις υψηλές συντάξεις, ενώ τέλος 500 εκατ. ευρώ από μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.Για το 2012 τα έσοδα που προβλέπονται ανέρχονται σε 5,57 δισ. ευρώ και περιλαμβάνονται έσοδα από ΦΠΑ, τεκμήρια, 200 εκατ. από νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, νέα μείωση 500 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 300 εκατ. από φόρους στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών. Μάλιστα προβλέπεται εξοικονόμηση πόρων 600 εκατ. από τη μείωση των δαπανών για την μισθοδοσία και των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό το τελευταίο ωστόσο υπερβαίνει τη κυβερνητική δέσμευση ότι για κάθε 5 υπαλλήλους που φεύγουν, θα προσλαμβάνεται ένας. Συνεπώς, διαφαίνεται ότι σχεδιάζονται απολύσεις, άλλως ο στόχος δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Το 2013 τα έσοδα προσδοκόνται να είναι 4,77 δισ. Ευρώ, με τον κωδικό “Μη καθορισμένα μέτρα για λειτουργικά έξοδα” να έχει έσοδα 4,2 δισ. Ευρώ και άλλα 500 εκατ. από νέες μειώσεις στον αριθμό των διοικητικών δαπανών του Δημοσίου. Τέλος για το 2014, τα μη καθορισμένα μέτρα δίνουν 5,7 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή θα εισπραχθούν φέτος με τα ήδη ληφθέντα μέτρα. Γίνεται φανερό από τα παραπάνω, πως ή ο Ελληνικός λαός θα υποστεί κλιμακωτά κάθε χρόνο τρομερά χτυπήματα, σε ότι αφορά τη καθημερινότητα του, την επαγγελματική του δραστηριότητα, την αγοραστική του δύναμη και την ευημερία του, ή οι στόχοι, της ήδη αποτυχημένης Κυβερνητικής πολιτικής, θα βρεθούν σε αδιέξοδο, ειδικά μιας και που καθημερινά αποδεικνύεται, πως δεν υπάρχει ουδεμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση της Ανάπτυξης της Οικονομίας. Ήδη η αγορά έχει στεγνώσει, οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να καταναλώσουν, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλες τις Ελληνικές πόλεις και χωριά, οι εργαζόμενοι χάνουν την εργασία και το μισθό τους. Η χώρα ολόκληρη, έχει πέσει σε ένα φαύλο κύκλο ανυπέρβλητης ύφεσης, λόγω συνεχών λανθασμένων διαχειριστικών αποφάσεων και καταστρεπτικής απραξίας. Η Κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη της πολιτικής της υποταγής, της οκνηρίας, ανυπαρξίας και ασχετοσύνης. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι αρμόδιοι Υπουργοί του, έχουν την ευθύνη της διαχείρισης της οικονομίας τον τελευταίο χρόνο. Δικοί τους είναι οι καταστροφικοί χειρισμοί που έγιναν στο διάστημα από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι τον Μάρτη του 2010, οπότε και έλαβαν την απόφαση, να καταφύγουν στο μηχανισμό στήριξης. Από αυτό, ούτε να κρυφτούν μπορούν, αλλά ούτε και να ξεφύγουν από τον Έλληνα πολίτη.
Νικος Νικολόπουλος
Βουλευτής Αχαϊας
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)