Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Το δόγμα του ΣΟΚ στους λαούς

Οι οικονομικές θεωρίες της Σχολής του Σικάγου & η Ελλάδα

Γράφει ο διεθνολόγος Αντώνης Γρυπαίος

Η Σχολή του Σικάγου είναι μια οικονομική Πανεπιστημιακή σχολή, ενσωματωμένη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου των ΗΠΑ. Η σχολή αυτή ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης καθηγητή οικονομικών και κάτοχο βραβείου Νόμπελ οικονομίας Μίλτον Φρίντμαν, ο οποίος απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 94 ετών.

Οι φωτογραφίες της ημέρας



REUTERS / KIM HONG-JI
Μια γυναίκα ψαρεύει μέσα από μια τρύπα σε παγωμένο ποτάμι στην πόλη Χουατσεόν, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα.

ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σε ανάπτυξη το μεγαλύτερο οδικό έργο

Σε τροχιά υλοποίησης σε όλα τα τμήματά του βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής οδού από τον κόμβο Λαχαναγοράς μέχρι την Ευκαρπία.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Τα πάνω κάτω στις επικουρικές συντάξεις


Τσουνάμι 13 επώδυνων ανατροπών στις επικουρικές συντάξεις εισάγει ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ο οποίος είναι έτοιμος και βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας.

Οκτώ εργάτες νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στην Ινδία

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ 40 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ
Τουλάχιστον οκτώ εργάτες σκοτώθηκαν σήμερα και περίπου 40 εκφράζονται φόβοι ότι είναι εγκλωβισμένοι από την κατάρρευση υπό κατασκευήν κτιρίου στο νοτιοδυτικό κρατίδιο Γκόα της Ινδίας.

Σε ισχύ η απόφαση για φθηνότερο εως 70% ρεύμα όταν η αιθαλομίχλη ξεπερνά τα όρια - Διαβάστε ποιοί το δικαιούνται

- Η έκπτωση αφορά καταναλώσεις έως 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο
- Σε 40 εκ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος που θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό
- Μηδενική χρέωση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την έκπτωση επί του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Ρωσία: Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, σύμφωνα με νέα έκθεση

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου για το έτος 2013 έφθασε στο ανώτατό της σημείο στην μετα-Σοβιετική εποχή. Ταυτόχρονα, η ρωσική χώρα κατέχει πλέον την πρώτη θέση στην κόσμο ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή του 25ευρου στα νοσοκομεια


Οι χρόνιοι ασθενείς και τα άτομα με αναπηρία άνω του 80% δε θα πληρώνουν το αντίτιμο του εισιτηρίου των 25 ευρώ, σύμφωνα με τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο νόμο που έχει ήδη ψηφισθεί για το εισιτήριο.

Ηράκλειο: Οι ληστές την περίμεναν έξω από το σπίτι της...

Δεν πρόλαβε να χαρεί τη λεία του ένας 44χρονος, ο οποίος λήστεψε μαζί με το συνεργό του μια 25χρονη στο Ηράκλειο, τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς
.Συγκεκριμένα, οι δύο δράστες, αφού ακινητοποίησαν, με τη χρήση βίας 25χρονη αλλοδαπή υπήκοο Ρουμανίας, την ώρα που έμπαινε στο σπίτι της, άρπαξαν από αυτήν το χρηματικό ποσό των 513 ευρώ και 3 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

«Γιατί πιθανώς δεν έριξε στα σκυλιά το θείο του ο Κιμ Γιονγκ Ουν»

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και φέρει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει εκτελέσει το θείο του, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, πετώντας τον γυμνό να τον κατασπαράξουν 120 πεινασμένα σκυλιά. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, αναλύοντας την είδηση, αναφέρει πέντε λόγους αμφιβολιών για το κατά πόσο ευσταθεί...

Βρέθηκε θησαυρός στο σπίτι του «ζεύγους Κοκοβίκου»

Βρέθηκε θησαυρός στο σπίτι  του «ζεύγους Κοκοβίκου»
Στα δωμάτια όπου γυρίστηκε μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου βρέθηκε αρχαίος θησαυρός.

Πρόκειται για το σπίτι που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την Μάρω Κοντού να υποδύονται το ζεύγος Κοκοβίκου.

Μαρόκο: Αγελάδα γέννησε ένα δικέφαλο μοσχαράκι

Μια αγελάδα γέννησε πρόσφατα ένα μοσχαράκι με δύο κεφάλια, κοντά στη Φεζ, στο κεντρικό Μαρόκο, και το ζώο φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις τοπικές αρχές.

Νέο θρίλερ στην Ανταρκτική - Παγιδεύτηκε το σκάφος που έσωσε τους επιβάτες του ρωσικού ερευνητικού

Και δεύτερο πλοίο μετά το ερευνητικό σκάφος Ακαντέμικ Σοκάλσκι παγιδεύτηκε στους πάγους της Ανταρκτική.Πρόκειται για το κινέζικο παγοθραυστικό που είχε μεταβεί στην περιοχή με αποστολή τη διάσωση των επιβατών του ρωσικού πλοίου το οποίο είχε παγιδευτεί στη λευκή κόλαση της Ανταρκτικής για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Λίβανος: Εκαψαν βιβλιοθήκη ελληνορθόδοξου ιερέα με σπάνια βιβλία

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ 80.000 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΦΑ

Καταστράφηκε από πυρκαγιά μία βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία που ανήκει σε ελληνορθόδοξο ιερέα και στεγάζεται σε σουνιτική περιοχή της Τρίπολης του Λιβάνου, μια ημέρα αφότου υπήρξε αυξανόμενη θρησκευτική ένταση, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας σε αυτή την πόλη στα βόρεια της χώρας
φωτό αρχείου

“Βόμβα” από το Συμβούλιο της Επικρατείας - Βάζει “φρένο” στις μειώσεις των εφάπαξ

- Απόφαση για το ταμείο αρωγής Λιμενικού Σώματος αποτελεί πιλότο για το Δημόσιο και άλλα 20 ταμεία
- Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, τα ταμεία που δεν επιχορηγούνται από το κράτος δεν μπορούν να δίνουν μικρότερο εφάπαξ από αυτό που αναλογεί στις εισφορές των εργαζομένων
- Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο και για τη μείωση των εισφορών που επιβάλλεται στις πρόσθετες απολαβές των ασφαλισμένων για τη λήψη του εφάπαξ. 

Γεωργιάδης:Πάγια εντολή μας να περιθάλπονται τα επείγοντα ανασφάλιστων

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό άνθρωποι, για πολιτικούς λόγους, να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει παγία εντολή σε όλα τα νοσοκομεία και όποτε κρίνεται ένα περιστατικό ως επείγον και επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, ακόμη και αν είναι παντελώς ανασφάλιστος, να περιθάλπεται».