Το Πανελλαδικό κίνημα εναντίον των διοδίων δίνει νέο ραντεβού αύριο Κυριακή 9 Ιανουαρίου, στις 15:00 το μεσημέρι, ανοίγοντας τις μπάρες σε όλο το εθνικό δίκτυο από την Θεσσαλονίκη έως την Τρίπολη, αντιδρώντας στα χαράτσια των μεγαλοεργολάβων.Οι πολίτες και οι φορείς της Μεσσηνίας θα ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας Μάναρη στην Ασέα. Οι Αρκάδες και οι Λάκωνες τα διόδια της Νεστάνης και οι Κορίνθιοι με τους Αργολιδείς τα διόδια του Σπαθοβουνίου.Η κίνηση αυτή προγραμματίστηκε στο πλαίσιο ''πανελλαδικής αντίδρασης που γίνεται την ίδια μέρα σε όλη την Ελλάδα απ' όλες τις επιτροπές, ανοίγοντας όλους τους σταθμούς διοδίων από τη Θεσσαλονίκη ως την Καλαμάτα, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο αγώνων απέναντι σε όσους θέλουν να ξεπουλήσουν τη χώρα, τη ζωή και το μέλλον μας'', σημειώνεται σε ανακοίνωση της Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια.Με σύνθημα «Μας φοβούνται, δεν τους φοβόμαστε», οι επιτροπές αγώνα σε όλη την Ελλάδα καλούν τους οδηγούς να αντισταθούν στα χαράτσια των μεγαλοεργολάβων.
Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011
Απίστευτο. Κατέβασε το παιδί της στις γραμμές του τρένου για να γλιτώσει τον έλεγχο.
Ένα τρομακτικό σκηνικό, το οποίο, ευτυχώς, είχε αίσια κατάληξη, κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας σε σταθμό τρένου στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή. Μια μητέρα με το παιδί της εμφανίζονται στην πλατφόρμα να περιμένουν το τρένο. Ξαφνικά η μητέρα αποφασίζει να κατεβάσει το παιδί της στις ράγες του τρένου, για να γλιτώσει, όπως έγινε αργότερα γνωστό, τον έλεγχο από τους εισπράκτορες. Μάλιστα σχεδίαζε και η ίδια να κατέβει στις γραμμές του τρένου, προφανώς για να κρυφτεί. Ξαφνικά η γυναίκα αντιλαμβάνεται ότι το τρένο καταφτάνει στο σταθμό και αποφασίζει να εγκαταλείψει το παιδί στις γραμμές του τρένου. Τα επόμενα δευτερόλεπτα είναι συγκλονιστικά. Το τρένο περνάει φρενάροντας, μπροστά από τη μητέρα και σταματάει λίγα μέτρα μακρύτερα. Τελικά το παιδί δεν έπαθε το παραμικρό αφού το πιθανότερο είναι ότι κρύφτηκε στο κενό που υπάρχει κάτω από την άκρη της πλατφόρμας.
Τα μυστήρια του Ερζερούμ
Το έντονο διάβημα του πρωθυπουργού για υπερπτήσεις και casus belli.
Το δίωρο τετ α τετ Παπανδρέου - Ερντογάν.
"Καρτνάσι", "Kαλημέρα": Οι ζεστές προσφωνήσεις στο ξεκίνημα της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών έδωσαν τη θέση τους στο δημόσιο διάβημα του Γ. Παπανδρέου.Πάγωσε το ακροατήριο στη σύνοδο των τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του status quo.Από τα βάθη της Ανατολίας και μπροστά στους πλέον συνεπείς εκφραστές του κεμαλικού κατεστημένου ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα εθνικού ενδιαφέροντος θέματα. Στον απόηχο των σκληρών καταγγελιών της αντιπολίτευσης για “μυστική διπλωματία” και εν μέσω φημών για επικείμενες διευθετήσεις, βλαπτικές για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε αναφερόμενος συγκεκριμένα στο γεγονός ότι την Τετάρτη, την παραμονή της άφιξής του στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας “πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί, με εκατόν πενήντα κατοίκους. Οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία”. Και συνέχισε: “Γιατί; Ποιο είναι το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει πια ρουτίνα για την Τουρκία. Μη νομίζετε, όμως, ότι έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα. Κάθε τέτοια ενέργεια θέτει ένα ερώτημα στους Έλληνες: αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα”.
Θερμά λόγια για Ερντογάν
Εκφράζοντας ανοιχτά την εμπιστοσύνη του στις προθέσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν, για τον οποίο μίλησε με τα πλέον θερμά λόγια, επεσήμανε την ανάγκη “να εμπεδωθούν κανόνες στις διμερείς σχέσεις - οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, οι συμφωνίες και η ευνομία. Η σχέση μας πρέπει να βασιστεί σε γερές βάσεις, αρχών και καλής γειτονίας”. Προσδιόρισε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ως την αφετηρία της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πρόβλημα στις διμερείς μας σχέσεις. Επιβεβαίωσε την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών και την επιδίωξη για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης “σε εύλογο χρονικό διάστημα”. Και κατέληξε: “Πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης, μιας έντασης που δηλητηριάζει το μεταξύ μας κλίμα και δημιουργεί αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων και θερμών επεισοδίων”. Τάχθηκε ευθέως υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι αρχές της δημοκρατίας δεν προκαθορίζονται από τη θρησκεία. Η δημοκρατία δεν είναι χριστιανική. Η δημοκρατία είναι κτήμα της οικουμένης”.
Ως προς το Κυπριακό, διεμήνυσε ότι “η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή, και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όσο συνεχίζεται η κατοχή”, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η προσπάθεια επίλυσης “χωρίς ημίμετρα”. Σε μία από τις ενδιαφέρουσες αποστροφές του λόγου του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: “Στέκομαι δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν. Έναν ηγέτη του οποίου αναγνωρίζω και εκτιμώ την επιθυμία να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστησαν οι μειονότητες στο παρελθόν. Βέβαια, είναι δύσκολο να ξαναγραφεί η ιστορία. Μπορεί όμως σήμερα η τουρκική κοινωνία να αγκαλιάσει τα μέλη των μειονοτήτων και να τους προσφέρει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι μειονότητες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της ευρωπαϊκής Τουρκίας και δύναμη ανανέωσης και πολυπολιτισμικότητας για τον τόπο”.
• Το τετ α τετ. Του χαιρετισμού του Ρ.Τ. Ερντογάν στη διάσκεψη των τούρκων πρέσβεων προηγήθηκε συνάντηση τριών ωρών με τον τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα διμερούς ενδιαφέροντος θέματα. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά κατανοεί ότι ο φράχτης στον Έβρο δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, ενώ σύντομα πρόκειται να συναντηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον τούρκο ομόλογό του. Τον Μάρτιο, άλλωστε, αναμένεται στην Αθήνα ο τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου.
9 ανατροπές στο εργασιακό τοπίο
Αλλάζει άρδην το τοπίο στην αγορά εργασίας -με μειώσεις μισθών και ευελιξία στα ωράρια και στις εργασιακές σχέσεις- λόγω των ανατροπών που επέβαλε η τρόικα και νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση. Τα λουκέτα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ μπροστά στο φόβο της απόλυσης επιβάλλονται μαζί με τις μειώσεις μισθών ατομικές και ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Την ίδια ώρα, τα εργατικά συνδικάτα δίνουν «γραμμή» στα σωματεία - μέλη τους να μην προχωρούν σε υπογραφές συμβάσεων με μειώσεις αποδοχών.
Ο «Α» παρουσιάζει τα 9 σημεία - φωτιά του νέου εργασιακού νόμου (νόμος 3899/2010: δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 212 τ. Α' της 17-12-2010 και οι διατάξεις του αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, ενώ άρχισαν να ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσής του στο ΦΕΚ, δηλαδή από 17/12/2010), που κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
1. Καθιερώνεται ένα νέο είδος συλλογικής σύμβασης με τον τίτλο «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (στο εξής ΕΕΣΣΕ) που υπογράφεται από εργοδότη, ο οποίος απασχολεί οποιοδήποτε αριθμό εργαζομένων, έστω και λιγότερους από πενήντα, και από το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων αν υπάρχει ή ελλείψει αυτού από το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή την αντίστοιχη ομοσπονδία. Με τις ΕΕΣΣΕ μπορούν να ρυθμίζονται οποιαδήποτε θέματα και επιπλέον ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση, οι όροι και οι προϋποθέσεις καθιέρωσης συστημάτων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας. Για το είδος αυτών των συμβάσεων ρητά ορίζεται στο νέο νόμο ότι δεν θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που αφορούν στη συρροή περισσοτέρων συλλογικών ρυθμίσεων στο ίδιο πρόσωπο αφενός και αφετέρου στη δυνατότητα επέκτασης της ισχύος τους, αντίστοιχα. Βασική όμως διαφορά για την κατάρτιση αυτού του είδους συλλογικής σύμβασης σε σχέση με τα λοιπά είδη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι ότι για τη νομιμότητα κατάρτισής της απαιτείται η προηγούμενη γνώμη του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ) που λειτουργεί στην κεντρική Υπηρεσία του ΣΕΠΕ, για τη σκοπιμότητα της κατάρτισής της. Βασική επίσης ρύθμιση του νόμου αυτού αποτελεί και η καθιέρωση εξαίρεσης, που αφορά στη δυνατότητα απόκλισης των όρων των επιχειρησιακών, ομοιοεπαγγελματικών και κλαδικών συλλογικών ρυθμίσεων από τους αντίστοιχους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι όροι της νέας αυτής ΕΕΣΣΕ όμως, ενώ μπορούν να αποκλίνουν από τους όρους της αντίστοιχης κλαδικής ΣΣΕ και υπερισχύουν έναντι αυτής, δεν επιτρέπεται να καθιερώνουν αποδοχές και συνθήκες εργασίας μικρότερες από αυτές της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ. Ετσι σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, θα έχουν ως «πάτωμα» τα ελάχιστα όρια μισθών και ημερομισθίων που προβλέπει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (σήμερα είναι 740 ευρώ). Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να προβλέπουν ελαστικά ωράρια εργασίας, συμφωνία για τον αριθμό των απολύσεων που θα γίνουν στη διάρκεια του χρόνου (πλην των ομαδικών για τις οποίες εξακολουθούν να ισχύουν τα όρια για όλες τις επιχειρήσεις), νέους κανονισμούς εργασίας, ειδικούς όρους για την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση κ.ά.
Ο ΟΜΕΔ
2. Τροποποιούνται διατάξεις που αφορούν στη διαδικασία Μεσολάβησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην αρμοδιότητα και τη διαδικασία έκδοσης διαιτητικής απόφασης, στο δυνατό περιεχόμενο των διαιτητικών αποφάσεων, σε αντίθεση με το δυνατό περιεχόμενο των ΣΣΕ, και στον τρόπο επιλογής του προέδρου και των μελών του δ.σ. του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς και των μελών των δύο χωριστών πλέον Σωμάτων Μεσολαβητών και Διαιτητών, αντίστοιχα. Ρητά δε, ορίζεται στη νέα αυτή διάταξη ότι με τις διαιτητικές αποφάσεις θα καθορίζονται μόνο θέματα αποδοχών και δεν θα μπορούν να ρυθμίζουν τα λοιπά θεσμικά λεγόμενα θέματα (όπως π.χ. πρόσθετες άδειες, παροχές σε είδος, μειωμένα ωράρια κ.λπ.), δυνατότητα που είχαν οι μέχρι σήμερα εκδιδόμενες διαιτητικές αποφάσεις. 3. Καταργείται η προσαύξηση 7,5% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο για λιγότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα. Επομένως από την έναρξη ισχύος του νόμου οι μερικώς απασχολούμενοι θα δικαιούνται ίσο σε ποσό ωρομίσθιο αυτών των συγκρίσιμων συναδέλφων τους.
4. Καταργείται επίσης η προσαύξηση κατά 10% του ωρομισθίου όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο, για την περίπτωση απασχόλησής τους τακτικά ή έκτακτα πέραν των ωρών που είχαν αρχικά συμφωνηθεί ημερησίως.
5. Τροποποιείται διάταξη για το χρόνο διάρκειας της εκ περιτροπής εργασίας, όταν αυτή καθιερώνεται μονομερώς από τον εργοδότη, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζομένους, συλλογικά ή ατομικά, από έξι σε εννέα μήνες ανά ημερολογιακό έτος.
Δανεικοί εργαζόμενοι
6. Επεκτείνεται η διάρκεια ισχύος της σύμβασης δανεισμού προσωπικού από Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) από 12 σε 36 μήνες.
7. Ορίζεται ότι οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που καταρτίζονται για περισσότερο από 12 μήνες θεωρούνται, αν δεν συμφωνηθεί ρητά κάτι άλλο από τα μέρη, ως συμβάσεις δοκιμής οι οποίες μπορούν να καταγγελθούν οποτεδήποτε από τα μέρη χωρίς προειδοποίηση και χωρίς την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης.
8. Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου διάρκειας πέραν των 12 μηνών μπορεί να καταγγελθεί, για υπαλλήλους που έχουν εργαστεί από 12 μήνες έως 2 χρόνια, με προειδοποίηση ενός μηνός πριν από την απόλυση.
9. Καταργείται διάταξη, η οποία ρύθμιζε διαφορετικά τον τρόπο επίλυσης των συλλογικών διαφορών εργασίας και προέβλεπε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη δυνατότητα προσφυγής των μερών στη διαδικασία του ΟΜΕΔ και την έκδοση διαιτητικής απόφασης καθώς και τα της συγκρότησης του δ.σ. και του Σώματος Μεσολαβητών και Διαιτητών του ΟΜΕΔ.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Μαμούθ βρέθηκε στη χερσόνησο Γιαμάλ
Στη χερσόνησο Γιαμάλ έχει βρεθεί κατεψυγμένο μαμούθ. 50-λιβρών θηλυκό, πέθανε πριν περίπου 10.000 χρόνια στην ηλικία των πέντε μηνών.Αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα μαμούθ, του οποίου το σώμα έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)