Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος ανακοίνωσε τη ματαίωση του δημοψηφίσματος

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Αμέσως μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, και αφού μεσολάβησε μια ολιγόλεπτη παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, τον λόγο πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, κεντρικό πρόσωπο στις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, και την τελική εκτόνωση της κρίσης, παρουσίασε έναν «δεκάλογο για το μέλλον», που περιελάμβανε τις θέσεις του για τις άμεσες πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για τη συγκρότηση ενός νέου, συμμαχικού σχήματος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην ευρωζώνη, ζήτησε την υπερψήφιση της Κυβέρνησης στην αυριανή διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, και επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου που θα περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο ΙΙ.
Στο παραπάνω πλαίσιο, και με δεδομένη τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας, ότι η χώρα πορεύεται σε νέα σελίδα, και με τη συναίνεση των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων του τόπου.
Ο δεκάλογος του Ευάγγελου Βενιζέλου κατέληξε με την προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να εγκρίνουν οι πολίτες τη νέα πορεία που ανοίγεται για το μέλλον του τόπου.