Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Απαγχονισμένος βρέθηκε 20χρονος στην Κληματιά Ιωαννίνων

Απαγχονισμένος βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού του στην Κληματιά Ιωαννίνων 20χρονος. Απο την Αστυνομία αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια. Την υπόθεση ερευνά το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
epirusgate

“Πεθαίνουμε εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων”

Της Νικολέτας Μπούκα
“Η ζωή με την κυστική ίνωση δεν είναι εύκολη, και η καθημερινότητα απαιτεί θυσίες. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν λειτουργεί ούτε ένα εξειδικευμένο κέντρο, ενώ δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί. Τα παιδιά δέχονται τη φροντίδα από τις παιδιατρικές κλινικές του ‘Ιπποκράτειου’ και του ‘Παπαγεωργίου’, οι δε ενήλικες πηγαίνουν… όπου τους φωτίσει ο Θεός.
Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν η ασθένεια εμφανίσει έξαρση και οι πάσχοντες δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν. Ξέρετε τι σημαίνει να έχεις αιμόπτυση και να μην ξέρεις πού να αναζητήσεις βοήθεια; Εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων χάθηκαν πολλά παιδιά με κυστική ίνωση τα τελευταία δύο χρόνια”.Με τα λόγια αυτά η αντιπρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση Κεραστώ Κατσιορίδου καυτηριάζει στη “Μ” την απαξίωση που υπάρχει απέναντι στους ασθενείς αυτούς, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή. Όπως λέει, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν για παρακολούθηση στην Αθήνα, όπου εκεί υπάρχουν μόνο δύο εξειδικευμένοι γιατροί, ένας στο “Σισμανόγλειο” και ένας στο “Σωτηρία”, ενώ τα παιδιά μεταβαίνουν στο νοσοκομείο παίδων “Αγία Σοφία”.“Αυτό είναι πολύ δύσκολο, διότι δεν μπορείς να βρίσκεις πάντα στο τηλέφωνο τον γιατρό από την Αθήνα, ούτε να μεταβαίνεις εκεί τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο για παρακολούθηση”, σημειώνει.Αγκάθι όμως αποτελεί και το θέμα της θεραπευτικής αγωγής, αφού, αν δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι σε ένα από τα δύο αυτά νοσοκομεία της Αθήνας, ο ασθενής θα χρειαστεί να πάει ξανά μετά από δύο μήνες. Η ασθένεια όμως δεν περιμένει.
Στο κενό έχουν πέσει μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για τη δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση δικηγόρος Αγγελική Πρεφτίτση, τον Απρίλιο του 2004 κατατέθηκε στο ΚΕΣΥ ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάγκη δημιουργίας ειδικών μονάδων κυστικής ίνωσης στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, και κατόπιν και στην υπόλοιπη χώρα, με προτεινόμενο χώρο το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου".
Η πρόταση έγινε δεκτή από το υπουργείο Υγείας και τον Σεπτέμβριο του 2004 το υπουργείο εξέδωσε απόφαση για τη δημιουργία ανεξάρτητης μονάδας κυστικής ίνωσης στο "Παπαγεωργίου". Δυστυχώς, μετά την πάροδο χρόνων, η διοίκηση του "Παπαγεωργίου" απάντησε προφορικώς ότι δεν διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας.“Πλέον, οι ελπίδες μας έχουν στραφεί στο νοσοκομείο ‘Παπανικολάου’. Τον Οκτώβριο κάναμε μία επαφή με το υπουργείο και περιμένουμε πράξεις. Από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει”, λέει χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Κατσιορίδου.

Η νόσος

Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική και θανατηφόρα νόσος στην Ευρώπη. Πλήττει κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας προκαλώντας συχνές λοιμώξεις, ενώ επηρεάζει και τα υπόλοιπα όργανα του οργανισμού, όπως η καρδιά και το ήπαρ. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ασθενών με κυστική ίνωση είναι περίπου 35 έτη -στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερος.
Στην Ελλάδα οι ασθενείς με κυστική ίνωση ξεπερνούν τους 800, εκ των οποίων οι 150 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Η συχνότητα των φορέων στον ελληνικό πληθυσμό υπολογίζεται ότι είναι περίπου 5,2%. Αυτό σημαίνει πως, εάν η Ελλάδα έχει πληθυσμό 10.000.000 κατοίκους, 520.000 από αυτούς είναι φορείς της νόσου χωρίς καν να το γνωρίζουν.Οι φορείς είναι απολύτως υγιή άτομα, τα οποία φέρουν ένα φυσιολογικό κι ένα παθολογικό γονίδιο. Επιπλέον, κάθε χρόνο, εξαιτίας της έλλειψης υποχρεωτικού προγεννητικού ελέγχου, γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 50 παιδιά με κυστική ίνωση.“Είναι αναγκαίο να καταστεί υποχρεωτικός ο προγεννητικός έλεγχος. Τουλάχιστον έτσι οι γονείς θα έχουν δικαίωμα επιλογής, όπως ισχύει με άλλες ασθένειες, ενώ η πολιτεία δεν θα επιβαρύνεται με τα υπέρογκα έξοδα της περίθαλψης των ασθενών με κυστική ίνωση, που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ ετησίως ανά ασθενή”, επισημαίνει η κ. Κατσιορίδου, με αφορμή τη 2η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση, που άρχισε στις 15 και ολοκληρώνεται στις 21 Νοεμβρίου.





Λουκέτο σε στρατιωτικά νοσοκομεία για λόγους... οικονομίας

Το κλείσιμο των στρατιωτικών νοσοκομείων στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη αποφάσισε η κυβέρνηση, ως ένα πρώτο μέτρο για την περικοπή των δαπανών που απαιτούνται σύμφωνα και με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως γνωστοποιήθηκε από το Πεντάγωνο, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αναστέλλεται η λειτουργία των συγκεκριμένων νοσοκομείων, ως ένα πρώτο μέτρο για την περικοπή των δαπανών.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αναστολή για ένα μήνα της λειτουργίας του 492 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και μετά το μήνα η επανεκτίμηση της κατάστασης. Όπως ενημερώθηκε το προσωπικό του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, σύσσωμο σχεδόν θα μεταταχθεί από Δευτέρα στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού.Ανάλογη είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις για άλλα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Πάντως, η απόφαση ήδη προκαλεί αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές της Θράκης, που δέχτηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς να γνωρίζουν όμως τότε τι επρόκειτο να ανακοινωθεί μερικές μέρες μετά...
Star.gr

Δολοφόνησε το 15 μόλις μηνών παιδί της ερωμένης του

Ακόμα και οι αστυνομικοί αλλά και οι γιατροί έμειναν άναυδοι όταν συνειδητοποίησαν τη μανία με την οποία χτύπησε την μόλις 15 μηνών κόρη της ερωμένης του ένας 28χρονος. Ο Gary Alcock είχε χτυπήσει τόσο πολύ το αγγελούδι, με αποτέλεσμα να έχει σπασμένα πλευρά και μώλωπες σε όλο του το σώμα και φυσιολογικά να υποκύψει όταν ο δολοφόνος έριξε μία ολόκληρη συσκευή τηλεόρασης πάνω του, συντρίβοντας το στήθος του.Το περιστατικό έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Η μόλις 15 μηνών Violet ήταν μισοπεθαμένη όταν έφτασαν οι γιατροί, αλλά δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα, καθώς το μωράκι ξεψύχησε από εσωτερική αιμορραγία. Ο άνδρας είχε ιστορικό βιαιοπραγιών, ήταν χρήστης ναρκωτικών και συχνά «ξεθύμαινε» τα κτηνώδη του ένστικτα πάνω στο μωρό.Όπως ήταν φυσιολογικό, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε όμως και η 22χρονη μητέρα του βρέφους Claire Flanagan, καθώς παρόλο που είχε αντιληφθεί την συμπεριφορά του εραστή της, επέτρεπε την κακοποίηση του παιδιού της και δεν έκανε τίποτα για να τον εμποδίσει. Η μητέρα του παιδιού γνωρίστηκε με τον μετέπειτα δολοφόνο της κόρης της μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, όπου συνήθιζε να σερφάρει. Μάλιστα, κάλεσε τον εραστή της να μετακομίσει στο σπίτι της μόλις μετά από δυο ημέρες γνωριμίας. Η ίδια ήταν χωρισμένη καθώς ο προηγούμενος σύντροφός της την παράτησε, όταν από τεστ dna διαπίστωσε ότι το μωρό δεν ήταν δικό του, όπως νόμιζε τόσο ο ίδιος όσο και η 22χρονη...



Δραματική διάσωση 3χρονης που έπεσε σε πηγάδι 21 μέτρων

Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστών, η 3χρονη Βανέσα από την πόλη Florencio Varela στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, γλίτωσε μόνο με μερικές γρατζουνιές από πτώση της σε ένα στενό πηγάδι βάθους 21 μέτρων.Η μικρή Βανέσα έμεινε εγκλωβισμένη στο πηγάδια για περισσότερο από έξι ώρες, μέχρι να καταφέρουν οι πυροσβέστες να την ανασύρουν στην επιφάνεια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά ετοιμάζονται να δεσμεύσουν πραξικοπηματικά τη χώρα στο νέο, επικίνδυνο για την ειρήνη και για τα δικαιώματα των πολιτών, δόγμα του ΝΑΤΟ.
Το Σαββατοκύριακο στη Λισαβόνα η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα εγκρίνει το Νέο Στρατηγικό Δόγμα. Με αυτό το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τον ρόλο διεθνούς επόπτη για ζητήματα ασφάλειας με τη δυνατότητα να επεμβαίνει στρατιωτικά όπου γης, ακόμα και σε χώρες μέλη του. Ουσιαστικά το νέο δόγμα υποκαθιστά και περιθωριοποιεί τον ΟΗΕ, στρατιωτικοποιεί τις διεθνείς σχέσεις και επισημοποιεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αυτό θα επιφέρει αύξηση των εξοπλισμών, νέες εντάσεις και νέους πολέμους. Όπως συνέβη και με την επιδρομή στο Αφγανιστάν, οι χώρες μέλη, μαζί και η Ελλάδα, θα αναλάβουν την υποχρέωση να στέλνουν στρατιώτες τους σε διεθνείς εκστρατείες. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας καλεί τα μέλη του ΝΑΤΟ να μη μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Το ΝΑΤΟ, στο όνομα των «ηλεκτρονικών απειλών» θα αναλάβει την επιτήρηση των τηλεπικοινωνιών και του «κυβερνοχώρου». Προετοιμάζεται μια νέα εφιαλτική κατάσταση παρακολούθησης όλων μας.Με το νέο δόγμα το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας», κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σε συνεργασία με τη Ρωσία. Η περιοχή μας θα τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.Εγκαίρως η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή και να αναλάβει η Κυβέρνηση δεσμεύσεις ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Η Κυβέρνηση αρνήθηκε. Η διαδικασία της έγκρισης του Νέου Δόγματος έγινε εν κρυπτώ με αποκλεισμό των Κοινοβουλίων και της δημοσιότητας.Με διαδικασίες πιο αντιδημοκρατικές και από αυτές του «Μνημονίου», ο Πρωθυπουργός θα δεσμεύσει με την υπογραφή του τη χώρα μας σε ένα νέο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύμφωνο πραξικοπηματικά, χωρίς τη γνώμη και την ψήφο της Βουλής.Έπειτα και από αυτές τις εξελίξεις η ανάγκη να διαλυθεί η ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ γίνεται επιτακτικότερη. Η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν τον Οργανισμό και δεινά επέφερε και μας κάνει συνένοχους σε διεθνή εγκλήματα.Το Σαββατοκύριακο στη Λισαβόνα, την ώρα που Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί θα εγκρίνουν τη νέα στρατοκρατική τάξη πραγμάτων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ευρώπη θα διαδηλώσουν κατά του νέου δόγματος και υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ, κατά του μιλιταρισμού και υπέρ του αφοπλισμού, κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρών. Καλούμε όλους και όλες που νοιάζονται για την ειρήνη, για τη δημοκρατία, για τα δικαιώματα να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας. Να απαιτήσουμε να μην υπογράψει η Kυβέρνηση το Νέο Δόγμα, να απεμπλακεί αμέσως η χώρα μας από τις δήθεν ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα από τον βάρβαρο πόλεμο στο Αφγανιστάν, και να μη συμμετάσχει σε νέες ιμπεριαλιστικές εκστρατείες.
18 Νοεμβρίου 2010
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ



Ενημέρωση από την άλλη πλευρά της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, του κόσμου

Πρόσκληση συμμετοχής

Η ομάδα του alterthess συγκροτήθηκε από νέους δημοσιογράφους, άνθρωπους από τα κοινωνικά κινήματα, πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με κοινό στόχο τη δημιουργία ενός εναλλακτικού πόλου ενημέρωσης. Σήμερα λειτουργούμε τη σελίδα alterthess.gr, ενώ αργότερα, θέλουμε να ψάξουμε τις δυνατότητες για την έκδοση μιας τακτικής, τοπικής εφημερίδας.
Μας ενδιαφέρει μια ενημέρωση συλλογική, που θα δίνει φωνή σε όλους αυτούς και αυτές που αποκλείονται από τα κυρίαρχα μέσα.
Μια ενημέρωση που θα δίνει έμφαση στην εργασία, με ειδήσεις από εργασιακούς χώρους και εργατικές κινητοποιήσεις, με αναλύσεις και ρεπορτάζ για τα δικαιώματα που χάνονται – ή κερδίζονται. Θα μιλάει για τα προβλήματα και τους αγώνες της εκπαίδευσης. Θα ερευνά την καθημερινότητα και τις ανάγκες των μεταναστών. Θα ασχολείται με τα ζητήματα της κάθε γειτονιάς, τους ελεύθερους χώρους, την αυτοδιοίκηση, με τα οικολογικά κινήματα. Θα στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα της Θεσσαλονίκης, τις συλλογικές προσπάθειες, τα στέκια, τους συλλόγους, τα σχήματα. Θα αναζητά τον άλλο πολιτισμό αυτής της πόλης, τις υπόγειες σκηνές, τις μικρές, κρυμμένες πολιτιστικές απόπειρες (περισσότερα για την πολιτική δημοσίευσης στη σελίδα).
Με αυτά τα σχέδια, απευθυνόμαστε στους κοινωνικούς χώρους της πόλης μας, τα σωματεία, τους συλλόγους μεταναστών, τις κινηματικές συλλογικότητες, τις οργανώσεις, τις κινήσεις πολιτών, τις τοπικές συνελεύσεις, τις πολιτιστικές ομάδες και τις καλλιτεχνικές σκηνές, τους πολίτες, και τους καλούμε να συμμετάσχουν και να στηρίξουν αυτή την απόπειρα.  Ιδιαίτερα, σας καλούμε να στέλνετε ειδήσεις και ρεπορτάζ από τη δουλειά σας, τη γειτονιά σας, την πόλη σας. Γράψτε εσείς για αυτά που εμείς χάσαμε, για αυτά που σας απασχολούν κάθε μέρα, που καθορίζουν τις ζωές μας. Στείλτε μας τα νέα και τις ανακοινώσεις του σωματείου, της συλλογικότητάς σας, του μουσικού ή θεατρικού σας σχήματος. Τέλος, σας καλούμε στην εκδήλωση – παρουσίαση της νέας σελίδας μας, alterthess.gr, τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη, στις 9 το βράδυ στο Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο (Ερμού 23).
alterthess.gr



Δολοφονική επίθεση με σιδηρολοστούς εναντίον δυο καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Τους χτύπησαν με σιδηρολοστούς γιατί τους έκοψαν στο μάθημα
Οι δύο άγνωστοι εισέβαλαν με κράνη και σιδηρολοστούς στο χώρο των εγκαταστάσεων των ΤΕΦΑΑ στην Θέρμη και επιτέθηκαν στους δύο καθηγητές χτυπώντας τους. Μετά την επίθεση εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες αιτία ήταν ότι οι καθηγητές έκοψαν κάποιους φοιτητές στο μάθημά τους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση. Σε ανακοίνωσή του το πρυτανικό συμβούλιο κάνει λόγο για "προσβολή όχι μόνο της αξιοπρέπειας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας" και για "τρομοκράτηση των λειτουργών της εκπαίδευσης"
Seleo.gr News



Βουλή. Ερώτηση του κ. Καλαφάτη για την τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε την με αριθ. 6393/18-11-2010 ερώτηση προς τους Υπουργούς Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Πολιτισμού και Τουρισμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα την «Εκτέλεση διεθνών περιηγητικών πλόων (κρουαζιέρας) με αφετηρία ή προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καλαφάτης με αφορμή πρόσφατη υπουργική απόφαση, αναφορικά με τον καθορισμό τελών και κινήτρων για την ελληνική κρουαζιέρα, υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι η Θεσσαλονίκη καλύπτει βασικές προϋποθέσεις και παρέχει σημαντικά εχέγγυα για την επιλογή της, ως βασικού προορισμού διεθνών περιηγητικών πλόων.Ειδικότερα επισημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας διαθέτει αδιαμφισβήτητο και παγκοσμίως διαδεδομένο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, που την κατατάσσει στις υψηλές θέσεις προτίμησης δυνητικών επισκεπτών. Ο Όλυμπος, το Δίον, η Βεργίνα, η Αρχαία Πέλλα, η Αμφίπολη, το Άγιο Όρος, οι αρχαιολογικοί και τουριστικοί θησαυροί της Χαλκιδικής, αποτελούν πόλους έλξης οι οποίοι προσεγγίζονται οδικώς εύκολα και γρήγορα με αφετηρία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα μνημεία όλων των εποχών της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα και το βυζάντιο, μέχρι τα σημαντικά αξιοθέατα του περασμένου αιώνα αλλά και της σύγχρονης εποχής, την καθιστούν ελκυστικό προορισμό του κλάδου του γενικού τουρισμού.Ο κ. Καλαφάτης επιπρόσθετα σημειώνει ότι η παράλληλη προσέλκυση του κλάδου της κρουαζιέρας, δύναται να προσφέρει αναπτυξιακή ανάσα και προοπτική στην παρηκμασμένη εμπορική κίνηση τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των προαναφερόμενων περιφερειακών τουριστικών της πόλων.Αναφέρει δε, ότι με βάση τα ανωτέρω και στο πλαίσιο της συζήτησης περί παροχής κινήτρων σε ξένες εταιρείες, αποτελεί παράλληλα επιτακτική ανάγκη η ωρίμανση των κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων, για την ανάδειξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως βάση προορισμού ή και αφετηρίας εκτέλεσης περιηγητικών πλόων στην Ανατολική Μεσόγειο ή και ειδικότερα στον Εύξεινο Πόντο.Στα τιθέμενα ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο κ. Καλαφάτης αναζητά την ύπαρξη κάποιου γενικού στρατηγικού σχεδιασμού για τους προτεινόμενους - δυνητικούς ελληνικούς προορισμούς διεθνούς κρουαζιέρας. Επίσης επιθυμεί να του γίνουν γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την αξιολόγηση της περίπτωσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ως βάση εκτέλεσης διεθνούς κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.Διερευνά την ύπαρξη πρόθεσης ή οποιασδήποτε πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για επέκταση υφιστάμενων βασικών λιμενικών υποδομών, για τη δημιουργία νέων θέσεων προσέγγισης σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  Τέλος, καταλήγει με τη διερεύνηση των προθέσεων της κυβέρνησης για πιθανή αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού, καθώς και των υπηρεσιών εξυπηρέτησης και ασφάλειας επιβατών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.





Ευρωβουλή. Ένα στα τέσσερα ελληνόπουλα αντιμέτωπο με την παιδική φτώχεια

Το 23% των παιδιών και νέων έως 18 ετών βρίσκεται αντιμέτωπο με την φτώχεια σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. Λ. Αντόρ έπειτα από σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλαν οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου και κ. Κ. Πουπάκης.Στην απάντησή του ο Ούγγρος Επίτροπος υπογραμμίζει ότι συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα 100 εκατομμύρια παιδιών και νέων έως 18 ετών, τα 20 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Σύμφωνα με την κοινή έκθεση για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη του 2010, διαπιστώνεται ότι η παιδική φτώχεια παρέμεινε σταθερή ή αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λετονία και την Πολωνία, όπου μειώθηκε.
Οι κύριοι Παπανικολάου και Πουπάκης τόνισαν στην ερώτησή τους πως μολονότι από το 2000 η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να δώσει τέλος στην αρνητική τάση της μόνιμης φτώχειας των παιδιών που μεγαλώνουν αντιμετωπίζοντας την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η οικονομική κρίση δυσχεραίνει την κατάσταση επιφέροντας μειώσεις στα επιδόματα παιδιού καθώς και περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, την παιδεία και την προστασία των ανηλίκων. Συμμεριζόμενος την άποψη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, ο κ. Αντόρ σημείωσε πως στην ανακοίνωσή της για τη στρατηγική Ευρώπη 2020, η Επιτροπή πρότεινε μια εμβληματική πρωτοβουλία για τη φτώχεια (την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας) και έναν ειδικό ποσοτικοποιημένο στόχο για τη μείωσή της, ο οποίος προβλέπει την έξοδο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ειδικά για την Ελλάδα, οι κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες του κινδύνου της παιδικής φτώχειας είναι η ηλικία των επικεφαλής του νοικοκυριού (τείνουν να είναι νεότεροι σε ηλικία), η τρέχουσα κατάστασή τους στην αγορά εργασίας (τείνουν να είναι άνεργοι, οικονομικοί μετανάστες ή άτομα με αναπηρία), το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων (τείνουν να διαθέτουν μόνο πρωτοβάθμια εκπαίδευση), ο βαθμός αστικοποίησης (ιδίως αγροτικών νοικοκυριών), οι ανεπαρκείς υποδομές παιδικής φροντίδας (έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών) και ο χαμηλός αντίκτυπος των κοινωνικών παροχών. Βασικά στοιχεία που συνολικά επιβαρύνονται από την οικονομική κρίση.Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές δήλωσαν: "Είναι γεγονός πως η πλέον βαλλόμενη από την οικονομική κρίση κοινωνική ομάδα είναι η νεολαία. Σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο η πολιτική και οικονομική απάντηση στην παιδική φτώχεια, την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό θα πρέπει να έρθει αμέσως ώστε να μιλάμε μόνο για χαμένο χρόνο και όχι για μια χαμένη γενιά". ,





Μεγάλο κόλπο για να βολευτούν στο Δημόσιο, «πράσινα» στελέχη καταγγέλλει ο Ν. Νικολόπουλος

Βόλεμα «πράσινων» φίλων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε Υπηρεσίες της Εκπαίδευσης με το καινούριο κόλπο της μοριοδότησης…της προσωπικότητας του ενδιαφερόμενου, καταγγέλλει ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, με αφορμή και δημοσιεύματα για την κατάργηση της πολυσυζητημένης συνέντευξης για πρόσληψη στο Δημόσιο. Ο κ. Νικολόπουλος, καταγγέλλει ότι την μοριοδότηση με το νέο σύστημα, απέσπασαν γνωστοί και «παραδοσιακοί» φίλοι και στελέχη της ΠΑΣΚΕ, σε βάρος των άλλων προσόντων.«Ποιες είναι τελικά οι πιο αξιοκρατικές επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης μετά την αφαίρεση της πολυσυζητημένης συνέντευξης παρά το ότι διεθνώς, αποτελεί κύριο κριτήριο, είστε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα; Η Κυβέρνηση, υιοθετώντας την «προσωπικότητα»-γενική συγκρότηση με 15 μονάδες για να αντικατασταθεί η… αμφισβητούμενη «κομματική» και «κυνηγημένη» συνέντευξη, γεννά εύλογες απορίες και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της μοριοδότησης με 15 μονάδες, όταν στο διδακτορικό δίπλωμα δίδονται έξι μονάδες, ενώ στον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μόνον τέσσερις μονάδες», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.Ο κ. Νικολόπουλος καλεί την Υπουργό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα με το νέο σύστημα και να καταθέσει πίνακα κατάταξης στελεχών μετά την αξιολόγηση με το νέο σύστημα αλλά και να καταθέσει πίνακα στον οποίο περιλαμβάνονται εκείνοι που έμειναν εκτός επιλογής, με διδακτορικό και μεταπτυχιακό…Τέλος οριστικοποιήθηκε ο χώρος και ο χρόνος της ευρείας συνάντησης των στελεχών συνεργατών και εθελοντών του πολιτικού γραφείου του Νίκου Νικολόπουλου με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Πάτρα, την Αχαία και την Δυτική Ελλάδα.Χρόνια τώρα ο Βουλευτής πάντα μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιεί μία παρόμοια πλατιά ολομέλεια. Θέλει να ακούει το παλμό της βάσης και να συζητά με την βάση. Προτιμά αυτήν να εκφράζει και όχι να την χειραγωγεί. Προτιμά να εκφράζεται και μετά να μιλά. Προτιμά να είναι ο εντολοδόχος και όχι ο εντολέας με αυτό το περιεχό9μενο γίνεται η πρόσκληση της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Patras Palace στις 08.00 το βράδυ.

Ευρωβουλή. Τρίτη πιο επικερδής δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.

  
Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής προσπάθειας για την καταπολέμηση του "trafficking".
"Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων απαιτεί μια ολοκληρωμένη, καθολική και διεπιστημονική προσέγγιση, που να έχει ως βάση το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη διάσταση του φύλου και τα δικαιώματα του παιδιού", δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη, σχετικά με την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (trafficking), που συνιστά την τρίτη πιο επικερδή δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος μετά το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και όπλων. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων (trafficking) συνεχίζει να αποτελεί ένα κορυφαίο κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα για την Ε.Ε. και παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Μεσογείου συνεχίζουν να αποτελούν χώρες μαζικής διέλευσης ή τελικό προορισμό για χιλιάδες παράνομα διακινούμενους συνανθρώπους μας. Αναμφίβολα, η Ευρώπη αποτελεί τελικό προορισμό για γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, καθώς και άνδρες και παιδιά, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας. Με αφορμή την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου ενώ επισημαίνονται οι σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Ελλάδα, η χώρα μας κατατάσσεται, όπως και οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, στη δεύτερη από τις τέσσερις κατηγορίες χωρών με βάση τα κριτήρια εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση και τον τερματισμό του φαινομένου, ο Κ. Πουπάκης απηύθυνε ερώτηση στην Επιτροπή σχετικά με:
• την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνεργασιών με τις κυριότερες χώρες προέλευσης –εκτός Ε.Ε.- των παράνομα διακινούμενων ανθρώπων τόσο για τον περιορισμό του φαινομένου στις χώρες αυτές, όσο και για την ομαλή επανεισδοχή τους στις χώρες προέλευσης•
• την πρόθεση και το τρόπο επιδίωξης περαιτέρω συνεργειών μεταξύ των Κρατών-Μελών και των γειτνιαζόντων χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το εν λόγω φαινόμενο στις χώρες μετάβασης, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, και
• την πρόθεση ενίσχυσης της χρηματοδότησης φορέων, που αποδεδειγμένα και αξιόπιστα λειτουργούν σε αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένη τη σημαντικότητα της περίθαλψης και υποστήριξης των θυμάτων της παράνομης διακίνησης.
"Η Επιτροπή συμμερίζεται πλήρως την άποψη του Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων θα πρέπει να παραμείνει βασική προτεραιότητα για την ΕΕ και η ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης είναι απαραίτητη. Ήδη υποστηρίζονται ενεργά – πολιτικά, καθώς και μέσω χρηματοδοτικών οργάνων - προγράμματα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε τρίτες χώρες καθώς και στις χώρες προορισμού εντός της ΕΕ. Εντός του 2011 προγραμματίζεται η θέσπιση μιας νέας στρατηγικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και σχετικά μέτρα για την προστασία και παροχή βοήθειας στα θύματα, όπου τα θέματα που αναφέρονται στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή θα αποτελέσουν τα σημεία αναφοράς", επεσήμανε η αρμόδια Επίτροπος στην απάντησή της.
"Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σύγχρονη μορφή δουλείας και μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερα επώδυνες συνέπειες για τα θύματά της, που είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Η διακίνηση ανθρώπων είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα εγκλήματα σε διεθνές επίπεδο, αφού κάθε χρόνο αποφέρει κέρδη ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. H Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένας από τους δημοφιλής τελικούς προορισμούς, καθώς και τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να δεσμευθούν να ενισχύσουν τη συντονισμένη δράση τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για να εμποδίσουν και να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές της εμπορίας ανθρώπων σε συνεργασία με τρίτες χώρες, περιφέρειες και οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο," υπογράμμισε ο Κ. Πουπάκης.



Αίσιο τέλος για αλλοδαπό που παρασύρθηκε στον Άραχθο

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός Αφγανού στην Άρτα ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου όταν γλίστρησε στην προσπάθειά του να πλύνει κάποιο αντικείμενο στην άκρη της γέφυρας. Σώθηκε όταν κρατήθηκε από παρακείμενο κλαδί κι αφού το νερό τον είχε ήδη παρασύρει 500 μέτρα μακριά από το σημείο της πτώσης. Το συμβάν έλαβε χώρα τη Δευτέρα το μεσημέρι κινητοποιώντας τις αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να εντοπίσουν και να διασώσουν το συνάνθρωπο ενώ αναστάτωσε και τους κατοίκους πέριξ της γέφυρας Άρτας. Εκείνη την ώρα το ύψος του νερού στο ποτάμι ήταν πάνω από ένα μέτρο αλλά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων η ορμή του ήταν πάρα πολύ δυνατή. Στο συμβάν αναφέρθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Γεώργιος Ντοκομές ο οποίος δήλωσε: «Κάποιος αλλοδαπός απ’ αυτούς που κατά εκατοντάδες πλέον είναι στον παραποτάμιο χώρο προσπάθησε κάτι να πλύνει στην άκρη της γέφυρας. Το νερό όπως ξέρετε και λόγω των βροχοπτώσεων αυτών των ημερών έχει μεγάλη ροή και μεγάλη δύναμη, γλίστρησε και έπεσε μέσα. Έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστικών αρχών. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι το άτομο αυτό θα το βρούμε νεκρό πλην όμως και ευτυχώς για τον ίδιο μετά από 500 μέτρα κάπου βρήκε κάποιο κλαδί, κρατήθηκε, τον εντοπίσαμε και βγήκε». Η συγκέντρωση των μεταναστών στην περιοχή της γέφυρας λόγω και των υπαρκτών κινδύνων από την αυξομείωση της ροής νερού στο ποτάμι αλλά και γενικότερα οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες αρχές τόνισε ο κ. Ντοκομές. Ο Αστυνομικός Διευθυντής εκτιμά ότι αυτή την εποχή υπάρχουν περίπου 3.500 με 4.000 μετανάστες στην Άρτα, Αφγανοί κατά κόρον και Πακιστανοί που ήρθαν για να δουλέψουν στο πορτοκάλι, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος απ’ ότι ήταν προηγούμενες χρονιές και οι οποίοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. «Πλέον ήταν εντοπισμένοι, τώρα δεν είναι εντοπισμένοι, τους βλέπεις να γυρίζουνε παντού σε όλη την πόλη» είπε ο κ. Ντοκομές ο οποίος χαρακτήρισε εκρηκτικό το πρόβλημα δεδομένου ότι μαζί με τον αριθμό αυτών των μεταναστών αυξάνονται όπως είπε και τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας. Η επίσημη πολιτεία θα πρέπει να δώσει κάποια λύση διότι, όπως τόνισε ο κ. Ντοκομές «και οι συνθήκες διαβίωσης και εξυπηρέτησης αυτών των ανθρώπων και ιατρικής κάλυψης και ιατρικής παρακολούθησης είναι όλα στον αέρα. Οι περισσότεροι κοιμούνται πίσω από τους πορτοκαλαιώνες σε παλιές καλύβες εγκαταλελειμμένες ή χτίζουν πρόχειρα ξυλόσπιτα με νάιλον σκεπασμένα και ζουν κάτω από αθλιότατες συνθήκες. Δεν φαίνονται, είναι πίσω από τους πορτοκαλαιώνες και πιστεύω ότι αν κανένας μπει σε ένα ελικόπτερο και πετάξει ψηλά το θέαμα το οποίο θ’ αντικρίσει από ψηλά θα είναι φοβερό».
epirusgate



Ποτάμια οι δρόμοι, βούρκος τα χωράφια

Σε ποτάμια μετατράπηκαν χτες οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πέντε κλήσεις για άντληση υδάτων από ισόγεια και υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων στο Ρετζίκι. Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, με συνέπεια να δημιουργηθούν μποτιλιαρίσματα σχεδόν σε όλους τους δρόμους.
Λόγω της βροχής, «φούσκωσαν» και πάλι τα ρέματα της πόλης, χωρίς όμως να προκληθούν σοβαρά προβλήματα. «Ηρθαμε με τον αντιδήμαρχο το πρωί στο αντιπλημμυρικό έργο που έγινε στα ρέματα Κρυονερίου. Τα έργα δούλεψαν άριστα. Υπήρχαν κάποια μικροπροβλήματα στις παρυφές του ρέματος, που προκλήθηκαν επειδή το έργο, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί στο 90%, καθώς αιφνιδιαστικά πριν από δύο μήνες διακόπηκαν οι εργασίες», τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Συκεών.

Σε απόγνωση οι αγρότες

Η ισχυρή βροχόπτωση, για πολλοστή φορά τον τελευταίο 1,5 μήνα, έφερε και πάλι σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες του νομού. «Από τις 25 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν οι βροχές, σχεδόν μέρα παρά μέρα βρέχει, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να δουλέψει στα χωράφια που έχουν γίνει βούρκος από τη λάσπη. Στην κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με την καλλιέργεια του βαμβακιού, καθώς δεν μπορούμε να συλλέξουμε το βαμβάκι, μεγάλες ποσότητες έχουν υποβαθμιστεί. Δυστυχώς η καταστροφή είναι σημαντική και έρχεται μια χρονιά που η εμπορική τιμή του βαμβακιού είναι πολύ υψηλή και έχει φτάσει ακόμη και πάνω από τα 65 λεπτά το κιλό. Επιπλέον, οι παραγωγοί δεν μπορούν να βγάλουν τα ζαχαρότευτλα, ενώ η λάσπη που υπάρχει στα χωράφια δεν επιτρέπει να γίνει έγκαιρα και η σπορά του σιταριού», σημείωσε ο Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Θεσσαλονίκης «Νέα Ομοσπονδία».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών, σε πανελλαδικό επίπεδο, η φετινή συγκομιδή βαμβακιού θα είναι μειωμένη έως και 50%, κυρίως εξαιτίας των βροχοπτώσεων, αλλά και του πράσινου σκουληκιού που έπληξε πολλές καλλιέργειες. Σε όλη τη χώρα καλλιεργούνται περίπου 2.650.000 στρέμματα με βαμβάκι και η παραγωγή τις προηγούμενες χρονιές ανερχόταν σε 700.000 - 800.000 τόνους, ενώ φέτος εκτιμάται ότι δε θα υπερβεί τους 550.000 τόνους σύσπορου βαμβακιού.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ στον «Αγγελιοφορο»