ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου κυριαρχεί από χθες, εντός και εκτός Ελλάδας, ως ο επικρατέστερος για τη θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση η οποία θα διαδεχθεί τη σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,
και θα οδηγήσει ουσιαστικά τη χώρα σε εκλογές. Είτε το σχήμα αυτό θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα για ένα μήνα, είτε για… λίγο περισσότερο, μέχρι την άνοιξη του 2012.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί βασική επιλογή των Βρυξελλών, που τον γνωρίζουν και τον εμπιστεύονται ως αξιόπιστο συνομιλητή. Ένα προτέρημα που χάθηκε για την Ελλάδα, λόγω των τελευταίων πρωτοβουλιών του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίες διαμόρφωσαν ένα εξαιρετικά δυσμενές για την Ελλάδα κλίμα, σε διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα, ο Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται να μην προκαλεί αρνητικές φορτίσεις στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, που θα μπορούσαν δυνητικά να συμπράξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειάς της. Δηλαδή, στο ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άλλοτε βασικός πρωταγωνιστής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έχει ήδη ειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο να κληθεί να αναλάβει μεταβατικό ρόλο, και φέρεται να προσεγγίζει θετικά μια τέτοια εξέλιξη.
Θυμίζουμε άλλωστε ότι πολύ πρόσφατα, και μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το όνομα του Λουκά Παπαδήμου έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «εθνικού επιτηρητή», αντί του Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force.