Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Σε έκτακτο Συνέδριο το ΠΑΣΟΚ!

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετράει τα τελευταία χιλιόμετρα της παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου ως Πρωθυπουργός, καθώς φαίνεται ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που προσδοκά να λάβει απόψε από τη Βουλή,
 θα υποβάλλει την παραίτησή του, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.
Η αποχώρηση του Πρωθυπουργού ανοίγει εκ των πραγμάτων και το μεγάλο κεφάλαιο της διαδοχής του. Με ένα, εξίσου μεγάλο ερώτημα: Εκείνος τον οποίο θα επιλέξει η σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, θα είναι μακράς πνοής ηγέτης; Θα καταφέρει να «κληρονομήσει» και τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα παραμείνει εκ των πραγμάτων ο Γιώργος Παπανδρέου, έστω και προσωρινά;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, κρύβει και το «μεγάλο μυστικό» για το μέλλον του Κινήματος, το οποίο κυριάρχησε πολιτικά στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι και σήμερα, δηλαδή για μια χρονική περίοδο περίπου 30 ετών.
Οι πληροφορίες αυτές εστιάζουν στις υπόγειες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δρομολογηθεί η διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου του Κινήματος, για να αποφασιστεί ο «οδικός χάρτης» για την εκλογή νέου Προέδρου.
Σύμφωνα με το νέο Καταστατικό, που ψηφίστηκε επί ηγεσίας Γιώργου Παπανδρέου, η εκλογή Προέδρου παραπέμπεται στο «μεγάλο γήπεδο» της κοινωνίας, με τη συμμετοχή και «φίλων», και όχι στο «μικρό γήπεδο» ενός κλειστού Συνεδρίου, έστω και με τη συμμετοχή 5.000 συνέδρων.
Για να προχωρήσει όμως το ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια εκλογή, σε μια περίοδο κατά την οποία θα έχει χάσει πιθανότατα τις εκλογές, και σίγουρα την Κυβέρνηση, θα απαιτηθεί ένα μεταβατικό διάστημα. Επομένως, και ένας «μεταβατικός Πρόεδρος», ο οποίος θα εκλεγεί πιθανότατα από έκτακτο Συνέδριο, έστω και… με διασταλτική ερμηνεία του Καταστατικού, ώστε να οδηγήσει εν συνεχεία, μετά από μερικούς μήνες, στην εκλογή νέου Αρχηγού από την κοινωνία.
Για τη διοργάνωση αυτού του έκτακτου Συνεδρίου, προετοιμάζονται ήδη με εργώδεις ρυθμούς οι παπανδρεϊκοί, υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη, και με την πολιτική κάλυψη κορυφαίων στελεχών όπως του Χρήστου Παπουτσή, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Δημήτρη Ρέππα. Προκειμένου να υπάρξουν «πολλοί γύροι» για τον ουσιαστικό διάδοχο του Γιώργου Παπανδρέου.