Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Άκαρπες οι διαβουλεύσεις

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις χθες ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και τους εκπροσώπους πρώην συμβασιούχων, παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να τους χορηγήσει βεβαίωση για δικαστική χρήση, όπως ήταν το αίτημά τους.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Οι πρώην συμβασιούχοι (περί τα 240 άτομα αρχικά) προχώρησαν, για τρίτη φορά στη διάρκεια μιας εβδομάδας, στην κατάληψη της αίθουσας δημοτικού συμβουλίου, λίγο μετά την έναρξη της στις 11.30 το πρωί, διέκοψαν τη συνεδρίαση του σώματος και ζητούσαν επιτακτικά να τους δοθεί βεβαίωση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή τους στην εργασία. Η ενέργειά τους αυτή προκάλεσε την παραγγελία επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κατσή. Η εισαγγελέας, που ενημερώθηκε σχετικά από το δήμο, ανέθεσε στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου να διερευνήσει εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας.
Οι διαβουλεύσεις με την επιτροπή συμβασιούχων (που εκπροσωπεί οκτακοσίους πρώην εργαζόμενους) ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάληψη και στις 3.30 μετά το μεσημέρι η διοίκηση παρουσίασε κείμενο που εξέφραζε τη βούλησή της και παράλληλα ικανοποιούσε τους αιτούντες. Το κείμενο ανέφερε ότι «οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σήμερα στον αριθμό των χιλίων πεντακοσίων 1.500 θέσεων εργασίας περίπου. Εξ αυτών των θέσεων, περίπου εξακόσιες (600) καλύπτονται από προσωπικό με μόνιμη ή αορίστου χρόνου σχέση εργασίας. Οι υπόλοιπες έως σήμερα θέσεις καλύπτονται από εργατικό προσωπικό κυρίως από εργαζόμενους με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, των οποίων οι συμβάσεις λύονται αυτοδικαίως με την παρέλευση του συμφωνηθέντος χρόνου, χωρίς άλλη διατύπωση από τα συμβαλλόμενα μέρη». Το κείμενο τέθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με απουσία της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, του Χρήστου Μάτη και του Στέλιου Παπαθεμελή και την αρνητική ψήφο του Σωτήρη Ζαριανόπουλου και του Κωνσταντινίδη.

Βελτιωμένη πρόταση
Ο δικηγόρος των πρώην εργαζομένων χαρακτήρισε «συμπαθητική» την πρόταση αλλά η συνέλευσή τους, που διεξαγόταν στην υπό κατάληψη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, την αρνήθηκε. Ακολούθησε δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων και η δημοτική αρχή βελτίωσε την πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε στις 6.20 μ.μ. στη συνέλευση από την επιτροπή εργαζομένων. Στο νέο κείμενο είχαν αφαιρεθεί οι λέξεις «από εργατικό προσωπικό κυρίως». Η επιτροπή έκρινε θετική την πρόταση, όπως και ο δικηγόρος των πρώην συμβασιούχων, αλλά η πλειοψηφία της συνέλευσης (είχαν παραμείνει περί τα 120 άτομα) την απέρριψε, αποδεχόμενη και την παρότρυνση του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων Ηλία Μανουσαρίδη. Ακολούθησε τρίτη συνάντηση της επιτροπής με τη διοίκηση και στις 7.36 μ.μ. τα μέλη της επιτροπής προτείνουν στη συνέλευση να δεχτεί την πρόταση. Ωστόσο, με οριακή πλειοψηφία, η πρόταση δεν έγινε δεκτή και αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος περί τις 8 το βράδυ εισέρχεται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και, καθώς οι πρώην συμβασιούχοι συνέχιζαν την κατάληψη, ανακοίνωσε τη λήξη της πρωινής συνεδρίασης όπως και την αναβολή της έκτακτης συνεδρίασης που ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα με θέμα τον ισολογισμό του δήμου για το έτος 2010. «Ο χώρος μεταβλήθηκε σε χώρο άσκησης δημοκρατίας. Δεν δεχτήκατε την πρόταση της διοίκησης», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. Την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η απόφαση που ελήφθη το απόγευμα, με την οποία εγκρινόταν το κείμενο τη διοίκησης για τους εργαζόμενους, επειδή κατέθεσε ένσταση επί της διαδικασίας η παράταξη Γκιουλέκα, που απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Σήμερα δικάζονται προσωρινά μέτρα 130 πρώην συμβασιούχων, που ζητούν την επιστροφή τους στην εργασία, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι (ορίστηκε δικάσιμος στις 14 Μαρτίου).

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, «Ομάδα δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη»
Από τη στιγμή που δόθηκε σε μια μερίδα συμβασιούχων βεβαίωση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι ανεπίτρεπτη και δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα η απόφαση της διοίκησης να την αρνείται σε άλλους εργαζομένους που έχουν ακριβώς τα ίδια εργασιακά χαρακτηριστικά. Εάν η διοίκηση δεν είχε δώσει σε κανέναν εργαζόμενο βεβαίωση, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει τη συνέχιση της άρνησής της. Αλλά στην περίπτωση αυτή η διοίκηση είναι έκθετη, ανακόλουθη. Γι’ αυτό τον λόγο εμείς ζητήσαμε να χορηγήσει τη βεβαίωση και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να χωρίζει τους εργαζόμενους σε πληβείους και πατρικίους και δεν μπορεί να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος, «Λαϊκή Συσπείρωση»
Η διοίκηση Μπουτάρη ουσιαστικά οδηγεί στην αφαίρεση δικαιωμάτων των συμβασιούχων, από την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, για να έχουν μια ελάχιστη παράταση του εργάσιμου βίου τους - προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, τηρώντας και το μνημόνιο που μιλάει για μείωση των συμβασιούχων και για πέρασμα κρίσιμων τομέων στους ιδιώτες.
Εμείς στηρίζουμε το αίτημα των συμβασιούχων, καλώντας όμως να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Όσον αφορά το κείμενο, αν ήθελε ο δήμαρχος να βοηθήσει την κατάσταση, θα μπορούσε να δώσει το κείμενο που είχε δοθεί τον Μάρτιο στους συμβασιούχους, χωρίς να αλλάξει καθόλου τη διατύπωση.

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, «Θεσσαλονίκη, ανοιχτή πόλη»
Εφόσον ο δήμος αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η καθαριότητα πρέπει να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό. Από τη στιγμή όμως που μπήκαμε σ’ αυτή τη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας, θα έπρεπε και για λόγους ισοτιμίας -παρότι εμείς είμαστε αντίθετοι να λύνονται τα ζητήματα αυτά στα δικαστήρια- να υπάρξει μια ισότιμη μεταχείριση των συμβασιούχων και να δοθεί η βεβαίωση.
Ως προς τη ρύθμιση που έγινε και το κείμενο που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή, σε σχέση με την προηγούμενη αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι κάτι στα χέρια των εργαζομένων που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Τουλάχιστον ο δήμος δεν εμφανίζεται αρνητικός.

Στέλιος Παπαθεμελής, «Υπερκομματικό δημοτικό κίνημα Θεσσαλονικέων»
Η καθαριότητα είναι ζήτημα διαρκών και πάγιων αναγκών. Έχουμε προτείνει στη δημοτική αρχή να χορηγήσει το πιστοποιητικό που ζητούν οι συμβασιούχοι. Η υπόθεση ωστόσο περιπλέκεται με την εμμονή των συμβασιούχων, η οποία είναι αδικαιολόγητη. Εφόσον προσφέρεται η διοίκηση να δώσει βεβαίωση, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν τη δέχονται. Ούτως ή άλλως η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια.

Χρήστος Μάτης, «Ενεργοί πολίτες - Οικολογία στην Πράξη»
Θεωρώ ότι το προσωπικό που έχουμε στην καθαριότητα καλύπτει τις ανάγκες και δεν χρειαζόμαστε άλλους. Στη διεύθυνση καθαριότητας απασχολούνται 493 μόνιμοι υπάλληλοι και 83 αορίστου χρόνου, ενώ στη μηχανολογία 83 μόνιμοι και 12 αορίστου χρόνου, σύνολο 671 υπάλληλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία διεύθυνσης προσωπικού, επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις -μέχρι το τέλος του 2013 τουλάχιστον- 337 άτομα. Δηλαδή σύνολο στην υπηρεσία καθαριότητας 1.008 άτομα.

Μάκης Στεργίου, «Εξουσία Πολιτών»
Ζητάμε, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να αναλάβουμε ενυπόγραφα την οποιαδήποτε κοινωνική, οικονομική, πολιτική ευθύνη που επικαλείται ο δήμαρχος και δεν δίνει τη βεβαίωση. Να καταστήσουμε σαφές στον δήμαρχο ότι δεν κινδυνεύει ο ίδιος αλλά κινδυνεύουμε εμείς οι αρχηγοί των παρατάξεων, και το κάνουμε εθελοντικά για να βοηθήσουμε τους συμβασιούχους.