Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί

Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τη συμφωνία, αποτυπώνουν το κλίμα που θα επιχειρήσει ο ηγέτης της κεντροδεξιάς να διαμορφώσει το προσεχές διάστημα μέχρι τις εκλογές. Πέραν της σοβαρότητας και του υψηλού αισθήματος ευθύνης που αποπνέουν, προδιαγράφουν και το δρόμο που θα ακολουθήσει από τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με συγκρατημένη αισιοδοξία, στέλνει ένα μήνυμα τονίζοντας με ιδιαίτερη σημασία την «ανάκαμψη» στην οποία το κόμμα του θα «πρωτοστατήσει». Είναι σαφές ότι για τον ίδιο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η «κυβερνησιμότητα».
Προφανώς ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει έμφαση στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και στον περιορισμό της ανεργίας. Πρωτίστως όμως δείχνει αποφασισμένος να κυβερνήσει με σύνεση και μετριοπάθεια, αφήνοντας στην άκρη ιδεολογήματα και στερεότυπα που λειτουργούν αποτρεπτικά για τη συναίνεση.
Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί κι αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βλέπει να δικαιώνεται η απόφασή του να συνεργασθεί με την κυβέρνηση Παπαδήμου, συμβάλλοντας καθοριστικά με τη στάση του στην απομάκρυνση της χρεοκοπίας.