Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο Τόμσεν “υπέγραψε” την παραίτησή του

Μια παράπλευρη απώλεια της απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα, θα πρέπει να είναι, και μάλιστα σύντομα, ο Πολ Τόμσεν. Ο Δανός τεχνοκράτης και εντολοδόχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επιτήρηση της εφαρμογής και προόδου του πρώτου Μνημονίου, παρουσίασε μια έκθεση εθνικής δυστυχίας, αναφορικά με τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η μοναδική πιθανότητα που υπήρχε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των 15 ωρών στις Βρυξέλλες, να «στραβώσει» κάτι στις διαπραγματεύσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, προήλθε από την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού χρέους, την οποία συνέταξαν ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του. Μια έκθεση η οποία προέβλεπε ότι το 2020, το ελληνικό χρέος θα βρισκόταν στα επίπεδα του 126%-129% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το 120% που ζητούσε η Γερμανία να συμφωνήσει στη βοήθεια.
Το γεγονός ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε χάρη στη θυσία των holdings της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και την αναδρομική μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, μικρή σημασία έχει.
Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι ο Πολ Τόμσεν έβαλε την υπογραφή του κάτω από ένα κείμενο, το οποίο παρουσιάστηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή… λαμπρότητα, και επί της ουσίας ομολογεί την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από την άνοιξη του 2010 μέχρι και σήμερα.
Δυο πρωθυπουργοί, δυο υπουργοί Οικονομικών, πολλά κυβερνητικά σχήματα… μια όμως τρόικα. Και ένας επικεφαλής, ο Πολ Τόμσεν. Για να αποδειχτεί επιτέλους ότι οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Και καταλογίζονται σε καίριο χρόνο.