Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κλεμμένα πολυτελή αυτοκίνητα… εξαγωγής

Κύκλωμα κλοπών πολυτελών αυτοκινήτων που με πλαστές πινακίδες κατέληγαν στη γειτονική Βουλγαρία ερευνούν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Σερρών, μετά τη σύλληψη 29χρονου στον Προμαχώνα.
Του Κώστα Καντούρη
Αναζητούνται ακόμη ένας Βούλγαρος και τρεις Έλληνες, που κατηγορούνται για εμπλοκή τους.
Ο νεαρός οδηγούσε ένα τζιπ μάρκας BMW και προσπάθησε να περάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πριν να φτάσει στο σημείο ελέγχου του Προμαχώνα, αστυνομικοί έλεγξαν τα στοιχεία του αυτοκινήτου και διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος δεν ταυτίζεται με τις πινακίδες κυκλοφορίας. Με βάση τον αριθμό πλαισίου διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε κλαπεί στα τέλη Ιανουαρίου στη Γλυφάδα. Οι πινακίδες που είχε ανήκαν σε άλλο BMW διαφορετικού τύπου και ήταν πλαστογραφημένες.
Από την έρευνα της ασφάλειας Σερρών προέκυψε ότι ο 29χρονος οδήγησε ακόμη ένα κλεμμένο αυτοκίνητο τον περασμένο Ιούλιο και τότε είχε καταφέρει να περάσει κανονικά τα σύνορα, πριν ακόμη να δηλωθεί η κλοπή του οχήματος. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, τότε παρέδωσε το κλεμμένο αυτοκίνητο σε Βούλγαρο, ο οποίος τον περίμενε σε πάρκιγκ της Σόφιας. «Ερευνούμε εάν εμπλέκονται σε άλλες παρόμοιες κλοπές, ψάχνοντας τα στοιχεία κλεμμένων πολυτελών αυτοκινήτων των τελευταίων χρόνων», επιβεβαίωσε αξιωματικός της ΕΛΑΣ στις Σέρρες.
Όπως εκτιμούσαν αστυνομικοί, τα μέλη του κυκλώματος έκλεβαν τα πολυτελή Ι.Χ., αφού προηγουμένως εντόπιζαν αυτοκίνητα παρόμοιου τύπου, κατασκευάζοντας αντίστοιχες πινακίδες κυκλοφορίας. Με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν το ενδεχόμενο σε τυχαίους ελέγχους της Τροχαίας να εμφανιστεί το αυτοκίνητο ως κλεμμένο ή διαφορετικού τύπου. Εντοπίστηκαν λόγω του λάθους που έκαναν, καθώς οι πινακίδες που είχαν πλαστογραφήσει στην τελευταία περίπτωση ανήκαν σε μικρότερου τύπου αυτοκίνητο απ’ αυτό που έκλεψαν και επιχείρησαν να εξάγουν.

Κλοπές μέσω… μεταβιβάσεων
Συμφωνούσαν την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και μόλις ολοκληρωνόταν η μεταβίβαση στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, έπαιρναν τα αυτοκίνητα και εξαφανίζονταν. Η ασφάλεια Καλαμαριάς σχημάτισε δικογραφία σε βάρος μίας οικογένειας, δύο αδερφών 60 και 64 χρόνων, του 28χρονου γιου του 60χρονου και μίας 28χρονης ομογενούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι μέσα σε τρία χρόνια απέκτησαν την κυριότητα δώδεκα αυτοκινήτων από Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Πάτρα και Αττική, μέχρι και ενός μηχανήματος έργων.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι συμφωνούσαν την αγορά κυρίως πολυτελών αυτοκινήτων με τους κατόχους τους και υπόσχονταν ότι αμέσως μετά τη μεταβίβαση του οχήματος θα κατέβαλλαν το αντίτιμο. Όταν η διαδικασία ολοκληρωνόταν, υποστήριζαν στους ιδιοκτήτες ότι καθυστερεί και με την πρόφαση της δοκιμής άρπαζαν τα αυτοκίνητα και εξαφανίζονταν.