Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία στις 05.00 το πρωί!

Ακόμη μια Ευρωπαϊκή Σύνοδος με θέμα το ελληνικό ζήτημα εξελίχτηκε σε θρίλερ διαρκείας, με πολύωρη, επίπονη και αγχώδη διαπραγμάτευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Η συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στις 05.00 το πρωί της Τρίτης, όταν και διέρρευσε στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η πληροφορία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατάφεραν να ξεπεράσουν τις επιμέρους ενστάσεις και διαφορές τους, και να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική πληροφορία, τα μέλη του Eurogroup συντάσσουν πλέον το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να συνεχίσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με το Μνημόνιο ΙΙ, στο περιθώριο μακράς συζήτησης τόσο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020, όσο και για το τελικό ύψος στο οποίο θα πρέπει να φτάσει το «κούρεμα».
Στις πολύωρες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, σε «αγκάθι» εξελίχτηκε η έκθεση της τρόικας για την προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το χρέος να ξεφύγει ακόμη και στα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ, μέχρι το 2020, εφόσον τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου «Reuters», η πραγματική εικόνα που έχουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι ότι το 2020, το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται στα επίπεδα του 126%-129%, πιο πάνω δηλαδή από τον στόχο του 120%, τον οποίο έχει προσδιορίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Για τον λόγο αυτό, ξεκίνησε μια παράλληλη με τη συνεδρίαση του Eurogroup διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να πειστούν να δεχτούν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες των μελλοντικών κερδών τους, σε ποσοστό άνω του 75%.