Η επιλογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην συμμετάσχει στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αλλά να συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού του χρέους επί του ΑΕΠ, μέσω των holdings που διατηρεί, είχε ως αποτέλεσμα το τελικό ύψος του «κουρέματος» να φτάσει στα επίπεδα του 53,5%.
Πάνω δηλαδή από το 50% το οποίο είχε συμφωνηθεί στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, πολύ μακριά όμως από τα ποσοστά 70% και 75% που συζητούνταν… φωναχτά το τελευταίο διάστημα, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του PSI.
Σύμφωνα ωστόσο με ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, η πραγματική ζημιά που θα υποστούν οι τράπεζες για τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους και θα χρειαστεί να «κουρέψουν», θα φτάσει στα επίπεδα του 74%.
Οι μεγάλες απώλειες τις οποίες υποχρεώθηκε ουσιαστικά να υποστεί ο ιδιωτικός τομέας, μετά τη σθεναρή άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό σενάριο, εξηγούν και την αφόρητη πίεση που ασκήθηκε στην Ελλάδα, για μια σειρά από υποχωρήσεις στις οποίες ενέδωσε η ελληνική κυβέρνηση.