Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Προλαβαίνει να κερδίσει τον Ολάντ;

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η πολιτική λογική υπαγορεύει στον Νικολά Σαρκοζί να πετάξει από τώρα λευκή πετσέτα ενόψει των εκλογών της άνοιξης, και να προετοιμάζεται, κυρίως ψυχολογικά, για να αποχαιρετήσει το Ελίζε, στο οποίο είναι αλήθεια ότι κόπιασε να εισέλθει ως οικοδεσπότης, πριν από πέντε χρόνια.

Μόνο που η πολιτική λογική διαφέρει αισθητά από την εκλογική λογική. Και ακόμη περισσότερο από τη συμπεριφορική λογική των Γάλλων, οι οποίοι μοιάζουν θυμωμένοι με τον τελευταίο πολιτικό ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την καρδιά τους. Για να σπαταλήσει τελικά, μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό το απόθεμα, την εφεδρεία εμπιστοσύνης των Γάλλων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας Ipsos, που διενεργήθηκε μετά την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του Νικολά Σαρκοζί, ο Φρανσουά Ολάντ διατηρεί σχεδόν αμετάβλητο το προβάδισμά του. Στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών συγκεντρώνει 32%, έναντι 25% του Νικολά Σαρκοζί. Στον δεύτερο γύρο όμως, η επικράτησή του είναι ολοκληρωτική, με το ευρύ 59%-41%.
Στο επιτελείο του Νικολά Σαρκοζί εκτιμούν ότι η απόσταση που τους χωρίζει από τον Φρανσουά Ολάντ θα καλυφθεί όσο προχωρούμε πιο βαθιά στην προεκλογική μάχη, καθώς θα διαφαίνονται οι ποιοτικές διαφορές των δυο ηγετών.
Το ερώτημα ωστόσο πλέον είναι αν ο Γάλλος εν ενεργεία Πρόεδρος… προλαβαίνει να κερδίσει τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του, έστω και στο νήμα. Η σημερινή σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν για εμπλοκή με υπόθεση μαστροπείας, πιθανόν να δίνει μια πρώτη απάντηση.