Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΘΝΟΣ»…

«Είναι μεγάλη συγκίνηση που, μαζί με τους συνεργάτες μου, βρισκόμαστε στην Κύπρο. Μπορεί να είμαστε δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες, Ελλάδα και Κύπρος. Οι λαοί μας, όμως, ανήκουν στο ίδιο Έθνος. Και αυτό κάνει τη συγκίνηση πολύ μεγαλύτερη. Και την ανάγκη στήριξης του αγώνα του Κυπριακού Λαού ακόμα μεγαλύτερη. Ενός αγώνα που πρέπει να δικαιωθεί, ενός αγώνα για μία λύση βιώσιμη, λειτουργική, για μια ενιαία κυριαρχία, για μια νέα διεθνή προσωπικότητα και, βεβαίως, τερματισμό της ξένης κατοχής» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη χθεσινή, δεύτερη μέρα επίσκεψής του στην Κύπρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Δημ. Χριστόφια.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «θέλω, επίσης, να πω ότι επαναλάβαμε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, το Κυπριακό, για μας, παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής.
Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι παρακολουθούμε στενά, το θέμα της ΑΟΖ. Και είχαμε μία εκτενή συζήτηση γύρω από την υπόθεση αυτή με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΖ, ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος.
Άλλωστε, ο κοινός αυτός παρανομαστής της ύπαρξης υποθαλάσσιου πλούτου για τις δύο χώρες δείχνει και το βάθος μιας κοινής στρατηγικής, που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και στα ζητήματα αυτά της οικονομίας.
Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ».
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συζητήσαμε την πλήρη γκάμα των θεμάτων που υπάρχουν. Από τις συνομιλίες, τις προοπτικές και την ανάληψη, το δεύτερο εξάμηνο της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ευχόμαστε να πάει καλά και πρέπει να πάει καλά.
Συζητήσαμε, ταυτόχρονα, το μεγάλο θέμα της ΑΟΖ, που συνδέεται με μια σύζευξή με την Ελλάδα στο μέτρο που δημιουργείται ένα μέτρο βάθους, στρατηγικό οικονομικού τύπου για τις δύο χώρες. Αυτά με δύο λόγια ήταν τα θέματα στα οποία η συζήτηση περιεστράφη. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να ευχηθούμε κάθε καλό».
Για ΑΟΖ- πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Ο Αντώνης Σαμαράς, χθες συναντήθηκε διαδοχικά με την υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο Κ.Σ.ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου και με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε ην ακόλουθη δήλωση:
«Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου, μέσω του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, να στείλω ένα μήνυμα πίστης και συμπαράταξης. Πίστης στο δίκαιο του αγώνα του Κυπριακού και συμπαράταξης στον κοινό αγώνα, στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε, τόσο για το Κυπριακό πρόβλημα, όσο και για την επίτευξη μιας στρατηγικής εναρμονισμένης, συντονισμένης, λογικής, σε βάθος χρόνου, για τα ζητήματα της ΑΟΖ.
Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν και οι δύο λαοί ότι κρύβεται στον υποθαλάσσιο χώρο μας ένας πλούτος. Θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε, να τον κεφαλαιοποιήσουμε υπέρ του Ελληνισμού, του Κυπριακού, του Ελλαδικού.
Θέλω να σας ευχαριστήσω και να στείλω ένα μήνυμα αγάπης σε όλα τα Κυπριακά κόμματα, όχι μόνο εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εκ μέρους όλων των ελληνικών κομμάτων. Γιατί, όταν βρισκόμαστε εδώ, μιλάμε σε Ελλάδα. Είμαστε δίπλα σας, είστε Έλληνες, σε αυτή τη σφυρηλάτηση των θεσμών. Και πιστεύουμε στις κοινές αξίες και στις κοινές αρχές για την Κύπρο και την Ελλάδα.
Να είστε καλά και ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία».
Το σημερινό πρόγραμμα
Σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί στις 10:00 με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν, στις 10:30 με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δημήτρη Συλλούρη και στις 11:00 με τη Γεν. Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κα Ιωάννα Παναγιώτου.
Στις 13:30 ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους των πεσόντων της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.