Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μόνιμο κλιμάκιο από επόπτες στην Αθήνα

Υπό διεθνή εποπτεία μπαίνει ουσιαστικά η Ελλάδα, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup για το Μνημόνιο ΙΙ, και τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.
Στις δηλώσεις κυρίως του Όλι Ρεν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Κλάους Ρέσλινγκ, διαφαίνεται η «ταμπακιέρα» του αντίτιμου που θα κληθεί να καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντάλλαγμα για το ογκώδες πακέτο οικονομικής στήριξης.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός για την Ελλάδα, στον οποίο θα εισρέουν τα κεφάλαια στήριξης, και η εκταμίευση-διάθεση-αξιοποίησή τους θα γίνεται σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας. Με πρωτεύοντα στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους, και δευτερευόντως, αν… περισσεύουν χρήματα, θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση των δημοσίων ελλειμμάτων.
Ακόμη πιο σημαντική όμως είναι η έμφαση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν το πρόγραμμα, και την ενίσχυση της παρακολούθησης εκτέλεσης των στόχων του. «Με μόνιμη παρουσία στην Αθήνα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν, αποκαλύπτοντας τον ρόλο που θα έχει εφεξής η Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, συνεπικουρούμενη από τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες τους οποίους θα διαθέσουν για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.