Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η επιστροφή των Ταλιμπάν

Πέρασε μια δεκαετία από τη συναισθηματική εφόρμηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εκεί όπου αναζητούσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα, και τους μαχητές των Ταλιμπάν, προκειμένου να απαιτήσουν εκδίκηση για την εθνική τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Μια «σκοτεινή» δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκτελέστηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, η Αλ Κάιντα παραμένει ζωντανή, αν και όχι ιδιαίτερα… ζωηρή, ενώ οι Ταλιμπάν διατηρούν ισχυρούς θύλακες αντίστασης στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτεται από έγγραφα που έχουν έρθει στην κατοχή μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, οι αναλυτές του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο της «μεγάλης επιστροφής» των Ταλιμπάν, και της ανακατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν, από τη στιγμή που οι δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως δηλαδή οι Αμερικανοί πεζοναύτες, θα αποχωρήσουν από την ευρύτερη περιοχή.
Οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν καταλήξει σε φόρμουλα αμοιβαίας κατανόησης με το καθεστώς του Χαμίντ Καρζάι, τον οποίο επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν. Δεν έχουν αποδεχτεί ωστόσο τη νομιμότητα της κυβέρνησής του, η οποία παραμένει εξαιρετικά αντιδημοφιλής μεταξύ του λαού του Αφγανιστάν.
Οι αναλυτές του ΝΑΤΟ και του Πενταγώνου λοιπόν, θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει το δικό τους στρατιωτικό φόβητρο στην περιοχή, οι Ταλιμπάν δεν θα χρειαστούν παρά… μερικές μέρες, για να ανακαταλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν, έχοντας και τη σιωπηλή υποστήριξη του Πακιστάν.
Η ηγεσία του Πακιστάν άλλωστε, ήταν εκείνη που «έκρυβε» τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, και δεν δίστασε να εκφράσει στον Λευκό Οίκο τη δυσαρέσκειά της για τη μυστική επιχείρηση του προηγούμενου Μαϊου, η οποία οδήγησε στην εκτέλεση του ιδεολογικού ηγέτη της Αλ Κάιντα, από την επίλεκτη ομάδα SEALS του αμερικανικού Ναυτικού.
Όπως και στο Ιράκ, όπου η επέμβαση της Δύσης οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα αφήσουν και στο Αφγανιστάν… συντρίμμια. Αναβαθμίζοντας και όχι εξουδετερώνοντας τη διαρκή απειλή των Ταλιμπάν. Αυτή τη φορά μάλιστα, με ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή αποδοχή.