Την ώρα που ο Πολ Τόμσεν παραχωρεί συνέντευξη στην «Καθημερινή», δηλαδή στην εφημερίδα που διαβάζεται από ένα κατά τεκμήριο ψύχραιμο ακροατήριο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στο υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας για την τρόικα, και ειδικότερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι… εντολείς του σχεδιάζουν μεθοδικά την απεμπλοκή της ευρωζώνης από την αυτοχειρία του Μνημονίου.
Όπως υποστηρίζει η γερμανική έκδοση των «Financial Times», με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ προωθείται η δημιουργία ενός σύνθετου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, με τη συντονισμένη συμμετοχή του EFSF, του ESM, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η γνωστοποίηση των παραπάνω ζυμώσεων, σημαίνει προφανώς ότι βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, ώστε να μην ενυπάρχει ουσιαστική ανησυχία για τυχόν ναυάγιό τους, από την παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, εκείνων οι οποίοι έχουν ποντάρει περιουσίες στην κατάρρευση της ευρωζώνης. Μέσω της κατάρρευσης της Ελλάδας.
Ο νέος μηχανισμός στήριξης θα έχει στη διάθεσή του ταμειακά αποθέματα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ, και το «κλειδί» βρίσκεται φυσικά στη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έχει αφιερώσει χρόνο σε εξαντλητικές παρασκηνιακές συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζητώντας και την καθοριστική συνδρομή του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπεν Μπερνάνκε.
Στη δεδομένη, οριακή για την ευρωζώνη και εξαιρετικά κρίσιμη συνολικά για την παγκόσμια οικονομία συγκυρία, συνιστά ευτύχημα το γεγονός ότι τα «κλειδιά» της αμερικανικής οικονομίας τα κρατά στα χέρια του ο Τίμοθι Γκάιτνερ. Ένας υπερκομματικός τεχνοκράτης, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των τραπεζών, των hedge funds και των Οίκων Αξιολόγησης.
Ενώ, η προηγούμενη εμπειρία του ως… βοηθού του Χένρι Πόλσον, ιστορικού στελέχους της Goldman Sachs, και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους, στα χέρια του οποίου αφέθηκε να καταρρεύσει η Lehman Brothers, δίνοντας το ερέθισμα για το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης το 2008, τον οπλίζει με την απαραίτητη για την περίσταση εμπειρία να κατανοεί τις απρόβλεπτες παρενέργειες μιας Lehman… αλά ελληνικά.