Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ρόμνεϊ έπεσε σε παγίδα

Στην Αϊόβα κέρδισε για λιγοστές ψήφους τον Ρικ Σαντόρουμ, μετά από μερικές μέρες όμως πληροφορήθηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν αντίστροφο. Στο Νιού Χαμσάιρ επικράτησε πανηγυρικά, σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Στη Νότια Καρολίνα ωστόσο, η εκκωφαντική ήττα του από τον Νιούτ Γκίνγκριτς γέννησε αυταπόδεικτες αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Μιτ Ρόμνεϊ θα καταφέρει να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Η Φλόριντα, η «μικρή Αμερική», όπως την αποκαλούν, λόγω της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου της, που οριακά πάντοτε δίνει το κλίμα που επικρατεί στη δεδομένη πολιτική συγκυρία συνολικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήρθε να… αποκαταστήσει την τάξη. Και δίνοντας στον Μορμόνο επιχειρηματία και πρώην Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης μια κρυστάλλινη νίκη, με διαφορά 14% (46%-32%) από τον άλλοτε Πρόεδρο της Βουλής, έστειλε το μήνυμα ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα στοιχηθεί πιθανότατα πίσω από την υποψηφιότητα του Μιτ Ρόμνεϊ.
Τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλωστε, δείχνουν ότι ο μετριοπαθής πολιτικός είναι ο μοναδικός που έχει αντικειμενικά σοβαρές πιθανότητες να δυσκολέψει τον Μπαράκ Ομπάμα στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ίσως και να του «κλέψει» τον Λευκό Οίκο, εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν.
Η μάχη μεταφέρεται από τη Φλόριντα στη Νεβάδα, με φόντο πάντα την «Super Tuesday» της 6ης Μαρτίου, που πιθανότατα θα αποτυπώσει και την εικόνα του νικητή, από αυτή την επώδυνη για τους Ρεπουμπλικανούς εσωκομματική διαδικασία.
Το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μιτ Ρόμνεϊ ωστόσο, είναι η παγίδα την οποία δεν μπορεί να αποφύγει. Η ψήφος προς το πρόσωπό του, είναι ταυτόχρονα ή μάλλον… κυρίως, ψήφος για να αποτραπεί το «μεγάλο κακό», δηλαδή η εκλογή του Νιούτ Γκίνγκριτς.
Μια τέτοια προσέγγιση από την πλευρά του εκλογικού σώματος, εξαντλεί πρόωρα τις εφεδρείες του Μιτ Ρόμνεϊ στον μεσαίο χώρο, ο οποίος έδωσε στον Μπαράκ Ομπάμα θυελλώδη ποσοστά, στην εθνική αναμέτρηση του 2008. Γιατί, προκειμένου να καταδείξει την εντυπωσιακή διαφορά κουλτούρας, ιδεών και αισθητικής από τον Νιούτ Γκίνγκριτς, θα έχει υποχρεωθεί από πολύ νωρίς να μετατοπιστεί προς το κέντρο.
Εκεί όπου θα συναντήσει στις εθνικές εκλογές τον Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς να έχει κάποια ουσιώδη και διακριτή διαφοροποίηση από τον εν ενεργεία Πρόεδρο. Ο οποίος, παραμένει περισσότερο ικανός και χαρισματικός. Μέχρι τον Νοέμβριο μάλιστα, μπορεί βάσιμα να προσδοκά ότι η λυσσώδης μάχη Ρόμνεϊ-Γκίνγκριτς, θα αποκαλύψει σε… δημόσια θέα, κάθε αδυναμία, σκάνδαλο ή σκιά που κουβαλά ο Μορμόνος επιχειρηματίας από το παρελθόν του. Έτσι ώστε ο ίδιος, να μην χρειαστεί να… φωνάξει πολύ.