Η επανασύσταση του μετώπου Βενιζέλου-Λοβέρδου, στα πρότυπα της εσωκομματικής μάχης του 2007, που δεν οδήγησε στην κατάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όπως εκτιμούσαν όλοι, αλλά στην ανανέωση της παραμονής του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία, και μάλιστα αναβαθμισμένος, «ξύπνησε» μνήμες από πολωτικές συγκρούσεις για το Κίνημα.
Από χθες, προβεβλημένα στελέχη του παπανδρεϊκού στρατοπέδου, και όσοι βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρήστος Παπουτσής, η Λούκα Κατσέλη, ο Χάρης Καστανίδης, και φυσικά ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, αναζητούν την επόμενη στρατηγική κίνησή τους, απέναντι στο μέτωπο Βενιζέλου-Λοβέρδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η Λούκα Κατσέλη όσο και ο Χάρης Καστανίδης δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν το βήμα, και να σταθούν απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, διεκδικώντας να εκφράσουν τη διόλου ευκαταφρόνητη παπανδρεϊκή πτέρυγα.
Ο Χρήστος Παπουτσής απ’ την άλλη, εμφανίζεται περισσότερο προσεκτικός. Θα προτιμούσε να δώσει τη μάχη μετά τις εκλογές, τότε που η ηγεσία η οποία θα εκλεγεί σήμερα, θα βαρύνεται και εκείνη από μια οδυνηρή ήττα. Ώστε να διεκδικήσει εκείνος να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ… πέρα του Μνημονίου, σε ρόλο υπερασπιστή του οποίου έχουν βρεθεί τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Το «κρυφό χαρτί» του Γιώργου Παπανδρέου ωστόσο, ακούει πιθανότατα στο όνομα Φώφη Γεννηματά. Η πολιτικός που κουβαλάει το δεύτερο ισχυρότερο επώνυμο για την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, δέχεται πιέσεις για να είναι υποψήφια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε επίπεδο δημοφιλίας ξεπερνά και εκείνον ακόμη τον Ανδρέα Λοβέρδο, η απήχησή της στη βάση του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη, θα μπορούσε λοιπόν να ενώσει το Κίνημα, ενώ διατηρεί εφεδρείες εμπιστοσύνης και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ακροατήριο της Κεντροδεξιάς την προσεγγίζει αρνητικά.
Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά έχει αποφύγει να εκτεθεί υπέρμετρα στο θέμα του Μνημονίου, γεγονός που της επιτρέπει να διεκδικήσει να εκφράσει όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν συνειδησιακή δυσκολία με την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης.
Καθώς φυσικά, και όσους αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιόν λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να επιδεικνύει υπέρμετρη θέρμη στην αδιαπραγμάτευτη αποδοχή των προσβλητικών τελεσιγράφων της τρόικας. Για ένα Μνημόνιο το οποίο έχουν αποκηρύξει ακόμη και οι συντάκτες του.