Στατιστικά Λάθη ή Αλχημείες;
Το ζήτημα της σημαντικής απόκλισης στο ποσοστό της ελληνικής ανεργίας για το μήνα Ιούλιο μεταξύ των μετρήσεων της Eurostat (17.6%) και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (16.5%) -με δεδομένη και την επεξεργασία κοινών στοιχείων- έθεσε στην Κομισιόν με γραπτή του ερώτηση ο Κ. Πουπάκης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας Ευρωβουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Την ώρα που πληθαίνουν οι ενστάσεις για τον τρόπο που η «αναμορφωμένη» Ελληνική Στατιστική Αρχή υπολογίζει κρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη για την πορεία της χώρας και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, έρχεται τώρα και η Eurostat -έστω και δια της τεθλασμένης- να προστεθεί στις φωνές της αμφισβήτησης. Η απόκλιση του 1.1%, όταν πρόκειται για επεξεργασία κοινών στοιχείων με κοινές μεθοδολογικές αρχές, ξεπερνά τα όρια του στατιστικού λάθους και μάλλον προσεγγίζει την «αλχημεία»…εκτός και αν στην Ελλάδα ισχύουν άλλοι στατιστικοί κανόνες, εκτός και αν στην πατρίδα μας ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.
Η ανεργία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό μέγεθος και δεν επιτρέπονται επικοινωνιακοί χειρισμοί, πολιτικά τερτίπια και παλινωδίες στη μέτρησή της. Ταυτόχρονα ο δείκτης υπολογισμού της συνιστά ένα καθοριστικό εργαλείο αφενός για το σχεδιασμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και αφετέρου για την εκτίμηση της πορείας των μακροοικονομικών μεγεθών και τη σύνταξη του Κρατικού Προϋπολογισμού μέσα από την πρόβλεψη για είσπραξη άμεσων και έμμεσων φόρων, καταβολή επιδομάτων ανεργίας, εισφορές σε Ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ.
Για ακόμη μια φορά οι «αριθμοί» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προκαλούν κοινωνική αρρυθμία. Για μια ακόμη φορά δεν μπορούν να αντιληφθούν πως πίσω από κάθε δεκαδικό ψηφίο βρίσκονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
Μαζί με το ερώτημα για το πραγματικό ύψος της ανεργίας ώστε αυτό να αποτελέσει σημείο αναφοράς για στοχευμένες πολιτικές και αναλύσεις, θα πρέπει να ερωτηθεί και το κυβερνητικό προσωπικό της χώρας για το αν θα προχωρήσει σε «αναθεώρηση» του δείκτη ανεργίας προς τα πάνω ή κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο σε μεγέθη που σχετίζονται με νέα επώδυνα μέτρα;”