Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Μια φωτιά στον Πύργο Τριγωνίου, που θα ανάψει την 1η Ιανουαρίου 2012 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και θα παραμείνει αναμμένη όλο τον χρόνο, θα σηματοδοτήσει την επέτειο των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Σε πέντε άξονες δράσεων θα κινηθούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2012, με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τα ταμεία του δήμου. Κύριος στόχος των εκδηλώσεων θα είναι η προβολή της πόλης σε διεθνές επίπεδο και η εξωστρέφεια του δυναμισμού της. “Η απελευθέρωση της πόλης αφορά εμάς. Κανέναν άλλον δεν ενδιαφέρει το ότι απελευθερώθηκε η πόλη μας. Η πόλη είναι παντελώς άγνωστη στον κόσμο. Επομένως, το κύριο σκεπτικό των εκδηλώσεων είναι να έχουμε ένα γρήγορο και σφιχτό αποτέλεσμα και την ευκαιρία, πέρα από την τιμή στην Θεσσαλονίκη, να κάνουμε γνωστή την πόλη μας”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης, παρουσιάζοντας χθες το γενικό πλαίσιο, το λογότυπο και τη φιλοσοφία των εορταστικών εκδηλώσεων. “Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ μεγάλη ιστορία, είναι μία από τις 40 περιφερειακές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά δυστυχώς είναι άγνωστη. Το γεγονός αυτό δεν είναι ευχάριστο, αλλά μπορεί να γίνει πλεονέκτημα, καθώς οι ξένοι αναζητούν νέους προορισμούς. Σκεφτήκαμε από τη μια να τιμήσουμε την πόλη με τη σοβαρότητα και την επιστημονικότητά της και από την άλλη να ρίξουμε το βάρος σε μια πόλη που κοιτάει το μέλλον”, ανέφερε ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, απευθύνονται σε δύο κοινά. Το πρώτο κοινό είναι οι κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις, ενώ θα κληθούν και νέοι για να συνδιαμορφώσουν τη γιορτή της πόλης. Το δεύτερο είναι το διεθνές κοινό. “Σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε στους ανθρώπους που θα έρθουν το 2012 στην ευρύτερη περιοχή. Η Χαλκιδική έχει 750.000 επισκέπτες και 150.000 επισκέπτονται την Πιερία, την Πέλλα και άλλους κοντινούς νομούς. Ωστόσο, από τα στατιστικά που διαθέτουμε, προκύπτει ότι μόνο το 10% επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, διότι δεν υπάρχουν προγράμματα ξεναγήσεων. Θα διαμορφώσουμε κάποια τουριστικά προϊόντα, όπως ξεναγήσεις στα αρχαία, γαστρονομικές επιδείξεις, επισκέψεις στην κεντρική αγορά, που θα κάνουν ελκυστική την πόλη”, υποστήριξε ο κ. Ανδρεάδης.

Οι άξονες των δράσεων

Οι πέντε άξονες δράσεων των εκδηλώσεων, που έχουν στόχο να αφήσουν μόνιμα αποτελέσματα στην πόλη, έχουν ως εξής:
1.Ιστορία. Διοργανώνεται τριήμερο επιστημονικό συνέδριο τον Οκτώβριο του 2012 στο νέο Μέγαρο Μουσικής, με διεθνές ενδιαφέρον και τη συμμετοχή επιστημόνων απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Η οργάνωση θα γίνει από κορυφαίους ιστορικούς επιστήμονες. Επίσης, σχεδιάζεται έκθεση ιστορίας των 100 χρόνων της πόλης στην αποθήκη Γ του λιμανιού. Με ηλεκτρονικά μέσα θα παρουσιάζεται η εξέλιξη της κοινωνίας της πόλης σε δύο μέρη. Στα πρώτα 50 χρόνια από την απελευθέρωση, με μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και συντονιστή τον Βαγγέλη Χεκίμογλου, και στα επόμενα 50 χρόνια με αναπαραστάσεις της μεταβολής των δρόμων της πόλης. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει το σπέρμα για τη δημιουργία του Μουσείου Νεότερης Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Επίσης, διοργανώνεται διεθνές συμπόσιο με τρεις κορυφαίους επιστήμονες που θα αναφερθούν στις εξελίξεις στον κόσμο σήμερα.
2.Περιβάλλον και αστικό πεδίο. Θα διαμορφωθούν διάφοροι δημόσιοι χώροι που σήμερα είναι υποβαθμισμένοι κυρίως γύρω από τα μνημεία. Θα εκπονηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για τη βελτίωση του Θερμαϊκού κόλπου. Θα υλοποιηθεί πρόγραμμα σχεδιασμού μονοπατιών περιπάτου και ποδηλασίας στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, που θα περνούν δίπλα από μνημειακούς χώρους.
3.Τέχνες και πολιτισμός. Θα οργανωθούν ομάδες καλλιτεχνικών δράσεων που θα παρέμβουν σε εγκαταστάσεις της πόλης, όπως είναι οι στάσεις λεωφορείων, οι παλιές δεξαμενές, για να τις μεταμορφώσουν σε έργα τέχνης.
4.Νεανική επιχειρηματικότητα. Θα κληθούν οι νέοι να καταθέσουν προτάσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν.
5.Προτάσεις φορέων. Η οργανωτική επιτροπή θα δεχθεί προτάσεις φορέων για δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα υποστηριχθούν, είτε οικονομικά, εφόσον είναι δυνατόν, είτε με την προβολή τους.
Το πρώτο τετράμηνο του 2012 θα αφιερωθεί στην προετοιμασία και τη συμμετοχή των κατοίκων στην οργάνωση και τα επόμενα δύο δίμηνα θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις. “Είναι ζητούμενο η συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις. Τα χρήματα που θα διαθέσουμε είναι λιγοστά. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό 15 εκατ. ευρώ για περισσότερες δράσεις και πήρα υπόσχεση ότι θα εξετάσει το θέμα. Δεν είχα απάντηση μέχρι σήμερα. Τα 2,4 εκατ. ευρώ είναι ενταγμένα στον προϋπολογισμό του δήμου”, είπε ο κ. Μπουτάρης.
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει αντιπαράθεση με την περιφέρεια, η οποία διοργανώνει εκδηλώσεις για όλη τη Μακεδονία. Κάνουμε συναντήσεις με στελέχη της περιφέρειας, ώστε οι δράσεις να είναι σε συντονισμό και συνέργεια. Το επόμενο διάστημα θα έρθουμε σε επαφή και με τους δημάρχους των υπόλοιπων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος”. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση της επετείου είναι www.thessaloniki2012.gr

Νέα προβλήματα με τα σκουπίδια

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο έλλειψης προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας έκρουσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καλώντας την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα. Όπως είπε ο δήμαρχος, μέσα στο επόμενο δίμηνο λήγουν οι συμβάσεις 900 εργαζομένων στην καθαριότητα και μέχρι σήμερα δεν έχει σταλεί εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν. “Αν δεν έρθει η εγκύκλιος, προειδοποιώ την κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Ανασκεύασε ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανασκεύασε τις δηλώσεις που έκανε την 28η Οκτωβρίου, λίγο μετά τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο κ. Μπουτάρης είχε πει ότι “σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα συνέβαιναν αυτά οι διαδηλωτές θα ήταν μπαλαούρο".

“Οι δηλώσεις μου έγιναν εν βρασμώ και τις ανασκεύασα”, είπε χθες. “Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη στην οποία δεν έγιναν επεισόδια. Πέρα από το σύνθημα ‘Παπούλια προδότη’, το οποίο είναι κατάπτυστο, τα υπόλοιπα συνθήματα είναι δικαιολογημένα λόγω της αγανάκτησης του κόσμου. Καλά έκανε η αστυνομία και δεν αντέδρασε, γιατί φανταστείτε τι θα γινόταν αν αντιδρούσε".