Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ένα προαποφασισμένο “κόλπο”

REPORTER
Το δημοψήφισμα σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, είχε προαποφασισθεί πολύ πριν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου,
αφού προηγουμένως είχε ενημερωθεί για ένα τέτοιο το ενδεχόμενο η τρόικα. Θυμίζουμε ότι το Statesmen είχε αποκαλύψει το σχέδιο της κυβέρνησης με άρθρο του Νικόλαου-Κυριάκου Ζωντανού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι γνώστης του ελιγμού που θα επιχειρούσε η κυβέρνηση ήταν εγκαίρως ο Αντώνης Σαμαράς.
Εν προκειμένω αυτή η απόφαση του πρωθυπουργού δεν αιφνιδίασε την αντιπολίτευση, τουλάχιστον περισσότερο απ’ όσο αιφνιδιάστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές και ένας αρκετά σημαντικός αριθμός υπουργών οι οποίοι είχαν πάρει αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πριν από λίγο κορυφαίος υπουργός αναρωτιόταν, «τι νόημα έχει η ψήφος εμπιστοσύνης εφόσον αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοψήφισμα».
Πάντως το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι βαρύ, οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός χθες ουσιαστικά ανακοίνωσε την αποχώρησή του, ενώ άλλοι συνέδεαν το άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου στα ΝΕΑ με όσα ακολούθησαν, σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πλέον παραχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αντιπρόεδρό του.