ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Τον Ιούνιο, μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά, για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος…
στασίασε. Από το πρωί εκείνης της Πέμπτης, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να θέτουν ευθέως θέμα αμφισβήτησης του παπανδρεϊκού imperium, και η Βάσω Παπανδρέου ήταν εκείνη η οποία σήκωσε στους ώμους της το βάρος της ευθύνης να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να υπάρξει… θέμα ηγεσίας.
Στις ώρες που ακολούθησαν εκείνες τις δραματικές στιγμές, ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του την πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το Μαξίμου και το Καστρί πυροδοτούσαν σενάρια «αποστασίας», και τελικά… δεν άνοιξε ρουθούνι.
Φαινομενικά τουλάχιστον, αφού όπως αποδείχτηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποχρεωθεί σε έναν επώδυνο πολιτικό συμβιβασμό με όσους τον αμφισβητούσαν, ο οποίος αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, την επόμενη μέρα.
Σήμερα, και ενώ η Μιλένα Αποστολάκη έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, και τουλάχιστον δυο ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να την ακολουθήσουν, η Βάσω Παπανδρέου αναλαμβάνει και πάλι τη «μεγάλη πρωτοβουλία».
Προσερχόμενη στη Βουλή, απέσυρε ουσιαστικά την εμπιστοσύνη της από τη σημερινή Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Η πρόταση της Βάσως Παπανδρέου εδράζεται στη δραματική διαπίστωσή της ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, για όσο διάστημα θα παρατείνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την ομαλή διακυβέρνηση του τόπου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η νέα αυτή κυβέρνηση που θα προκύψει, με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, και εν συνεχεία την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.