Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Οι εκλογές είναι… παρωχημένες

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Μια παράπλευρη διαπίστωση από όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που προσλαμβάνει πλέον… ιστορικό χαρακτήρα, λόγω της αναγγελίας διεξαγωγής δημοψηφίσματος,
 σε συνδυασμό με το αίτημα περί παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αφορά στην… ανατροπή ενός ακλόνητου δημοκρατικού συλλογισμού: Ότι οι εκλογές αποτελούν την ανώτερη, την κορυφαία και πιο αυθεντική έκφραση ενός λαού.
Ακούγοντας κανείς τον Πρωθυπουργό, θα δυσκολευόταν να μην μείνει με την εντύπωση ότι οι εκλογές είναι… παρωχημένες. Και ότι η πραγματικά αυθεντική, και άμεση, όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου εκδήλωση της βούλησης του λαού, είναι… το δημοψήφισμα.
Υπό αυτή την έννοια, μήπως θα ήταν καλύτερα να καταργήσουμε τις εκλογές; Για να μην μπαίνουν και οι υποψήφιοι στον κόπο και στα έξοδα, πόσο μάλλον στην… επικίνδυνη αποστολή που φαντάζει για το σημερινό πολιτικό δυναμικό, μια άλλοτε αθώα περιοδεία στις περιφέρειές τους.
Και να αντικαταστήσουμε τις εκλογές με το δημοψήφισμα. Αφού, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, εκφράζει πολύ πιο αυθεντικά και ατόφια τη βούληση του ελληνικού λαού.
Κι όλα αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου τα υποστήριξε την παραμονή της επετείου θανάτου του παππού του. Του Γεώργιου Παπανδρέου. Που έμεινε στην Ιστορία με τον χαρακτηρισμό «ο Γέρος της Δημοκρατίας». Τι θα έλεγε άραγε, αν άκουγε την επανατοποθέτηση των δημοκρατικών θεσμών από τον εγγονό του…