Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ο Σαμαράς μίλησε ως “επόμενος πρωθυπουργός”

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Αυτή τη φορά, το κλίμα που συνάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, ήταν ποιοτικά διαφορετικά, σε σχέση με το παρελθόν.
Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, στην πολιτική οικογένεια της οποίας ανήκει η Νέα Δημοκρατία, αντιμετώπισαν τον Αντώνη Σαμαρά ως «επόμενο πρωθυπουργό» της Ελλάδας. Μιας και… διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, και προδικάζουν πολιτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, μετά τις επόμενες εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ να απειλείται με βαριά ήττα.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσήλθε στις Βρυξέλλες με τον αέρα της πολιτικής δικαίωσης. Πρώτος εκείνος, απέναντι στους εταίρους και δανειστές, είχε εγκαίρως διατυπώσει την εκτίμηση ότι το μείγμα πολιτικής που επελέγη για το Μνημόνιο, οδηγούσε σε βαθύτερη ύφεση, «στραγγάλιζε» την ελληνική οικονομία, και δεν διαμόρφωνε το κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου να μπει «πάτος στο βαρέλι». Και να προσδοκά η ελληνική οικονομία βάσιμα σε επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, εστίασε τη ρητορική του στους κινδύνους που θα συνεπάγεται η αναθεώρηση των όρων της Συμφωνίας των Βρυξελλών, της 21ης Ιουλίου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν κρύβει την ανησυχία του για το μεγάλο «κούρεμα», το οποίο θα συνεπάγεται ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, θα πρέπει να υποχρεωθούν να δεχθούν σημαντικές απώλειες κερδών. Κάτι που φυσικά κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι, και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός, δηλαδή, χρεοκοπία, εφόσον οι αγορές εκλάβουν ως «μη εθελοντική» τη συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι αποτελούν και πλειοψηφία συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη «επανεκκίνησης» της ελληνικής οικονομίας, μέσω μιας δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία δεν θα αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Ενώ παράλληλα, επανέλαβε την ανησυχία του για το θολό τοπίο που θα προκύψει από ένα σημαντικά μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.