Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πρακτικές άλλων εποχών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Το γήπεδο αποτελούσε πάντα προέκταση της κοινωνίας μας. Μέσα από την κερκίδα, κατά καιρούς, ο κόσμος περνούσε μηνύματα, σχολίαζε καταστάσεις, ασκούσε κριτική και ενίοτε σαρκασμό. Οι πολιτικοί πάντα έδειχναν να ‘ακούν’ και να δίνουν βαρύτητα στην εξέδρα, εκλαμβάνοντας, ανάλογα, τους κραδασμούς και τις συνέπειες νομοθετημάτων ή λόγων τους, αποκομίζοντας συμπεράσματα και προσμετρώντας το πολιτικό κόστος των αποφάσεών τους.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας υπερβολικής ευαισθησίας των διαιτητών, κατόπιν εισηγήσεως της ΚΕΔ, στο να διακόπτεται ένας αγώνας λόγω ύπαρξης πανό με ‘υβριστικά’ συνθήματα! Ως τέτοια εκλήφθηκαν το ‘…βουλευτές λαμόγια…’ στο Ο.Α.Κ.Α., το ‘Κάτω η ΧΟΥΝΤΑ του ΜΠΑΤΣΟΚ’ στη Νέα Σμύρνη και άλλα παρόμοια που αναρτήθηκαν, κυρίως στο μέρος των οργανωμένων οπαδών, στα γήπεδα της Superleague. Στο Ο.Α.Κ.Α. μάλιστα, μετά το τέλος του αγώνα, τα ΜΑΤ αναλώθηκαν σε αγώνα δρόμου να βρουν το επίμαχο πανό, με έλεγχο σε αυτοκίνητα, συνέλαβαν τους κατόχους και στη συνέχεια τους άφησαν ελεύθερους, προφανώς από το φόβο μήπως τους …ηρωοποιήσουν! Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή η απόπειρα εκφοβισμού και λογοκρισίας!
Θυμάμαι, την εποχή που η Κυβέρνηση Καραμανλή μόλις είχε αναλάβει την εξουσία και υπό το βάρος των επεισοδίων είχε απαγορεύσει τη μετακίνηση οπαδών, τι χαμός είχε γίνει από πανό και συνθήματα. Χαρακτηριστικό όλων, οι οπαδοί του Ολυμπιακού, που με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσαν να δηλώσουν παρών στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, κάτι που είχαν κάνει αντίστοιχα στον πρώτο γύρο οι φίλοι του τριφυλλιού, να καθυβρίζουν ‘εν χορώ’ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα που είχε ακολουθήσει της απόφασης, πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές και ένα γήπεδο περιμετρικά ‘στολισμένο’ με πανό πολύ χειρότερα σε ύφος, τόνο και ύβρεις από αυτά του τελευταίου διημέρου! Δεν είχε γίνει τίποτα! Ούτε από την ΚΕΔ, ούτε από την αστυνομία!
Φαίνεται πως ζούμε χρόνια δύσκολα! Με αναγωγές σε άλλες εποχές και πρακτικές που ξυπνούν μαύρες αναμνήσεις! Πολύ ευαίσθητοι μας προέκυψαν κάποιοι. Μάλλον νιώθουν υπόλογοι για τα έργα και τις πράξεις τους και μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ‘αυλακοποίησης’ των μαζών, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ακόμα και στα γήπεδα! Την κατ’ εξοχήν ‘έδρα’ έκφρασης της λαϊκής μάζας! Προσοχή και ψυχραιμία γιατί το τρένο λίγο θέλει να βγει από τις ράγες…!!!