ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Όταν τον Αύγουστο ο Οίκος Αξιολόγησης «Standard & Poor’s» προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζοντας ορατές ανησυχίες για την εξέλιξη του χρέους της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη, οι συστημικές δονήσεις που ακολούθησαν, μας έδωσαν μια πρώτη γεύση του τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ουάσινγκτον διολίσθαινε σε οικονομική ανυποληψία. Με τις προφανείς, ολέθριες για την παγκόσμια οικονομία συνέπειες.
Σύμφωνα με τη «Merrill Lynch», μερικούς μήνες μετά από εκείνον τον… πυροβολισμό της «S&P», ακόμη ένας Οίκος Αξιολόγησης προσανατολίζεται στο να προχωρήσει στην υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο Οίκος δεν κατονομάζεται, η προαναγγελία μιας τέτοιας εξέλιξης ωστόσο αρκούσε για να σκορπίσει νέα ανησυχία στις αγορές, και να προκαλεί κλυδωνισμούς στα μεγάλα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, που ανοίγουν σήμερα τον κύκλο εργασιών τους.
Μια ενδεχόμενη υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ, αναμένεται να πατήσει περαιτέρω φρένο στις προσπάθειες ανάκαμψής της, και επιστροφής σε ουσιαστικά αναπτυξιακούς ρυθμούς, που θεωρείται ικανή και αναγκαία συνθήκη, για να συμπαρασύρει μακριά από την ύφεση, συνολικά την παγκόσμια οικονομία.
Ταυτόχρονα, θα έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012. Εκεί όπου ο Μπαράκ Ομπάμα θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, παρά τις αυτονόητες ρωγμές που έχουν προκληθεί στη δημοφιλία του Αμερικανού Προέδρου, εξαιτίας της αδυναμίας του να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη, και να περιορίσει την αυξητική τάση της ανεργίας.
Απέναντι στις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα, προβάλλουν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι μοιάζουν να έχουν υιοθετήσει ολοκληρωτικά τη ρητορική του ακραίου Tea Party. Με ολέθριες συνέπειες για τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας, όπως απέδειξε το ανυπολόγιστο θρίλερ του Αυγούστου, με τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.