Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Στην τελική ευθεία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ακόμα και ο Σάντος έχει καταλάβει τόσα χρόνια τι… ‘παίζεται’ στην Ελλάδα πριν από ένα ντέρμπι και επέλεξε να κάνει τα πειράματά του στην εθνική, στο 2ο ματς με τους Ρουμάνους, στην Αυστρία.
 Γι’ αυτόν τον αγώνα δεν υπολογίζονται Κατσουράνης, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Χολέμπας που ήταν βασικοί με τη Ρωσία την Παρασκευή. Ο Καραγκούνης στον Παναθηναϊκό λογίζεται σαν αλλαγή. Καπίνο και Μανιάτης οι μόνοι που θα συμμετέχουν στο αρχικό σχήμα.
Οι δύο προπονητές αρχίζουν ουσιαστικά από σήμερα την προετοιμασία τους για το ντέρμπι του Σαββάτου. Αν οι γηπεδούχοι αναλωθούν στο μαρκάρισμα και την αντιμετώπιση του Λέτο, περισσότερα θα χάσουν παρά θα οφεληθούν. Αντίστοιχα, αν οι φιλοξενούμενοι πιστέψουν πως όπως κέρδισαν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έτσι θα επικρατήσουν και του Ολυμπιακού, θα τα βρουν ‘μπαστούνια’!
Ο Φερέιρα, για εμένα, καλά κάνει και σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το ίδιο σχήμα. Η μόνη αλλαγή που θα σκεφτόμουν εγώ είναι η συμμετοχή ή όχι του Βύντρα, αριστερά όμως αντί του ντε-φορμέ Σπυρόπουλου, με προωθημένο τον Κουίνσι, και όχι αντί του Μαρίνου. Το δίδυμο Ζέκα-Μαρίνου έχει βρει τα πατήματά του. Ωστόσο ο Πορτογάλος πρέπει να επιστήσει την προσοχή στους παίχτες του και σε φαινόμενα χαλάρωσης, που αντικειμενικά βέβαια, λόγω και της εξέδρας, δύσκολα θα υπάρξουν στο Γ.Καραϊσκάκης. Το τριφύλλι θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πίεση ψηλά που ασκούν οι ερυθρόλευκοι, ειδικά στα πρώτα λεπτά. Ο Καπίνο μαζί με την γραμμή άμυνας θα χρειαστούν εκτεταμένο φροντιστήριο. Η κάθε διακοπή, αποδεδειγμένα, επηρεάζει περισσότερο αρνητικά αυτόν που ήταν σε καλύτερη ‘φόρμα’!
Ο Βαλβέρδε από την άλλη, θα δοκιμάσει σίγουρα κάποιες εκπλήξεις. Όπως και πέρυσι, αναμένονται εξεζητημένες εκτελέσεις φάουλ ή κόρνερ και ίσως χρησιμοποιήσει τον Γέστε κατά την διάρκεια του αγώνα. Έναν παίχτη που δεν έχουμε σχηματίσει ακόμα πλήρη εικόνα. Ο ‘υποψιασμένος’ Ολυμπιακός είναι πολύ επικίνδυνος εντός έδρας. Αρκεί βέβαια να μην περάσει στο άλλο άκρο, αυτό της αλαζονίας. Από την αρχή της χρονιάς θεωρούνταν το φαβορί για τον τίτλο. Πόσο μάλλον για αυτό το παιχνίδι μέσα στο Φαληρικό γήπεδο. Όμως τα πράγματα στην πορεία ανέδειξαν και άλλον διεκδικητή, που πρέπει να του αποδωθεί ιδιαίτερη προσοχή και ο ανάλογος σεβασμός! Οι συνήθεις ‘ύποπτοι’ Ιμπαγάσα, Μιραλάς και Τζιμπούρ αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, θετικά ή αρνητικά.
Εικόνες από τον περσινό αγώνα, μετά το σφύριγμα λήξης πρέπει να αποτελούν, σίγουρα, παρελθόν. Διαιτητικά σφάλματα που αλλοιώνουν ένα αποτέλεσμα σαν του κ.Καλόπουλου στο ανοιξιάτικο ντέρμπι δεν έχουν θέση. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, όλοι περιμένουμε έναν αγώνα με την προσδοκία για πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ. Τώρα αν προκύψει… ‘πατάτα’… ‘παίζει’ κι αυτό!